28 οργανώσεις και φορείς δημιουργούν το <<Δίκτυο Συνεργασίας Για Το Θαλάσσιο Περιβάλλον>> και μας καλούν να γίνουμε μέρος της λύσης.

Τη συνεργασία 28 περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα αποτελέσματά της από τον Ιούνιο, όταν με την πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη, δημιουργήθηκε το «Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», παρουσίασαν το μεσημέρι εκπρόσωποι των μελών του Δικτύου. Για την καμπάνια «Μπορώ χωρίς Πλαστικό» του Δικτύου, έκανε ιδιαίτερο λόγο η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκ μέρους του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Πρόκειται για σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων, που στοχεύουν στον περιορισμό της χρήσης πλαστικού. «Είναι απόλυτη ανάγκη να μειωθούν και σταδιακά να καταργηθούν τα πλαστικά μιας χρήσης» σημείωσε.

Τα αποτελέσματα έρευνας, που διενήργησε το εργαστήρι Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρίων, παρουσίασε ο καθηγητής του Ιδρύματος - μέλους του Δικτύου, Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Όπως τόνισε, η έρευνα που ξεκίνησε από τριετή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών της Σύρου περί τη θαλάσσια ρύπανση και τις καταστροφικές της συνέπειες, οδήγησε στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί κατά 67% κι επιπλέον στη μείωση κατά 32% πλαστικής σακούλας στον πυθμένα της θάλασσας πέριξ της Σύρου. «Αυτό σημαίνει ότι όταν η ενημέρωση είναι συστηματική, φέρνει αποτελέσματα» σημείωσε, αναφερόμενος και στο σκέλος της μελέτης για τα επιπλέοντα απορρίμματα την πορεία των οποίων στο Αιγαίο, πέτυχε να καταγράψει η ομάδα εργασίας του πανεπιστημίου με την απελευθέρωση, από τα Δαρδανέλια, 100.000 ψηφιακών πλαστικών απορριμμάτων. «Τα απορρίμματα ακολουθούν καθοδική πορεία, κατά κανόνα περνούν από το στενό μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και καταλήγουν στο Ιόνιο και την Αδριατική. Διαπιστώσαμε, δε, ότι έχουμε μία μεγάλη συσσώρευση απορριμμάτων στο βόρειο Αιγαίο. Ωστόσο, πρόκειται επίσης για περιοχή με υψηλή αλιευτική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα, να έχουμε δείγματα ψαριών- που αλιεύονται σ΄ αυτήν την περιοχή- με ποσότητα πλαστικού» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ενδεικτικά όσο και αποκαλυπτικά αποτελέσματα των εθελοντικών καθαρισμών σε ελληνικές ακτές, από τον Ιούνιο έως και τον τρέχοντα μήνα, στο πλαίσιο ενός κοινού πρωτοκόλλου καταγραφής απορριμμάτων σε παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς (το οποίο συνυπέγραψαν οι 28 συμμετέχοντες φορείς του Δικτύου), παρουσίασε ο επικεφαλής της HELMEPA, Κώστας Τριανταφύλλου: «Με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών διενεργήθηκαν περισσότεροι από 250 καθαρισμοί σε συνολικό μήκος ακτογραμμής 6 χιλμ. και από τα απορρίμματα που συλλέξαμε: Ποσοστό 84% ήταν πλαστικά μιας χρήσης, 6% χαρτί, 5% μέταλλο, 1% γυαλί και 4% άλλα υλικά. Μάλιστα, στο top 12 των απορριμμάτων, που συνελέχθησαν από τις ακτές, τις πρώτες θέσεις κατείχαν τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά κομμάτια, τα καπάκια μπουκαλιών, τα καλαμάκια και τα μπουκάλια νερού».

Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου, μεταξύ των επόμενων βημάτων του Δικτύου είναι να εφαρμοστεί και το σκέλος του κοινού πρωτοκόλλου που αφορά τους υποβρύχιους καθαρισμούς σε ρηχά νερά και να θεσμοθετηθεί από μία ετήσια δράση εθελοντικού καθαρισμού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Στη σημαντικότητα της συνάντησης των φορέων που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον, στάθηκε ιδιαίτερα η διευθύντρια της κίνησης Μεσόγειος SOS, Χριστίνα Κονταξή. «Καταφέραμε -όχι εύκολα- να συνεργαστούμε και μ΄ ένα κοινό πρωτόκολλο να συγκεντρώσουμε δεδομένα, απαραίτητα για την καλύτερη δυνατή μελλοντική προσπάθεια. Η οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης είναι γεγονός, αλλά απαίτησε και έναν μεγάλο αγώνα. Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος» είπε.

Για την προσφορά του υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος στην οικονομία και την εργασία, μίλησε η διευθύντρια του EIT Climate KIC Hub Greece, καθηγήτρια Οικονομικών Φοίβη Κουντούρη. Όπως εξήγησε, το Climate KIC είναι μια πολυπληθής ομάδα (περιλαμβάνει πανεπιστήμια, γραμματείες, περιβαλλοντικούς φορείς κ.α.) για την «μπλε οικονομία» που στοχεύει στο να επηρεάζει την πολιτική. Πρόκειται για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που προσπαθεί να επιταχύνει την καινοτομία και να εισαγάγει στην οικονομία μπλε και πράσινες λύσεις για τις θάλασσες. «Το moto μας είναι "Οι θάλασσες είναι σημαντικοί οδηγοί για την οικονομία και την καινοτομία". Προσφέρουν δουλειά, αξία, αειφορία» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να συνυπολογίσουμε την αξία της φύσης στην οικονομία. Αν δεν το κάνουμε, έχουμε λάθος επένδυση με λανθασμένα αποτελέσματα».

Το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον απαρτίζουν: Τα Ιδρύματα Λασκαρίδη, Thalassa, Λαμπράκη, Καπετάν Βασίλη, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, HELMEPA, MIO-ECSDE, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ΟΕΑ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MEDASSET, EIT Climate-KIC Hub Greece, Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ΕΝΑΛΕΙΑ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Let΄s Do It! Greece, The People΄s Trust, ISEA, Αρχιπέλαγος-Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Aegean Rebreath, Second Nature, ΔΕΣΜΟΣ, Δήμος Πόρου, Sea Through, RAYCAP και UNEP/MAP, MED POL.