Ερευνητική Μονάδα για την Βιώσιμη Ενέργεια (RISE)

Ιωάννου Γιώργος

Καθηγητής

ioannou@aueb.gr

+30 2108203652

Ο Γιώργος Ιωάννου είναι Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών MBA International και Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρησιακών Διαδικασιών και Συστημάτων ERP στο Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης. Πριν την εκλογή του στο ΟΠΑ, είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Συστημάτων του Virginia Tech, όπου διεύθυνε το Manufacturing Systems Integration Laboratory. Έχει λάβει Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και M.Sc./DIC σε Βιομηχανική Ρομποτική/Αυτοματισμούς Παραγωγής από το Imperial College, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν Μεταπτυχιακός Υπότροφος στο Institute for Systems Research του Πανεπιστημίου του Maryland στο College Park, ΗΠΑ, από όπου και έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάλυση, σχεδιασμό και βελτιστοποίηση συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακών διαδικασιών και εφοδιαστικών αλυσίδων, συνδυάζοντας προηγμένες διαδικτυακές-υπολογιστικές τεχνολογίες με μοντέλα και μεθόδους επιχειρησιακής έρευνας. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από πολλαπλούς οργανισμούς και εταιρίες, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Toshiba, Motorola, Siemens, Cyclon, Avin, SAS Institute, NSF, European Commission, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών, Παιδείας, Εργασίας, κ.λπ.), ενώ οι δημοσιεύσεις του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα που εκτείνονται από τον χωροταξικό σχεδιασμό εργοστασίων μέχρι τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Έχει αναλάβει συμβουλευτική δράση για πολλές ιδιωτικές εταιρίες και δημόσιους φορείς, και ήταν υπεύθυνος executive εκπαιδευτικών σεμιναρίων στους χώρους που πραγματεύεται επιστημονικά. Έχει τιμηθεί με πολλαπλά βραβεία υψηλής διδακτικής επίδοσης / αριστεία διδασκαλίας για τα μαθήματα που διδάσκει σε MBA προγράμματα, και από την Microsoft (Excellence in Education Award). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE), όπου έχει ηγηθεί και της Επιτροπής Έρευνας και Ανάπτυξης, και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Production Planning & Control. Τέλος, έχει υπηρετήσει ως Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και μέλος του Microsoft Educational Advisory Board.


Ανδριοσόπουλος Κώστας

Επισκέπτης Καθηγητής

kandriosopoulos@audencia.com

Ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι Διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Μετάβασης & Αειφορίας (Research Centre for Energy Transition & Sustainability Center) του Audencia Business School, όπου και κατέχει την έδρα του Καθηγητή Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας.

Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος έχει διδακτορικό στα Χρηματοοικονομικά (Cass Business School, City University London), το οποίο υποστηρίχθηκε από υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Επίσης κατέχει MBA και MSc στα Χρηματοοικονομικά (Northeastern University, Boston, USA) και Δίπλωμα Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης (Πολυτεχνείο Κρήτης). Επιπρόσθετα διατήρησε τη θέση του Ακαδημαϊκού Διευθυντή στο τμήμα Executive Master in Energy Management στο ESCP Europe Business School.

Είναι μέλος σε διάφορες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές εταιρείες / συνδέσμους.

  • Προέδρος της Ενεργειακής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
  • Πρόεδρος Επιτροπής του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών | Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
  • Ιδρυτής και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (μια δεξαμενή σκέψης που επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία).
  • Μέλος του ΔΣ του Παγκόσμιου Κέντρου Αερίου (Global Gas Centre) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council) ως ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου και LNG.
  • Μέλος του ΔΣ της Διεθνής Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας (IAEE) ως Αντιπρόεδρος για τις Δημοσιεύσεις.
  • Ιδρυτικό μέλος ΔΣ της Εταιρίας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής.
  • Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
  • Μέλος της Beta Gamma Sigma honour society, η οποία αναγνωρίζει τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των φοιτητών διοίκησης επιχειρήσεων παγκοσμίως.
  • Mέλος του Energy Commission of the Industry and Parliament Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο (2012-13).

Εκτός από το ακαδημαϊκό του προφίλ, έχει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στις επιχειρήσεις ενώ έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ενέργειας, τροφίμων, προγραμματισμού και λογισμικού, εμπορικών συναλλαγών και ναυτιλίας. Το Σεπτέμβριο του 2019 επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), θέση την οποία κατείχε και τη περίοδο 2014-2015. Από τον Αύγουστο του 2018 είναι Country Manager της Akuo Energy στην Ελλάδα, μία πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Γαλλία που αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε 17 χώρες ανά τον κόσμο. Παράλληλα έχει εργαστεί ως σύμβουλος του Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής και του Διευθύνοντα Συμβούλου για τη British Bankers’ Association (2007).

Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της ενέργειας που σχετίζονται με γεωπολιτικά ζητήματα, τις αγορές φυσικού αερίου και LNG, τη μοντελοποίηση τιμών, τη χρηματοοικονομική τεχνική και τις επιχειρησιακές εφαρμογές για τη διαχείριση κινδύνου και επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας και εμπορευμάτων.

