Διακρίσεις Καθηγητών και Φοιτητών 2015-2019

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

  • Το άρθρο του Επίκ. Καθηγητή Δημήτρη Μανωλόπουλου σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Γιάννη Καπνιά και την Ε. Πεϊτζίκα, με τίτλο: ‘Hotel Employees’ Turnover Intentions and Work-related Attitudes from a Psychological Contract Perspective: The Moderating Role of Contract Type’ έλαβε το best paper award του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 10th International Conference in International Business (ICIB) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονική μεταξύ 23 και 26 Μαίου 2019.
  • Tο άρθρο του Επίκ. Καθηγητή Ηλία Καπουτσή με τίτλο: 'Hard‐Core Toughie: Donald Trump’s Negotiations for the United States Presidency' (με Volkema, R.) που δημοσιεύθηκε στο Negotiation Journal βραβεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Wiley ως ένα άρθρο με τις περισσότερες παραπομπές (top cited article) στο περιοδικό για την περίοδο Ιανουαρίου 2018-Δεκεμβρίου 2019.
  • Η Καθηγήτρια Σάνδρα Κοέν έλαβε το βραβείο καλύτερης reviewer (Outstanding reviewer) για το περιοδικό International Journal of Public Sector Management από το Emerald Literati Awards για το 2018.
  • Οι τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Αποστολάκη Ελευθερία, Βασιλάκης-Κινάλης Αντώνης, Καραμπάσης Κωνσταντίνος και Νασμής Χρήστος έχοντας περάσει από τις δύο προκριματικές φάσεις του διεθνούς διαγωνισμού Global Student Challenge, προκρίθηκαν στον τελικό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.
    Η τελική φάση διήρκεσε μία εβδομάδα και οι ομάδες ανταγωνίστηκαν σε έξι γύρους. Η ομάδα του Τμήματος ΟΔΕ"Pioneers" έλαβε την 3η θέση παγκοσμίως, εκπροσωπώντας τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και την Ελλάδα. Στον τελικό συμμετείχαν 21 ομάδες, οι οποίες προκρίθηκαν από ένα σύνολο 400 και πλέον ομάδων από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η διαχείριση μίας εταιρείας σε όλη την αλυσίδα αξίας (Purchasing, Supply Chain, Sales) και στα χρηματοοικονομικά (Finance) και ο κάθε φοιτητής είχε την αντίστοιχη θέση manager. Η διαχείριση της εταιρείας γινόταν μέσω του business simulator "The cool connection".
    Ο διαγωνισμός είχε συνολική διάρκεια 7 μηνών και οι φοιτητές του Τμήματος ΟΔΕ ήταν οι μοναδικοί συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν ελληνικό πανεπιστήμιο.
  • Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ολίβια Κυριακίδου και ο καθηγητήςΓεώργιος Μπάλτας του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, έλαβαν τιμητική διάκριση για τις αποτελεσματικές υπηρεσίες mentoring που πρόσφερε στους φοιτητές του ΜΒΑ που συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το Aspen Institute.  Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του προγράμματος πλήρους φοίτησης του ΠΜΣ-ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχαν την περίοδο 20-30 Μαρτίου 2015 στο Διεθνή Διαγωνισμό μελέτης περίπτωσης τον οποίο διοργάνωσε το The Aspen Institute Business & Society Program. Στόχος του συγκεκριμένου διεθνούς διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της καινοτομίας σε συνδυασμό με την εταιρική κερδοφορία και την θετική επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον.
  • Η ερευνητική εργασία "Audit Effort and Earnings Management", προϊόν συνεργασίας του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνου Καραμάνη με τον Καθηγητή κ. Clive Lennox, βραβεύθηκε πρόσφατα με το βραβείο «Notable Contributions to the Auditing Literature Award» του American Accounting Association.
    Το βραβείο απονέμεται «σε αναγνώριση ερευνητικής εργασίας εξαιρετικής αξίας, με σημαντική συνεισφορά στην εκπαίδευση σε θέματα ελέγχου (audit) ή διασφάλισης (assurance) στην πρακτική ή στην έρευνα». Η εργασία, με δεδομένα αποκλειστικά από την ελεγκτική αγορά της Ελλάδος, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της προσπάθειας του ελεγκτή (ώρες ελέγχου) και της χειραγώγησης των κερδών. Δημοσιεύθηκε το 2008 στο Journal of Accounting and Economics, ένα από τα κορυφαία διεθνή περιοδικά της Λογιστικής.
