Εκπαιδευτική επίσκεψη, 2017-2018

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη που διοργάνωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης στο Μάρκετινγκ & Επικοινωνία στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, από 11 μέχρι και 14 Ιουνίου 2018.

Στόχοι της δραστηριότητας ήταν η επαφή με επιχειρήσεις με ηγετική παρουσία στην Ελλάδα και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η διεύρυνση της γνώσης σε επίκαιρα θέματα, η γνωριμία με την παραγωγική διαδικασία και η ανταλλαγή απόψεων με στελέχη των επιχειρήσεων πάνω σε θέματα παραγωγής, τοποθέτησης προϊόντων/επωνυμιών στην αγορά και τρόπων προβολής τους. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι εξής επισκέψεις:

Στην εταιρεία ΖΑΓΟΡΙ – ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε., η οποία  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950, ενώ τα τελευταία χρόνια, και παρόλο την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, έχει πετύχει αφενός να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της φτάνοντας στην 1η θέση σε πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και αφετέρου έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 24 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Στην εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., η οποία ξεκίνησε το 1963 ως μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων, συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές φάρμες της περιοχής, ενώ σήμερα, μισό αιώνα μετά, η ΔΩΔΩΝΗ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και ο ηγέτης της αγοράς στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ.

Οι δύο αυτές επισκέψεις ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στα εργοστάσια των εταιρειών, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον τρόπο εμφιάλωσης και συσκευασίας του εμφιαλωμένου νερού ΖΑΓΟΡΙ, αλλά και τη διαδικασία παστερίωσης, ποιοτικού ελέγχου, συσκευασίας και διανομής της φέτας και των γιαουρτιών ΔΩΔΩΝΗ.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής, οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μέτσοβο και το ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ, το οποίο ίδρυσε το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο πλαίσιο μια ευρύτερης προσπάθειάς του για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου καταγωγής του, ενώ σήμερα συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού. Στο ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του κελαριού, να πληροφορηθούν τη διαδικασία συλλογής και ωρίμανσης του κρασιού αλλά και να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου με συνοδεία τοπικών προϊόντων.

Το εκπαιδευτικό κομμάτι της εκδρομής συμπληρώθηκε αρμονικά με βιωματικές δραστηριότητες και εμπειρίες στα Ιωάννινα, οι οποίες συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της δημιουργικότητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων.

Σχόλια των φοιτητών για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις