Χαιρετισμός Προέδρου

Καλώς ήρθατε στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ είναι ένα από τα πλέον δυναμικά της χώρας, και προσφέρει ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πλήρως όλο το φάσμα της Πληροφορικής, συνδιάζοντας εξαιρετική προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση με έρευνα παγκόσμιας κλάσης.

Βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική εποχή για την επιστήμη της Πληροφορικής. Οι υπολογιστές και το λογισμικό έχουν ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, ψωνίζουμε, διδάσκουμε και μαθαίνουμε. Οι τεχνολογίες των υπολογιστών έχουν επιτρέψει σημαντική πρόοδο στις επιχειρήσεις, στην ιατρική, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, στις βιομηχανίες, στις κινητές επικοινωνίες, στη μηχανική, καθώς και στις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες.

Το Τμήμα μας είναι πρωτοπόρο στις μεθόδους διδασκαλίας και παρέχει εξαιρετική εκπαίδευση στους μαθητές μας σε όλα τα επίπεδα. Οι εξαιρετικοί φοιτητές μας διεξάγουν συναρπαστική έρευνα σε όλους τους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, από την αξιοποίηση της δύναμης της μηχανικής μάθησης έως τη βελτίωση της απόδοσης συστημάτων υπολογιστικού νέφους και τη διασφάλιση της ασφά­λειας των πλη­ρο­φοριών και την προ­­­στα­­­σί­α κρίσιμων υ­πο­δο­μών. Οι φοιτητές και απόφοιτοί μας συμβάλλουν στην τρέχουσα υπολογιστική πρόοδο αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους στην έρευνα σε πολλούς τομείς, όπως μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, κατανεμημένα συστήματα και συστήματα μεγάλων δεδομένων, δίκτυα επικοινωνιών, γραφικά υπολογιστών, βάσεις δεδομένων και διαχείριση γνώσης, ασφάλεια υπολογιστών, ασύρματα δίκτυα και πολυμεσικές τηλεπικοινωνίες, οικονομικά ζητήματα της πληροφορικής. Οι καθηγητές μας συνεχίζουν να κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις και βραβεία για τη διδασκαλία και την έρευνά τους.

Το Τμήμα έχει να επιδείξει μια μακρά και επιτυχημένη παράδοση συμμετοχής φοιτητών στην έρευνα. Κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους φοιτητές μας να εξειδικευθούν περαιτέρω στα πέντε Εργαστήρια του Τμήματος που κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη με βάση τις διεθνείς τους συνεργασίες, τα Ευρωπαϊκά τους έργα και την επιστημονική τους δραστηριότητα. Επιπλέον, έχουμε μια κουλτούρα να στέλνουμε φοιτητές να παρακολουθούν πρακτική άσκηση σε μικρές και μεγάλες εταιρείες αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία από το περιβάλλον εργασίας. Πολλοί από τους αποφοίτους μας συνεχίζουν τις σπουδές τους στα 5 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε τομείς αιχμής και στο Διδακτορικό Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και συνεχίζουν την επιτυχημένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους καριέρα στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες όπως ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Κύπρος.

Ελπίζουμε ότι μέσα από τις ιστοσελίδες μας θα γνωρίσετε τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας προγράμματα, τα μέλη μας και θα ενημερωθείτε σχετικά με τις επιστημονικές, διδακτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές μας.

Με εκτίμηση,

Καθηγήτρια Βάνα Καλογεράκη