ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (Full Time)

Πλήρης φοίτηση 12μηνης διάρκειας

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση είναι ίσο με εβδομήντα πέντε (75) μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων) και περιλαμβάνει δώδεκα (12) μαθήματα , αξίας πέντε (5) μονάδων ECTS το καθένα, καθώς και τη διατριβή, αξίας δεκαπέντε (15) πιστωτικών μονάδων ECTS.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα (4) προπαρασκευαστικά μαθήματα σε κάθε ειδικότητα α) Χρηματοοικονομική Διοίκηση, β) Χρηματοοικονομική Διοίκηση Βάσει Δεδομένων και γ) Βιώσιμη Χρηματοοικονομική Διοίκηση, τα οποία προσφέρονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Η τελική εγγραφή στο πρόγραμμα προϋποθέτει επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση σε όλα τα προπαρασκευαστικά μαθήματα, εκτός εάν κάποιος εξαιρεθεί με έγκριση της Επιτροπής του Προγράμματος.  

Οι διαλέξεις γίνονται το πρωί ή το απόγευμα.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προπαρασκευαστικό Μάθημα - 4 Εβδομάδες
Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Λογιστική -
Introduction to Financial Accounting

Σκοπός του μαθήματος είναι να μυήσει τους φοιτητές στην Χρηματοοικονομική Αναφορά. Συζητούνται τα βασικά στοιχεία της χρηματοοικονομικής αναφοράς (λογαριασμοί SFP, OCI, P&L) και η τήρηση λογιστικών αρχείων (ημερολόγιο, καθολικό). Οι γνώσεις που παρουσιάζονται είναι απαραίτητες τόσο για φοιτητές που δεν έχουν διδαχθεί μαθήματα λογιστικής σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και για φοιτητές που χρειάζονται πρόσθετες γνώσεις για την κάλυψη των απαιτήσεων του προγράμματος.

Pass
 Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική -
Introduction to Finance

Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες των Χρηματοοικονομικών. Το μάθημα συζητά τη διαχρονική αξία του χρήματος, την έννοια του ανατοκισμού και τις βασικές αρχές αποτίμησης των χρηματοοικονομικών μέσων στις κεφαλαιαγορές. Οι γνώσεις που παρουσιάζονται είναι απαραίτητες τόσο για φοιτητές που δεν έχουν διδαχθεί οικονομικά μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και για φοιτητές που χρειάζονται πρόσθετες γνώσεις για να καλύψουν τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Pass
Βασικές Αρχές Στατιστικής & Οικονομετρικής Ανάλυσης -
Fundamentals of Econometric & Statistical Analysis

Αυτό το μάθημα μπορεί να θεωρηθεί ως εισαγωγή στην Οικονομετρία. Στόχος του είναι να παρουσιάσει τη βασική θεωρία της Οικονομετρίας και πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί αυστηρά σε μια ποικιλία προβλημάτων που προκύπτουν από την Οικονομία, τα Χρηματοοικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σε αυτό το μάθημα, η οικονομετρική θεωρία συνδυάζεται με την οικονομετρική πρακτική δείχνοντας τη χρήση της με το πακέτο λογισμικού EViews και τη γλώσσα προγραμματισμού R.

Pass
Αρχές Προγραμματισμού - Principles of programming

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές και τεχνικές προγραμματισμού και να τους διδάξει πώς να σχεδιάζουν, να δομούν και να εφαρμόζουν απλά προγράμματα στην Python. Το μάθημα περιγράφει τη ρύθμιση και τη φιλοσοφία του προγραμματιστικού περιβάλλοντος και των διαφορετικών μεθόδων αλληλεπίδρασης με τον πυρήνα της γλώσσας (παράθυρα εντολών/scripts/notebooks). Εισάγει τον σπουδαστή σε τύπους δεδομένων, τελεστές και εντολές ροής ελέγχου. Παρουσιάζονται επίσης τεχνικές λειτουργικού προγραμματισμού. Τέλος, εξοικειώνει τον μαθητή με τη χρήση των βασικών βιβλιοθηκών Python που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές Οικονομικών (Numpy, Scipy, Pandas).