  • Το άρθρο του Βασίλη Παπαδάκη Καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (με τους Said Elbanna και Ιωάννη Θάνο), με τίτλο “Understanding how the contextual variables influence political behaviour in strategic decision-making: A constructive replication” ανακυρήχθηκε από την Συντακτική Επιτροπή (Editorial Board) του Περιοδικού Journal of Strategy and Management ως το ‘Outstanding Paper of 2014’. Πρόκειται για ένα άρθρο το οποίο αντλεί στοιχεία από δύο διαφορετικές χώρες (Ελλάδα και Αίγυπτο) και στηρίζεται σε 312 συνολικά στρατηγικές αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν σε επιχειρήσεις των δύο αυτών χωρών. Επιχειρεί να αναγνωρίσει τους παράγοντες εκείνους του ευρύτερου πλαισίου (πχ χαρακτηριστικά απόφασης, χαρακτηριστικά της επιχείρησης και του περιβάλλοντός της) οι οποίοι επηρεάζουν την πολιτική συμπεριφορά κατά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ)  επέλεξε την έρευνα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Άννας Ζαρκάδα και της απόφοιτης του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών Χριστίνας Πολυδώρου αναφορικά με την εταιρική φήμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να την παρουσιάσει στον διαδικτυακό κόμβο "Ακαδημαϊκή και Επιστημονική ΑΡΙΣΤΕΙΑ" απ' όπου προβάλλει στο ευρύ κοινό τη δράση διακεκριμένων Ελλήνων ερευνητών. Η βραβευμένη έρευνα κατέδειξε, ότι η διαχείριση της εταιρικής φήμης μέσα από τα ΜΚΔ είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, την οποία λίγα στελέχη που χειρίζονται την εταιρική προβολή και επικοινωνία παγκοσμίως είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν.

Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

  • Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Αποσπόρη του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας διακρίθηκε με το βραβείο Best International Symposium Award 2019  στο 79th Annual Meeting of the Academy of Management που διεξήχθη στις 9-13 Αυγούστου στη Βοστώνη των ΗΠΑ  για το συμπόσιο Comparing Careers Across Countries: New Scholarship and Directions που συνδιοργάνωσε με την Καθηγήτρια Maike Andresen  από το University of Bamberg, Germany και τον Καθηγητή Jon Briscoe από το Northern Illinois University, USA.
    Το συμπόσιο, στο οποίο παρουσιάστηκαν 5 προσκεκλημένες ερευνητικές εργασίες σε δυο εκ των οποίων συμμετείχε η κα Αποσπόρη, κρίθηκε ως το καλύτερο μεταξύ 433 συμποσίων με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
    1. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του συμποσίου να αναδυκνύει άριστες ερευνητικές συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές χώρες.
    2. Οι εργασίες του συμποσίου να δείχνουν θεωρητική και μεθοδολογική πρωτοπορία στο τομέα τους.
    3. Η θεματολογία και το περιεχόμενο των εργασιών του συμποσίου να αντανακλούν τη διοίκηση των επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα χωρών.
  • Οι Επίκουρες Καθηγήτριες κκ Λήδα Παναγιωτοπούλου και Ειρήνη Νικάνδρου του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας διακρίθηκαν με το βραβείο καλύτερου άρθρου (Best paper McKeachie Award) στο 44o Ετήσιο διεθνές συνέδριο Improving University Teaching “Closing the Gaps: Students and Faculty in Transition”, που διεξήχθη στις 24-26 Ιουλίου 2019 στο Mülheim an der Ruhr στη Γερμανία. Οι συγγραφείς παρουσίασαν την εργασία τους  με τίτλο "A Systemic Intervention for Engaging First-Year Students: The Context Matters”.
  • Οι Επίκουρες Καθηγήτριες Λήδα Παναγιωτοπούλου και Ειρήνη Νικάνδρου, έλαβαν το 3ο βραβείο Education Leaders Awards 2018 στην κατηγορία Ανώτατη Εκπαίδευση, ενότητα «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία». Το βραβείο τους απονεμήθηκε για το βιωματικό εργαστήριο «Δημιουργώντας συνδέσεις σε καιρούς μετάβασης» το οποίο σχεδιάζουν και υλοποιούν, από το 2015, σε πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος  Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων που διευκολύνουν τη μετάβαση τους στο πολύπλοκο πλαίσιο του πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη Συστημική προσέγγιση και υλοποιείται με τη συνεργασία του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).
  • Ο Kαθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, η Aναπλ. Καθηγήτρια Φλώρα Κοκκινάκη και η υποψήφια Διδάκτωρ Αποστολία Λουκοπούλου διακρίθηκαν με βραβείο καλύτερου άρθρου (Best paper award) στο διεθνές συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ (British Academy of Management). Το άρθρο τους με τίτλο “The interaction of product category and attribute type on variety-seeking behaviour” υποβλήθηκε στο «Marketing & Retail Track» του συνεδρίου που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ μεταξύ 6-8 Σεπτεμβρίου 2016. Το άρθρο των τριών συγγραφέων του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία «Best Full Paper Session» την Τετάρτη 7/9/2016 και ο καθηγητής Γ. Μπάλτας παρέλαβε τις τιμητικές πλακέτες για τους συγγραφείς. Το διεθνές συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ συγκεντρώνει ερευνητές από 50 και πλέον χώρες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα επιστημονικά συνέδρια του κλάδου από το 1986.
  • HR Awards 2017 | Βράβευση Ν.Παπαλεξανδρή για τη συνολική συμβολή της στη ΔΑΔ 
  • H κ. Μαρία Βακόλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματός μας, έλαβε από τον εκδοτικό οίκο Emerald,  Βραβείο Highly Commended για άρθρo που δημοσίευσε στο περιοδικό Journal of Managerial Psychology με τίτλο The reasons behind change recipients' behavioral reactions: a longitudinal investigation.
  • Η επίκουρη καθηγήτρια Ειρήνη Νικάνδρου έλαβε χάλκινη διάκριση στην κατηγορία «Εκπαίδευση και Ανάπτυξη» των Βραβείων HR Excellence Awards 2015, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ειμαδ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την εκπαιδευτική δράση «Οικοδομώντας “Κοινότητα” μέσα από την Εκπαίδευση». Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν 82 πρωτοετείς φοιτητές, 11 δευτεροετείς ομαδάρχες-συντονιστές, 19 πολύ μικρές επιχειρήσεις και 13 στελέχη επιχειρήσεων.
  • Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κύριος Βλάσης Σταθακόπουλος και οι υποψήφιοι διδάκτορες του ίδιου τμήματος κύριοι Ανδρέας Ευαγγελάτος, Γρηγόριος Παινέσης και Κωνσταντίνος Κοττίκας τιμήθηκαν με το Best Paper Award στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που διεξήχθη στην Αθήνα, 10-12 Δεκεμβρίου 2015. Ο τίτλος της εργασίας που βραβεύτηκε ήταν "Autoimmune Diseases in Greece: Patient Journey and Physician Route Visits" και ήταν η μία εκ των δύο εργασιών στις οποίες απονεμήθηκε το βραβείο, από τις 97 συνολικά εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
  • Τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στον κλάδο των Πωλήσεων έλαβε ο καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και αν. πρόεδρος του Συμβουλίου του ΟΠΑ, κος Γεώργιος Αυλωνίτης. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Sales Excellence Awards, τα οποία είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας (ΙΠΕ) και διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Boussias Communications για δεύτερη χρονιά.
  • Ermis Awards Young Talents 2016
  • Ermis Awards Young Talents 2015

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

  • Η ομάδα του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό CFA Research Challenge 2015 σε τοπικό επίπεδο. Η ομάδα αποτελούταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Αντωνόπουλο Δημήτριο, Κουρουνιώτη Χαράλαμπο, Πρίντζιο Κωνσταντίνο, Σάντα Φωτεινή και Τσιμπίδα Δημήτριο, τον  Επ. Καθηγητή Λογιστικής Δεμοιράκο Ευθύμιο και τον Επ. Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Λελεδάκη Γεώργιο, ενώ μέντορας ήταν ο κος Ευθυμίου Βασίλης, PhD, CFA, Portfolio Manager at European Reliance Asset Management.

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

  • To άρθρο με συν-συγγραφείς από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Λεκάκο και τη μεταδιδάκτορα Μαρία Μπούρα (σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Patrick Mikalef και τον Καθηγητή J. Krogstie από το NTNU) στο British Journal of Management (4 στη λίστα ABS) με τίτλο "Big data analytics capabilities and innovation: The mediating role of dynamic capabilities and moderating effect of the environment", που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019, αναδείχθηκε στο top 10% of most downloaded paper για το διάστημα 12 μηνών μετά τη δημοσίευσή του.
  • Οι επιχειρηματικές ψηφιακές ιδέες των ομάδων Dr. IV, MamaBear και Crowdy, από φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν στο Virtual & Live Φοιτητικός Διαγωνισμός JA Start Up 2020, κερδίζοντας τις τρείς πρώτες θέσεις, με 8 ομάδες προκριθείσες στον Τελικό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020. Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομάδα Dr. IV και τους Βούγια Ιωάννη, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρο Αντώνη, το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη, στην ομάδα MamaBear με τους  Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτα Κωνσταντίνο, Σπέρτου Χρυσή και Τέγου Στεφανία Μαρία και το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα  Geoffrey Pyatt, στην ομάδα Crowdy με τους Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία και Χωριανοπούλου Αικατερίνη. Επίσης η ομάδα  UniverCity με τους Γεώργιο Μάρκου, Νικόλαο Μοάτσο και Νικόλαο-Άγγελο Σπυρέλλη δημιούργησαν εφαρμογή, η οποία κέρδισε το Online Voting Challenge.
  • Η προστασία προσωπικών δεδομένων αποκτά νέο σύμμαχο με το λογισμικό PDGuard που δημιούργησαν ερευνητές από το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) του Τμήματος. Ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος, οι κκ. Θοδωρής Σωτηρόπουλος, Νίκος Κουτσαβασίλης και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό International Journal of Information Security τον Σεπτέμβριο του 2019, παρουσίασαν το νέο λογισμικό, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε δυο μελέτες περίπτωσης. Όπως σημειώνει ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος «Η καινοτόμα αρχιτεκτονική λογισμικού PDGuard αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε και προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα να ελέγχει, με αξιοπιστία, τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα προσωπικά του δεδομένα
    «Το PDGuard αποδεικνύει τον άριστο διάλογο της πανεπιστημιακής έρευνας με την κοινωνία και τη συμβολή του Πανεπιστημίου ως κυψέλη γνώσης με άμεση και τελεσφόρο εφαρμογή στην αγορά» όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. «Στο Τμήμα ΔΕΤ η παραγωγή γνώσης, η εξωστρέφεια και η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγή και την αγορά, προς όφελος των πολιτών, αποτελεί σημαντική παράμετρο της ανάπτυξης των ανθρώπων του και του Τμήματος, με συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδας
  • Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος της περιβαλλοντικής κρίσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προϊόν της υπερκατανάλωσης ενέργειας διεθνώς, ερευνητές από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με ερευνητές από το Εργαστήριο Υπηρεσιών Τεχνολογιών και Οικονομικών STEcon του Τμήματος Πληροφορικής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδίασαν μια καινοτόμα παιγνιοποιημένη εφαρμογή για κινητές συσκευές. Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ChArGED βραβεύθηκε από το Games and Learning Alliance στα πλαίσια του European Serious Games Competition το Νοέμβριο του 2019. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια του GALA Exhibition 2019 που φιλοξενήθηκε στο InnovAthens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και είχε ως στόχο «να αναγνωριστούν τα καλύτερα ψηφιακά επιμορφωτικά παιχνίδια στην Ευρώπη», ενώ ταυτόχρονα η εφαρμογή παρουσιάζονταν σε προνομιακή θέση στον χώρο της έκθεσης. Το ChArGED έλαβε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (που αποτελούνταν από επιλεγμένους ειδικούς στο χώρο των σοβαρών παιγνίων – serious games) “jury award”, αναγνωρίζοντας τον ισχυρό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνία και το περιβάλλον.
  • Το άρθρο “Use and impact of performance measurement results in R&D and NPD: An exploratory study, R&D Management, 34 (2): 191-219, 2004”, των Καθηγητών Armelle Godener (Grenoble Ecole de Management, France) και Eric Soderquist, κατατάχθηκε ένατο στη λίστα των 23 πιο υποδειγματικών μελετών, που αναπτύχθηκε από τους Goffin et al (2019), σε συνέχεια σχετικής μελέτης τους, η οποία αφορούσε 818 εργασίες Διοίκησης Καινοτομίας βασισμένες στη μεθοδολογία των μελετών περιπτώσεων (case study research) και οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1997 και 2016 στα πέντε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του πεδίου. Η κατάταξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης επιστημονικών εργασιών, σχετικά με 10 κριτήρια ποιότητας της μεθοδολογικής προσέγγισης (σχεδιασμός της έρευνας, αιτιολόγηση της έρευνας περί μελέτης περιπτώσεων, επιλογή περιπτώσεων, μέθοδοι συλλογής δεδομένων, ανάλυση δεδομένων και εξέταση εγκυρότητας και αξιοπιστίας).
    Goffin, K., Åhlström, P., Bianchi, M., & Richtnér, A. (2019), Perspective: State‐of‐the‐Art: The Quality of Case Study Research in Innovation Management, Journal of Product Innovation Management, 36 (5), pp. 586-615.
  • Την πρώτη θέση κέρδισε ο τεταρτοετής φοιτητής Γιώργος Καραβάς, με την ομάδα του MINPLUS, στην κατηγορία Most Valuable project (MVP), στον ετήσιο διαγωνισμό Παγκόσμιας Διακυβέρνησης Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 15-18 Ιουλίου, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Στον φετινό διαγωνισμό, με θέμα: "Back to the Ocean: Sustainable Development in a Shared Future", ο Έλληνας φοιτητής και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, Anna Branets (Ουκρανία), Lê Na (Βιετνάμ), Nazahath Ahmed (Μαλδίβες), Filip Lariu (Ρουμανία), Radhe Ayu (Ινδονησία) και Wei Jun S. Chan (Σιγκαπούρη) βραβεύτηκαν για την ιδέα τους MINPLUS, η οποία αφορά μία κοινωνική επιχείρηση πάνω στο upcycling πλαστικού εμπλέκοντας κοινωνικές ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών. Ο διαγωνισμός YICGG διοργανώνεται από το Fudan University of China και λειτουργεί ως πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, προσφέροντας σε φοιτητές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στο πεδίο της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Η ομάδα MINPLUS συναγωνίστηκε με 78 φοιτητές, από 49 πανεπιστήμια και 39 χώρες. Επόμενος σταθμός της είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπου έχει προσκληθεί να παρουσιάσουν την ιδέα της!
  • Το βραβείο της δεύτερης θέσης στο διαγωνισμό «Student Research Competition» απονεμήθηκε στον προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Μιχάλη Λουκέρη, για την εργασία του «Efficient Computing in a Safe Environment», η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Στέφανου Γεωργίου. Η διάκριση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου 27th ACM Joint Meeting on European Software Engineering Conference and Symposium on the Foundations of Software Engineering (ESEC/FSE), στην πόλη Ταλίν, από 26 έως 30 Αυγούστου 2019. Η βραβευθείσα εργασία πραγματεύεται τη βελτίωση της υπολογιστικής και ενεργειακής απόδοσης που μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία υπολογιστικών υποδομών σε ένα ασφαλές από κακόβουλες επιθέσεις περιβάλλον. Στα ημιτελικά του διαγωνισμού προκρίθηκαν επίσης οι εργασίες του Μάριου Παπαχρήστου, φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Χαράλαμπου Μητρόπουλου, μεταπτυχιακού φοιτητή του Τμήματος Πληροφορικής, οι οποίοι συνεργάζονται με το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής.
