Γιατί να κάνω master στην Στατιστική

M.Sc. in Statistics

Athens University of Economics and Business

Σύγχρονες Μεταπτυχιακές Σπουδές ποιότητας με μεγάλο κύρος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

 

Γιατί να επιλέξετε το M.Sc. in Statistics, AUEB;

 • Το μεταπτυχιακό υποστηρίζεται κάθε χρονιά από υποτροφίες για την εκπόνηση της διατριβής όπως π.χ. από την ΕΛΒΑΛ (2014-15) και την Frontier Science Foundation Hellas (2014-15).
 • Την ακαδημαϊκή χρόνια 2015-16, δόθηκε η δυνατότητα σε ένα φοιτητή να κάνει internship (με αμοιβή) για 6 μήνες στην εταιρεία MAPI στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας ενώ υπάρχει προοπτίκη επέκτασης αυτής της συνεργασίας και τα επόμενα χρόνια.
 • Υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ERASMUS όπου μπορεί ο φοιτητής να εκπονήσει τη διατριβή του σε πανεπιστήμια στην Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.α.
 • Οι απόφοιτοί μας βρίσκουν εύκολα εργασία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό λόγω του κύρους του μεταπτυχιακού μας.
 • Οι απόφοιτοί μας μπορούν εύκολα να διεκδικήσουν υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές στο Εξωτερικό με υποστήριξη και καθοδήγηση των Μελών ΔΕΠ.
 • Οργανωμένη σειρά σεμιναρίων τόσο ερευνητικού όσο διδακτικού χαρακτήρα προσκαλώντας διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο της Στατιστικής επιστήμης όπως η Gerda Claescens, Gonzalo Garcia-Donato, Brendan McCabe, Omiros Papaspiliopoulos, Andrew Womack και David Rossel. 
 • Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-17, θα διδάξει ο καθηγητής Alan Agresti ενώ στο παρελθόν έχουν διδάξει μεταξύ άλλων οι καθηγητές  Sir David Cox, Ioannis Karatzas, Leslie Kish.

Ποιοι είμαστε

Το Τμήμα Στατιστικής αποτελείται από 21 μέλη ΔΕΠ που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων της Στατιστικής και συγγενών αντικειμένων όπως: Ανάλυση Δεδομένων, Στοχαστική Ανάλυση, Υπολογιστική Στατιστική, Στατιστική κατά Bayes, Βιοστατιστική, Στοχαστικά Επιδημικά Μοντέλα, Ψυχομετρία, Αθλομετρία, Δειγματοληψία, Επίσημες Στατιστικές, Περιβαλλοντολογική Στατιστική, Στατιστική στην Οικολογία, Χρονοσειρές, Χρηματοοικονομικά μοντέλα, Επιχειρησιακή Έρευνα,  Αναλογιστική Επιστήμη.

Οι καθηγητές του Τμήματος έχουν μεγάλη εμπειρία έρευνας και δίκτυο συνεργασίας με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Προγράμματα Σπουδών

Πλήρους Φοίτησης:

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Στατιστικής και άλλων τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής, που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Στατιστικής και Μαθηματικών στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του τίτλου ορίζεται σε δύο διδακτικά εξάμηνα και επιπλέον ένα εξάμηνο έως ένα έτος για την εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής. Το Πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (με δίδακτρα). 

Μερικής Φοίτησης:

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επιμόρφωσης των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις σύγχρονες μεθόδους της Εφαρμοσμένης Στατιστικής, το Τμήμα Στατιστικής παρέχει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στη Στατιστική με έμφαση στην Εφαρμοσμένη Στατιστική και τη Στατιστική ανάλυση δεδομένων. Το Πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης παρέχει τις εξής κατευθύνσεις:

 • Εφαρμοσμένη Στατιστική
 • Εφαρμοσμένη Στατιστική στην Ιατρική  
 • Εφαρμοσμένη Στατιστική στη Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών
 • Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Αποφάσεων

Υποψήφιοι μπορεί να είναι πτυχιούχοι Ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν και απόφοιτοι ΤΕΙ. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του τίτλου ορίζεται σε τέσσερα διδακτικά εξάμηνα και επιπλέον ένα εξάμηνο για την εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας. Το Πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (με δίδακτρα).

Σύγχρονες Τεχνικές Ανάλυσης Δεδομένων

Το Μεταπτυχιακό δίνει έμφαση στην εφαρμογή των μεθόδων και ανάλυση πραγματικών εφαρμογών. Μέσα από την εφαρμογή των συγχρόνων στατιστικών μεθόδων μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήματα όπως:

 • Ποιός θα κερδίσει τον επόμενο αγώνα πρωταθλήματος;
 • Ποιά είναι η καλύτερη επένδυση των χρημάτων σας;
 • Ποιός θα πεθάνει στο επόμενο επεισόδιο του Game of Thrones;

Στοχαστική ανάλυση και Χρηματοοικονομικά

Ένας από τους σημαντικούς στόχους του προγράμματος είναι οι φοιτητές να έχουν ισχυρό μαθηματικό υπόβαθρο και έκθεση σε μεθόδους μαθηματικών χρηματοοικονομικών μεθόδων.

Υπολογιστικές Μέθοδοι και Μεγάλα Δεδομένα

Δίνεται έμφαση στη χρήση σύγχρονων στατιστικών εργαλείων όπως η στατιστική γλώσσα προγραμματισμού R και η εφαρμογή στατιστικών τεχνικών σε μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data).

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία των Μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων

Τηλέφωνο:  ++30 2108203681/ 692

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: masterst@aueb.gr

Web:  https://aueb-analytics.wixsite.com/msc-stats

Τμήμα Στατιστικής

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ευελπίδων 47A & Λευκάδος 33, 113 62 Αθήνα. Tηλ.: 210 8203681