Pass

1ο Εξάμηνο

1ο δίιμηνο ECTS
Χρηματοοικονομική Διοίκηση  - Financial Management

Στόχος αυτού του μαθήματος είναι να περιγράψει τη θεωρία και την πράξη των κύριων θεμάτων στη χρηματοοικονομική διαχείριση σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το μάθημα οργανώνεται σε τρία μέρη. Το μάθημα ξεκινά με μια επισκόπηση της διαχρονικής αξίας του χρήματος, της αποτίμησης των ομολόγων, της αποτίμησης των μετοχών και του κόστους κεφαλαίου. Το δεύτερο μέρος αφορά τον προϋπολογισμό κεφαλαίου και τα οικονομικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Τέλος, εξετάζουμε ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική πληρωμών, τη μόχλευση και τη διάρθρωση του κεφαλαίου.

5
Οικονομετρικές Μέθοδοι - Econometric Methods

Οι τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίστηκαν από μια εξαιρετική ανάπτυξη στη χρήση ποσοτικών μεθόδων στην ανάλυση διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. είτε πρόκειται για μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος, εμπορεύματα και παράγωγα. Επιπλέον, τόσο οι χρηματοοικονομικοί όσο και οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συνήθως προηγμένες μαθηματικές, στατιστικές και οικονομετρικές τεχνικές σε ένα πλήθος εφαρμογών, όπως τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων, διαχείριση χαρτοφυλακίου, επενδυτικές αποφάσεις και διαχείριση κινδύνων, μεταξύ άλλων. Αυτό το μάθημα επιχειρεί να προσφέρει μια εισαγωγική βάση για την εκμάθηση τέτοιων τεχνικών. Ο σκοπός είναι διπλός, να παρέχει ερευνητικά εργαλεία στα χρηματοοικονομικά και να κατανοήσει επενδυτικά σχέδια που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες.

5
Λογιστική Επιχειρήσεων Ι - Accounting for Corporations I

Πρωταρχικός στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες της χρηματοοικονομικής λογιστικής με βάση τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη δομή και τα βασικά στοιχεία των κύριων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων και κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων) των επιχειρήσεων. Θα εξοικειωθούν επίσης με τον λογιστικό χειρισμό για τα μετρητά και τα ταμειακά ισοδύναμα, τους εισπρακτέους λογαριασμούς, τα αποθέματα και τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία.

5
2ο δίμηνο ECTS
Εισαγωγή στη Βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων   - Introduction to Corporate Sustainability  

Το μάθημα «Εισαγωγή στη Βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων» (“Introduction to Corporate Sustainability”) πραγματεύεται τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε θέματα βιωσιμότητας. Οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων με βασικό στόχο η τρέχουσα οικονομική δραστηριότητα να μην υπονομεύει αφενός τις ανάγκες των σύγχρονων και επόμενων γενεών για ένα βιώσιμο και ασφαλές φυσικό περιβάλλον, αφετέρου τη διασφάλιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Ως βασική παράμετρος και όχημα αυτών των αλλαγών λογίζεται η διακυβέρνηση και ως εκ τούτου αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της Βιωσιμότητας των Επιχειρήσεων. Το μάθημα πραγματεύεται τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε θέματα βιωσιμότητας: Ορισμός της βιωσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Περιγραφή της ανάγκη διατήρησης του φυσικού μας περιβάλλοντος και των τρεχουσών κοινωνικών και ανθρώπινων προκλήσεων. Ανάλυση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Κατανόηση των διαφόρων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG) και της βιωσιμότητας. Επεξήγηση των βασικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών (ESG) κινδύνων και ευκαιριών. Περιγραφή της διοίκησης θεμάτων βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις. Ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου για τη βιωσιμότητα

5
Αρχές ESG στη Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων - ESG issues in Corporate Finance

Μέσα από αυτό το μάθημα, οι σπουδαστές θα εξερευνήσουν πώς οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές προκλήσεις ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές διαδικασίες, αυξάνοντας την αξία για τους μετόχους και την κοινωνία συνολικά. Παρέχει γνώσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου και τις στρατηγικές για τη διαχείριση των ESG κινδύνων και ευκαιριών. Θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα εξής στοιχεία: (α) Ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της βιώσιμης ανάπτυξης στις εταιρικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις, (β) εξέταση του ρόλου των επιχειρήσεων στην κοινωνία, περιλαμβάνοντας θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ισότητα, η ένταξη και οι εργασιακές σχέσεις, (γ) συζήτηση για τη διαφάνεια, την εταιρική διακυβέρνηση, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προώθηση της εταιρικής ηθικής, (δ) μεθοδολογίες για την αξιολόγηση και την ενσωμάτωση των ESG κινδύνων και ευκαιριών στις επενδυτικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις, (ε) στρατηγικές για την ενσωμάτωση των ESG στόχων στην επιχειρηματική σχεδίαση και ανάπτυξη, (στ) παρουσίαση διεθνών πρωτοβουλιών, προτύπων και κανονισμών σχετικά με τα ESG, όπως οι οδηγίες της ΕΕ και τα πρότυπα GRI, και, (ζ) την εξέταση των τάσεων, των προκλήσεων και των ευκαιριών που αναδύονται στο πεδίο των ESG και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την εταιρική στρατηγική και χρηματοοικονομική.