Το ερευνητικό έργο του έχει δημοσιευθεί σε πολλαπλά έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ μέρος του έχει παρουσιαστεί σε αναγνωρισμένα διεθνή συνέδρια. Είναι αναπληρωτής συντάκτης των επιστημονικών περιοδικών International Journal of Financial Engineering and Risk Management και Journal of Energy Markets και έχει διατελέσει ως επισκέπτης συντάκτης σε πληθώρα αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοδικών του χώρου. Ενεργεί ως κριτής επιστημονικών δημοσιεύσεων σε περιοδικά και έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο.


Γαλαριώτης Αιμίλιος

Επισκέπτης Καθηγητής

egalariotis@audencia.com

Ο Δρ. Αιμίλιος Γαλαριώτης είναι παντρεμένος με την Νικολίτσα Ζεντέλη και έχει δύο τέκνα, την Ειρήνη και τον Βασίλειο. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1973. Είναι Αναπληρωτής Κοσμήτορας για την έρευνα και καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Audencia Business School της Γαλλίας (σχολή τριπλού στέμματος, AMBA, EQUIS, AACSB) που ανήκει στις καλύτερες 50 Σχολές διοίκησης επιχειρήσεων της Ευρώπης σύμφωνα με την έγκριτη κατάταξη των Financial Times.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Durham (τρίτο παλαιότερο στην Αγγλία μετά την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ και στα δέκα καλύτερa με βάση και τις τρείς πλέον έγκριτες κατατάξεις, καθώς και στα 100 καλύτερα του κόσμου). Ως διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων στο Durham (2003-2008), εισήγαγε νέα μαθήματα, ίδρυσε νέα πτυχία, επέτυχε αναγνωρίσεις και συνεργασίες (π.χ. ESRC και CFA αντίστοιχα), και οδήγησε το μεταπτυχιακό στο να είναι τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο στην λίστα προγραμμάτων χρηματοοικονομικής των Financial Times με πιστοποίηση CFA. Στην Γαλλία ιδρύει και διευθύνει το Κέντρο για την Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Διαχείριση Κινδύνου, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής, και γίνεται πρόεδρος της Γαλλικής εταιρίας χρηματοοικονομικής. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα (projects), διεθνείς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες και έχει διδάξει/επιβλέψει θέματα χρηματοοικονομικής, διοίκησης και οργανισμών κτλ. στην Ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ινδία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη κτλ. Η ερευνά του επικεντρώνεται σε αγορές χρήματος και κεφαλαίου, στην συμπεριφορά οικονομικών δρώντων, στην μικροδομή των αγορών, στις αγορές ενέργειας και στην αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων των τοπικών κυβερνήσεων και δημοσιεύεται σε διεθνείς επιθεωρήσεις υψηλού κύρους.


Καλαϊτζόγλου Ιορδάνης

Επισκέπτης Καθηγητής

ikalaitzoglou@audencia.com

Ο Ιορδάνης Καλαϊτζόγλου είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο “Audencia Business School” στη Νάντη της Γαλλίας. Έχει σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς επίσης και στο κλαρινέτο, σαξόφωνο και στη φλογέρα. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Heriot-Watt της Σκωτίας και τη μεταδιδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο της Νάντης της Γαλλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την μοντελοποίηση του χρόνου και στις εφαρμογές της στους τομής της μικροδομής των αγορών, της ενέργειας, και της χρηματοοικονομικής διοίκησης των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην εταιρική ευθύνη. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, ημερίδες καθώς επίσης και στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Είναι ιδρυτικό μέλος της συμβουλευτικής εταιρίας “Venus Roll” και του ερευνητικού κέντρου “European Capital Markets Cooperative Research Centre”και της ομάδας “ReMA”


Ζήσης Δημήτρης

Επίκουρος Καθηγητής

dzisis@aueb.gr

Ο Δημήτρης Ζήσης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Πριν την εκλογή του στο ΟΠΑ, είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Norwich Business School - University of East Anglia, Επισκέπτης Καθηγητής στο Warwick Business School - University of Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διδάξει στο Alba Graduate Business School - The American College of Greece και στα Διαδικτυακά Προγράμματα του University of Liverpool. Ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής είχε εργαστεί στο Cranfield School of Management - Cranfield University και στο Bath School of Management - University of Bath. Ακόμα εχεί εργαστεί στα Διαδικτυακά προγράμματα του University of Liverpool και ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Cranfield School of Management και στο Bath School of Management. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα με υποτροφία για την επίτευξη εξαιρετικής ακαδημαϊκής επίδοσης από το τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο ΟΠΑ με αντικείμενο την σχεδίαση μηχανισμών σε εφοδιαστικές αλυσίδές. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάλυση, τον σχεδιασμό και την βελτιστοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών, συνδυάζοντας αναλυτικές και υπολογιστικές μεθόδους λύσης που άπτονται της Θεωρίας Παίγνιων και της Επιχειρησιακής Έρευνας. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά όπως, μεταξύ άλλων, τα Production and Operations Management, Omega, International Journal of Production Research, Transportation Research Part D: Transport and Environment, European Management Journal. Τέλος έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα που έλαβαν χρηματοδότηση από σημαντικούς οργανισμούς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και την Κίνα.