«Η Οικονομική Περίπτωση για μια Βιώσιμη Ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19» Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στo πλαίσιo της σειράς Επιστημονικών Διαλέξεων του τμήματος Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δόθηκε στις 24/5 διάλεξη από την Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη με τίτλο : «Η Οικονομική Περίπτωση για μια Βιώσιμη Ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19».

Τίτλος: «Η Οικονομική Περίπτωση για μια Βιώσιμη Ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19»

Σύντομη περίληψη:

"Τα πακέτα ανάκτησης που σχετίζονται με την πανδημία COVID 19 χρηματοδοτούνται από το εθνικό χρέος, επομένως είναι δάνεια από τις μελλοντικές γενιές. Αυτό δείχνει μια ηθική ευθύνη για το" Build forward Better ". Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε επίσης μια ισχυρή οικονομική υπόθεση για το" Build forward Better». Πρόσφατες προσομοιώσεις της επίδρασης των πράσινων σχεδίων ανάκαμψης παγκοσμίως επιβεβαιώνουν ότι ένα πράσινο οικονομικό ερέθισμα ενισχύει περισσότερο την ανάπτυξη από ένα «return-to-normal» ερέθισμα που θα ενίσχυε απλώς τα τρέχοντα, μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής. Πέρα από τη δημοσιονομική ώθηση που αναμένεται να ενισχύσει τη συνολική ζήτηση, αυτή η κρίση απαιτεί μετασχηματιστικές δημόσιες επενδύσεις που θα διαμορφώσουν μια βιώσιμη και δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και θα ωθήσουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Το μακροπρόθεσμο όραμά μας πρέπει να είναι η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών με τους 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, ενώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το σωστό επίπεδο φιλοδοξίας και κατεύθυνσης. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ( EAERE) υπό την ιδιότητά μου ως εκλεγμένου προέδρου, και του UN SDSN , υπό την ιδιότητά μου ως συμπροέδρου του UN SDSN Europe δύο σημαντικών και ισχυρών θεσμών, που εργάζονται για μια επιστημονική μετάβαση στην παγκόσμια βιωσιμότητα. Όπως είχα υποσχεθεί όταν ήμουν υποψήφια για πρόεδρος της EAERE, κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου θα εργαστώ για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ αυτών των θεσμικών οργάνων, προκειμένου να αυξήσω τον αντίκτυπό τους στην επιτάχυνση της αναγκαίας μετάβασης σε μια ουδέτερη και ανθεκτική στο κλίμα, οικονομία και κοινωνία".

Press media: https://magnesianews.gr/volos/diadiktyaki-dialexi-sto-p-th-gia-tin-viosimi-anaptyxi-apo-tin-kathigitria-foivi-koyntoyri.html

Μάθετε περισσότερα και παρακολουθήστε την διάλεξη εδώ.