  • Το Βloode (bloode.org), η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιµοδοτών που δημιουργήθηκε από τους απόφοιτούς μας Ναταλία Κρίτσαλη, Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και Παναγιώτη Σφήκα, βρίσκεται στην ελληνική λίστα Forbes "30 under 30". Η επιλογή έγινε ανάμεσα από 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων, είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς.
  • Το Βραβείο Καινοτομίας και τη Δεύτερη Θέση στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2019", του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κέρδισε η ομάδα Sign Me Up, η οποία αποτελείται από τους Βγόντζα ΓιώργοΔούρου Έλενα, Παπαπολίτη Ευδοκία και Χαλκίδου Άντα, φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).  Στο τελικό, όπου διαγωνίστηκαν 20 ομάδες από 10 Πανεπιστήμια, προκρίθηκαν 5 ομάδες φοιτητών του τμήματος, οι οποίες παρακολουθούν το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησαν τις καινοτόμες ψηφιακές ιδέες τους. Τις ομάδες υποστήριξαν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, ο Δρ. Σταύρος Λουνής και ο υποψήφιος διδάκτορας Στράτος Μπαλούτσος.
  • Η εργασία της προπτυχιακής φοιτήτριας Ζωή Κώττη και του Προέδρου του τμήματος, Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη έλαβε τη διάκριση "ACM SIGSOFT Distinguished Paper Award" του συνεδρίου "MSR' 19: 16th International Conference on Mining Software Repositories", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, στις 26 και 27 Μαΐου 2019. Η εργασία "Standing on Shoulders or Feet? The Usage of the MSR Data Papers" πραγματεύεται την ανάλυση του αντίκτυπου των εργασιών που δημοσιεύουν σύνολα δεδομένων για περαιτέρω εμπειρική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο "Mining Software Repositories" ανήκει, σύμφωνα με την κατάταξη CORE, στην κατηγορία Α (excellent conference, and highly respected in a discipline area).
  • Η ομάδα Shopmind της οποίας founders είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Αναστασία Γρίβα και Βασίλης Σταύρου, απέσπασε το 1ο βραβείο του προγράμματος “IgniteIdeas, μιας πρωτοβουλίας της Nestlé Ελλάς με στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και καινοτόμων ιδεών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H συγκεκριμένη ομάδα, η οποία εξειδικεύεται στα retail analytics, έχει αναπτύξει μια Big Data πλατφόρμα για λιανέμπορους και προμηθευτές, μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν insights για τους καταναλωτές και να αξιολογούν την απόδοσή τους.
  • Η ομάδα CargOps συμμετείχε στο StartupNow Forum, ένα συνέδριο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας μέσα από το οποίο ήρθε σε επαφή με άλλες startup, επενδυτές καθώς και επιχειρηματίες διευρύνοντας έτσι τον υφιστάμενο κύκλο δικτύωσης με νέες πιθανές συνεργασίες. Στο πλαίσιο του φόρουμ, διεξήχθη μια αναμέτρηση μεταξύ των startup για την ανάδειξη των τριών καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών, με την CargOps να λαμβάνει το 1ο βραβείο στην κατηγορία "Innovation Idea" (Καινοτομία Ιδέας).
  • Η ομάδα N.I.R.M.A (Near Infrared Radiation Moisture Analyzer), κέρδισε την 1η θέση στο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge Piraeus, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαστημικού Διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge, το μεγαλύτερο hackathon παγκοσμίως, το οποίο απευθύνεται στους νέους για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις που θέτει η NASA κάθε χρόνο. Η φοιτήτρια του ΔΕΤ Βικτώρια Καυκιά και οι Γεωργία Χριστοδούλου (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ), Ηλίας Ψυρούκης (Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) και Ηλίας Θεοδωρίδης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση "Make sense out of Mars", με τη σχεδίαση ενός οργάνου ανίχνευσης νερού και δειγματοληψίας εδάφους στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Το N.I.R.M.A. μπορεί να προσαρμοστεί στο άκρο ενός βραχίονα κάποιου rover ή κάποιου ιπτάμενου σκάφους, και με τη χρήση ενός συστήματος καμερών υπεριώδους ακτινοβολίας να εντοπίσει με εξαιρετική ακρίβεια τις περιοχές που υπάρχει νερό. Στη συνέχεια, από ασφαλή απόσταση και με χρήση ενός πλήρως αποστειρωμένου μηχανισμού θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δείγμα της επιφάνειας του εδάφους και του νερού. Στόχος είναι το ίδιο όργανο με υψηλής ανάλυσης φασματομετρία να μπορεί να ανιχνεύει ορυκτά και πιθανή υδροθερμική μεταβολή.
  • Για δεύτερη συνεχή χρονιά, φοιτητές του ΔΕΤ, οι Μ. Ανδριανού, Αν. Τσαγκάρη, Ι. Κουρουπάκη και Ζ. Κώττη, κέρδισαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της KPMG “Ace the Case”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Αθήνα. Το πρόγραμμα Ace the Case, το οποίο περιλαμβάνει σεμινάριο και διαγωνιστικό μέρος, στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών στη δημιουργία και ανάλυση business plans, τη διαχείριση του χρόνου, την ομαδικότητα, τις τεχνικές επικοινωνίας και παρουσίασης και τη δημιουργική σκέψη.