5
Στρατηγικός Σχεδιασμός Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης - Strategic Business Reporting

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να παρέχει μια ολιστική εικόνα του στρατηγικού σχεδιασμού που υιοθετεί η εκάστοτε επιχείρηση στην επιλογή λογιστικών πολιτικών και πρόσθετων πληροφοριών (σημειώσεων) για την παροχή χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε ενδιαφερόμενες ομάδες συμφερόντων. Το περιεχόμενο του μαθήματος είναι: βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, ίδια κεφάλαια, μετατρέψιμοι τίτλοι και κέρδη ανά μετοχή, κατάσταση Ταμειακών Ροών

5

 2ο Εξάμηνο

3ο δίμηνο ECTS
Αρχές ESG στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου - ESG issues in Portfolio Management and Analysis

Το μάθημα αποτελεί μια κρίσιμη εξερεύνηση του ρόλου των ESG κριτηρίων στη διαμόρφωση των στρατηγικών διαχείρισης και ανάλυσης χαρτοφυλακίου. Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν πώς οι ESG παράγοντες μπορούν να ενσωματωθούν στην αξιολόγηση των επενδυτικών ευκαιριών και την κατασκευή χαρτοφυλακίων, με στόχο την επίτευξη βιώσιμων και υπεύθυνων επενδυτικών αποτελεσμάτων. Το μάθημα θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα στοιχεία: (α) Ορισμό και κατανόηση των ESG παραγόντων και της σημασίας τους στη διαχείριση χαρτοφυλακίου, (β) Μεθοδολογίες για την ανάλυση και την αξιολόγηση των ESG κινδύνων και ευκαιριών εντός επενδυτικών στρατηγικών, (γ) Ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στην αξιολόγηση και επιλογή επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, (δ) Στρατηγικές για τη δημιουργία και τη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων με έμφαση στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη, (ε) Ανάλυση της απόδοσης ESG επενδύσεων και η σχέση τους με την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων, (στ) Εισαγωγή σε εργαλεία και λογισμικά που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και την ενσωμάτωση ESG στοιχείων στην επενδυτική διαδικασία, (ζ) Επισκόπηση του διεθνούς και εθνικού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις ESG επενδύσεις, και (η) Εξέταση των μελλοντικών τάσεων, των προκλήσεων και των ευκαιριών στη διαχείριση και ανάλυση ESG χαρτοφυλακίου.

5
Πρότυπα Πληροφόρησης για τη Βιωσιμότητα και την Κλιματική Αλλαγή - Sustainability and Climate Change Reporting

Το μάθημα «Πρότυπα Πληροφόρησης για τη Βιωσιμότητα και την Κλιματική Αλλαγή» (“Sustainability and Climate Change Reporting”) πραγματεύεται όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο γνωστικό πεδίο της λογιστικής και επιχειρηματικής πληροφόρησης για τη βιωσιμότητα (sustainability reporting) και των τριών πυλώνων της (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση ESG). Το μάθημα θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα στοιχεία: (α) Ανάλυση των βασικών ζητημάτων στην πληροφόρηση για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. (β) Περιγραφή των τρόπων μέτρησης και λογιστικής μεταχείρισης των θεμάτων βιωσιμότητας, κλιματικής αλλαγής και ESG. (γ) Ανάλυση των Ευρωπαϊκών Προτύπων Πληροφόρησης για τη Βιωσιμότητα (ESRS) τα οποία εφαρμόζονται υποχρεωτικά στη χώρα μας σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2464 (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) από 01/01/2024. (δ) Ανάλυση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης για τη Βιωσιμότητα (IFRS Sustainability). (ε) Ανάλυση άλλων διεθνως προτύπων πληροφόρησης για τη βιωσιμότητα όπως το Global Reporting Initiative (GRI) των Ηνωμένων Εθνών και το Greenhouse Gas Emissions (GHG) Protocol. (στ) Σύνδεση και αλληλεπίδραση της χρηματοοικονομικής πληροφορίας με την πληροφόρηση για τη βιωσιμότητα μέσω των αρχών Ολόκληρωμένης Πληροφόρησης (Integrated Reporting).

5
Θέματα Βιωσιμότητας στο Διοικητικό Έλεγχο - Sustainability issues in Management Control

Το μάθημα «Θέματα Βιωσιμότητας στο Διοικητικό Έλεγχο» (“Sustainability issues in Management Control”) επικεντρώνεται sτην εφαρμογή σχετικών εργαλείων διοικητικού ελέγχου σε επιχειρηματικές διαδικασίες και αποφάσεις για τη βιωσιμότητα. Το μάθημα θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα στοιχεία: (α) Ανάλυση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευθύνης μιας επιχείρησης και των συναφών προβλημάτων επιμέτρησης που σχετίζονται με αυτές τις τρεις διαστάσεις. (β) Κατανόηση των συστημάτων και διαδικασιών που σχετίζονται με επιχειρηματικές αποφάσεις σε θέματα βιωσιμότητας. (γ) Ανάπτυξη και αξιολόγηση συστημάτων διοίκησης ελέγχου των επιχειρήσεων, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση χρηματοοικονομικών και μη-χρηματοοικονομικών εργαλείων διαχείρισης ελέγχου. (δ) Αξιολόγηση επενδύσεων με τη χρήση δεικτών βιωσιμότητας – ESG. (ε) Σύνδεση μεταξύ στρατηγικής και βιώσιμης διαχείριση πόρων. (στ) Δημιουργία αξίας για τους εμπλεκόμενους φορείς (stakeholders).

5
4ο δίμηνο (οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν τρία μαθήματα ίσα με συνολικά 15 Πιστωτικές Μονάδες) ECTS
Εξωτερικός Έλεγχος Διασφάλισης Εκθέσεων Βιωσιμότητας - Assurance of Sustainability Reporting

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αξιόπιστη πληροφόρηση σε θέματα βιωσιμότητας, δημιουργεί πιέσεις στις επιχειρήσεις να διενεργούν εξωτερικό έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς. Τα επόμενα χρόνια η ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων για εξωτερικό έλεγχο διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητάς τους θα ενταθεί λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Προτύπων Πληροφόρησης για τη Βιωσιμότητα (European Sustainability Reporting Standards - ESRS) σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2464 (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD). Τα ESRS υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να διενεργούν, κατ’ελαχιστο, έλεγχο περιορισμένης διασφάλισης (limited assurance) για τις εκθέσεις βιωσιμότητας τους. Το μάθημα επικεντρώνεται στην εφαρμογή σχετικών προτύπων που προβλέπουν τις διαδικασίες ελέγχου διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας: (α) Κατανόηση του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ωθεί τις επιχειρήσεις να διενεργούν ελέγχους διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας. (β) Κατανόηση του Ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας. (γ) Εφαρμογή των αρχών ελέγχου διασφάλισης εκθέσεων βιωσιμότητας σύμφωνα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα έλεγχου (International Standard on Sustainability Assurance (ISSA) 5000 και AA1000 Assurance Standard (AA1000AS v3)). (δ) Διάκριση μεταξύ διαφορετικού επιπέδου ελέγχου διασφάλισης (περιορισμένη και εύλογη διασφάλιση). (ε) Εφαρμογή των αρχών ελέγχου διασφάλισης εκθέσεων για την κλιματική αλλαγή και κυρίως των ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου (GreenHouse Gas Emissions).

5
Χρηματοοικονομική της Ενέργειας, Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι και Αγορές Παραγώγων - Energy Finance, environmental risks and derivative markets

