ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Πρόγραμμα μερικής φοίτησης διάρκειας 24 μηνών, 75 Διδακτικών Μονάδων, σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες εργαζομένων, όπου οι διαλέξεις πραγματοποιούνται το απόγευμα.

1ο Έτος

Προπαρασκευαστικά Μαθήματα – 4 εβδομάδες (4 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 12 ώρες) – Σεπτέμβριος

Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 1) Κατανοούν τη χρηματοοικονομική θεωρία που διέπει τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις των εταιρειών 2) Περιγράφουν τις κύριες λειτουργίες που το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιτελεί, τον ρόλο των επιμέρους αγορών που το απαρτίζουν, καθώς και τον ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων 3) Επιλύουν χρηματοοικονομικά προβλήματα με τη χρήση των μεθόδων της προεξόφλησης και του ανατοκισμού 4) Υπολογίζουν τις ταμειακές ροές επενδυτικών σχεδίων 5) Επιλέγουν και να χρησιμοποιούν τις καταλληλότερες τεχνικές εκτίμησης επενδύσεων για την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων 6) Περιγράφουν τις ταμειακές ροές που προκύπτουν από τους κύριους τύπους ομολόγων και να τιμολογούν ομόλογα 7) Κατανοούν και να χρησιμοποιούν το υπόδειγμα προεξόφλησης μερισμάτων (Dividend Discount Model) για την αποτίμηση μετοχών

Στοιχεία Μαθηματικών και Οικονομικών για Επιχειρήσεις

Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές ένα υπόβαθρο στα μαθηματικά και στην μικροοικονομική, καλύπτοντας έννοιες, μεθόδους και εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση των βασικών μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα θα: 1) Εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές του μαθηματικού λογισμού 2) Εισαγάγει τους φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της μικροοικονομικής 3) Εισαγάγει τους φοιτητές στην μαθηματική προσέγγιση σε οικονομικά προβλήματα.

Στατιστική για Επιχειρήσεις

Το μάθημα «Στατιστική για Επιχειρήσεις» παρέχει το απαραίτητο υπόβαθρο για την ορθή στατιστική ανάλυση οικονομικών, χρηματοοικονομικών και λογιστικών δεδομένων. Αναλύονται οι έννοιες της πιθανότητας και των κατανομών πιθανοτήτων, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες διακριτές και συνεχείς κατανομές πιθανοτήτων. Παρουσιάζονται τεχνικές εκτίμησης για βασικές παραμέτρους (π.χ. μέση τιμή, διακύμανση) των συχνά χρησιμοποιούμενων κατανομών πιθανοτήτων, μαζί με τα βήματα για τη στατιστική επαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με αυτές τις παραμέτρους. Οι ίδιες τεχνικές θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση επιχειρηματικών ισχυρισμών μέσω της χρήσης διαστημάτων εμπιστοσύνης και ελέγχου υποθέσεων. Τέλος, συζητούνται προβλέψεις με την χρήση απλών υποδειγμάτων παλινδρόμησης.

Ναυτιλιακή Τεχνολογία και Ορολογία

Αυτό το μάθημα παρέχει μια εισαγωγή στα πλοία, τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα λιμάνια και τις τεχνολογίες πλοίων. παρουσιάζει μια ευρεία επισκόπηση του κλάδου, των κύριων παραγόντων και του νομοθετικού και λειτουργικού καθεστώτος. Επίσης, παρέχει και εξηγεί όρους που χρησιμοποιούνται συχνά σε σχέση με τα πλοία και τη λειτουργία τους. Οι κύριοι τύποι πλοίων (συμπεριλαμβανομένης της αποστολής και της τρέχουσας κατάστασής τους) συζητούνται μαζί με αναφορές σε συγκεκριμένα μέρη του πλοίου (και αντίστοιχες τεχνολογίες). Εξετάζονται στοιχεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της επαφής μεταξύ λιμένα και πλοίου (από την πλευρά του πλοίου) και παρέχονται παραδείγματα. Το (διεθνές) νομοθετικό καθεστώς εξηγείται μέσω παραπομπών στο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και στις αντίστοιχες Συμβάσεις και Κώδικες, π.χ. SOLAS, MARPOL και ISM. Συζητούνται περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του πλοίου (π.χ. εκπομπές ρύπων) και παρουσιάζονται και αξιολογούνται σύγχρονες τεχνολογικές/λειτουργικές λύσεις.

1η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Οκτώβριος – Νοέμβριος

Χρηματοοικονομική Διοίκηση (5 Π.Μ.)

Ο στόχος αυτού του μαθήματος είναι να αναλύσει τις εταιρικές αποφάσεις από τη σκοπιά της Χρηματοοικονομικής. Για το σκοπό αυτό, το μάθημα επικεντρώνεται στις επενδυτικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις, την αποτίμηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου. Τα θέματα που θα μελετηθούν είναι ο κανόνας της καθαρής παρούσας αξίας, οι τεχνικές προϋπολογισμού κεφαλαίου και η εκτίμηση του κόστους κεφαλαίου. Το μάθημα μελετά επίσης την αποτίμηση των μετοχών και των ομολόγων, την σχέση μεταξύ κινδύνουαπόδοσης, την κεφαλαιακή δομή και τη σχέση της με την αξία της επιχείρησης καθώς και τη μερισματική πολιτική των εταιρειών. Τέλος, αναλύει τη διαχείριση των βραχυπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων

Ναυτιλιακά Οικονομικά και Επιχειρήσεις (5 Π.Μ.)

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 1) Κατανοούν τις κύριες πτυχές της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας και συγκεκριμένα τη δομή του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών. 2) Να διακρίνουν μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της ναυτιλιακής αγοράς και των διακριτών επιχειρηματικών κύκλων τους. 3) Επιδεικνύουν βαθιά κατανόηση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς για τις θαλάσσιες μεταφορές. 4) Κατανοούν τις βασικές αρχές και τις διαφορές των ναυλοσυμφώνων. 5) Κατανοούν τις τέσσερις ναυτιλιακές αγορές και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. • Γνωρίζουν τις κύριες κατηγορίες κόστους και εσόδων κατά την εκμετάλλευση ποντοπόρων πλοίων. 6) Κατανοούν το ρυθμιστικό πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. 7) Διακρίνουν μεταξύ χύδην και τακτικών ναυτιλιακών γραμμών.

2η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Δεκέμβριος – Φεβρουάριος

Εταιρική Χρηματοδότηση (5 Π.Μ.)

Το μάθημα εταιρική χρηματοδότηση ασχολείται με εφαρμογές της εταιρικής χρηματοδότησης στο ναυτιλιακό κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες επενδυτικές και χρηματοδοτικές λύσεις. Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να: 1) Συλλέγουν και αξιολογούν πληροφορίες σε επίπεδο εταιρείας για τον προσδιορισμό των οικονομικών αναγκών 2) Επιλέγουν την καλύτερη λύση χρηματοδότησης για μια επένδυση στον κλάδο της ναυτιλίας 3) Προσαρμόζουν την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας στις ανάγκες της συγκεκριμένης επένδυσης 4) Μετρούν και διαχειρίζονται τον κίνδυνο που σχετίζεται με την επιλεγμένη χρηματοοικονομική δομή της εταιρείας 5) Κατανοούν τη στρατηγική των επενδύσεων και πρακτικά ζητήματα όπως η αξιολόγηση των επενδύσεων, ο κεφαλαιακός προϋπολογισμός και η διάρθρωση χρέους/ιδίων κεφαλαίων για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ναυτιλιακό κλάδο. • 6) Διακρίνουν τις κύριες διαφορές (και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα) σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα που είναι διαθέσιμα για μία ναυτιλιακή εταιρεία. 7) Αξιολογούν το ρόλο της χρηματοοικονομικής καινοτομίας στην ανάπτυξη νέου τύπου χρηματοοικονομικών μέσων που ταιριάζουν καλύτερα με συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας.

