Διακρίσεις Καθηγητών και Φοιτητών 2015-2018

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

 • Οι τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Αποστολάκη Ελευθερία, Βασιλάκης-Κινάλης Αντώνης, Καραμπάσης Κωνσταντίνος και Νασμής Χρήστος έχοντας περάσει από τις δύο προκριματικές φάσεις του διεθνούς διαγωνισμού Global Student Challenge, προκρίθηκαν στον τελικό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.
  Η τελική φάση διήρκεσε μία εβδομάδα και οι ομάδες ανταγωνίστηκαν σε έξι γύρους. Η ομάδα του Τμήματος ΟΔΕ"Pioneers" έλαβε την 3η θέση παγκοσμίως, εκπροσωπώντας τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και την Ελλάδα. Στον τελικό συμμετείχαν 21 ομάδες, οι οποίες προκρίθηκαν από ένα σύνολο 400 και πλέον ομάδων από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η διαχείριση μίας εταιρείας σε όλη την αλυσίδα αξίας (Purchasing, Supply Chain, Sales) και στα χρηματοοικονομικά (Finance) και ο κάθε φοιτητής είχε την αντίστοιχη θέση manager. Η διαχείριση της εταιρείας γινόταν μέσω του business simulator "The cool connection".
  Ο διαγωνισμός είχε συνολική διάρκεια 7 μηνών και οι φοιτητές του Τμήματος ΟΔΕ ήταν οι μοναδικοί συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν ελληνικό πανεπιστήμιο.
 • Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ολίβια Κυριακίδου και ο καθηγητήςΓεώργιος Μπάλτας του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, έλαβαν τιμητική διάκριση για τις αποτελεσματικές υπηρεσίες mentoring που πρόσφερε στους φοιτητές του ΜΒΑ που συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το Aspen Institute.  Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του προγράμματος πλήρους φοίτησης του ΠΜΣ-ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχαν την περίοδο 20-30 Μαρτίου 2015 στο Διεθνή Διαγωνισμό μελέτης περίπτωσης τον οποίο διοργάνωσε το The Aspen Institute Business & Society Program. Στόχος του συγκεκριμένου διεθνούς διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της καινοτομίας σε συνδυασμό με την εταιρική κερδοφορία και την θετική επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον.
 • Η ερευνητική εργασία "Audit Effort and Earnings Management", προϊόν συνεργασίας του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνου Καραμάνη με τον Καθηγητή κ. Clive Lennox, βραβεύθηκε πρόσφατα με το βραβείο «Notable Contributions to the Auditing Literature Award» του American Accounting Association.
  Το βραβείο απονέμεται «σε αναγνώριση ερευνητικής εργασίας εξαιρετικής αξίας, με σημαντική συνεισφορά στην εκπαίδευση σε θέματα ελέγχου (audit) ή διασφάλισης (assurance) στην πρακτική ή στην έρευνα». Η εργασία, με δεδομένα αποκλειστικά από την ελεγκτική αγορά της Ελλάδος, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της προσπάθειας του ελεγκτή (ώρες ελέγχου) και της χειραγώγησης των κερδών. Δημοσιεύθηκε το 2008 στο Journal of Accounting and Economics, ένα από τα κορυφαία διεθνή περιοδικά της Λογιστικής.
 • Το άρθρο του Βασίλη Παπαδάκη Καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (με τους Said Elbanna και Ιωάννη Θάνο), με τίτλο “Understanding how the contextual variables influence political behaviour in strategic decision-making: A constructive replication” ανακυρήχθηκε από την Συντακτική Επιτροπή (Editorial Board) του Περιοδικού Journal of Strategy and Management ως το ‘Outstanding Paper of 2014’. Πρόκειται για ένα άρθρο το οποίο αντλεί στοιχεία από δύο διαφορετικές χώρες (Ελλάδα και Αίγυπτο) και στηρίζεται σε 312 συνολικά στρατηγικές αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν σε επιχειρήσεις των δύο αυτών χωρών. Επιχειρεί να αναγνωρίσει τους παράγοντες εκείνους του ευρύτερου πλαισίου (πχ χαρακτηριστικά απόφασης, χαρακτηριστικά της επιχείρησης και του περιβάλλοντός της) οι οποίοι επηρεάζουν την πολιτική συμπεριφορά κατά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
 • Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ)  επέλεξε την έρευνα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Άννας Ζαρκάδα και της απόφοιτης του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών Χριστίνας Πολυδώρου αναφορικά με την εταιρική φήμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να την παρουσιάσει στον διαδικτυακό κόμβο "Ακαδημαϊκή και Επιστημονική ΑΡΙΣΤΕΙΑ" απ' όπου προβάλλει στο ευρύ κοινό τη δράση διακεκριμένων Ελλήνων ερευνητών. Η βραβευμένη έρευνα κατέδειξε, ότι η διαχείριση της εταιρικής φήμης μέσα από τα ΜΚΔ είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, την οποία λίγα στελέχη που χειρίζονται την εταιρική προβολή και επικοινωνία παγκοσμίως είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν.

Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

 • Ο Kαθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, η Aναπλ. Καθηγήτρια Φλώρα Κοκκινάκη και η υποψήφια Διδάκτωρ Αποστολία Λουκοπούλου διακρίθηκαν με βραβείο καλύτερου άρθρου (Best paper award) στο διεθνές συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ (British Academy of Management). Το άρθρο τους με τίτλο “The interaction of product category and attribute type on variety-seeking behaviour” υποβλήθηκε στο «Marketing & Retail Track» του συνεδρίου που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ μεταξύ 6-8 Σεπτεμβρίου 2016. Το άρθρο των τριών συγγραφέων του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία «Best Full Paper Session» την Τετάρτη 7/9/2016 και ο καθηγητής Γ. Μπάλτας παρέλαβε τις τιμητικές πλακέτες για τους συγγραφείς. Το διεθνές συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ συγκεντρώνει ερευνητές από 50 και πλέον χώρες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα επιστημονικά συνέδρια του κλάδου από το 1986.
 • HR Awards 2017 | Βράβευση Ν.Παπαλεξανδρή για τη συνολική συμβολή της στη ΔΑΔ 
 • H κ. Μαρία Βακόλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματός μας, έλαβε από τον εκδοτικό οίκο Emerald,  Βραβείο Highly Commended για άρθρo που δημοσίευσε στο περιοδικό Journal of Managerial Psychology με τίτλο The reasons behind change recipients' behavioral reactions: a longitudinal investigation.
 • Η επίκουρη καθηγήτρια Ειρήνη Νικάνδρου έλαβε χάλκινη διάκριση στην κατηγορία «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη» των Βραβείων HR Excellence Awards 2015, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ειμαδ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την εκπαιδευτική δράση «Οικοδομώντας “Κοινότητα” μέσα από την Εκπαίδευση». Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν 82 πρωτοετείς φοιτητές, 11 δευτεροετείς ομαδάρχες-συντονιστές, 19 πολύ μικρές επιχειρήσεις και 13 στελέχη επιχειρήσεων.
 • Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κύριος Βλάσης Σταθακόπουλος και οι υποψήφιοι διδάκτορες του ίδιου τμήματος κύριοι Ανδρέας Ευαγγελάτος, Γρηγόριος Παινέσης και Κωνσταντίνος Κοττίκας τιμήθηκαν με το Best Paper Award στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που διεξήχθη στην Αθήνα, 10-12 Δεκεμβρίου 2015. Ο τίτλος της εργασίας που βραβεύτηκε ήταν "Autoimmune Diseases in Greece: Patient Journey and Physician Route Visits" και ήταν η μία εκ των δύο εργασιών στις οποίες απονεμήθηκε το βραβείο, από τις 97 συνολικά εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
 • Τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στον κλάδο των Πωλήσεων έλαβε ο καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και αν. πρόεδρος του Συμβουλίου του ΟΠΑ, κος Γεώργιος Αυλωνίτης. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Sales Excellence Awards, τα οποία είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας (ΙΠΕ) και διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Boussias Communications για δεύτερη χρονιά.
 • Ermis Awards Young Talents 2016
 • Ermis Awards Young Talents 2015

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

 • Η ομάδα του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό CFA Research Challenge 2015 σε τοπικό επίπεδο. Η ομάδα αποτελούταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Αντωνόπουλο Δημήτριο, Κουρουνιώτη Χαράλαμπο, Πρίντζιο Κωνσταντίνο, Σάντα Φωτεινή και Τσιμπίδα Δημήτριο, τον  Επ. Καθηγητή Λογιστικής Δεμοιράκο Ευθύμιο και τον Επ. Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Λελεδάκη Γεώργιο, ενώ μέντορας ήταν ο κος Ευθυμίου Βασίλης, PhD, CFA, Portfolio Manager at European Reliance Asset Management.

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

 • Η ομάδα CargOps συμμετείχε στο StartupNow Forum, ένα συνέδριο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας μέσα από το οποίο ήρθε σε επαφή με άλλες startup, επενδυτές καθώς και επιχειρηματίες διευρύνοντας έτσι τον υφιστάμενο κύκλο δικτύωσης με νέες πιθανές συνεργασίες. Στο πλαίσιο του φόρουμ, διεξήχθη μια αναμέτρηση μεταξύ των startup για την ανάδειξη των τριών καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών, με την CargOps να λαμβάνει το 1ο βραβείο στην κατηγορία "Innovation Idea" (Καινοτομία Ιδέας).
 • Η ομάδα N.I.R.M.A (Near Infrared Radiation Moisture Analyzer), κέρδισε την 1η θέση στο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge Piraeus, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαστημικού Διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge, το μεγαλύτερο hackathon παγκοσμίως, το οποίο απευθύνεται στους νέους για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις που θέτει η NASA κάθε χρόνο. Η φοιτήτρια του ΔΕΤ Βικτώρια Καυκιά και οι Γεωργία Χριστοδούλου (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ), Ηλίας Ψυρούκης (Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) και Ηλίας Θεοδωρίδης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση "Make sense out of Mars", με τη σχεδίαση ενός οργάνου ανίχνευσης νερού και δειγματοληψίας εδάφους στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Το N.I.R.M.A. μπορεί να προσαρμοστεί στο άκρο ενός βραχίονα κάποιου rover ή κάποιου ιπτάμενου σκάφους, και με τη χρήση ενός συστήματος καμερών υπεριώδους ακτινοβολίας να εντοπίσει με εξαιρετική ακρίβεια τις περιοχές που υπάρχει νερό. Στη συνέχεια, από ασφαλή απόσταση και με χρήση ενός πλήρως αποστειρωμένου μηχανισμού θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δείγμα της επιφάνειας του εδάφους και του νερού. Στόχος είναι το ίδιο όργανο με υψηλής ανάλυσης φασματομετρία να μπορεί να ανιχνεύει ορυκτά και πιθανή υδροθερμική μεταβολή.
 • Για δεύτερη συνεχή χρονιά, φοιτητές του ΔΕΤ, οι Μ. Ανδριανού, Αν. Τσαγκάρη, Ι. Κουρουπάκη και Ζ. Κώττη, κέρδισαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της KPMG “Ace the Case”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Αθήνα. Το πρόγραμμα Ace the Case, το οποίο περιλαμβάνει σεμινάριο και διαγωνιστικό μέρος, στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών στη δημιουργία και ανάλυση business plans, τη διαχείριση του χρόνου, την ομαδικότητα, τις τεχνικές επικοινωνίας και παρουσίασης και τη δημιουργική σκέψη.
 • Με τη διάκριση "Best Data Showcase Award" του επιστημονικού συνεδρίου "MSR' 18: 15th International Conference on Mining Software Repositories", τιμήθηκαν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής του Τμήματος ΔΕΤ του ΟΠΑ, κκ. Αντώνης Γκορτζής και Δημήτρης Μητρόπουλος με επιβλέποντα τον Πρόεδρο του ΔΕΤ και Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, για την εργασία τους με τίτλο "VulinOSS: A dataset of security  vulnerabilities in open-source systems" που είχε ως ερευνητικό αντικείμενο το σύνολο δεδομένων για εμπειρική έρευνα στην ασφάλεια λογισμικού.
 • Η ομάδα με το όνομα CargOps αποτελούμενη από τους φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Βασίλη Γεωργόπουλο, Νίκο Δουρελιάδη, Παναγιώτη Καζαντζή και Ευάγγελο Ποταμιάνο με επιστημονικό σύμβουλο, τον Καθηγητή Χρ. Ταραντίλη, ήταν η νικήτρια ομάδα του φοιτητικού διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Start Up 2018, που διοργάνωσε και φέτος το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Την καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα τους για τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών κοντέινερ κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους σχεδίασαν και δημιούργησαν στο πλαίσιο του μαθήματος "Ψηφιακή καινοτομία και επιχειρηματικότητα" με διδάσκοντες τους Καθ. Γ. Ι. Δουκίδη και Δρ. Στ. Λουνή.  Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Junior Achievement Europe Εnterprise Challenge 2018 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 25-27 Ιουνίου 2018.
 • Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) επανεκλέχθηκε ομόφωνα για δεύτερη συνεχή θητεία 2018-2020, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανόλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, η Ένωση Βουλγάρων Μαθηματικών και η Ένωση Μαθηματικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
 • Στις εταιρείες isMood, Shopmind και Nimbata, απονεμήθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Startups d.Day, στο πλαίσιο του digital economy forum 2018, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο διαγωνισμό Startups d.Day, ο οποίος απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις, τα οποία απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Οι start-ups εταιρείες, ιδρυτές των οποίων είναι απόφοιτοι και οι φοιτητές του ΔΕΤ Α. Κασσιμάτη (συνιδρύτρια εταιρίας isMOOD κι απόφοιτος ΔΕΤ),  Α. Γρίβα και Β. Σταύρου (ομάδα ShopMind κι υποψήφιοι διδάκτορες ΔΕΤ) και Δ. Πουρναράκης (συνιδρυτής εταιρίας Nimbata και διδάκτορας ΔΕΤ), συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις κατηγορίες Social media analytics services based on sentiment analysis, Retail customer analytics services based on shopping missions analysis και Digital marketing services based on call data.
 • Στο ελληνικό σκέλος του παγκόσμιου σημαντικού φοιτητικού διαγωνισμού Hult Prize, ο οποίος διεξήχθη τον Απρίλιο στην Πάτρα, με ζητούμενο την «αξιοποίηση της ενέργειας για να αλλάξει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων», διακρίθηκε η ομάδα Park&able. Επόμενος σταθμός για τα μέλη της,  Γ. Μεθενίτη, Αν. Κώτσα, Ορ. Σκουτέλλα και Γ. Μπακάλη είναι το Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού.
 • Οι φοιτητές της ομάδας CargOps Β. Γεωργόπουλος, Ν. Δουρελιάδης, Π. Καζαντζής και Ε. Ποταμιάνος, για την πρόταση υπηρεσίας παρακολούθησης εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά με τη χρήση τεχνολογιών IOT,  έλαβαν το 2ο βραβείο στον 8ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜοΚΕ ΟΠΑ) τον Νοέμβριο του 2018.
 • Το πρώτο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την συνεργασία της MetLife, κατέκτησε η ομάδα «ΡarkAllou» που αποτελείται από τους: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και Ελευθέριο Πατρίκη, τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι στις 28-30 Ιουνίου 2017.
 • Oι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λάμπρος Αργυρίου, Ευθύμης Ψαραύτης, Γεράσιμος Τζάκης και  Κατερίνα Δημοπούλου, έχοντας ως ομάδα προκριθεί μεταξύ 40 ομάδων αποτελούμενων από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές,  συμμετείχαν στο διαγωνισμό Ace the Case, που πραγματοποιήθηκε από την KPMG στις 11 και 12 Μαΐου και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Ο φοιτητικός διαγωνισμός Ace the Case περιλαμβάνει την εξοικείωση των φοιτητών με τον κόσμο των επιχειρήσεων μέσω πραγματικών επιχειρησιακών σεναρίων. Οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν τη στρατηγική μιας επιχείρησης, να προτείνουν καινοτόμες λύσεις απαντώντας σε σύνθετα προβλήματα και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διευθυντές της KPMG.
 • Οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Γεώργιος Γραβάνης (μεταπτυχιακός), Δημήτριος Μάλαμας, Παναγιώτης Εξαρχάκος και Μανόλης Χατζηδαυίδ (προπτυχιακοί), έχοντας έρθει πρώτοι ως ομάδα  στην Ελλάδα στο διαγωνισμό Global Student Challenge του Supply Chain Finance Community (https://www.globalstudentchallenge.org/), εκπροσώπησαν την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του ίδιου διαγωνισμού (10-13 Απριλίου 2017, Windesheim University, The Netherlands). Μεταξύ των 21 ομάδων που έφθασαν στον παγκόσμιο τελικό, η Ελληνική ομάδα μετά από ένα σκληρό τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα κατέκτησε την 9η θέση. Την Ελληνική ομάδα υποστήριξε και συνόδεψε στον παγκόσμιο τελικό ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΤ Γιάννης Μούρτος. Μεταξύ των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονται τα University of Glasgow, University of Southern California, Shanghai University, McGill University και Delft University of Technology, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η φοιτητική ομάδα από το University of Glasgow. Ο φοιτητικός διαγωνισμός περιλαμβάνει την εξοικείωση των φοιτητών με τους βασικούς τομείς διαχείρισης μίας εφοδιαστικής αλυσίδας (Purchasing, Sales, Supply Chain, Finance). Μέσω ενός προηγμένου προσομοιωτή, οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική η οποία να περιλαμβάνει ισορροπημένες μεταξύ των τμημάτων αποφάσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση συγκεκριμμένων χρηματοοικονομικών δεικτών. Στο 1ο Κύκλο του Προγράμματος Viva Nest - an IDEA in Fintech που οργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, ο Όμιλος Viva Wallet και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ, το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας:  Αναστασία Γρίβα και Λέων Γαβαλάς. Η επιχειρηματική τους ιδέα είναι μία ολοκληρωμένη λύση μάρκετιγκ που περιλαμβάνει εφαρμογή σε κινητό και αξιοποιεί τεχνολογίες IoT, για να ανακαλύπτουν οι καταναλωτές δώρα και πόντους ανταμοιβής απο αγαπημένα brands και καταστήματα, στα σημεία που επισκέπτονται. Το βραβείο συνοδεύτηκε και με χρηματικό έπαθλο 10000€ απο το Ίδρυμα Ι. Λάτση. Στο πρόγραμμα/διαγωνισμό, που διήρκησε 6 μήνες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 104 νέοι, σχηματίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν 22 ομάδες, 8 απο τις οποίες προχώρησαν στην τελική φάση.
