Η καθ. Φοίβη Κουντούρη καταγράφει μερικά βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας της diaNEOsis για την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της

Τρεις ειδικοί, η καθηγ. Φοίβη Κουντούρη, ο καθηγ. Κωνσταντίνος Καρτάλης και  η καθηγ. Εμμανουέλα Δούση αναλύουν τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας που δημοσίευσε πριν λίγους μήνες η  διαΝΕΟσις η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η έρευνα καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, τις αντιλαμβανόμενες συνέπειες και αρμοδιότητες καθώς και τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι ίδιοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Πιο συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη σημειώνει:

"Στην ερώτηση "Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα", δύο από τις επικρατέστερες απαντήσεις ήταν "η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος" (17%) και στην τρίτη θέση η "κλιματική αλλαγή" (13,1%). Ενώ, όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση "Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα", οι δημοφιλέστερες απαντήσεις με διαφορά είναι η "ακρίβεια" (25,9%) και η "οικονομία" (24,3%). Οι απαντήσεις στις δύο παραπάνω ερωτήσεις καταδεικνύουν αφενός ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη η έννοια της κλιματικής αλλαγής, τα αίτια και οι συνέπειές της στο μυαλό των πολιτών, το οποίο φαίνεται από τις δύο διαφορετικές απαντήσεις που δίνουν, και αφετέρου είναι αξιοσημείωτη η αντίληψη ότι η κλιματική κρίση είναι μια ευρύτερη έννοια που αφορά την παγκόσμια κοινότητα αλλά όχι τη δική μας "γειτονιά".

Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις ανάμεσα στις ηλικιακές κατηγορίες, με τους νεότερους σε ηλικία των κατηγοριών "Gen Z" (ηλικίες 17-25) και "Millennials" (26-41) με αντίστοιχα ποσοστά 24% και 20% να επιλέγουν είτε την "κλιματική αλλαγή" είτε την "καταστροφή του περιβάλλοντος" ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη, σε αντίθεση με τους ερωτηθέντες ηλικίας 58-76, που με ποσοστό σχεδόν 40% επιλέγουν τις παραπάνω δύο επιλογές. Αν και κάποιος θα ανέμενε ότι οι νεότερες γενιές θα είχαν πιο απαιτητικές προσδοκίες όσον αφορά ένα πιο βιώσιμο μέλλον, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το θετικό βέβαια είναι ότι αναγνωρίζεται καθολικά από τους ερωτηθέντες η ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και ότι αυτή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα κατά κύριο λόγο (ποσοστά στο 90,5% και 90% αντίστοιχα)".

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της καθηγ. Φοίβης Κουντούρη εδώ.