Διεθνή Οικονομικά (2.5 Π.Μ.)

Το μάθημα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες: 1) Να αποκτήσουν μια σαφή κατανόηση των θεμάτων, όπως: Συγκριτικό πλεονέκτημα, Άσκηση της εμπορικής πολιτικής μέσω μέσων πολιτικής, όπως εισαγωγικών δασμών και τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, Καταγραφή και μέτρηση της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας, Ο ρόλος των αγορών συναλλάγματος στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα, Σταθερό και ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών, Άσκηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο των εναλλακτικών συναλλαγματικών καθεστώτων. 2) Να είναι σε θέση να αναζητήσουν θέσεις στον ιδιωτικό, δημόσιο ή διεθνή οργανισμό, και στην έρευνα μονάδων ανάλυση και μελέτη των διμερών και πολυμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Διεθνές Εμπόριο Θαλάσσιων Μεταφορών Εμπορευμάτων (2.5 Π.Μ.)

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 1) Κατανοούν τις κύριες θεωρίες και τάσεις του διεθνούς εμπορίου. 2) Αξιολογούν τα βασικά χαρακτηριστικά των εμπορευμάτων που μεταφέρονται δια θαλάσσης. 3) Επισημαίνουν τις βασικές χώρες παραγωγής και κατανάλωσης εμπορευμάτων. 4) Συζητούν κριτικά την ιστορία της γεωγραφίας του θαλάσσιου εμπορίου και τις ροές εμπορευμάτων, καθώς και τα τρέχοντα πρότυπα και προοπτικές. 5) Αξιολογούν τη σημασία των εξελίξεων στις αγορές εμπορευμάτων και τον αντίκτυπό τους στο θαλάσσιο εμπόριο. 6) Διακρίνουν τους διαφορετικούς τύπους πλοίων που σχετίζονται με κάθε εμπόρευμα και τα χαρακτηριστικά τους.

3η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Μάρτιος – Απρίλιος

Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων (5 Π.Μ.)

Το μάθημα «Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων» πραγματεύεται πτυχές που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα την σπουδαιότητα και τη φύση της διοίκησης επιχειρήσεων, τους ρόλους και τις λειτουργίες των διοικητικών στελεχών και μια λεπτομερή διερεύνηση των τεσσάρων λειτουργιών της διοίκησης επιχειρήσεων: του προγραμματισμού και της λήψης αποφάσεων, της οργάνωσης, της ηγεσίας/διεύθυνσης και του ελέγχου. Επιπλέον, παρέχει μια σαφή κατανόηση του οράματος και των δηλώσεων αποστολής των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και της συνάφειάς τους για τον καθορισμό της στρατηγικής τους. Εστιάζει στο πώς τα εργαλεία μέτρησης απόδοσης, όπως η μέθοδος της εξισορροπημένης αξιολόγησης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα στον χώρο της διοίκησης ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Επιπλέον, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι στρατηγικοί στόχοι και τα μέτρα απόδοσης μπορούν να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στο περιβάλλον των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Τέλος, εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα απόδοσης ή βασικούς δείκτες απόδοσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά και Επενδυτικές Αποφάσεις (5 Π.Μ.)

