Testimonials Φοιτητών

Ιωάννης Αλεβίζος

“Η συμμετοχή μου στο YES, ήταν αναμφίβολα μία από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει. Μέσα σε δύο εβδομάδες ήρθα σε επαφή με έννοιες όπως η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το business plan, αλλά και είδα από πρώτο χέρι πώς οι έννοιες αυτές ενσωματώνονται στην ανάπτυξη μιας ιδέας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος άκουσα καταξιωμένους ανθρώπους της αγοράς να μιλούν για διάφορες πτυχές των επιχειρήσεων· από την ίδρυση και τη λειτουργία, έως την διάλυση και την αναγέννηση. Ταυτόχρονα, διακεκριμένοι καθηγητές του τμήματος διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας μας εξήγησαν, με τρόπο προσαρμοσμένο στα μέτρα των μαθητών, ουσιώδη ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, την τεχνολογία και την καινοτομία στη σύγχρονη κοινωνία.

Παίρνοντας αυτές τις παραστάσεις και γνώσεις, είχα την ευκαιρία να επιστρατεύσω όλη μου τη δημιουργικότητα, και σε συνεργασία με μερικά από τα εξαιρετικά άτομα τα οποία γνώρισα, να παρουσιάσουμε στο τέλος του προγράμματος τη δική μας επιχειρηματική ιδέα.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να μάθουμε για τον τρόπο, και κυρίως το πεδίο που δραστηριοποιείται το τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας. Η γεφύρωση του διοικητικού και του τεχνολογικού κλάδου και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε “παραδοσιακές” θέσεις των επιχειρήσεων, είναι μόνο μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τμήματος.

Πολύ περισσότερο από τη γνώση και τις εμπειρίες που αποκόμισα, ουσιαστική επίδραση πάνω μου είχε ένα mindset το οποίο για ένα μαθητή που νουθετείται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, είναι πραγματικά ασύλληπτο. Η αντίληψη της αποτυχίας ως αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας εξέλιξης ενός ατόμου, η συνειδητοποίηση πως τα μοναδικά όρια στον εαυτό μας τα θέτουμε εμείς οι ίδιοι και πως ο ζήλος για τη συνεχή μας ανάπτυξη ως άτομα υπερβαίνει τους περιορισμούς που θέτει το εκάστοτε σύστημα τυπικής εκπαίδευσης, κατάφεραν να με μετατρέψουν από έναν μπερδεμένο για τις επιλογές μου απόφοιτο της Γ Λυκείου, σε έναν ενθουσιασμένο εν δυνάμει φοιτητή του ΔΕΤ.

Σήμερα, ως τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος, διατηρώ τον ίδιo ενθουσιασμό, καθώς το τμήμα ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στις ήδη υψηλές προσδοκίες που είχα μπαίνοντας.”

- Απρίλιος 2019 -

Μαρίζα Βρεττού

“Αδιαμφισβήτητα, στο ΔΕΤ οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ανεκτίμητο πλήθος γνώσεων. Η σημασία των γνώσεων αυτών, γίνεται αντιληπτή όταν μέσω της πρακτικής άσκησης, καλούμαστε να τις εφαρμόσουμε στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Μέσω της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, το ΔΕΤ φέρνει τους φοιτητές κοντά στην αγορά εργασίας, ωθώντας τους να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα με εφόδιο τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είναι συγχρονισμένο με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και οι φοιτητές προετοιμάζονται για αυτή από το πρώτο εξάμηνο της φοίτησής τους.  Έτσι, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι φοιτητές έχουν ήδη αποκομίσει επαγγελματική εμπειρία και είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις του επαγγελματικού στίβου.

Προσωπικά, θεωρώ πως η πρακτική άσκηση, από τις συνεντεύξεις μέχρι την ολοκλήρωσή της, αποτελεί μία ανεκτίμητη εμπειρία που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, σταδιακά, διαμορφώναμε τόσο τις δεξιότητές μας, όσο και την προσωπικότητά μας ως επαγγελματίες.”

- Ιανουάριος 2020 -

Γιώργος Βγόντζας

“Τελευταίο μάθημα πριν το πτυχίο, κι όμως αποδείχθηκε το πιο σημαντικό. Η διάκριση μας στον τελικό του Πανελλαδικού διαγωνισμού JA Startup ήρθε μέσα από ένα μάθημα του Δ.Ε.Τ. για το οποίο έπρεπε να εκπονήσουμε (άλλη) μια εργασία. Η ιδέα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενός μαθήματος και αφορούσε την δημιουργία ενός γαντιού που θα μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας στα ελληνικά. Χρειάστηκε όμως να συμμαζέψουμε όλες τις γνώσεις που είχαμε αποκομίσει αυτά τα 4 χρόνια σπουδών ώστε να φτάσουμε να κερδίζουμε το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε αναμφίβολα μια εμπειρία που σε κάνει περήφανο στο τέλος της ημέρας. Συναναστρέφεσαι με ανθρώπους του χώρου, αποκτάς τριβές και μια γεύση για την ζωή μετά το πανεπιστήμιο, οπότε είναι μια εμπειρία που σίγουρα δίνει στον καθένα κάτι ξεχωριστό. Προσωπικά, νιώθω ότι ήταν μια… πρώτη επιβράβευση για αυτά τα 4 χρόνια στο Δ.Ε.Τ. Και ήρθε στο τέλος του.”

- Ιούλιος 2019 -

Έλενα Δούρου

“Στο πλαίσιο του τελευταίου μαθήματος στο ΔΕΤ, ήρθε και η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα γάντι που θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στα ελληνικά. Στην αρχή, μας φάνηκε σαν μία ακόμη εργασία που θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα το μάθημα. Ωστόσο, με την σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές και τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση μας μπορέσαμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που στην αρχή μας φαινόταν σαν ένα βουνό. Χρειάστηκε να ασχοληθούμε με διαφορετικά αντικείμενα και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γνώσεις είχαμε λάβει τα τελευταία 4 χρόνια. Η επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η πρόκριση και τελικά το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμο JA Startup. Ο διαγωνισμός ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Συναναστραφηκαμε με έμπειρους ανθρώπους, πήραμε feedback και είδαμε πως πρέπει να λειτουργεί και να σκέφτεται μία startup στην πραγματικότητα. Όλα αυτά, μας έδωσαν ώθηση να εξελίσσουμε την ιδέα μας περαιτέρω, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.”

- Ιούλιος 2019 -

Γιάννης Διακαντώνης (ανάμεσα στους πρώτους σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2021)

“Θυμάμαι ότι από πολύ μικρός ονειρευόμουν να ηγηθώ εγχειρημάτων που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Πάντα ήθελα, λοιπόν, να βρεθώ σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσα να λάβω τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά και ευκαιρίες, για να εκπληρώσω το όνειρο μου. Έτσι, παρά τις φετινές αντίξοες συνθήκες, δούλεψα σκληρά και κατάφερα να γίνω δεκτός σε ένα τέτοιο περιβάλλον, στο Τμήμα ΔΕΤ, δηλαδή.

Η εισαγωγή στο τμήμα αυτό αποτελούσε τον πρωταρχικό μου στόχο εδώ και δύο χρόνια. Αρχικά, λόγω της τεχνολογικής επιμόρφωσης που προσφέρει. Ζούμε στην εποχή της Ψηφιακής Επανάστασης, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο για τους ηγέτες του αύριο να μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της.  Επιπλέον, παραμένω εντυπωσιασμένος από το επιχειρηματικό πνεύμα της διοίκησης του ΔΕΤ και των φοιτητών του, καθώς και από τις πρωτοβουλίες που αυτοί αναλαμβάνουν. Ανυπομονώ να συναναστραφώ μαζί τους, ώστε συλλογικά να επιδιώξουμε καινοτόμα και κοινωφελή σχέδια.

Συνολικά, νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που θα γίνω μέλος της οικογένειας του ΔΕΤ, ενός τμήματος που θα μού επιτρέψει να εργαστώ για την εκπλήρωση των ονείρων μου, όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά.”

