Εξωτερική Συμβουλευτική Επιτροπή

Η Εξωτερική Συμβουλευτική Επιτροπή του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, της διπλωματίας και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και διακεκριμένα μέλη των αποφοίτων, που παρέχουν υψηλού επίπεδου εθελοντική υποστήριξη  στο Πρόγραμμα.

Ο πρωταρχικός ρόλος της Επιτροπής είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση και την αξιολόγηση της στρατηγικής κατεύθυνσης του Προγράμματος, να διατυπώνει τη γνώμη της σχετικά με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων του Προγράμματος, την πλήρη συμμόρφωσή του στα διεθνή πρότυπα ποιότητας και τη διαρκή επικαιροποίησή του, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες διεθνείς απαιτήσεις.

Κατά την επιτέλεση του ρόλου τους, τα μέλη της Επιτροπής υποστηρίζουν τον Διευθυντή και τους διδάσκοντες στο Πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλιστούν  τα πλέον υψηλά πρότυπα εκπαιδευτικής αριστείας. Η Επιτροπή εξετάζει περιοδικά την πρόοδο του Προγράμματος και παρουσιάζει τα ευρήματά της στον Διευθυντή και τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος.

Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τους:

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή

Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών της Γενεύης. Εργάσθηκε στο Γραφείο Πληροφοριών της Ε.Ο.Κ. στην Αθήνα (1970-72)  και στο Γραφείο Τύπου της Γενεύης (1975).

Ως Διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών. Ειδικότερα, έχει υπηρετήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1978-1982), Επιτετραμμένος στη Λιβύη ( 1982-1984), στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ( 1987-1988), πρώτος Σύμβουλος για Πολιτικές Υποθέσεις στην  Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ (1989-1993) και Διαπραγματευτής της Χάρτας των Παρισίων για μία Νέα Ευρώπη (Βιέννη-Παρίσι 1990). Υπηρέτησε, επίσης, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών (1994) σε Κροατία, Βουλγαρία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενώ ήταν και ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην  Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (1995-1999), Πρέσβης της Ελλάδος  στην Αλβανία (1999-2000), Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων (2000-2005) και Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον  (2005-2009).

Το  2007 βραβεύθηκε  με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το πρόσφατο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα εξής βιβλία: «Η Άλλη Κρίση- Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη» (Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2013), «Οράματα και Χίμαιρες – διαδρομές ενός διπλωμάτη»   (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2016), «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- Η Νέα Τουρκία και Εμείς» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2017), «Ελλάδα και Αλβανία» ( Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2017) και «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία- Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2018).


Μαρία Λουίζα Μαρινάκη, Πρέσβης

Η Πρέσβης κα Μαρία Λουίζα Μαρινάκη είναι κάτοχος Προπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1980), καθώς και Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις, την Πολιτική Επιστήμη και την Συγκριτική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ (1982). Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Το 1984 εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα. Υπηρέτησε στη Δ/νση Μέσης Ανατολής & Αφρικής, καθώς και στο Γραφείο του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1989 τοποθετήθηκε στη Πρεσβεία Παρισίων και εν συνεχεία στη Δ/νση Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέως μέχρι και το 1995, οπότε και τοποθετήθηκε ως Αναπληρώτρια Γεν. Πρόξενος στο Γεν. Προξενείο Ιεροσολύμων. Από το 1998-2001 υπηρέτησε στη Δ/νση Κύπρου. Το 2001 τοποθετήθηκε ως Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μασσαλία. Από το 2004 έως και το 2009 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτριας Γενικού Επιθεωρητή του ΥΠΕΞ στη Κεντρική Υπηρεσία. Το 2009 τοποθετήθηκε, ως Υποδιευθύντρια, στη Δ/νση Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου υπηρέτησε έως το 2012. Ακολούθως ανέλαβε καθήκοντα Διευθύντριας στη Δ/νση Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με τις χώρες της Ασίας, της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Υποσαχαρικής Αφρικής.

Το 2013 τοποθετήθηκε ως Πρέσβης της Ελλάδος στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, όπου υπηρέτησε έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Ακολούθησε η τοποθέτησή της ως Πρέσβεως της Ελλάδος στη Σλοβακία, όπου υπηρέτησε από το 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιστρέφοντας στη Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ.

Από τον Ιανουάριο 2020 ανέλαβε τη θέση της Διευθύντριας στη Δ/νση Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ, ΕΟΧ, της Βορείου Αμερικής , της Ωκεανίας, την Ιαπωνία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πρέσβης κα Μαρινάκη έχει παρασημοφορηθεί από τις Κυβερνήσεις της Γαλλίας,  της Ιορδανίας,  της Σλοβακίας και της Ελλάδος.


Δημήτρης Γ. Ράικος, Δικαστής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του ΟΗΕ

Ο Δημήτριος Ράικος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι διπλωματούχος του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και διδάκτωρ Νομικής, Έχει πραγματοποιήσει επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science (LSE) και στο Middlessex University στο Λονδίνο. Σήμερα υπηρετεί ως δικαστής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο του Ο.Η.Ε. (United Nations Appeals Tribunal) με επταετή θητεία από 1-7-2016. Έχει διατελέσει Α΄ Αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου αυτού το έτος 2018 και Πρόεδρος το έτος 2019.