  • Με τη διάκριση "Best Data Showcase Award" του επιστημονικού συνεδρίου "MSR' 18: 15th International Conference on Mining Software Repositories", τιμήθηκαν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής του Τμήματος ΔΕΤ του ΟΠΑ, κκ. Αντώνης Γκορτζής και Δημήτρης Μητρόπουλος με επιβλέποντα τον Πρόεδρο του ΔΕΤ και Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, για την εργασία τους με τίτλο "VulinOSS: A dataset of security  vulnerabilities in open-source systems" που είχε ως ερευνητικό αντικείμενο το σύνολο δεδομένων για εμπειρική έρευνα στην ασφάλεια λογισμικού.
  • Η ομάδα με το όνομα CargOps αποτελούμενη από τους φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Βασίλη Γεωργόπουλο, Νίκο Δουρελιάδη, Παναγιώτη Καζαντζή και Ευάγγελο Ποταμιάνο με επιστημονικό σύμβουλο, τον Καθηγητή Χρ. Ταραντίλη, ήταν η νικήτρια ομάδα του φοιτητικού διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Start Up 2018, που διοργάνωσε και φέτος το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Την καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα τους για τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών κοντέινερ κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους σχεδίασαν και δημιούργησαν στο πλαίσιο του μαθήματος "Ψηφιακή καινοτομία και επιχειρηματικότητα" με διδάσκοντες τους Καθ. Γ. Ι. Δουκίδη και Δρ. Στ. Λουνή.  Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Junior Achievement Europe Εnterprise Challenge 2018 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 25-27 Ιουνίου 2018.
  • Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) επανεκλέχθηκε ομόφωνα για δεύτερη συνεχή θητεία 2018-2020, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανόλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, η Ένωση Βουλγάρων Μαθηματικών και η Ένωση Μαθηματικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Στις εταιρείες isMood, Shopmind και Nimbata, απονεμήθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Startups d.Day, στο πλαίσιο του digital economy forum 2018, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο διαγωνισμό Startups d.Day, ο οποίος απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις, τα οποία απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Οι start-ups εταιρείες, ιδρυτές των οποίων είναι απόφοιτοι και οι φοιτητές του ΔΕΤ Α. Κασσιμάτη (συνιδρύτρια εταιρίας isMOOD κι απόφοιτος ΔΕΤ),  Α. Γρίβα και Β. Σταύρου (ομάδα ShopMind κι υποψήφιοι διδάκτορες ΔΕΤ) και Δ. Πουρναράκης (συνιδρυτής εταιρίας Nimbata και διδάκτορας ΔΕΤ), συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις κατηγορίες Social media analytics services based on sentiment analysis, Retail customer analytics services based on shopping missions analysis και Digital marketing services based on call data.
  • Στο ελληνικό σκέλος του παγκόσμιου σημαντικού φοιτητικού διαγωνισμού Hult Prize, ο οποίος διεξήχθη τον Απρίλιο στην Πάτρα, με ζητούμενο την «αξιοποίηση της ενέργειας για να αλλάξει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων», διακρίθηκε η ομάδα Park&able. Επόμενος σταθμός για τα μέλη της,  Γ. Μεθενίτη, Αν. Κώτσα, Ορ. Σκουτέλλα και Γ. Μπακάλη είναι το Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού.
  • Οι φοιτητές της ομάδας CargOps Β. Γεωργόπουλος, Ν. Δουρελιάδης, Π. Καζαντζής και Ε. Ποταμιάνος, για την πρόταση υπηρεσίας παρακολούθησης εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά με τη χρήση τεχνολογιών IOT,  έλαβαν το 2ο βραβείο στον 8ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜοΚΕ ΟΠΑ) τον Νοέμβριο του 2018.
  • Το πρώτο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την συνεργασία της MetLife, κατέκτησε η ομάδα «ΡarkAllou» που αποτελείται από τους: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και Ελευθέριο Πατρίκη, τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι στις 28-30 Ιουνίου 2017.
  • Oι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λάμπρος Αργυρίου, Ευθύμης Ψαραύτης, Γεράσιμος Τζάκης και  Κατερίνα Δημοπούλου, έχοντας ως ομάδα προκριθεί μεταξύ 40 ομάδων αποτελούμενων από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές,  συμμετείχαν στο διαγωνισμό Ace the Case, που πραγματοποιήθηκε από την KPMG στις 11 και 12 Μαΐου και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Ο φοιτητικός διαγωνισμός Ace the Case περιλαμβάνει την εξοικείωση των φοιτητών με τον κόσμο των επιχειρήσεων μέσω πραγματικών επιχειρησιακών σεναρίων. Οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν τη στρατηγική μιας επιχείρησης, να προτείνουν καινοτόμες λύσεις απαντώντας σε σύνθετα προβλήματα και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διευθυντές της KPMG.
  • Οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Γεώργιος Γραβάνης (μεταπτυχιακός), Δημήτριος Μάλαμας, Παναγιώτης Εξαρχάκος και Μανόλης Χατζηδαυίδ (προπτυχιακοί), έχοντας έρθει πρώτοι ως ομάδα  στην Ελλάδα στο διαγωνισμό Global Student Challenge του Supply Chain Finance Community (https://www.globalstudentchallenge.org/), εκπροσώπησαν την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του ίδιου διαγωνισμού (10-13 Απριλίου 2017, Windesheim University, The Netherlands). Μεταξύ των 21 ομάδων που έφθασαν στον παγκόσμιο τελικό, η Ελληνική ομάδα μετά από ένα σκληρό τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα κατέκτησε την 9η θέση. Την Ελληνική ομάδα υποστήριξε και συνόδεψε στον παγκόσμιο τελικό ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΤ Γιάννης Μούρτος. Μεταξύ των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονται τα University of Glasgow, University of Southern California, Shanghai University, McGill University και Delft University of Technology, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η φοιτητική ομάδα από το University of Glasgow. Ο φοιτητικός διαγωνισμός περιλαμβάνει την εξοικείωση των φοιτητών με τους βασικούς τομείς διαχείρισης μίας εφοδιαστικής αλυσίδας (Purchasing, Sales, Supply Chain, Finance). Μέσω ενός προηγμένου προσομοιωτή, οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική η οποία να περιλαμβάνει ισορροπημένες μεταξύ των τμημάτων αποφάσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση συγκεκριμμένων χρηματοοικονομικών δεικτών. Στο 1ο Κύκλο του Προγράμματος Viva Nest - an IDEA in Fintech που οργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, ο Όμιλος Viva Wallet και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ, το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας:  Αναστασία Γρίβα και Λέων Γαβαλάς. Η επιχειρηματική τους ιδέα είναι μία ολοκληρωμένη λύση μάρκετιγκ που περιλαμβάνει εφαρμογή σε κινητό και αξιοποιεί τεχνολογίες IoT, για να ανακαλύπτουν οι καταναλωτές δώρα και πόντους ανταμοιβής απο αγαπημένα brands και καταστήματα, στα σημεία που επισκέπτονται. Το βραβείο συνοδεύτηκε και με χρηματικό έπαθλο 10000€ απο το Ίδρυμα Ι. Λάτση. Στο πρόγραμμα/διαγωνισμό, που διήρκησε 6 μήνες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 104 νέοι, σχηματίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν 22 ομάδες, 8 απο τις οποίες προχώρησαν στην τελική φάση.
  • Ο Λευτέρης Αραπάκης, φοιτητής του ΔΕΤ, πήρε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα για τον φοιτητικό διαγωνισμό Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA) που διοργανώνει το Entrepreneurs' Organization. Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Φρανκφούρτη 27-29 Απριλίου 2017 διεκδικώντας με άλλους 50 φοιτητές-καινοτόμους επιχειρηματίες απο όλο τον κόσμο έπαθλα και παροχές συνολικής αξίας 400.000$. Ο κ. Αραπάκης ειναι ιδρυτής της βραβευμένης καινοτόμου εταιρίας Enaleia, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα.
  • Στον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό Start-up/Scale-up απέσπασαν βραβεία οι παρακάτω start-ups που συμμετέχουν οι φοιτητές του ΔΕΤ:
    • Δημήτρης Φρουζής, μέλος της εταιριάς Longevity Diet Foods που πήρε το βραβείο Καινοτόμο Προϊόν. Η Longevity ειναι μια νέα καινοτόμος εταιρία βιοτεχνολογίας που φέρνει μια εντελώς νέα γενιά 100% φυσικών προϊόντων διατροφής, σούπερ γευστικών, με βιολειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για τη υγεία του ανθρώπου.
    • Χριστίνα Χανιωτάκη, μέλος της εταιριάς Doobbear που πήρε το βραβείο Καινοτόμος Υπηρεσία. Η Doobbear είναι το πρώτο Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείς να καταγράψεις την φωνή σου και να στείλεις ένα ηχητικό μήνυμα στους φίλους σου (audio social network).
  • Η Αναπλ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ βραβεύτηκε με τη διάκριση Sandra Slaughter Service Award του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Συνδέσμου Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems, AIS). Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (International Conference of Information Systems – ICIS) στο Δουβλίνο, το Δεκέμβριο του 2016. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS) είναι η κύρια επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, διδασκαλίας, εφαρμογής και μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως (www.aisnet.org). Η διάκριση Sandra Slaughter Service Award βραβεύει μέλη του AIS που διακρίνονται για τον ηγετικό τους ρόλο και τις υπηρεσίες τους προς το Σύνδεσμο, κυρίως με δραστηριότητες όπως η συμμετοχή στη διοίκηση του Συμβουλίου του Συνδέσμου (AIS Council), σε ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος (SIGs), και εθνικά παραρτήματα του Συνδέσμου, στη διεξαγωγή συνεδρίων και στα επιστημονικά περιοδικά του Συνδέσμου. Η διάκριση Sandra Slaughter Service Award απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2015. Δίνεται προς τιμήν της καθηγήτριας Sandra Slaughter, η οποία υπηρέτησε στη του Συμβουλίου του Συνδέσμου (AIS Council) ως εκπρόσωπος της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής έως τον πρόωρο θάνατό της το 2014.