Στο τέλος της ενότητας του μαθήματος οι φοιτητές θα: 1) Έχουν κατανοήσει τους τρόπους χρηματοδότησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας 2) έχουν καταλάβει το ρόλο και τη σημασία της ναυτιλιακής χρηματοδότησης για τη ναυτιλιακή επιχείρηση 3) είναι σε θέση να περιγράψουν τις συνιστώσες των ταμειακών ροών των ναυτιλιακών εταιρειών και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν 4) μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των διαφόρων τύπων αναλύσεων ταμειακών ροών για ναυτιλιακές εταιρείες 5) κατανοούν πώς να υπολογίζουν και να χρησιμοποιούν τις ταμειακές ροές των ναυτιλιακών εταιρειών για τη λήψη αποφάσεων 6) γνωρίζουν πώς να τιμολογούν τα περιουσιακά στοιχεία της ναυτιλία εταιρείας, όπως τα πλοία 7) κατανοούν τις διάφορες πηγές κεφαλαίων που είναι διαθέσιμες στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, να τις συγκρίνουν και να τις αντιπαραβάλουν για την ορθή λήψη χρηματοδοτικών αποφάσεων 8) μπορούν να αξιολογούν αιτήσεις τραπεζικών ναυτιλιακών δανείων μέσω πιστωτικής ανάλυσης.

4η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Μάιος – Ιούνιος

Επιλογή μαθημάτων που ισοδυναμούν συνολικά με 5 έως 10 Π.Μ. (5 Π.Μ. ανά μάθημα):

  • Ναυλώσεις

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 1) Έχουν σαφή κατανόηση της διαδικασίας ναύλωσης στις αγορές ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων. 2) Κατανοούν τη διαδικασία ναύλωσης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης διαπραγματεύσεων ναύλωσης, του περιεχομένου των παραγγελιών και των θέσεων, των προσφορών, των αντιπροσφορών και των σταθερών προσφορών. 3) Κατανοούν τις βασικές αρχές στα συμβόλαια ταξιδιού και χρονοναύλωσης για τα πλοία ξηρού φορτίου και τα δεξαμενόπλοια. 4) Εξοικειωθούν με τις νομικές πτυχές των ναυλώσεων. 5) Κατανοούν όρους όπως laytime, demurrage, despatch, αφιχθέν πλοίο, ασφαλές λιμάνι, αγκυροβόλιο και ναύλωση λιμανιού, lay/can, off-hire και συναφείς. 6) Να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως: Η εκτίμηση των εσόδων από τα ναύλα σε μία ναύλωση ταξιδιού ή χρονοναύλωση, Η εκτίμηση του laytime και του demurrage, Ο υπολογισμός του Worldscale Index. Με βάση τα παραπάνω μαθησιακά αποτελέσματα, αναμένεται ότι οι σπουδαστές θα αναπτύξουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν αναζητούν θέσεις στον κλάδο μεσιτείας και ναύλωσης πλοίων, καθώς και στον κλάδο πλοιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων.

  • Ναυτασφαλίσεις

Η ενότητα του μαθήματος είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη ανάλυση του νόμου και των αρχών της ναυτικής ασφάλισης. Μέσα από τη μελέτη κάθε ξεχωριστού θέματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τη φύση και τη διαμόρφωση του συμβολαίου ναυτικής ασφάλισης, τις βασικές νομικές αρχές και τις περίπλοκες νομικές έννοιες που εμπλέκονται στην δόμηση του συμβολαίου, τις υποχρεώσεις ως προς αποκαλύψεις, παραστάσεις και εγγυήσεις .

  • Ναυτικό Δίκαιο

Οι σκοποί του μαθήματος είναι: (α) να δοθεί περιεκτική ανάλυση των πυλώνων του ναυτικού δικαίου, (β) να βοηθηθούν οι φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν νομικό υπόβαθρο, να καταλάβουν με ποιο τρόπο οι οικονομικές συνθήκες μεταφράζονται σε νομικούς κανόνες και συμβατικές ρήτρες, (γ) να επιτευχθεί προσέγγιση των νομικών κανόνων και θεσμών με κριτική προσέγγιση και σε συγκριτική βάση.