- Οκτώβριος 2021 -

Γιώργος Ζαρκάδας (πρώτος σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2020)

“Το ΔΕΤ είναι, αν όχι το πιο σύγχρονο, ένα από τα πιο σύγχρονα τμήματα εκπαίδευσης μελλοντικών επιχειρηματιών και στελεχών. Κι αυτό επειδή στο πρόγραμμα σπουδών του συνυπάρχουν μαθήματα management και τεχνολογίας. Είναι ένα πρόγραμμα άμεσα συνυφασμένο με την αγορά εργασίας, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων σε κάθε τομέα (από το μάρκετινγκ μέχρι την πρόσληψη υπαλλήλων), απαιτεί, πλέον, από ένα στέλεχος αν όχι να κατευθύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις, τουλάχιστον να μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτές.

Κάτι άλλο που μου αρέσει στο πρόγραμμα σπουδών είναι πως θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό, τόσο σε σχέση με τις εξετάσεις όσο και με τις εργασίες. Έτσι, αρχικά ως φοιτητής «υποχρεώνεσαι» και μαθαίνεις να δουλεύεις μεθοδικά ώστε να είσαι ανταγωνιστικός, συνήθεια που σε ανταμείβει ακόμα και μετά τη σχολή. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, που πολλές εργασίες γίνονται ομαδικά, όπως δηλαδή και τα περισσότερα projects στον εργασιακό χώρο. Kατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, μαθαίνεις ήδη από το 1ο εξάμηνο τη δύναμη της συνεργασίας και αποκτάς soft skills που θα σου χρειαστούν στο μέλλον.

Στόχος για μένα είναι μετά τη σχολή να εργαστώ σε καινοτόμες εταιρείες με μεγαλόπνοα σχέδια, οπότε η σχέση της σχολής με το εξωτερικό και την αγορά εργασίας (υποχρεωτική πρακτική άσκηση, σεμινάρια, Erasmus) κλείδωσε την επιλογή μου.”

- Νοέμβριος 2020 -

Έκτωρ Θεουλάκης

“Η εμπειρία του Educational Trip από την αρχή προδιαγραφόταν να είναι ξεχωριστή. Δεν είναι πολλές οι φορές που έχεις την ευκαιρία να λειτουργήσεις σαν μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας ενός από εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ειδικά το Princeton με την αρχιτεκτονική αλλά και την ιστορία του σε καθηλώνει από την στιγμή που πατάς το πόδι σου στην είσοδο. Πόσο μάλλον όταν η εβδομάδα προβλεπόταν να περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συναντήσεις με καθηγητές – ο οποίοι ήταν ιδιαίτερα προσιτοί και διέθεσαν πρόθημα χρόνο στο να συζητήσουν μαζί μας, αλλά και με φοιτητικά clubs.

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, καθώς στο Princeton η Επιχειρησιακή Έρευνα, την οποία έχω επιλέξει και ως κύρια κατεύθυνση είναι ένα από τα δυνατά τμήματα του School of Engineering and Applied Science και προσφέρει αρκετά τρομερά ενδιαφέροντα μαθήματα, τα οποία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, τόσο σε προπτυχιακό αλλά όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τέλος, και μόνο το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το Institute of Advanced Study ένα κτήριο που στέγαζε και στεγάζει μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά παγκοσμίως, να παρακολουθήσουμε ένα lecture και να πάμε για lunch με καθηγητές και μέλη του Ινστιτούτου ήταν από μόνη της μια αξιομνημόνευτη εμπειρία.”

- Ιούνιος 2018 -

Γιώργος Καλούσιος

“Είμαι ο Γιώργος Καλούσιος, φοιτητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, και έκανα την πρακτική μου άσκηση στην εταιρία Seven Sigma, μια συμβουλευτική εταιρία που ειδικεύεται στην καινοτομία με πελάτες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κλάδων.

Τα οφέλη της πρακτικής άσκησης για έναν φοιτητή είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά, έχει την ευκαιρία να εισέλθει ομαλά στον επαγγελματικό βίο και να αποκτήσει την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία με την υποστήριξη του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και του επιβλέποντος. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη γνώση που αποθησαύρισε κατά τη διάρκεια των σπουδών του και να βρει την πρώτη του δουλειά.

Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ στη διαδικασία των συνεντεύξεων, εμπειρία που βρήκα ανέλπιστα ενδιαφέρουσα, διότι από την προετοιμασία ακόμη, αλλά τη συνέντευξη αυτή καθαυτή, παρατηρεί κανείς πολλές λεπτομέρειες, που αθροιστικά συνθέτουν την «προσωπικότητα» του οργανισμού. Το σημαντικό, έπειτα, είναι το βέλτιστο ταίριασμα μεταξύ του φοιτητή και του κατάλληλου για αυτόν οργανισμού.”

- Οκτώβριος 2019 -

Γιώργος Καραβάς

“Η συμμετοχή  μου στο διαγωνισμό παγκόσμιας διακυβέρνησης YICGG(Youth Inovation Competition on Global Governance) με θέμα:  “Back to the Ocean: Sustainable Development in a Shared Future” ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική για εμένα εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω και να συνεργαστώ με νέους από όλο τον κόσμο για ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί και στο μέλλον θα μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο: Tην προστασία των ωκεανών. Μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με συμμετέχοντες ανά τον κόσμο, είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και σε συνεργασία με καθηγητές και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, οι οποίοι εξειδικεύονται σε αυτό το θέμα να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσω των συνεργασιών, της ευαισθητοποίησης των νέων και την δράση τους προβλήματα που ταλανίζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι μπορούν να περιορισθούν και να δείξουν τον δρόμο που οραματιζόμαστε για το μέλλον στους παγκόσμιους ηγέτες.”

- Οκτώβριος 2019 -

Οδυσσέας Κερασαρίδης (πρώτος σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2023)

“Τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσαν ορόσημο στη χάραξη της ακαδημαϊκής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου. Πρόκειται για δύο χρόνια έντονου προβληματισμού σχετικά με τη μελλοντική πορεία που θα ήθελα να ακολουθήσω, παράλληλα με τη συστηματική προσπάθεια για τις εξετάσεις. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού ήταν η διαμόρφωση ενός οράματος ζωής, η φιλοδοξία να συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, επιστρατεύοντας καινοτόμες ιδέες και εγχειρήματα στην υπηρεσία του κοινού καλού. Ο στόχος που έθεσα με καθοδήγησε και μου έδωσε κίνητρο να υπερνικήσω τις δυσκολίες των Πανελληνίων και να επιτύχω ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το τμήμα ΔΕΤ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πραγματοποίηση του οράματός μου και ένα περιβάλλον εξέλιξης και δημιουργίας. Αρχικά, εξοπλίζει τους φοιτητές με ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο γνωστικό υπόβαθρο στο αντικείμενο της λήψης αποφάσεων και της στρατηγικής, παρέχοντας επιπλέον γνώσεις στους τομείς της διοίκησης και της πληροφορικής, ενώ συμπληρώνει τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική άσκηση και την εμπειρία. Παράλληλα, το πνεύμα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που χαρακτηρίζει το τμήμα, το καθιστά το ιδανικό περιβάλλον για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εποικοδομητική συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.

Επομένως, αισθάνομαι ευτυχής που θα ενταχτώ στην ομάδα του ΔΕΤ, μια ομάδα που με την συμβολή όλων των μελών μπορεί να αποτελέσει φορέας ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.”

- Οκτώβριος 2023 -

Γεώργιος Κοντώσης

“Το ΔΕΤ είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες επιλογές σπουδών στον Οικονομικό κλάδο και αυτό είναι κάτι που άκουγα κατά καιρούς από γνωστούς, καθηγητές αλλά και παλαιοτέρους φοιτητές της. Εξάλλου, είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τόσο υψηλή του βάση.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους. Έτυχε να ταιριάξει απλά σε εμένα για τον κυριότερο λόγο πως συνδυάζει δυο διαφορετικά αντικείμενα της Διοικητικής Επιστήμης και της Πληροφορικής, τα οποία ωστόσο «συγχωνεύονται» πολύ όμορφα σε ένα κοινό σύγχρονο Τμήμα με νέους καθηγητές. Βασίζεται ιδιαίτερα στις φοιτητικές εργασίες, στη διαδραστικότητα φοιτητή - καθηγητή και απαιτεί την διαρκή ενασχόληση των ίδιων των φοιτητών.