 • Ο Λευτέρης Αραπάκης, φοιτητής του ΔΕΤ, πήρε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα για τον φοιτητικό διαγωνισμό Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA) που διοργανώνει το Entrepreneurs' Organization. Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Φρανκφούρτη 27-29 Απριλίου 2017 διεκδικώντας με άλλους 50 φοιτητές-καινοτόμους επιχειρηματίες απο όλο τον κόσμο έπαθλα και παροχές συνολικής αξίας 400.000$. Ο κ. Αραπάκης ειναι ιδρυτής της βραβευμένης καινοτόμου εταιρίας Enaleia, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα.
 • Στον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό Start-up/Scale-up απέσπασαν βραβεία οι παρακάτω start-ups που συμμετέχουν οι φοιτητές του ΔΕΤ:
  • Δημήτρης Φρουζής, μέλος της εταιριάς Longevity Diet Foods που πήρε το βραβείο Καινοτόμο Προϊόν. Η Longevity ειναι μια νέα καινοτόμος εταιρία βιοτεχνολογίας που φέρνει μια εντελώς νέα γενιά 100% φυσικών προϊόντων διατροφής, σούπερ γευστικών, με βιολειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για τη υγεία του ανθρώπου.
  • Χριστίνα Χανιωτάκη, μέλος της εταιριάς Doobbear που πήρε το βραβείο Καινοτόμος Υπηρεσία. Η Doobbear είναι το πρώτο Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείς να καταγράψεις την φωνή σου και να στείλεις ένα ηχητικό μήνυμα στους φίλους σου (audio social network).
 • Η Αναπλ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ βραβεύτηκε με τη διάκριση Sandra Slaughter Service Award του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Συνδέσμου Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems, AIS). Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (International Conference of Information Systems – ICIS) στο Δουβλίνο, το Δεκέμβριο του 2016. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS) είναι η κύρια επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, διδασκαλίας, εφαρμογής και μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως (www.aisnet.org). Η διάκριση Sandra Slaughter Service Award βραβεύει μέλη του AIS που διακρίνονται για τον ηγετικό τους ρόλο και τις υπηρεσίες τους προς το Σύνδεσμο, κυρίως με δραστηριότητες όπως η συμμετοχή στη διοίκηση του Συμβουλίου του Συνδέσμου (AIS Council), σε ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος (SIGs), και εθνικά παραρτήματα του Συνδέσμου, στη διεξαγωγή συνεδρίων και στα επιστημονικά περιοδικά του Συνδέσμου. Η διάκριση Sandra Slaughter Service Award απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2015. Δίνεται προς τιμήν της καθηγήτριας Sandra Slaughter, η οποία υπηρέτησε στη του Συμβουλίου του Συνδέσμου (AIS Council) ως εκπρόσωπος της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής έως τον πρόωρο θάνατό της το 2014.
 • Η Αναστασία Γρίβα, η Κλεοπάτρα Μπαρδάκη και η Κατερίνα Πραματάρη, μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν με το "BEST PAPER AWARD" για το άρθρο τους "Customer Visit Segmentation Using Market Basket Data", στο Διεθνές Συμπόσιουμ των Επιστημονικών Ενώσεων IFIP και AIS "Special Interest Group on Decision Support and Analytics (SIGDSA) / IFIP WG8.3 Symposium", με θέμα: «Καινοτομίες στην Ανάλυση των Δεδομένων», που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 11 Δεκεμβρίου 2016. Η συγκεκριμένη έρευνα τους αφορά στην καινοτομία στην ανάλυση των δεδομένων στον τομέα της λιανικής πώλησης. Ειδικότερα, πραγματεύεται την εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης γνώσης για τον εντοπισμό αγοραστικών συνηθειών και μοτίβων, ώστε να υποστηρίξει την αποδοτικότερη κατάτμηση (segmentation) των πελατών στο λιανικό εμπόριο.
 • Το "AiDlink", μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα ΑΜΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στονΦοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/ JA START-UP του«Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η ομάδα του «ΑiDlink» που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ. Στόχος η υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Enterprise Challenge" του Junior Achievement Europe.
 • Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης(Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανόλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, η Ένωση Βουλγάρων Μαθηματικών και η Ένωση Μαθηματικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
 • Μία εκ των τεσσάρων ομάδων που προκρίθηκαν στον Τελικό (Final Four) του Διαγωνισμού SAP InnoJam++ 2016 University Alliances Hackathon, που έλαβε χώρα στο Αννόβερο, 14-17 Μαρτίου 2016 ήταν η ομάδα "Smart Repair Service" (An independent driver who knows his/her car problem with a click and has the ability to fix it on his/her own), αρχηγός της οποίας ήταν η φοιτήτρια του MSc στην Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία Έλενα Βελή. Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβαν μέρος άλλοι τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του MSc στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία,Αθανάσιος-Γεώργιος (Άκης) Αθανασιάδης, Ιωάννης Γκρίλλας, Βασιλαπόστολος Ουρανής και ο προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος ΔΕΤ Νικηφόρος Μποτής. Την αποστολή συνόδευσαν οι Αν. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου, Επιστημονική Υπεύθυνη του SAP University Alliances για το ΟΠΑ, και η κα Αγγελική Κωστάκη, Τεχνική Υπεύθυνη του SAP University Alliances για το ΟΠΑ.
 • Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Morpheus Cup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 19-20 Μαΐου 2015, η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελούμενη από τους κκΣταύρο Λουνή (Υπ. Διδάκτορα), Λέων Γαβαλά και Φωτεινή Καρινιωτάκη - Ταλιάνη, κατέκτησε τη διάκριση "Best European Students Project" στην κατηγορία "Environment Challenge". Η πρόταση των φοιτητών, που έλαβε την διάκριση έχει τίτλο Gamifico S.E.P (Sustainability Engagement Platform). Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή υλοποιείται στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.
 • Την πρώτη θέση του επιχειρηματικού διαγωνισμού  Cruise Inn που συνδιοργανώθηκε από το Thinkbiz και το Start-up bus Europe και έλαβε χώρα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Odyssey της εταιρείας Celestyal Cruises, έλαβε η ιδέα του "Recisle".  Μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν ο Θανάσης Σκλαβενίτης απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και ο Φώτης Κατσιγιάννης δευτεροετής φοιτητής έχοντας και οι δύο ενεργό ρόλο στην επιτυχία της ομάδας.
 • Tην πρώτη θέση στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα από το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΣΕΝ/ Junior Achievement Greece) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), κέρδισε η φοιτητική ομάδα "BLOOD-E"αποτελούμενη από τις Ν. Κρίτσαλη, Κ. Βιολιτζή και Χ. Μπουσδούκη. Οι φοιτήτριες δημιούργησαν μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις εκκλήσεις για αίμα, δίνει κίνητρα και επιβραβεύει την αιμοδοσία. Η ομάδα "BLOOD-E", έχει ήδη υλοποιήσει δύο αιμοδοσίες χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα “Bloode.org” και έχει συγκεντρώσει αίμα για να σωθούν 165 άνθρωποι.
 • Η εργασία του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη«A repository with 44 years of Unix evolution» τιμήθηκε με τη διάκριση «Best Data Showcase Award» στο συνέδριο «MSR '15: Proceedings of the 12th Working Conference on Mining Software Repositories».
 • Η ομάδα που αποτελείται από τις φοιτήτριες του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Δέσποινα Καρανδρέα και Αριάδνη Ζώρη και την φοιτήτρια από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Ρεβέκκα Παπανικολάου, ήταν η νικήτρια ομάδα του εθνικού τελικού του διαγωνισμού L'Oreal Brandstorm 2015.