  • Τραπεζική

Οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τους θεμελιώδεις χρηματοοικονομικούς κινδύνους που ενέχονται στις σύγχρονες τραπεζικές εργασίες και αποφάσεις. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τις τάσεις στον τραπεζικό κλάδο και τι συνεπάγονται για τον κλάδο αυτό καθαυτό, καθώς και για δυνητικούς δανειολήπτες. Επιπλέον, θα μπορούν να συνειδητοποιήσουν τον πυρήνα της Τραπεζικής, πώς διαμορφώνεται και πώς επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία.

  • Διαχείριση περιουσίας

Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εξοπλίσει τους φοιτητές που έχουν ήδη γνώσεις σε χρηματοοικονομικά και συναφή θέματα, με κατανόηση και τα κατάλληλα εργαλεία για να συζητήσουν, να εξετάσουν και να κατανοήσουν το σκεπτικό, την ανάγκη και τα οφέλη της διαδικασίας διαχείρισης πλούτου. Βασικός στόχος είναι επίσης, η συζήτηση και η κατανόηση της μεθοδολογίας που ακολουθείται και της ιδιαίτερης σημασίας της οικοδόμησης σχέσεων στη Διαχείριση Πλούτου. Οι φοιτητές θα λάβουν έναν οδηγό σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης πλούτου και το τι χρειάζεται για να μεγιστοποιηθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, διαχειριζόμενοι ταυτόχρονα το στοιχείο του κινδύνου αποτελεσματικά. Αντιμετωπίζουμε επίσης το ζήτημα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων πολλαπλών πελατών σε βάθος και ασχολούμαστε με το πρόβλημα της βέλτιστης κατανομής περιουσιακών στοιχείων που κατέχει κεντρική θέση στην τρέχουσα προσέγγιση για τη διαχείριση περιουσίας. Εστιάζουμε όμως και στη νέα προσέγγιση στη διαχείριση περιουσίας και στον τρόπο επίτευξης της βέλτιστης κατανομής περιουσιακών στοιχείων για πολλούς πελάτες

  • Διοίκηση Λειτουργιών της Επιχείρησης

Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή του φοιτητή σε θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό, προγραμματισμό, έλεγχο και βελτιστοποίηση των διαδικασιών μέσω των οποίων πεπερασμένοι πόροι (όπως πρώτες ύλες, ανθρώπινο δυναμικό, ενέργεια, κτλ.) μετασχηματίζονται σε προϊόντα ή υπηρεσίες συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ουσιαστικά το ζητούμενο είναι η λήψη των αποφάσεων που σχετίζονται με τις παραγωγικές διαδικασίες, έτσι ώστε τα προϊόντα που παράγονται ή οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές, τις ποσότητες που απαιτούνται από την αγορά, σε συγκεκριμένες προθεσμίες και με τον χρονοπρογραμματισμό της επιχείρησης, στο μικρότερο εφικτό κόστος

  • Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη Ναυτιλία

Η διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων ασχολείται με τη μελέτη των ψυχολογικών και συμπεριφορικών αρχών και την εφαρμογή τους σε άτομα και ομάδες εντός των οργανισμών. Επειδή η εργασία εντός των οργανισμών ολοκληρώνεται από και μέσω των ανθρώπων, το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάλυση και την κατανόηση παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ατόμων και ομάδων και σε εφαρμογές που αναπτύσσουν την ατομική αποτελεσματικότητα. Το μάθημα στοχεύει επίσης στην εξοικείωση των φοιτητών με το ευρύτερο πλαίσιο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRM) και της Οργανωτικής Συμπεριφοράς (ΟΒ) στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Τα θέματα που καλύπτονται σε όλη τη διάρκεια των διαλέξεων θα εισάγουν τους φοιτητές στον τρέχοντα τρόπο διαχείρισης των εργαζομένων στη ναυτιλία, με στόχο την εφαρμογή των αρχών HR και OB στον συγκεκριμένο τομέα.

 2ο Έτος

5η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Οκτώβριος – Νοέμβριος

Χρηματοοικονομική και Διοικητική Λογιστική (5 Π.Μ.)