Σε εθνικό επίπεδο υπηρετεί ως Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. έχοντας θητεία ως δικαστής στα Διοικητικά Δικαστήρια από 3/1985. Επίσης είναι Αν. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει «Διοικητικό Δίκαιο», «Διοικητική Δικονομία», και «Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων», ενώ είναι και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Κατά το διάστημα από  9/2012 έως 9/2013 στελέχωσε την Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ από 11/2013 έως 6/2016 διετέλεσε Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) μετά από απόφαση της Βουλής.

Οι διεθνείς δραστηριότητές του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή του στην εκπόνηση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) περί καταπολεμήσεως της διαφθοράς (Ad Hoc Committee for the Negotiation of the United Nations Convention against Corruption), κατά τα έτη 2002-2003, τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Octapus Interface 2003: Focus on specialized anti-corruption services (2003), ενώ κατά τη διετία από 19-5-2006 έως 19-5-2008 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών (Association of European Administrative Judges).

Έχει αναπτύξει ευρύτατη επιστημονική δράση με πολλαπλές συμμετοχές ως Συντονιστής ή  εισηγητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε νομοπαρασκευαστικές ομάδες εργασίας ως Πρόεδρος ή μέλος, καθώς και ως μέλος Επιτροπών και ομάδων εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για διάφορα ζητήματα του δικαίου. Είναι συγγραφέας δέκα (12) βιβλίων και μεγάλου αριθμού νομικών μελετών (πλέον των 60)..


Μαρία Τελάλιαν

Η Μαρία Τελάλιαν είναι νομικός σύμβουλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου και διεθνών διαπραγματεύσεων την οποία απέκτησε κατά τη διάρκεια της 35ετούς σταδιοδρομίας της:
-Προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ (2012-2020),
-Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (2009-2012),
-Εκπρόσωπος της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (2008-2011),
Μέλος (για την Ελλάδα) της Ομάδας Διαιτητών του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης
Σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους σε διάφορες υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μέλος του Συμβουλίου Προσφυγών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν από παραβιάσεις των Κανόνων Προσωπικού της ΔΕΕ (2010-2015).
-Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ (2005-2007).
-Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Έκτη Επιτροπή (νομική) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Πρόεδρος και Συντονιστής διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Επιτροπές κυρώσεων για την Ακτή Ελεφαντοστού, για το Σουδάν και Ομάδα Εργασίας του ΣΑ για Γενικά Θέματα Κυρώσεων, (2005-2006).
Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Νομικών Συμβούλων για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (CAHDI) και της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (COJUR). Προήδρευσε στην τελευταία το 2014.

Η Μαρία Tελαλιάν έχει βαθιά γνώση και εμπειρία πολυμερών και διμερώνδιεθνών διαπραγματεύσεων, και έχει διαπραγματευθεί ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους μια σειρά σημαντικών διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών θαλάσσιας οριοθέτησης (π.χ. συμφωνίες οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με Αλβανία, Αίγυπτο, Ιταλία). Διδάσκει δημόσιο διεθνές δίκαιο και δίκαιο της θάλασσας στην Διπλωματική Ακαδημία του Ελληνικού ΥΠΕΞ, και δίκαιο της θάλασσας (οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων) στην Ροδιακή Ακαδημία (). Έχει διδάξει δίκαιο της θάλασσας στο Πρόγραμμα Υποτροφιών Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ (Χάγη 22-31 Ιουλίου 2015). Συγγραφέας σειράς άρθρων σχετικά με θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου.


Madeleine O. Hosli, Professor

Η Madeleine O. Hosli είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του St. Gallen της Ελβετίας, και διετέλεσε μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Michigan, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Free University του Άμστερνταμ, και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ. Εξελέγη το 2003 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και το 2007 Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο  του Leiden. Διευθύνει το διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία’ του Πανεπιστημίου Leiden.

Έχει συγγράψει το βιβλίο The Euro: A Concise Introduction to European Monetary Integration (Lynne Rienner, 2004),και έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο The Changing Global Order (Springer 2020). Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως International Organization, International Studies Quarterly, Journal of Common Market Studies, European Union Politics, European Journal of Political Research και Review of International Organizations.

Την περίοδο 2017-2019 διηύθυνε το Ινστιτούτο Μελετών Συγκριτικής Περιφερειακής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών με έδρα στη πόλη Μπρυζ του Βελγίου (UNU-CRIS). Η Madeleine O. Hosli έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης της Γενεύης, στο πανεπιστημιακό Κολλέγιο της Ουτρέχτης και στο Πανεπιστήμιο Michigan. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της αφορούν τη μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, τους διεθνείς οργανισμούς και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Diana Panke, Professor

Η Diana Panke είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της Έδρας για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση (Chair on Multi-level Governance) στο Πανεπιστήμιο Freiburg.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, στην πολυμερή διπλωματία, στον συγκριτικό περιφερισμό, στη θεσμική αρχιτεκτονική των διεθνών οργανισμών, στο ρόλο των μικρών κρατών στις διεθνείς υποθέσεις, στη παγκόσμια διακυβέρνηση, στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα προβλήματα διεθνούς συμμόρφωσης και νομιμοποίησης.

Έχει δημοσιεύσει σειρά μονογραφιών και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές.