Οι φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές» βιώνουν το φαινόμενο της ενεργειακής μετάβασης.

Οι φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

«Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές»

βιώνουν το φαινόμενο της ενεργειακής μετάβασης.
 

Για πρώτη φορά στην τετραετή λειτουργία του, το ΠΜΣ «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές», με πρωτοβουλία του Διευθυντή του, Καθηγητή κ. Αστέρη Πλιάκου, διοργάνωσε τον Απρίλιο εκπαιδευτική εκδρομή στην Πτολεμαΐδα, το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας μας.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πολυσύνθετη λειτουργία της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας, με τα πολλά ορυχεία, τους ατελείωτους ταινιοδρόμους μεταφοράς, τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις αυλές υποδοχής του λιγνίτη, το πυκνό δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος υψηλής τάσης, τα τεράστια μηχανήματα εκσκαφής, τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και τους λέβητες των μονάδων, ενώ βίωσαν το σύστημα ανάφλεξης του καυσίμου, το προηγμένο σύστημα ασφάλειας των μονάδων, αλλά και το διαρκή εκσυγχρονισμό τους για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Σε μια πρωτόγνωρη εποχή για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, το πέρασμα από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτει κρίσιμα και πολυδιάστατα θέματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στους φοιτητές του ΠΜΣ από στελέχη τόσο του εργοταξίου της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», μιας από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά μονάδες της Ευρώπης, με μηδενική σχεδόν ρύπανση της ατμόσφαιρας, όσο και του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Άγιος Δημήτριος, ο οποίος με τις πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας, και με εγκατεστημένη ισχύ 1600 ΜW, ήταν για δεκαετίες η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας.

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν τον Εκθεσιακό Χώρο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου το στέλεχος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Μανώλας (τομεάρχης μελετών ΔΕΗ-ΛΚΔΜ)  παρουσίασε με εξαιρετική σαφήνεια την ιστορία του γεωγραφικά τεράστιου χώρου, τις διεργασίες εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη, τις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το λιγνίτη και τις προοπτικές που δημιουργούνται από την επικείμενη απολιγνιτοποίηση.

Εν συνεχεία, η επίσκεψη στον ΑΗΣ του Αγίου Δημητρίου άφησε να φανεί καθαρά η περίπλοκη όσο και συναρπαστική τεχνική διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, με άμεση και πλήρη οπτική επαφή σημαντικών παραμέτρων της διαδικασίας (τεράστιοι λέβητες, επίτευξη υψηλών θερμοκρασιών, διαχείριση της τέφρας, χρήση και βιολογικός καθαρισμός ύδατος, ηλεκτρονικό κέντρο διοίκησης και ελέγχου, με ταυτόχρονο σύστημα επιτηρητών, ύπαρξη πολλαπλών δικλείδων ασφαλείας κλπ).

Μια σειρά στελεχών του ΑΗΣ, με επικεφαλής τον κ. Ε. Παπαζήση (τομέας λειτουργίας ΑΗΣ),  με μεγάλη προθυμία, ευγένεια και σαφήνεια, παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων παραγωγής, τις περιβαλλοντικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί, την παροχή θερμικής ενέργειας τηλεθέρμανσης της πόλης και τη διασύνδεση των μονάδων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης, που αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Τέλος, η ενημέρωση που έγινε από το Δήμαρχο Εορδαίαςκ. Π. Πλακεντά, την οποία ακολούθησε μια ιδιαιτέρως γόνιμη συζήτηση, ανέδειξε την άμεση και επείγουσα ανάγκη σχεδιασμού, όπως και ιδίως της εφαρμογής μιας σειράς μελετών και καινοτόμων δράσεων στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία διακυβεύονται η δίκαιη μετάβαση που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Πολιτεία, η αειφορία της Ευρώπης και της Ελλάδας, η περιφερειακή σύγκλιση και η επίτευξη εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Η ενεργειακή μετάβαση της περιοχής αναδεικνύεται πλέον σε πρότυπο επιτυχούς και ασφαλούς διαχείρισής της, που πρέπει να βασίζεται στη χωροταξική αναδιάρθρωση της περιοχής, στην ανάπτυξή της, μέσω των θεσμοθετημένων κινήτρων, στην ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων, στη συνεργασία όλων των αντιπροσωπευτικών φορέων της περιοχής, στις πράσινες επενδύσεις, στη διατήρηση και δημιουργία νέων  θέσεων απασχόλησης,  στο σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και στην αποτροπή εγκατάλειψής της από τις νέες γενιές.

Ένα στοίχημα για την επάρκεια των θεσμών και των πολιτικών, ένα στοίχημα για τη σωτηρία της περιοχής, ένα στοίχημα για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας, της υπερεθνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν συντομία της προστασίας και προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών.

H εκδρομή των φοιτητών συνεχίστηκε στο πανέμορφο και γραφικό Νυμφαίο, όπου επισκέφθηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα. Ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας. Στο Κέντρο Ενημέρωσης για τον λύκο περιηγήθηκαν σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται λύκοι και λύγκες που κατάφεραν να διασωθούν. Το κέντρο δημιουργήθηκε εκεί για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων.

Την τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής, οι φοιτητές επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, την παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους. Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας (αρχαίες Αίγες) ταξιδεύουν κάθε επισκέπτη στο κέντρο του ξακουστού Βασιλείου της Μακεδονίας, το οποίο κυριάρχησε στην Ελλάδα και όχι μόνο, τον 4ο αιώνα π.Χ.
Σήμερα, η Βεργίνα μας δίνει μια σαφή εικόνα για την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Οι βασιλικοί τάφοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μόλις το 1970 και πλέον αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καλυμμένου με γρασίδι λόφου, μιμούμενοι τον αυθεντικό ταφικό τύμβο. Μαζί με τον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’ είναι και αυτός του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλέξανδρος IV) καθώς και άλλων μελών της οικογένειας, μαζί με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής περιόδου.
    
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Βουλευτή Καστοριάς, κ. Ζήση Τζηκαλάγια, για την ομιλία του αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου ακολούθησε δημιουργικός διάλογος με τους φοιτητές.