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές: 1) Θα μπορούν να αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής και διοικητικής λογιστικής. 2) Θα είναι εξοικειωμένοι με τις νέες διεθνείς τάσεις. 3) Θα είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία κατάρτισης των λογιστικών καταστάσεων καθώς και τον περιεχόμενο της χρηματοοικονομικής κατάστασης και απόδοσης των επιχειρήσεων. 4) Θα έχουν γνώσεις χρήσης των εργαλείων και των τεχνικών διοικητικής λογιστικής στην πράξη. 5) Θα είναι σε θέση να επιλέγουν το κατάλληλο εργαλείο και την κατάλληλη τεχνική για την επεξεργασία των λογιστικών πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων.

6η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Δεκέμβριος – Φεβρουάριος

Ποσοτικές Μέθοδοι για Ναυτιλιακά Δεδομένα (5 Π.Μ.)

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές-τριες θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις κατάλληλες τεχνικές εκτίμησης για το κάθε είδος ναυτιλιακών δεδομένων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον θα μπορούν να αναλύουν και να περιγράφουν επαρκώς εμπειρικά ναυτιλιακά δεδομένα, αντλώντας τις όποιες χρήσιμες πληροφορίες για ζητήματα όπως η πρόβλεψη.

7η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Μάρτιος – Απρίλιος
Επιλογή ενός από τα παρακάτω μαθήματα (5 Π.Μ.):
  • Δεδομένα, Υποδείγματα και Επιχειρηματικές αποφάσεις στη Ναυτιλία

Το μάθημα στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές αρχές της Επιχειρησιακής Έρευνας και πιο συγκεκριμένα σε μεθοδολογίες που σχετίζονται με την λήψη αποφάσεων για ρεαλιστικά προβλήματα στον τομέα της Ναυτιλίας. Οι φοιτητές εισάγονται στις βασικές κατηγορίες μοντέλων που χρησιμοποιούνται στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που προσφέρουν και τις κατηγορίες των αποφάσεων που αντιμετωπίζουν. Το μάθημα καλύπτει τον γραμμικό προγραμματισμό, τον ακέραιο γραμμικό προγραμματισμό, την ανάλυση των δένδρων αποφάσεων καθώς και τον σχεδιασμό υπολογιστικών μεθόδων για την επίλυση προβλημάτων συνδυαστικής βελτιστοποίησης. Στο μάθημα θα χρησιμοποιηθούν βασικά διαθέσιμα εργαλεία Η/Υ (Microsoft Excel) για την επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης όπου οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν διαφορετικά επιχειρησιακά σενάρια.

  • Οικονομική των Λιμένων και Λιμενικές Πολιτικές

Το μάθημα αναλύει τις αρχές οργάνωσης και διοίκησης των λιμενικού συστήματος. Στα πλαίσια των παραδόσεων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος, στις υπάρχουσες οργανωτικές δομές και λειτουργικές λογικές, στην προσφορά νέων λιμενικών υπηρεσιών, στις επιπτώσεις της αυξανόμενης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην λιμενική παραγωγική διαδικασία και της εφαρμογής καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, καθώς και σε άλλες παραμέτρους των διαρθρωτικών μεταβολών των ευρωπαϊκών λιμένων.

  • Ανάλυση και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου

Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τον φοιτητή στη θεωρία και την πράξη της διαχείρισης επενδύσεων. Ειδικότερα, το μάθημα θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των σύγχρονων αρχών της χρηματοοικονομικής θεωρίας για την κατανόηση της πρακτικής επιλογής χαρτοφυλακίου και της τιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων στις κεφαλαιαγορές. Τα θέματα θα περιλαμβάνουν την επιλογή χαρτοφυλακίου, την κατανομή περιουσιακών στοιχείων, τα μοντέλα κινδύνου ενός και πολλαπλών παραγόντων, την προβλεψιμότητα των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων, τις επενδυτικές στρατηγικές, ενεργητικές έναντι παθητικών επενδυτικών στρατηγικών και εναλλακτικες επενδυσεις.