Παράλληλα όμως, επειδή ως νέος φοιτητής δεν μου είναι ακόμα ευκρινές το αντικείμενο πάνω στο οποίο επιθυμώ να εξειδικευτώ μελλοντικά, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός πως αυτό το Τμήμα δεν εξειδικεύεται σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που φαίνεται ότι κάνει είναι να μου δίνει μια μικρή πρόγευση από το κάθε μάθημα, ώστε στη πορεία βλέποντας τις κλίσεις και τις προτιμήσεις μου να μπορέσω να κατασταλάξω για την εξειδίκευσή μου. Δυστυχώς ή ευτυχώς το κλίμα σήμερα στον εργασιακό χώρο έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικό, οπότε ένα επιπλέον κριτήριο, το οποίο συνέβαλε ιδιαίτερα στην οριστική απόφαση της Σχολής μου ήταν και η αναγνωρισιμότητα  του πτυχίου, πράγμα για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία, αφού αναγνωρίζεται και παγκοσμίως.

Έτσι λοιπόν ως πρωτοετής πλέον στο ΔΕΤ έχω μεγάλες φιλοδοξίες και προσμένω όλα αυτά για τα οποία επέλεξα την Σχολή να αποβούν σε κάτι πολύ ωφέλιμο, ώστε να αποκτήσω την δέουσα κατάρτιση με απώτερο στόχο την ομαλότερη και ευκολότερη ένταξή μου στον χώρο εργασίας. Πάνω από όλα όμως προσδοκώ το Τμήμα αυτό να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον ως φοιτητή τώρα, με μοντέρνα ερεθίσματα, όπως με κέντρισε και ως μαθητή παλιά.”

- Οκτώβριος 2018 -

Λάμπρος Κοσσυβάκης

“Πρωτίστως, θα ήθελα να ευχηθώ καλή αρχή σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές του ΟΠΑ, καθώς βγήκαν νικητές μέσα από την εξουθενωτική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και κατάφεραν να εισαχθούν σε ένα διεθνώς καταξιωμένο πανεπιστήμιο, γεγονός το οποίο φανερώνει την προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τώρα, όσον αφορά τη δική μου επιτυχία, η εισαγωγή μου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θεωρώ πως μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση αρκετών στόχων και ονείρων μου.”

- Οκτώβριος 2019 -
Πηγή: ΟΠΑ News

Ιουλία Κουρουπάκη

“Οι γνώσεις που αποκτούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών, και μάλιστα στο ΔΕΤ, είναι ανεκτίμητες, αλλά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν εφαρμόζονται στην πράξη. Η Πρακτική Άσκηση είναι το μοναδικό μάθημα, το οποίο μπορεί να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, στο δυναμικό περιβάλλον μιας επιχείρησης. Θεωρώ ότι είναι μάθημα ζωτικής σημασίας, αφού γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ Πανεπιστημίου και επαγγελματικού κόσμου. Για εμένα, η πρακτική άσκηση ήταν η πρώτη μου εργασιακή εμπειρία και αποτέλεσε πηγή απόκτησης πολλών εμπειριών και γνώσεων. Γνώρισα τη λειτουργία μιας πολυεθνικής εταιρείας με πολυάριθμες δομές, τμήματα και διαδικασίες και έμαθα να αντιμετωπίζω καθημερινές προκλήσεις. Έλαβα γνώσεις που κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να καλύψει από μόνο του, αλλά ταυτόχρονα διαμόρφωσα έναν πιο δυναμικό και επαγγελματικό χαρακτήρα. Σήμερα, μετά το πέρας της πρακτικής μου, εξακολουθώ να εργάζομαι στην ίδια εταιρεία και στον ρόλο με τον οποίο ξεκίνησα, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ζήλο.”

- Οκτώβριος 2019 -

Γεώργιος Κοντώσης

“Πώς ξεκίνησε ο προγραμματισμός του ταξιδιού: Σε συνέχεια του μαθήματος του κ. Σπινελλη «Τεχνολογία Λογισμικού στη Πράξη», στο οποίο είχαμε πραγματοποιήσει ο καθένας μας μια συνεισφορά σε ένα project ανοιχτού λογισμικού στην πλατφόρμα: GitHub, μόλις μετά από μερικούς μήνες δέχτηκα email από το Web Summit το οποίο προσέφερε δωρεάν προσκλήσεις σε άτομα τα οποία έχουν συνεισφέρει σε κώδικα ανοιχτού λογισμικού και το προώθησα στην τάξη. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι ήρθαν σε επαφή μαζί μου και κάναμε αίτηση προκειμένου να δεχτούμε τις προσκλήσεις. Μετά από μερικές μέρες, η αίτηση μας έγινε δεκτή και το ταξίδι μας ξεκίνησε.

Τι κερδίσαμε: Ως επισκέπτες στο συνέδριο, λάβαμε μέρος σε πολλαπλά ζωντανά workshops λαμβάνοντας τεχνικές - πρακτικές γνώσεις, παρακολουθήσαμε ομιλίες από λαμπρούς CEOs από όλο τον κόσμο, αναπτύξαμε καινούργιες σχέσεις και επαφές με entrepreneurs, investors, volunteers και attendees, βιώσαμε την εξέλιξη της τεχνολογίας του σήμερα και πάνω απ’ όλα διευρύναμε τους ορίζοντες μας. Όντας παράλληλα και εθελοντές μερικοί από εμάς, κατανοήσαμε τις απαιτήσεις και τον τρόπο οργάνωσης ενός τόσο μεγάλου συνεδρίου.”

- Ιανουάριος 2019 -

Ευθυμία Κωστάκη

“Η εμπειρία από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα educationatrip στο ΜΙΤ άλλαξε την κοσμοθεωρία μου. Μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ ένα από το κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και κυρίως να γνωρίσω πολλούς από τους ανθρώπους που είναι σε αυτό. Είδα πως πραγματοποιείται η έρευνα στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και εκτός αυτού, παρακολούθησα διαλέξεις, επισκέφθηκα εταιρείες κολοσσούς και συνομίλησα με Έλληνες καθηγητές με κορυφαίο ερευνητικό έργο οι οποίοι έχουν ελπίδα για τη χώρα τους. Είναι πολύ σημαντικό που άνθρωποι επενδύουν σε εμάς τους νέους ώστε να αποκτήσουμε αυτές τις μοναδικές εμπειρίες. Επειδή το πρόγραμμα στοχεύει στην αλλαγή των ελληνικών πανεπιστημίων, μια τελική μου διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι στάσιμη, ούτε δεδομένη. Είναι δικό μας δικαίωμα και ευθύνη η ποιότητα των σπουδών μας, από όλες τις απόψεις, να είναι η καλύτερη δυνατή.”

- Ιούλιος 2019 -

Άννα Κώτσα

“Με το πρόγραμμα Educational Trip έζησα μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Επισκέφθηκα για 10 ημέρες το Πανεπιστήμιο Princeton, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στο New Jersey των Η.Π.Α.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον τρόπο που γίνεται το μάθημα παρακολουθώντας τις διαλέξεις παγκοσμίως καταξιωμένων καθηγητών, να έρθω σε επαφή με εκπροσώπους φοιτητικών οργανισμών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος αντικειμένων, να μάθω περισσότερα σχετικά τόσο με την ακαδημαΐκή όσο και με την κοινωνική ζωή των φοιτητών του Princeton αλλά και να επισκεφθώ σημαντικές επιχειρήσεις παγκοσμίου φήμης, όπως η Google και η Bloomberg, στη Νέα Υόρκη.

Σημαντική εντύπωση μου έκανε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το μάθημα, ο οποίος περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την ενεργή συζήτηση μεταξύ καθηγητή και φοιτητών αλλά και την άμεση και πρακτική σύνδεση του περιεχομένου κάθε μαθήματος με την καθημερινή ή την επαγγελματική ζωή. Επιπλέον, παρατήρησα ότι οι φοιτητές ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να αναλαμβάνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες για να προσφέρουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους συμφοιτητές τους δημιουργώντας φοιτητικούς οργανισμούς.

Συνολικά, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία η οποία μου έδωσε πολλές νέες γνώσεις αλλά και έμπνευση!”

- Ιούλιος 2019 -

Μαριέττα Λαζανά

“Αν κάποιος συμφοιτητής με ρωτούσε για τις εμπειρίες που αξίζουν κατά τη διάρκεια των σπουδών, το Web Summit θα ήταν αδιαμφισβήτητα μία από αυτές. Πριν λίγους μήνες λοιπόν, έχοντας πλήρη ενθουσιασμό, πήρα μία γεύση από το  κόσμο, γεμάτο προοπτικές, στον οποίο μας προορίζει το τμήμα μας. Ομιλίες ανθρώπων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (Google, IBM κ.α.), συζητήσεις με κοινωνικά ρομπότ και παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών είναι μερικά από αυτά που σου προσφέρει το συνέδριο. Επίσης, θέλοντας να βιώσω ολοκληρωμένη την εμπειρία, έκανα αίτηση ως εθελόντρια.  Έτσι είχα την ευκαιρία, να βιώσω από μια κοντινότερη οπτική, την οργάνωση ενός συνεδρίου τέτοιου βεληνεκούς. Γύρισα πίσω αισιόδοξη, έχοντας πάρει αμέτρητα ερεθίσματα, έχοντας ακούσει νέες ιδέες και τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας τις οποίες θα προσπαθήσω να κάνω κτήσεις μου. Θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία είναι μία ευκαιρία την οποία κάθε φοιτητής ο οποίος θέλει να είναι πολύπλευρος και ενεργητικός, αξίζει να κυνηγήσει.”

- Ιανουάριος 2019 -

“Κάθε νέα εμπειρία αποτελεί θεμέλιο προσωπικής ανάπτυξης και πυξίδα προσανατολισμού για τον εαυτό σου αλλά και για όποιον εμπνεύσεις, μέσω αυτής. Η επίσκεψη μου στο Princeton συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μου εξέλιξη δημιουργώντας νέες οπτικές γωνίες από τις οποίες αντιλαμβάνομαι τις καταστάσεις.  Από τους φοιτητές και τη συνολική κουλτούρα του πανεπιστημίου διαπίστωσα τα εξής σημαντικά:

- Συνολική καλλιέργεια: Η μέρα στο πανεπιστήμιο του Princeton είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ομιλίες, δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες συμβάλουν στη πολύπλευρη ανάπτυξη του φοιτητή
- Διεπιστημονικότητα: Συνειδητοποίησα ότι η καινοτομία είναι ευκολότερο να επιτευχθεί μέσα από την αλληλεπίδραση ατόμων με διαφορετικά γνωστικά ενδιαφέροντα.

Θεωρώ πως οι Έλληνες φοιτητές έχουν μέσα τους την όρεξη, την ικανότητα και τη δημιουργικότητα για να υλοποιήσουν σπουδαία πράγματα, οι σπόροι όμως ανθίζουν μόνο όταν το έδαφος είναι γόνιμο. Το ταξίδι αυτό ενδυνάμωσε τη θέληση μου να βελτιώσω την κατάσταση του πανεπιστημίου, φέρνοντας πίσω ιδέες, που με τη συμβολή όλων μπορούν να πραγματοποιηθούν.”

- Ιούνιος 2018 -

Μιχαήλ Λουκέρης

“Στο πλαίσιο των σπουδών μου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ), κατεύθυνση «Τεχνολογίες Λογισμικού & Ανάλυσης Δεδομένων» είχα την τύχη, χάρη στον καθηγητή μου κ. Διομήδη Σπινέλλη να συμμετέχω στο Business Analytics Laboratory (BALab), όπου πληροφορήθηκα για τον διαγωνισμό Student Research Competition,  μέρος του διεθνούς συνεδρίου ESEC/FSE (Rank A*), στο Ταλίν της Εσθονίας, 26-31 Αυγούστου 2019.

Η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο αντιπροσώπευε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς αναγνώρισα ότι πρόσφερε την ευκαιρία να έχει η Σχολή μας μια ενεργή  παρουσία στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της τεχνολογίας και της μηχανικής λογισμικού. Σε συνεννόηση με τον καθηγητή μου κ. Σπινέλλη επέλεξα να ετοιμάσω το θέμα «Efficient Computing in a Safe Environment», υπό την επίβλεψη του υποψήφιου διδάκτορα του τμήματος κ. Στέφανου Γεωργίου. Μετά την εξαιρετικά ευχάριστη και ενθαρρυντική είδηση ότι η εργασία μου έγινε δεκτή, κατά την προκαταρκτική φάση, κλήθηκα να αναρτήσω στο χώρο του Διαγωνισμού στο Ταλίν, poster με διαγραμματική σύνοψη της εργασίας μου, για ενημέρωση των συμμετεχόντων.  Η επιλογή μου κατά την πρώτη ημέρα του Διαγωνισμού, μεταξύ των έξι, για συμμετοχή στην τελική φάση, υπήρξε μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση που με γέμισε χαρά και ενθουσιασμό. Η βράβευσή μου στον τελικό, το ίδιο βράδυ στο επίσημο  Dinner του συνεδρίου, με την απονομή της δεύτερης θέσης ήταν πραγματικά μια απρόσμενη έκπληξη. Η διεθνής αυτή διάκριση μεταξύ συμμετεχόντων απ’ όλο τον κόσμο, με γέμισε υπερηφάνεια όχι μόνο για την εργασία μου, αλλά και για τους καθηγητές μου, το Τμήμα μου και τη Σχολή μου.

Πέρα από τη βράβευσή μου, για την οποία αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθ. κ. Διομήδη Σπινέλλη και τον εποπτεύοντα επιστήμονα κ. Στέφανο Γεωργίου, η συμμετοχή μου στο  Student Research Competition υπήρξε μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία, καθώς μου πρόσφερε τη δυνατότητα όχι μόνο να επωφεληθώ από την επαφή με τους κορυφαίους του Κλάδου της μηχανικής λογισμικού διεθνώς, αλλά επιπλέον να αναδείξω το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.”

- Οκτώβριος 2019 -

Αλέξης Μαρδάς (πρώτος σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2021)

“Η επιτυχία μου στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς προσπάθειας που άρχισε από τα πρώτα χρόνια της σχολικής μου ζωής. Το εντατικό διάβασμα, σε συνδυασμό με τον κατάλληλο προγραμματισμό και την απαραίτητη πειθαρχία, μού επέτρεψαν να εκπληρώσω τον στόχο μου, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, εξασφαλίζοντας μια θέση στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέλεξα το συγκεκριμένο τμήμα, επειδή το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών του διαμορφώνει στελέχη άρτια καταρτισμένα, ικανά να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των προκλήσεων που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν στη σημερινή εποχή, και συνεπώς, στελέχη άκρως ανταγωνιστικά τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας. Παράλληλα, συμμερίζομαι την ακόρεστη δίψα του Τμήματος για αριστεία και διακρίσεις.

Επομένως, πιστεύω ότι το Τμήμα ΔΕΤ ήταν η ιδανική επιλογή. Θεωρώ ότι η φοίτηση σε αυτό θα μου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου, εξασφαλίζοντας μια μακροχρόνια επιτυχημένη σταδιοδρομία μέσα στον ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο. Ευελπιστώ σε μια ιδιαίτερα παραγωγική και εποικοδομητική φοιτητική ζωή που θα χαρακτηριστεί από δυνατές φιλίες, αξέχαστες εμπειρίες και φυσικά ισχυρό γνωστικό υπόβαθρο.”

- Οκτώβριος 2021 -

Μαρία Μουλά

“Ξεκινώντας, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το γραφείο διασύνδεσης και τον επιβλέποντα καθηγητή που συντονίσαν με τόση επιτυχία την πρακτική μου άσκηση. Πρόκειται για μια ευκαιρία, που θα πρέπει όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος να κυνηγήσουν αν θέλουν να βιώσουν την πραγματική διάσταση του επαγγέλματος που επιθυμούν να ακολουθήσουν, η οποία μπορεί να κατανοηθεί μόνο με την εργασία σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον.

Η πρακτική άσκηση στην εταιρεία Johnson & Johnson ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις προσδοκίες μου, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις μου. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να δω ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη και εκπαίδευση μου. Μου δόθηκε η δυνατότητα της δοκιμής σε αντικείμενα εργασίας που πλέον αποτελούν τη μελλοντική μου επιλογή στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Η καθημερινή συναναστροφή σε έναν τέτοιο σημαντικό χώρο συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης και ωρίμανσης. Η εμπειρία που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου ήταν σιγουρά εμπειρία ζωής.”

