Διδάσκοντες

Αγοράκη Μαρία Ελένη

Η Μαρία-Ελένη Κ. Αγοράκη είναι Διδάσκουσα (στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή) Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης διδάσκει  στο ΜΒΑ καθώς και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Διεπιστημονικό Εργαστήριο Λογιστικών Μελετών, Χρηματοδοτικής Διοίκησης και Οικονομικού Δικαίου (Αύγουστος 2017-σήμερα) και Affiliate Research Fellow, IPAG Business School, Γαλλία (Ιανουάριος 2018-σήμερα). Έχει πτυχίο στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004), πτυχίο Master Λογιστικής και Χρηματοοικονομική από το University of Manchester (2005) και διδακτορικό στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2009). Έχει επίσης διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2009-2018). Πιστοποιημένος εισηγητής επαγγελματικών σεμιναρίων σε στελέχη επιχειρήσεων για την PriceWaterhouseCoopers (Οκτώβριος 2012-σήμερα). Επιπροσθέτως, έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους με κριτές και σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά της οικονομικής και χρηματοοικονομικής. Είναι συν-διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου 3rd Vietnam Symposium on Banking and Finance και του Workshop on Central Banking and Regulation με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων της Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων υψηλής ποιότητας Προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Είναι προσκεκλημένος εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Economic Modelling και συμμετέχει σε ένα σημαντικό αριθμό Ευρωπαϊκών και Ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται σε θέματα: Τραπεζικής, χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων, ανάλυσης χαρτοφυλακίου, εναλλακτικών επενδύσεων, διεθνούς χρηματοδότησης, διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου, εφαρμοσμένης οικονομετρίας.

Ανδρουτσόπουλος Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1973. Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ της Αγγλίας το 1996, ενώ το 2003 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Λέκτορας (υπό διορισμό) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο "Ανάλυση και Προγραμματισμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφορών". Ο κ. Ανδρουτσόπουλος έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά έργα στον τομέα των μεταφορών ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Συστημάτων Μεταφορών και Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΟΠΑ.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ανάλυση και ο σχεδιασμός συστημάτων διανομής και μεταφορών και ειδικότερα η ανάπτυξη αλγορίθμων επίλυσης προβλημάτων: δρομολόγησης σε δίκτυα με δυναμικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμού διαδρομών σε δίκτυα πολύτροπων μεταφορών με πολλαπλά κριτήρια, χωροθέτησης κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών, και πολυκριτηριακής δρομολόγησης οχημάτων με χρονικά παράθυρα. Επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί στα ακόλουθα επιστημονικά περιοδικά: Transportation Research part C, IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems, Transportation, European Journal of Operational research, και Operations Research Letters.

Μπλαβούκος Σπυρίδων

Ο Σπύρος Μπλαβούκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ανάλυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Διδακτορική Διατριβή του είχε ως θέμα τη διαδικασία διαμόρφωσης των ελληνικών θέσεων στις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ανάλυση Πολυμερών Διαπραγματεύσεων Οικονομικής και Πολιτικής Φύσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του θεσμού της Προεδρίας.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ένα εκ των οποίων (DOSEI - Domestic Structures and European Integration) ήταν το μοναδικό πρόγραμμα Κοινωνικών Επιστημών υποψήφιο για το πανευρωπαϊκό βραβείο ερευνητικής αριστείας Καρτέσιος, το 2007.

Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί, μόνος ή σε συνεργασία, τρία βιβλία (Chairing Multilateral Negotiations: the Case of the UN - Routledge - 2011, The EU Presence in International Organizations - Routledge - 2010, Η Τελευταία Ελληνική Προεδρία: Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και οι Τέσσερις Ελληνικές Προεδρίες της ΕΕ - Παπαζήσης - 2004) και σειρά επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά του εξωτερικού, όπως τα Review of International Studies, West European Politics, Journal of Common Market Studies, European Journal of Political Research, Journal of Public Policy, European Union Politics, South European Society and Politics, The Hague Journal of Diplomacy κ.ά.

Η τρέχουσα ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάλυση σημαντικών αλλαγών κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική κρατών και τις παραμέτρους που τις επηρεάζουν, καθώς επίσης και τις οικονομικές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.