  • Λογιστική για Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις

Το μάθημα παρέχει βασικές γνώσεις για τη σύνταξη χρηματοοικονομικών καταστάσεων (ΔΛΠ 1) για ναυτιλιακές εταιρείες. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με το ΔΛΠ 16 – Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία και το ΔΛΠ 36 Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων. παρουσιάσει θέματα σχετικά με την αναγνώριση εσόδων, ειδικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λογιστική για χρηματοοικονομικών εργαλείων μέσα και φορολογικά ζητήματα για τον κλάδο της ναυτιλίας. Τέλος, καλύπτει ζητήματα λογιστικής και αναφοράς των ΔΠΧΠ έναντι των US GAAP σε ναυτιλιακές εταιρείες.

8η Διμηνιαία Περίοδος (8 εβδομάδες x 3 ώρες/εβδομάδα = 24 ώρες) – Μάιος – Ιούνιος

Επιλογή μαθημάτων που ισοδυναμούν συνολικά με 5 έως 10 Π.Μ. (5 Π.Μ. ανά μάθημα):

  • Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα : 1) είναι σε θέση να επιλύουν πολύπλοκα διαχειριστικά προβλήματα στον τομέα της εφοδιαστικής και της ναυτιλίας τακτικών γραμμών 2) αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη ναυτιλία τακτικών γραμμών 3) είναι σε θέση να αξιολογεί και να αναλύει τις εξελίξεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ναυτιλίας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία 4) είναι σε θέση να αναλύει επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μίας ναυτιλιακής με επιστημονικά ορθό τρόπο. 5) κατανοούν τις λειτουργίες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Αποθήκευση, Διαχείριση Αποθεμάτων, Διαχείριση Διεθνών Μεταφορών και Διανομής, Επεξεργασία Παραγγελιών). 6) είναι σε θέση να επιλύουν προβλήματα σχεδιασμού του συστήματος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας όπως ο σχεδιασμός του Δικτύου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και ο προσδιορισμός της πιο αποτελεσματικής στρατηγικής/μοντέλου διανομής δεδομένων των χαρακτηριστικών του προϊόντος και της εταιρικής στρατηγικής της εταιρείας

  • Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων στη Ναυτιλία

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: • Κατανοούν της έννοια της ανάλυσης κινδύνου με εφαρμογή στη ναυτιλιακή βιομηχανία • Αναλύουν τους διαφορετικούς επιχειρηματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες • Κατανοούν τις παραδοσιακές μεθόδους ανάλυσης και διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων • Καταλαβαίνουν τα χρηματοοικονομικά παράγωγα προϊόντα • Χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικά και ναυτιλιακά παράγωγα προϊόντα για τη διαχείριση του κινδύνου και για επενδυτικούς σκοπούς • Τιμολογούν παράγωγα προϊόντα, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης • Σχεδιάζουν στρατηγικές για τη διαχείριση κινδύνου με παράγωγα • Μετρούν τον κίνδυνο μέσω σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως VaR, κ.α.

  • Διεθνής Φορολογία Κεφαλαίου και Επενδυτικές Αποφάσεις

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματων, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: 1) Κατανοούν τις θεμελιώδεις φορολογικές έννοιες που συνθέτουν ένα φορολογικό σύστημα. 2) Κατανοούν πώς διεθνείς φορολογικές αρχές επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις. 3) Αναλύουν τα εναλλακτικά εργαλεία φορολογικού σχεδιασμού 4) Αξιολογούν τα φορολογικά οφέλη και τις φορολογικές ιδιαιτερότητες του κλάδου της ναυτιλίας στο διεθνές περιβάλλον