- Ιανουάριος 2020 -

Γεώργιος Μοσχόβης (ανάμεσα στους πρώτους σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2023)

“Το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε το ταξίδι μου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι θα πρέπει να εργαστώ σκληρά και μεθοδικά για να πετύχω τους στόχους μου. Ωστόσο, ποτέ δεν ένιωσα το περιβόητο άγχος των Εξετάσεων. Αναμφίβολα οι Πανελλήνιες είναι απαιτητικές και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα-χρειάζονται δεξιότητες και μόχθος. Με τη βοήθεια της οικογένειας και των καθηγητών μου, όμως, κατάφερα να έχω ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα οποία μου επέτρεψαν να γίνω ένας φοιτητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επέλεξα το τμήμα ΔΕΤ κυρίως επειδή είναι σύγχρονο και ευέλικτο, χωρίς να περιορίζει τον φοιτητή σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον φοιτητή η δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε κατευθύνσεις ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις του. Η πρακτική άσκηση κατά το 8ο εξάμηνο δείχνει ότι το τμήμα συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας και δεν εστιάζει μόνο στη θεωρία. Συνοψίζοντας, ευελπιστώ ότι τα φοιτητικά μου χρόνια θα διέπονται από πολλές όμορφες στιγμές και εύχομαι σε όλους τους εισακτέους καλή αρχή!”

- Οκτώβριος 2023 -

Μαρία-Άννα Μουντριχά (ανάμεσα στους πρώτους σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2021)

“Αναμφίβολα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί την πρώτη επιλογή των περισσότερων υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στην κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής τα τελευταία χρόνια. Κάτι τέτοιο οφείλεται στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που παρέχουν τα τμήματα του ιδρύματος και στην αναγνώρισή του στην αγορά εργασίας παγκοσμίως.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μου, τμήματα του πανεπιστήμιου, αλλά και ο στόχος μου στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς επιτρέπει σε εμάς τους φοιτητές να προσεγγίσουμε τόσο την επιστήμη της Διοίκησης  όσο και της Πληροφορικής. Με αυτόν τον τρόπο, μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με όλα τα γνωστικά αντικείμενα της οικονομικής επιστήμης, να κατανοήσουμε τις κλίσεις μας και ακολούθως να επιλέξουμε την εξειδίκευση που απαιτείται από το κλίμα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Σκοπός του τμήματος είναι η δημιουργία στελεχών που θα συνδυάζουν τις επιστημονικές γνώσεις της διοικητικής επιστήμης και τις απαραίτητες οργανωσιακές και ηγετικές ικανότητες, πλαισιωμένες με τις δεξιότητες αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών.

Ταυτόχρονα, το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και η ποικιλία προγραμμάτων και δραστηριοτήτων κεντρίζουν την προσοχή των φοιτητών, τους προσφέρουν γνώσεις και εμπειρίες, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν τις σπουδές τους ως απλή αναγκαία εξέλιξη αλλά ως ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό ταξίδι. Το Τμήμα ΔΕΤ προετοιμάζει στελέχη, ικανά να λαμβάνουν αποφάσεις, προς όφελος της επιχείρησης και της οικονομίας, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο περιβάλλον μεθόδων λήψης αποφάσεων, τεχνολογίας και εφαρμογών. Επιπροσθέτως, μέσω της υποχρεωτικής πρακτικής εργασίας, το ΔΕΤ εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση από τη φοιτητική ζωή στον κόσμο της εργασίας για τους αποφοίτους  του, φυσικά και με την παρεχόμενη σωστή καθοδήγηση από τους αρμόδιους καθηγητές.

Οι ανεπτυγμένες διεπιστημονικές γνώσεις των αποφοίτων του Τμήματος τους καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, αφού θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν περίπλοκα διοικητικά και επιχειρηματικά προβλήματα στο σύγχρονο, συνεχώς μεταβαλλόμενο και τεχνολογικά αναπτυγμένο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, για το λόγο αυτό και η έμφαση του προγράμματος σπουδών είναι στη διεπιστημονική ολοκλήρωση των διοικητικών και τεχνολογικών επιστημονικών κλάδων.”

- Οκτώβριος 2021 -

Χάρις Μπάκουλη

“Η επιτυχία στις Πανελλήνιες είναι το απόσταγμα μιας συστηματικής και καθαρά προσωπικής προσπάθειας, κατά την οποία καλείσαι να δοκιμάσεις τις αντοχές και να ξεπεράσεις τα όρια σου. Καθόλη τη προσπάθεια χρειάζεται επιμονή, καθαρή σκέψη και πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητές σου! Βέβαια, είναι εξαιρετικά σημαντικό πέρα από αυτοπεποίθηση να θέτεις θαρραλέα υψηλούς στόχους· στόχους που θα σε ωθούν να γίνεσαι όλο και καλύτερος. 

Ο δικός μου στόχος ήταν εξαρχής το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: ένα τμήμα αρκετά απαιτητικό μα συγχρόνως εξαιρετικά ενδιαφέρον, διότι εντρυφεί στους κλάδους της Διοίκησης, της Πληροφορικής, της Οικονομικής και Οργανωτικής Επιστήμης μέσα από ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο Πρόγραμμα Σπουδών. Έτσι, προσφέρει στους σπουδαστές του όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά αλλά και να αναδειχθούν στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, θεωρείται ένα από τα καλύτερα τμήματα στην Ελλάδα και αποτελεί αυθεντία στον τομέα του, καθώς στελεχώνεται από εξαιρετικούς καθηγητές και συνεργάζεται με τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.”

- Οκτώβριος 2022 -

Γιάννης Μπάτας

“Η πρακτική άσκηση μας έδωσε τη δυνατότητα εφαρμόσουμε τις γνώσεις που λάβαμε καθόλη τη διάρκεια των σπουδών στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, συνδυάζοντας την με την πτυχιακή εργασία διερευνήσαμε επιστημονικούς τομείς με τους οποίους ασχολιόμασταν εργασιακά σε καθημερινή βάση. Στην περίπτωση μου, πέρα από την εξέλιξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων, έζησα μια μοναδική εμπειρία. Ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών του Erasmus, είχα αποφασίσει ότι ήθελα να κάνω και την πρακτική μου στο εξωτερικό, καθώς το ΔΕΤ ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες αυτές. Έτσι, έκανα διάφορες αιτήσεις στην πλατφόρμα erasmusintern.org (πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Erasmus+) και μεμονωμένες σε εταιρίες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του CERN οπου τελικά έκανα την πρακτική μου. Μετά το πέρας της τρίμηνης πρακτικής του ΔΕΤ, συνεχίζω να εργάζομαι στο CERN ως προγραμματιστής. Το περιβάλλον μοιάζει περισσότερο με ακαδημαϊκό παρά με εργασιακό με αρκετά περιθώρια για έρευνα και άλλες πρωτοβουλίες. Τα κοντινά βουνά της Ελβετίας και της Γαλλίας είναι ιδανικά για hiking ή ski τα Σαββατοκύριακα! ”

- Οκτώβριος 2019 -

Ευδοκία Παπαπολίτη

“Η Sign Me Up, με τα έξυπνα γάντια που αναγνωρίζουν τις κινήσεις του χεριού και επιτρέπουν την πολυγλωσσική μετάφραση της νοηματικής γλώσσας, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μέσω του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα, μέσα από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Στο συγκεκριμένο μάθημα, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία IoT όπως και  τις γνώσεις και τα εφόδια που αποκτήσαμε από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, με σκοπό να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας ιδέα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό JA StartUp. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, μέσω της οποίας ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους με ενδιαφέρον προς την επιχειρηματικότητα, γνωρίσαμε καινοτόμες ιδέες, παρουσιάσαμε την ιδέα μας και λάβαμε ανατροφοδότηση και προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις. Τέλος, η κατάκτηση του βραβείου καινοτομίας και του δεύτερου βραβείου του διαγωνισμού λειτούργησε ως επιβράβευση της προσπάθειάς μας αλλά και ως κίνητρο για τη συνέχεια.”

- Ιούλιος 2019 -

Ιάσονας Πάσσαμ

“Αισθάνομαι ικανοποίηση που επιτεύχθηκε ο στόχος μου – στόχευα την εισαγωγή στο τμήμα χωρίς να με απασχολεί η σειρά κατάταξης. Έχοντας μεγάλες προσδοκίες για τις δυνατότητες που προσφέρει το ΟΠΑ, κοιτάζω μπροστά και ελπίζω να τις αξιοποιήσω στο έπακρο. Θεωρώ ωστόσο πως κάθε τμήμα έχει πολλά να προσφέρει. Αρκεί να ανακαλύψει ο καθένας τι του αρέσει για να αξιοποιήσει το τμήμα του, έτσι ώστε να ακολουθήσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία που θα του δίνει χαρά. Έτσι και εγώ εύχομαι σε όλους τους εισακτέους να αγαπήσουν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν και να έχουν μια ευχάριστη φοιτητική - και όχι μόνο - ζωή.”

- Οκτώβριος 2022 -

Γιάννης Πεσεξίδης

“Η πρακτική άσκηση του ΔΕΤ, αποτέλεσε για εμένα τον επίλογο ενός ταξιδιού τεσσάρων ετών στη Διοικητή Επιστήμη και Τεχνολογία. Κατά την διάρκεια της, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με έμπειρα στελέχη του κόσμου των επιχειρήσεων και να εξερευνήσω, εκ των έσω, την λειτουργία μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών.

Παράλληλα, μέσα από την πρακτική άσκηση οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που αποκόμισα από την σχολή «έδεσαν» μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την προσεκτική δουλειά με την οποία έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Συγκεκριμένα, κάνοντας την πρακτική μου άσκηση στο «Advisory» κομμάτι της Grant Thornton, συνειδητοποίησα ότι οι δεξιότητες συνεργασίας, παρουσίασης και έρευνας, σε συνδυασμό με το «Business Mindset» που απέκτησα από το Τμήμα, με είχαν προετοιμάσει πλήρως για την αγορά εργασίας.

Σήμερα, σχεδόν έξι μήνες από το πέρας της πρακτικής μου, συνεχίζω να εργάζομαι στην ίδια εταιρεία, ανακαλύπτοντας διαρκώς νέες πτυχές του κόσμου των επιχειρήσεων.”

- Ιανουάριος 2019 -

Ιωάννης Πετρόπουλος

“Έχω πάθος με την τεχνολογία! Μια Τρίτη πρωί, έμαθα ότι διεξάγεται το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο τεχνολογίας στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας, γνωστό και ως WEB SUMMIT και γνώριζα ήδη ότι δεν θα έχανα την ευκαιρία. Μάλιστα, δηλώνοντας ως εθελοντής θα είχα τη δυνατότητα να βιώσω όλη την εμπειρία από τα παρασκήνια και να γνωρίσω άτομα του χώρου, εθελοντές και ομιλητές. Ο Νοέμβρης ήρθε γρήγορα και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα σε έναν τεράστιο χώρο γεμάτο τεχνολογικά επιτεύγματα με τεράστιες προοπτικές. Κβαντικοί υπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνικά ρομπότ και νευρωνικά δίκτυα είναι απλά κάποια παραδείγματα. Αναμφισβήτητα, τις τεχνολογίες αυτές τις έφερναν άτομα από κολοσσούς (Google, Samsung) με απίστευτες ιδέες, αποκαλύψεις και σχέδια για το μέλλον. Αυτό που κρατάω από αυτή την εμπειρία είναι οι ‘τρομακτικοί’ ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται ο χώρος αυτός για αυτό θα ήθελα να προτρέψω κάθε φοιτητή να ψάξει και να κυνηγήσει παρόμοιες ευκαιρίες.”

- Ιανουάριος 2019 -

Έλενα Πιτταροκοίλη

“Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Educational Trip είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος στα φοιτητικά του χρόνια. Νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων που επιλέχθηκα να είμαι μία από τους φετινούς συμμετέχοντες, που επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Stanford για μία εβδομάδα μαζί με άλλους 3 φοιτητές και πλέον φίλους μου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εμπνευστούμε από την διαφορετική  ακαδημαϊκή πραγματικότητα των κορυφαίων Πανεπιστημίων, ώστε να βελτιώσουμε την αντίστοιχη ελληνική και έτσι ακριβώς έγινε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μας φιλοξένησαν Έλληνες διδακτορικοί φοιτητές και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαθήματα και να συναντηθούμε με καθηγητές του Πανεπιστημίου. Επίσης, επισκεφθήκαμε εταιρείες όπως τη Google, το Facebook, τη Salesforce, συζητήσαμε με τους εργαζομένους τους αλλά και περιηγηθήκαμε στις πόλεις Σαν Φρανσίσκο και Πάλο Άλτο. Απορροφήσαμε κάθε εμπειρία και συμβουλή που μας δόθηκε, θέσαμε ακόμα πιο υψηλούς στόχους για το μέλλον μας και βάλαμε μπρος για να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας για τη βελτίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων.”

- Ιούνιος 2018 -

Θεόδωρος Πλέσσας

“Το έργο της ενσωμάτωσης αλγορίθμων ελέγχου αριθμών φορολογικού μητρώου στο πακέτο validator.js, ένα έργο Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), μου ανατέθηκε από τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, μετά από την έκφραση της επιθυμίας μου για υλοποίηση κάποιου θέματος εργασίας.

Παραδέχομαι πως ίσως να μεγαλοποίησα τις ικανότητές μου όταν το ζήτησα - η μόνη μου εμπειρία με τη JavaScript, τη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποίησα, ήταν μέσα από μερικά βασικά διαδικτυακά μαθήματα, χωρίς να έχω γράψει ούτε μια γραμμή για κάποιο προσωπικό project. Σύντομα ανακάλυψα πως τα σχετικά μαθήματα κορμού του τμήματος με είχαν προετοιμάσει πλήρως για τη δουλειά που θα έκανα -θεωρητικά θα μπορούσε οποιοσδήποτε προπτυχιακός φοιτητής τρίτου εξαμήνου και άνω να κάνει το ίδιο.

Μου μεταφέρθηκε, πριν από λίγες ημέρες, πως η συνεισφορά μου στο validator.js έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς προγραμματιστές στην Ελλάδα, όμως, δεν ήταν αυτή η μεγαλύτερη χαρά που αποκόμισα. Η διαδικασία του προγραμματισμού, η επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονταν και η περηφάνια που ένιωθα όταν ένα νέο τμήμα του έργου δούλευε άψογα ήταν υπεραρκετές για εμένα.

Δε χρειάζεται κάποιος να είναι έμπειρος προγραμματιστής για να συνεισφέρει σε ένα έργο ΕΛ/ΛΑΚ. Ιστοσελίδες όπως το goodfirstissue.dev συγκεντρώνουν προβλήματα και αιτήματα νέας λειτουργικότητας από διάφορα αποθετήρια στο GitHub κατάλληλα για αρχάριους. Επίσης, πάρα πολλά έργα πάσχουν από ελλιπείς οδηγίες, ανεπαρκώς σχολιασμένο κώδικα ή άλλα είδη τεκμηρίωσης, οπότε ένας αρχάριος προγραμματιστής θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να αναγνώσει τον κώδικα και να τα δημιουργήσει. Τα μόνα εργαλεία που χρειάζονται είναι μια μηχανή αναζήτησης και το StackOverflow, η κοινότητα του οποίου είναι πάντα πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε απορία.

Μη με εμπιστεύεστε τυφλά - οποιοσδήποτε αποφασίσει να συνεισφέρει στο ΕΛ/ΛΑΚ θα ανακαλύψει μόνος του πόσο εύκολο, διασκεδαστικό και ανταποδοτικό μπορεί να είναι!"

- Ιανουάριος 2021 -

Ιγνάτιος Σαραντίδης (ανάμεσα στους πρώτους σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2023)

“Επέλεξα το συγκεκριμένο τμήμα, διότι προσφέρει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει ως κύριο συστατικό την επιστήμη της διοίκησης, παρέχοντας παράλληλα γνώσεις πληροφορικής και διαφόρων νέων τεχνολογιών, που αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την προσαρμογή κι εξέλιξη στον ραγδαίως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό χώρο. Έτσι, ο σπουδαστής εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να γίνει ένα πλήρως ικανό στέλεχος, με προοπτική να ξεχωρίσει στη διεθνή κι ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Επιπλέον, στην επιλογή μου συνέδραμαν το υψηλό επίπεδο του τμήματος και οι θέσεις που προβάλλει και πρεσβεύει σχετικά με την αξία της αριστείας, καθώς κι η ενεργητικότητα της κοινότητάς του με ποικίλες και πολυδιάστατες δράσεις.

Πιστεύω πως το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου και θα αποζημιώσει τους κόπους μου.”

- Οκτώβριος 2023 -

Σταυρούλα Σαρρή

“Η απόκτηση εμπειριών και ποικίλων ερεθισμάτων κατά την διάρκεια φοίτησης παρέχει σημαντικά εφόδια για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία κάθε φοιτητή και θα πρέπει να επιδιώκεται σθεναρά. Προσωπικά, η εμπειρία μου από την πρακτική άσκηση συνέδραμε σημαντικά στην καλλιέργεια τόσο των πρακτικών γνώσεων όσο και δεξιοτήτων (soft skills). Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη είναι η δυνατότητα και ευκαιρία να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο η ακαδημαϊκή μου κατάρτιση ώστε να μην αποτελεί συσσωρευμένη γνώση, αλλά εργαλείο για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον επαγγελματικό χώρο και πάνω από όλα σημαντικό νοητικό μοντέλο οργάνωσης της σκέψης. Η συνεργασία με άτομα άλλου ακαδημαϊκού υπόβαθρου και ηλικίας, οι γνώσεις που απέκτησα σχετικά με τον κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας, οι γνωριμίες αλλά και το multitasking είναι ακόμη κάποια από τα οφέλη που αποκόμισα από την πρακτική άσκηση. Το μάθημα της πρακτικής άσκησης είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του τμήματος. Σήμερα, περίπου πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής μου εξακολουθώ να εργάζομαι για την ίδια εταιρεία.”

- Ιούλιος 2019 -

Ελένη Σκεπαρνιά

“Η συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ιδίως εν καιρώ πανδημίας αποτέλεσε δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο πρόκληση από μόνη της ήταν και η επιλογή της σχολής στην οποία θα φοιτούσα τα επόμενα χρόνια και η οποία θα αποτελέσει τα θεμέλια της επαγγελματικής μου πορείας. Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον μου και από τη Β΄ Λυκείου έγινε ο πρώτος και μοναδικός μου στόχος. Συνδυάζοντας μία ευρεία γκάμα μαθημάτων και πληθώρα ευκαιριών για τη συμμετοχή σε προγράμματα όπως είναι το Erasmus, η πρακτική σε επιχειρήσεις και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, έχει αναχθεί σε μια από τις πιο αναγνωρισμένες και φημισμένες σχολές στη χώρα μας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα σπουδών συμπεριλαμβάνει μαθήματα πληροφορικής, marketing, λογιστικής, επιχειρηματικότητας και γενικότερα πεδία που αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση στην οικονομία του μέλλοντος.

Το ΔΕΤ, λοιπόν, όντας στο πνεύμα της τεχνολογικής εποχής διαμορφώνει στελέχη με ψηφιακές δεξιότητες και καινοτόμες ιδέες.

Πιστεύω πως η επιλογή μου θα με ανταμείψει!.”

- Οκτώβριος 2021 -

Μαρία Σλάμαρη

“Το EduTrip μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτώ το Princeton University, να παρακολουθήσω μαθήματα και εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο, να γνωρίσω άλλες φοιτητικές ομάδες και να επισκεφτώ μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες στα κεντρικά τους γραφεία. Το πιο σημαντικό όλων δεν ήταν μόνο ότι γνωρίσαμε φοιτητές και καθηγητές από ένα τόσο σημαντικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά το ότι μέσα σε λίγες μέρες καταφέραμε να εμπνευστούμε από το Πανεπιστήμιο, να σκεφτούμε τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό και τελικά να ονειρευτούμε το δικό μας Πανεπιστήμιο από την αρχή θέτοντας άλλους όρους και στόχους. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που μας δίδαξε πάνω από όλα ότι δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί, αλλά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα με κόπο και αφοσίωση.”

- Ιούλιος 2019 -

Μαρία Σπάχου (ανάμεσα στους πρώτους σε σειρά κατάταξης στις πανελλήνιες εξετάσεις 2023)

“Από τις αρχές τις Β’ Λυκείου είχα αποφασίσει ότι θέλω να ασχοληθώ με τον τομέα της Πληροφορικής και κατά τη διάρκεια της χρονιάς ενημερώθηκα για το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον καθηγητή της Πληροφορικής που είχα στο σχολείο μου. Στην Γ’ Λυκείου καταστάλαξα ότι στο τμήμα αυτό θέλω να εισαχθώ. Η απόφαση μου αυτή προέκυψε έπειτα από την μελέτη του προγράμματος σπουδών, την ποικιλία των επαγγελματικών προοπτικών που προσφέρει και την επικοινωνία μου με φοιτητές και αποφοίτους του τμήματος, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις, γεγονός που βάρυνε την επιλογή μου. Ήξερα ότι είχα θέσει έναν υψηλό στόχο για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά αυτό πιστεύω ότι με βοήθησε στο να προσπαθώ συνεχώς και να μην επαναπαύομαι. Σίγουρα υπήρχαν στιγμές αδυναμίας και αμφιβολίας για τις ικανότητες και τις γνώσεις μου αλλά τελικά οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτό. Εύχομαι η επιλογή μου να είναι αντάξια των προσδοκιών μου και η φοιτητική ζωή που περιμένει όλους εμάς, τους πρωτοετείς φοιτητές, να είναι αυτή που αναμένουμε και ακόμα καλύτερη.”

- Οκτώβριος 2023 -

Σπύρος Τσίρος

Είναι βέβαιο πως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν μοναδική πρόκληση στη ζωή κάθε υποψήφιου φοιτητή. Η ουσιαστική θέληση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εκείνη που παρακινεί κάθε τελειόφοιτο να κυνηγήσει τα όνειρά του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κι εγώ κατάφερα να πετύχω τον σκοπό μου και να κατακτήσω μία θέση στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πίστη στον Θεό και στις δικές μου δυνάμεις, με τη θυσιαστική προσφορά των καθηγητών μου και με την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, έδωσα τον προσωπικό μου αγώνα.

Πέρα όμως από την προσπάθεια που κατέβαλα για την επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αφιέρωσα και αρκετό χρόνο στην αναζήτηση της Σχολής και του Τμήματος εκείνου που θα μου προσέφερε όσα επιθυμούσα. Χωρίς αμφιβολία, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ξεχωρίζει ανάμεσα στα τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Το πλούσιο πρόγραμμα σπουδών του, η άρτια οργάνωση και η κατάρτιση που προσφέρει στους φοιτητές του καθιστούν το Τμήμα ως πρώτη επιλογή για εκατοντάδες υποψηφίους. Παράλληλα, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία εξέλιξης στα μέλη του, όσον αφορά τον γνωστικό τομέα, αλλά και την επιχειρηματική σκέψη και νοοτροπία.

Συνεπώς, η επιλογή μου ήταν μονόδρομος και είμαι βέβαιος πως θα ανταμειφθεί, καθώς το Τμήμα θα μου παρέχει τις καλύτερες προοπτικές.”

