Συνέδριο «Ενεργειακές αγορές, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα: επιτεύγματα και προοπτικές»

Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετέχοντες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια, νέους επιστήμονες αλλά και σημαντικά στελέχη της ενεργειακής αγοράς, που γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Συνέδριο «Ενεργειακές αγορές, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα: επιτεύγματα και προοπτικές», το οποίο διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 27 Μαρτίου.      
 

Την έναρξη του Συνεδρίου που εστιάστηκε σε άκρως επίκαιρα θέματα της υπό έντονη θεσμική εξέλιξη ενεργειακής αγοράς και στο οποίο μίλησαν διακεκριμένοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς ενέργειας, χαιρέτισε ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρύτανης αναφέρθηκε στις προκλήσεις γνώσης, εξειδίκευσης και οργάνωσης που θέτει για την προσεχή δεκαετία το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ιδίως όσον αφορά το διπλασιασμό των ΑΠΕ, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχιας, τις διασυνδέσεις των ενεργειακών αγορών με τις γειτονικές χώρες, την ολοκλήρωση των μεγάλων σχεδίων, όπως TAP και  Εastmed, αλλαγές που συνεπάγονται 32 δις επενδύσεων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου χωρίστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες.      
Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Απελευθέρωση, δόμηση και λειτουργία των ενεργειακών αγορών», μίλησαν οι κ.κ. Δρ. Γεώργιος Κουτζούκος τέως Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ, τέως Αντιπρόεδρος ΡΑΕ και Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος Α.Ε., Δρ. Παντελής Βογιατζής Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. και Γεώργιος Καρύδης Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ.

«Κλιματική αλλαγή και ενέργεια» ήταν ο τίτλος του δεύτερου πάνελ, με ομιλητές τους κ.κ. Γιάννη Καψωμενάκη Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιο Οικονομίδη Αναπληρωτή Καθηγητή ΟΠΑ, Ζωή Βροντίση Πρόεδρο ΔΣ Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚΠΑΑ, Ερευνήτρια ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, E3MLab ΕΜΠ και Ζήσιμο Μαντά από την Eunice Energy Group.

Τέλος, στην «Μετάβαση σε μια Οικονομία χωρίς Άνθρακα: Επιτάχυνση της Καινοτομίας και Εφαρμογή της Agenda 2030 του ΟΗΕ», αναφέρθηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Παπανδρέου Καθηγητής ΕΚΠΑ, συνπρόεδρος UN Sustainable Development Solutions Network, Κατερίνα Πραματάρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΟΠΑ, UNI.FUND και  Βέρα Αλεξανδροπούλου Vice President Thalassa Foundation).

Τις συζητήσεις συντόνισαν οι Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Αστέρης Πλιάκος Διευθυντής του ΠΜΣ «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές», Αναστάσιος Ξεπαπαδέας και Φοίβη Κουντούρη, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του ΠΜΣ.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή την ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές», που προσφέρει το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της διεπιστημονικής ανάλυσης και έρευνας στον τομέα των ενεργειακών αγορών, μέσα από τα γνωστικά πεδία: Ευρωπαϊκά και Διεθνή Οικονομικά της Ενέργειας και Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο Ενέργειας.  Το νέο ΠΜΣ θα λειτουργήσει από ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα υποψηφίων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διαφορετικό επιστημονικό/γνωσιακό υπόβαθρο, που έχουν επιστημονικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον σε θέματα ενεργειακών αγορών.

Επιπλέον, απευθύνεται τόσο σε αποφοίτους οι οποίοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν ταχύρρυθμα το κύκλο σπουδών τους στα πλαίσια ενός Προγράμματος Πλήρους Φοίτησης, όσο και σε Στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,  τα οποία θα επιλέξουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους στα πλαίσια  Προγράμματος Μερικής Φοίτησης.

Περισσότερες πληροφορίες:     
www.dept.aueb.gr/lawecon   | Ε: lawecon@aueb.gr   |  Τ: 210 8203642