  • Διαχείριση Κινδύνου

Το μάθημα θα βοηθήσει τους φοιτητές:
1) να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες και μετρικές χρηματοοικονομικών κινδύνων: Αξία σε κίνδυνο (Value at Risk), Ιστορική Προσομοίωση, Παραμετρική προσέγγιση, Προσομοίωση τυχαίων συμβάντων (Monte Carlo simulation) 2) να μπορούν να προσδιορίσουν τους κινδύνους που εμπεριέχονται σε ρεαλιστικές καταστάσεις / χαρτοφυλάκια -να μπορούν να αποτιμήσουν τους κινδύνους, είτε με αναλυτικές είτε με μηχανογραφικές προσεγγίσεις (Monte Carlo simulations) 3) να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνων

  • Στρατηγικές (Επιχειρηματικές) Αποφάσεις στη Ναυτιλία

Το μάθημα «Στρατηγικές Αποφάσεις στη Ναυτιλία» εξετάζει θέματα στρατηγικής που σχετίζονται με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Πραγματεύεται τις προκλήσεις που αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και τις ευκαιρίες που επιδιώκουν μέσω της εφαρμογής κατάλληλων στρατηγικών. Επιπλέον, επιτρέπει την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων όσον αφορά τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανάπτυξη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, τα προβλήματα και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές.

  • Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Ο πρωταρχικός σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη περιγραφή και ανάλυση των πρακτικών των χρηματοοικονομικών αναλυτών, καθώς και των λογιστικών προσαρμογών, των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών, και των μεθόδων αποτίμησης που εφαρμόζονται στην πράξη από τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές. Προσφέρονται πολλά παραδείγματα από εκθέσεις χρηματοοικονομικών αναλυτών σχετικά με την ανάλυση και αποτίμηση ναυτιλιακών εταιρειών. Οι φοιτητές καλούνται να προετοιμάσουν μια ολοκληρωμένη έκθεση χρηματοοικονομικής ανάλυσης και αποτίμησης μιας εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Προσκεκλημένοι ομιλητές από την αγορά παρουσιάζουν στους φοιτητές σύγχρονες μεθοδολογίες αξιολόγησης της επενδυτικής ελκυστικότητας μετοχών

Dissertation

Η Διπλωματική Εργασία εκπονείται κατά τη διάρκεια του δευτέρου έτους φοίτησης (15 Δ.Μ.)

Δείτε τον κανονισμό εκπόνισης Διπλωματικής Εργασίας εδώ


Όροι Φοίτησης

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές που απουσιάζουν για περισσότερο από το 1/3 των ωρών ανά μάθημα, δεν μπορούν να εξεταστούν στο μάθημα αυτό και πρέπει να το παρακολουθήσουν την επόμενη φορά που θα προσφερθεί.

Οι φοιτητές/-τήτριες αξιολογούνται μέσω γραπτών ή/και προφορικών εξετάσεων ή/και εργασιών. Για να εξεταστούν οι φοιτητές/-τήτριες σε κάποιο μάθημα μόνο μέσω προφορικής εξέτασης απαιτείται έγκριση από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή.

Η τελική βαθμολογία κάθε μαθήματος καθορίζεται από τον εκπαιδευτή της και περιλαμβάνει συμμετοχή σε ομαδική εργασία.

Φοιτητές που αποτυγχάνουν σε περισσότερα από δύο μαθήματα ανά εξάμηνο θεωρείται ότι έχουν αποτύχει συνολικά και υποχρεούνται να αποχωρήσουν από το Πρόγραμμα.

Η προθεσμία υποβολής για την υποβολή των Διπλωματικών εργασιών είναι η 31η Οκτωβρίου του ακαδημαϊκού έτους που έπεται της αρχικής εγγραφής.

Δείτε το τρέχον Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο εδώ

Click to see the current Academic Calendar

Οι Διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο Έρευνας και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίσης στο νέο, σύγχρονο κτήριο του Πανεπιστημίου που εγκαινιάστηκε το 2017 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα εργαστηριακά μαθήματα διεξάγονται στο Εργαστήριο Διεθνούς Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης (ISFM Lab).