Το μάθημα αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης κατανόησης των δυναμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της χρηματοοικονομικής της ενέργειας, των περιβαλλοντικών κινδύνων και των αγορών παραγώγων. Μέσα από αυτό, οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στις αγορές ενέργειας, θα κατανοήσουν τον ρόλο των αγορών παραγώγων στη διαχείριση κινδύνων και θα εξετάσουν τις στρατηγικές χρηματοδότησης και επενδύσεων σε σχέση με την ενέργεια. Το μάθημα θα περιλαμβάνει επίσης μελέτες περιπτώσεων από τον πραγματικό κόσμο, παρουσιάζοντας πώς οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες στις αγορές ενέργειας και παραγώγων. Θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα θέματα: (α) Κατανόηση των βασικών αρχών της χρηματοοικονομικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κύριων πηγών ενέργειας και της δομής της αγοράς. (β) Ανάλυση των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας, και η επίδρασή τους στην αγορά ενέργειας. (γ) Εισαγωγή στις αγορές παραγώγων, όπως futures, options και swaps, και πώς αυτές χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των κινδύνων στην αγορά ενέργειας. (δ) Μελέτη των μοντέλων και των στρατηγικών χρηματοδότησης για έργα ενέργειας, ειδικά αυτά που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές. (ε) Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ βιωσιμότητας, ενεργειακής πολιτικής και χρηματοοικονομικής, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων προτύπων και των κανονισμών.

5
Διαχείριση δεδομένων και κυβερνοασφάλεια - Data Management & Cyber Security

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι η εισαγωγή βασικών αρχών προστασίας δεδομένων και διαχείρισης και πολιτικών ασφάλειας δεδομένων για μια επιχειρηματική οντότητα. Συζητούνται θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων τόσο για την ίδια την επιχειρηματική οντότητα όσο και δεδομένα τρίτων που διατηρεί η οντότητα

5
Θέματα Φορολογίας - Taxation Issues

Το μάθημα εισάγει τις θεμελιώδεις φορολογικές έννοιες που είναι απαραίτητες για παγκόσμιες επενδυτικές αποφάσεις. Η αξιολόγηση των εναλλακτικών φορολογικών δικαιοδοσιών υιοθετεί μια προσέγγιση πλήρους κόστους, όπου λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ρητές όσο και οι σιωπηροί φόροι. Καλύπτονται συγκεκριμένα φορολογικά ζητήματα που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις, όπως: πηγές φορολογητέου εισοδήματος, κατοικία, μόνιμη εγκατάσταση, φορολογικές συμβάσεις, πιστωτικό σύστημα φορολογικών ελαφρύνσεων, τιμές μεταβίβασης, φορολογικοί παράδεισοι, φορολογικά κενά, ελεγχόμενες οντότητες και μερίσματα από θυγατρικές. Τα θέματα εξετάζονται με διεθνή προοπτική αλλά και πάλι σύμφωνα με τις φορολογικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το φορολογικό μοντέλο του ΟΟΣΑ.

5
Βιωσιμότητα, Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Αποτίμηση Επιχειρήσεων - Sustainability, Financial Analysis and Company Valuation

Οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οι παράγοντες διακυβέρνησης (ESG) γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής στρατηγικής μιας επιχείρησης. Οι επενδυτές επιδιώκουν να επιτύχουν τόσο οικονομικές αποδόσεις όσο και άλλους στόχους, όπως περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή κοινωνικές προεκτάσεις. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την αξία και τον κίνδυνο των επενδύσεων αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όπως οι εργαζόμενοι, οι πελάτες ή το περιβάλλον. Αυτό το μάθημα ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση που ενσωματώνει τόσο οικονομικούς όσο και παράγοντες ESG στην αποτίμηση της εταιρείας. Το μάθημα στοχεύει να αναπτύξει τις ικανότητες των φοιτητών (α) να εξετάζουν κριτικά πώς οι πρωτοβουλίες και οι επιδόσεις ESG επηρεάζουν μια εταιρεία και (β) να διαβάζουν, ερμηνεύουν και αναλύουν αποτελεσματικά τις οικονομικές καταστάσεις. Το μάθημα ακολουθεί τη θεμελιώδη ανάλυση επενδύσεων και έχει πρακτική έμφαση που βασίζεται σε μια σειρά ασκήσεων και μελετών περίπτωσης που αφορούν εισηγμένες εταιρείες. Αν και η κύρια εστίαση είναι στην αποτίμηση των μετοχών, συζητούνται επίσης αποφάσεις δανεισμού και άλλες επενδυτικές αποφάσεις. Τέλος, οι φοιτητές μαθαίνουν πώς οι κανόνες μέτρησης και αναφοράς καθορίζουν και πιθανώς περιορίζουν τις πληροφορίες που παρέχονται στις εκθέσεις της εταιρείας και πώς η αξιολόγηση και οι προσαρμογές σε αυτές τις πληροφορίες επιτρέπουν τη λήψη καλύτερα τεκμηριωμένων αποφάσεων.