- Οκτώβριος 2022 -

Διονύσιος Φιοραβάντες

“Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές του να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus που υπάρχουν. Μια εξαιρετική ευκαιρία  την οποία και εκμεταλλεύτηκα ξεκινώντας, τον Ιανουάριο του 20’, τις σπουδές μου στο University of Vaasa στην Φιλανδία. Αναπολώντας  τις σπουδές μου στην Vaasa έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοιου. Η Vaasa είναι πόλη και λιμάνι της Φιλανδίας, μια γραφική πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού με πληθυσμό 60.000 κατοίκων και βρίσκεται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της παραλιακής περιοχής του Βοθνικού κόλπου. Αποτελεί την ιδανική επιλογή τόσο για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της όσο και για το επίπεδο και τις παροχές των πανεπιστημίων της. Το campus του University of Vaasa (UVA) βρίσκεται  παραλιακά στον Βοθνικό κόλπο όπου την χειμερινή περίοδο μπορείς κανείς να δεις το βόρειο σέλας αποτελώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Ως πρώην φοιτητής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου έχω εξαιρετική εντύπωση για τις εγκαταστάσεις του και το επίπεδο σπουδών. Αν και απαιτητική η φοίτηση στο εξωτερικό, το πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ και οι καθηγητές με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό να ανταποκριθώ και να αριστεύσω. Σε κοινωνικό επίπεδο μπόρεσα να δημιουργήσω φιλίες με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, να εργαστούμε σε ομάδες και να καταλάβω την αξία του diversity στην εργασία. Επιπρόσθετα, το ότι ενσωματώθηκα σε μια άλλη πανεπιστημιακή κοινότητα, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Προτείνω και παροτρύνω ανεπυφίλακτα στους φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν Erasmus την συγκεκριμένη πόλη αφού αποτελεί εξαιρετική επιλογή που συνδυάζει την φυσική ομορφιά με την διασκέδαση και το επίπεδο σπουδών. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus, μου έδωσε όχι μόνο την ευκαιρία να εξελιχθώ επαγγελματικά-ακαδημαϊκά αλλά και προσωπικά. Είδα τον εαυτό μου να βιώνει νέες προκλήσεις που δεν είχε καν φανταστεί. Ο κόσμος είναι σαν ένα βιβλίο, και αυτοί που δεν ταξιδεύουν είναι σαν να διαβάζουν μόνο την πρώτη σελίδα» (St. Augustine).”

- Ιανουάριος 2021 -

Άντα Χαλκίδου

“Όλα ξεκίνησαν από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του τμήματός μας «Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία» με διδάσκοντα τον κύριο Γ. Δουκίδη, όπου κληθήκαμε να σκεφτούμε μια πρωτοποριακή ιδέα με τη χρήση IoT. Μετά από πολλές ιδέες που είχαμε, και εποικοδομητική συζήτηση με τους καθηγητές μας καταλήξαμε στην ιδέα του Sign Me Up, δηλαδή στη δημιουργία «έξυπνων» IoT γαντιών για τη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας στη καθομιλουμένη. Οι καθηγητές μας στήριξαν από την αρχή αυτής της ιδέας μέχρι το τέλος όπου μας έκριναν ικανούς να εκπροσωπήσουμε το Τμήμα μας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - JA Startup Competition 2019. Αφού προκριθήκαμε στον τελικό,  οι καθηγητές μας συνέχισαν να μας βοηθούν με εποικοδομητικό feedback μέχρι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για τον διαγωνισμό. Με τη πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος, λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε δύο διακρίσεις στον τελικό του διαγωνισμού, κάτι που δε θα είχαμε καταφέρει μόνοι μας.”

- Ιούλιος 2019 -

Αλεξάνδρα Χανιωτάκη

“Η πρώτη μου εμπειρία στο ΔΕΤ ήταν η ομαδική διαχείριση μίας εικονικής επιχείρησης. Αργότερα αντιλήφθηκα ότι τίποτα «δεν είναι τυχαίο» και το παιχνίδι αυτό προετοίμαζε από νωρίς, έστω και υποσυνείδητα το έδαφος για την ένταξη σε έναν πραγματικό οργανισμό.

Το προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα σπουδών, που προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής, δημιουργεί ένα προφίλ πολύπλευρου φοιτητή που είναι ικανός να δουλεύει ομαδικά, να αντλεί ερεθίσματα από το περιβάλλον και χρησιμοποιώντας συνδυαστική σκέψη να επιλύει προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στην ΕΥ, όμως, συνειδητοποίησα  ότι το σημαντικότερο εφόδιο ήταν ότι είχα μάθει να μαθαίνω.

Με διάθεση για γνώση και νέες εμπειρίες συνεργάστηκα με έμπειρους επαγγελματίες, εκπαιδεύτηκα περαιτέρω και προσαρμόστηκα σταδιακά στην οργανωσιακή κουλτούρα μίας διεθνούς φήμης συμβουλευτικής εταιρείας. Παράλληλα, διαπίστωσα ότι έχτιζα πάνω σε μία ήδη ισχυρή βάση γνώσεων και soft skills την οποία είχα κερδίσει από το ΔΕΤ.

Η πρακτική, λοιπόν, δεν αποτέλεσε απλώς το τελικό στάδιο των σπουδών μου, αλλά ένωσε εντυπωσιακά τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ.”

- Σεπτέμβριος 2019 -

Ευσταθία Χιωτέλη

“Το Web Summit ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα καθώς ήταν πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τόσο μεγάλο συνέδριο καινοτομίας και τεχνολογίας. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ομιλίες και workshop από ιδρυτές και CEOs κορυφαίων και καινοτόμων εταιρειών όπως Microsoft, Amazon, Google κ.α. Οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν η Αθήνα ανακηρύχθηκε η πρωτεύουσα καινοτομίας, καθώς και η ομιλία του Tim Lee ιδρυτή του World Wide Web Foundation (www) με την τεράστια συμβολή του στην ανθρωπότητα, αφού πλέον το internet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να δικτυωθώ με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και στελέχη μεγάλων εταιρειών. Δύο μέρες πριν πάω παρακολουθούσα στην σχολή εργαστήριο εκμάθησης του λογισμικού SAP και δύο μέρες μετά είχα την τύχη να κάθομαι δίπλα από τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας SAP. Γενικά το συνέδριο αυτό με ενέπνευσε πολύ και με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα την ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή!”

- Ιανουάριος 2019 -

“Το Educational Trip στο Princeton αποτέλεσε για μένα μια εμπειρία ζωής στην οποία δέχτηκα πάρα πολλά ερεθίσματα, τα οποία άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μου και μου έδωσαν επιπλέον κίνητρο να αλλάξω το ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που γνωρίσαμε, οι καθηγητές, οι φοιτητικές οργανώσεις, το περιβάλλον, οι υποδομές και η οργάνωση, με ενέπνευσαν και ενίσχυσαν τη θέληση μου να γυρίσω και να βελτιώσω το πανεπιστήμιο μου. Όταν έχεις συνηθίσει ένα συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας, οργάνωσης και νοοτροπίας, χωρίς να έχεις ζήσει την εμπειρία μιας διαφορετικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας και πόσο καλύτερη θα μπορούσε να ήταν, τότε συμβιβάζεσαι και δεν επιδιώκεις την συνεχή βελτίωση και αλλαγή. Επιπλέον, το πρόγραμμα με έκανε να απομυθοποιήσω τα αμερικάνικα πανεπιστήμια αφού πριν θεωρούσα την φοίτηση σε αυτά ένα άπιαστο όνειρο, ξένο και τρομακτικό. Επέστρεψα λοιπόν εμπνευσμένη, γεμάτη νέες ιδέες για μικρές και μεγάλες αλλαγές έτοιμη να συμβάλλω όσο μπορώ στη βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης!”

- Ιούνιος 2018 -

Ανδρέας Χατζηελευθερίου

“Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία μου στις Πανελλαδικές και η επιλογή του τμήματος ΔΕΤ ήταν διαφορετική από πολλούς υποψήφιους φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος καθώς δεν είχα κάποιον ξεκάθαρο στόχο.

Ακολούθησα τον κλάδο των Οικονομικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς δεν είχα κατασταλάξει σε κάποιο μελλοντικό επάγγελμα πόσο μάλλον στη σχολή που θα με εφοδίαζε με τα απαραίτητα για μια μελλοντική σταδιοδρομία.

Η υψηλή βαθμολογία μου στις Πανελλαδικές ήταν ο βασικότερος λόγος που με οδήγησε στην επιλογή του τμήματος ΔΕΤ, σε συνδυασμό με την παρότρυνση συγγενών και ενός φίλου σκακιστή, ο οποίος βρίσκεται στο τέταρτο έτος και δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από το επίπεδο σπουδών του τμήματος. Λίγο πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού και έπειτα από προσωπική έρευνα, ανακάλυψα με χαρά ότι οι απόφοιτοι του ΔΕΤ έχουν άμεσες ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποφοίτηση τους, λόγω του ολοκληρωμένου τεχνολογικού και διοικητικού υπόβαθρου που έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Και κάπως έτσι, κατέληξα να πιστεύω ότι το τμήμα ΔΕΤ είναι η σωστή επιλογή για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών μου.”

- Οκτώβριος 2022 -