  • Η Αναστασία Γρίβα, η Κλεοπάτρα Μπαρδάκη και η Κατερίνα Πραματάρη, μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν με το "BEST PAPER AWARD" για το άρθρο τους "Customer Visit Segmentation Using Market Basket Data", στο Διεθνές Συμπόσιουμ των Επιστημονικών Ενώσεων IFIP και AIS "Special Interest Group on Decision Support and Analytics (SIGDSA) / IFIP WG8.3 Symposium", με θέμα: «Καινοτομίες στην Ανάλυση των Δεδομένων», που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 11 Δεκεμβρίου 2016. Η συγκεκριμένη έρευνα τους αφορά στην καινοτομία στην ανάλυση των δεδομένων στον τομέα της λιανικής πώλησης. Ειδικότερα, πραγματεύεται την εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης γνώσης για τον εντοπισμό αγοραστικών συνηθειών και μοτίβων, ώστε να υποστηρίξει την αποδοτικότερη κατάτμηση (segmentation) των πελατών στο λιανικό εμπόριο.
  • Το "AiDlink", μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα ΑΜΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στονΦοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/ JA START-UP του«Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η ομάδα του «ΑiDlink» που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ. Στόχος η υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Enterprise Challenge" του Junior Achievement Europe.
  • Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης(Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανόλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, η Ένωση Βουλγάρων Μαθηματικών και η Ένωση Μαθηματικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Μία εκ των τεσσάρων ομάδων που προκρίθηκαν στον Τελικό (Final Four) του Διαγωνισμού SAP InnoJam++ 2016 University Alliances Hackathon, που έλαβε χώρα στο Αννόβερο, 14-17 Μαρτίου 2016 ήταν η ομάδα "Smart Repair Service" (An independent driver who knows his/her car problem with a click and has the ability to fix it on his/her own), αρχηγός της οποίας ήταν η φοιτήτρια του MSc στην Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία Έλενα Βελή. Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβαν μέρος άλλοι τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του MSc στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία,Αθανάσιος-Γεώργιος (Άκης) Αθανασιάδης, Ιωάννης Γκρίλλας, Βασιλαπόστολος Ουρανής και ο προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος ΔΕΤ Νικηφόρος Μποτής. Την αποστολή συνόδευσαν οι Αν. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου, Επιστημονική Υπεύθυνη του SAP University Alliances για το ΟΠΑ, και η κα Αγγελική Κωστάκη, Τεχνική Υπεύθυνη του SAP University Alliances για το ΟΠΑ.
  • Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Morpheus Cup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 19-20 Μαΐου 2015, η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελούμενη από τους κκΣταύρο Λουνή (Υπ. Διδάκτορα), Λέων Γαβαλά και Φωτεινή Καρινιωτάκη - Ταλιάνη, κατέκτησε τη διάκριση "Best European Students Project" στην κατηγορία "Environment Challenge". Η πρόταση των φοιτητών, που έλαβε την διάκριση έχει τίτλο Gamifico S.E.P (Sustainability Engagement Platform). Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή υλοποιείται στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.
  • Την πρώτη θέση του επιχειρηματικού διαγωνισμού  Cruise Inn που συνδιοργανώθηκε από το Thinkbiz και το Start-up bus Europe και έλαβε χώρα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Odyssey της εταιρείας Celestyal Cruises, έλαβε η ιδέα του "Recisle".  Μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν ο Θανάσης Σκλαβενίτης απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και ο Φώτης Κατσιγιάννης δευτεροετής φοιτητής έχοντας και οι δύο ενεργό ρόλο στην επιτυχία της ομάδας.
  • Tην πρώτη θέση στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα από το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΣΕΝ/ Junior Achievement Greece) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), κέρδισε η φοιτητική ομάδα "BLOOD-E"αποτελούμενη από τις Ν. Κρίτσαλη, Κ. Βιολιτζή και Χ. Μπουσδούκη. Οι φοιτήτριες δημιούργησαν μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις εκκλήσεις για αίμα, δίνει κίνητρα και επιβραβεύει την αιμοδοσία. Η ομάδα "BLOOD-E", έχει ήδη υλοποιήσει δύο αιμοδοσίες χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα “Bloode.org” και έχει συγκεντρώσει αίμα για να σωθούν 165 άνθρωποι.
  • Η εργασία του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη«A repository with 44 years of Unix evolution» τιμήθηκε με τη διάκριση «Best Data Showcase Award» στο συνέδριο «MSR '15: Proceedings of the 12th Working Conference on Mining Software Repositories».
  • Η ομάδα που αποτελείται από τις φοιτήτριες του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Δέσποινα Καρανδρέα και Αριάδνη Ζώρη και την φοιτήτρια από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Ρεβέκκα Παπανικολάου, ήταν η νικήτρια ομάδα του εθνικού τελικού του διαγωνισμού L'Oreal Brandstorm 2015.