5
Καινοτομία στη Βιώσιμη Χρηματοοικονομική - Innovations in Sustainable Finance

Το μάθημα σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια σφαιρική εισαγωγή στις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τάσεις στον τομέα της βιώσιμης χρηματοοικονομικής. Μέσα από αυτό το μάθημα, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες, οι ρυθμιστικές πολιτικές και οι αλλαγές στην επενδυτική νοοτροπία συμβάλλουν στην προώθηση της βιωσιμότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από τα πράσινα ομόλογα και τις βιώσιμες επενδύσεις, έως τις καινοτομίες στην ψηφιακή χρηματοοικονομική και τις πλατφόρμες κοινωνικής χρηματοδότησης, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βαθιά κατανόηση των εργαλείων και των μεθόδων που οδηγούν την αλλαγή προς μια πιο βιώσιμη οικονομική μέλλον. Το μάθημα περιλαμβάνει μελέτες περιπτώσεων, διαλέξεις από ειδικούς στον τομέα και συζητήσεις που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη και την εφαρμογή γνώσεων σε πραγματικά προβλήματα.

5
Θέματα Δεοντολογίας στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική - Ethics in Accounting & Finance Profession

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση κανόνων δεοντολογίας που σχετίζονται με την ορθή άσκηση επαγγελμάτων των συναφών με τη λογιστική και χρηματοοικονομική επαγγελμάτων: (α) Κατανόηση των θεμελιωδών αρχών της ακεραιότητας, αντικειμενικότητας, επαγγελματικής επάρκειας, εχεμύθειας, συμπεριφοράς και υπευθυνότητας. (β) Αξιολόγηση της βαρύτητας και διαχείρισης ζητημάτων δεοντολογίας στη λογιστική και τη χρηματοοικονομική. (γ) Κατανόηση των βασικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες συναφών επαγγελμάτων (προσωπικό συμφέρον, αυτο-αξιολόγηση, υπεράσπιση, εξοικείωση, εκφοβισμός) . (δ) Κατανόηση των ενεργειών που πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των κινδύνων (εκπαίδευση, συνεχής κατάρτιση, εμπειρία, κανονιστική παρακολούθηση, αξιολόγηση). (ε) Κατανόηση των διαδικασιών επίλυσης ηθικών διλλημάτων. (στ) Εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων κωδίκων δεοντολογίας. (ζ) Εφαρμογή της εθνικής κείμενης νομοθεσίας

5
Μεθοδολογία μέτρησης επιδόσεων ESG - Methods of ESG scoring

Αυτό το μάθημα μεταπτυχιακού επιπέδου εμβαθύνει στις μεθοδολογίες και τις πρακτικές της Βαθμολόγησης ESG, μια όλο και πιο κεντρική πτυχή στην αξιολόγηση των εταιρικών και οργανωτικών επιδόσεων βιωσιμότητας. Μέσα από ένα μείγμα θεωρητικών πλαισίων και πρακτικής εφαρμογής, οι φοιτητές θα μάθουν (α) να αξιολογούν και να ερμηνεύουν τα δεδομένα ESG, (β) να κατανοούν τις αποχρώσεις των παραγόντων ESG και τον αντίκτυπό τους στις επενδυτικές αποφάσεις και την εταιρική στρατηγική και (γ) να διακρίνουν μεταξύ σημαντικών δραστηριοτήτων ESG (δραστηριότητες ESG που σχετίζονται άμεσα με τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων) και άυλων. Το μάθημα στοχεύει να εξοπλίσει τους φοιτητές με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να συμβάλουν αποτελεσματικά ή να οδηγήσουν βιώσιμες επενδυτικές στρατηγικές, εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας και συμμόρφωση με ESG.

5
Διατριβή   ECTS
Διατριβή – Θερινοί Μήνες

Συλλογή δεδομένων, Ανάλυση, Συγγραφή και Παρουσίαση Διατριβής. Οι φοιτητές μπορούν να εκπονήσουν τη διατριβή τους σε ζευγάρια ή μόνοι τους, κατόπιν έγκρισης της Διοικούσας Επιτροπής. Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης (ή και μερικής φοίτησης) μπορούν εναλλακτικά να αντικαταστήσουν τη διατριβή με  πρακτική άσκηση , κατόπιν έγκρισης της Διοικούσας Επιτροπής.

15