Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη μίλησε χτες, 14/12,  στην Κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων: Το Υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας» όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις προτάσεις του προγράμματος «Νερό για το Αύριο»  της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο οποίο ήταν επιστημονικά υπεύθυνη.

Το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε ως μια διαδικασία κατανόησης, εκμάθησης και ενημέρωσης από όλες τις πλευρές, και ουσιαστικής δημόσιας συμμετοχής στο να διαμορφωθούν καλές βάσεις για τη μελλοντική διαχείριση των υδατικών πόρων του ΥΔ Θεσσαλίας. Πάνω σε αυτές τις βάσεις έχει γίνει ένα πρώτο βήμα προς μια συνεχιζόμενη διαδικασία διαβούλευσης και διαμόρφωσης κοινώς διαμορφωμένων και αποδεκτών θέσεων για πιο αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης.

Το έργο λειτούργησε ως απόδειξη ότι διαφορετικοί παράγοντες της περιοχής, της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας, από διαφορετικά περιβάλλοντα έφτασαν στην ίδια συνολική κατανόηση των προβλημάτων και χτίζοντας πάνω σε κοινά οράματα, διαμόρφωσαν μια σειρά προτάσεων για την επίλυσή τους.

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου έρευνας για την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα (ReSEES) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Φοίβη Κουντούρη, Άγγελος Αλαμάνος, Λυδία Παπαδάκη, Τατιάνα Πλιάκου, Ελένη Τόλη.

Μπορείτε να δείτε τη συνεδρίαση στον ακόλουθο σύνδεσμο (Η τοποθέτησή της καθηγ. Κουντούρη 03:56:03) εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για τη σύνοψη του έργου, ανάλυση αποτελεσμάτων και παρουσίαση προτάσεων εδώ.