DETails - Τεύχος 21ο

Τριμηνιαίο Newsletter
Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τεύχος 21ο, Ιούλιος 2019

    
Online Έκδοση
Παλαιότερα Τεύχη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 16ο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος ΔΕΤ

Editorial

Αυτό το τρίμηνο, είχαμε πολλούς λόγους να αισθανόμαστε υπερήφανοι: Το Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιτελώντας τον μαθησιακό και επιστημονικό στόχο του. Φοιτητές μας διέπρεψαν στους διαγωνισμούς IgniteIdeas και JA Start Up 2019 αντίστοιχα, και έλαβαν τιμητικές διακρίσεις για τις εργασίες που παρουσίασαν.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης του ΔΕΤ από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση μέσω επιτροπής εξωτερικών αξιολογητών. Η διαδικασία, εκτός από την επιτόπια αξιολόγηση, βασίστηκε σε πρόταση αξιολόγησης με συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες, τη λειτουργία, το πρόγραμμα σπουδών και τις διακρίσεις του τμήματος. Ήταν μία καταγραφή όλων όσα πετύχαμε, συνεχίζοντας να διατηρούμε το ακαδημαϊκό επίπεδο υψηλό, με φοιτητές που επιβεβαιώνουν καθημερινά την προσήλωση μας στην αριστεία, θέτοντας οι ίδιοι, με την καθοδήγηση των  καθηγητών, υψηλά τον πήχη.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διαπιστώνοντας, κι απολογιστικά, τον ενθουσιασμό των φοιτητών μας να γνωρίσουν νέες εμπειρίες γνώσης, οι οποίες θα τους εξελίξουν ως επιστήμονες: Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η συμμετοχή (για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019) 58 φοιτητών στο πρόγραμμα Erasmus+ και οι μεταπτυχιακές σπουδές αποφοίτων μας, σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα που εξωτερικού.

Σε αυτή την οικογένεια του ΔΕΤ, περιμένουμε με προσμονή να καλωσορίσουμε τους νέους φοιτητές που θα υποδεχτούμε το Σεπτέμβριο!

Kαθηγητής Διομήδης Σπινέλλης
Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

16ο Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ
Εισαγωγικό σημείωμα του επιστημονικού υπευθύνου Αναπληρωτή Καθηγητή Μανόλη Κρητικού

Το Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) πραγματοποιείται με επιτυχία τα 16 τελευταία χρόνια (https://fsdet.dmst.aueb.gr/). Ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος ως μια καινοτόμα δραστηριότητα και συνεχίζει μέχρι σήμερα δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν ερευνητικές εργασίες σε σύγχρονα θέματα της Διοικητικής Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης.

Η ημέρα πραγματοποίησης του φοιτητικού συνεδρίου είναι μια ημέρα γιορτής για το ΔΕΤ. Tο Τμήμα εμπιστεύεται στους φοιτητές του τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου και οι φοιτητές του δικαιώνουν αυτή την επιλογή με την επιλογή της θεματολογίας του και την επιτυχημένη διοργάνωση.

Φέτος το φοιτητικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου στους χώρους της  Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είχε θέμα "Management & AI: Deep Learning in Reinventing Business Process Optimization"

Στα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου είναι ότι ο πλούτος των δεδομένων που αυξάνονται εκθετικά και η δυνατότητα της τεχνολογίας για επεξεργασία αυτών των δεδομένων δίνει δυνατότητες για νέες γνωστικές λειτουργίες στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο σωστές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας δυνατότητες για την ανάπτυξη ενός καλύτερου κόσμου. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως να βελτιώσει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής.

Περισσότεροι από 200 σύνεδροι καθηγητές, ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτητές παρακολούθησαν το συνέδριο. Παρουσιαστήκαν 26 ερευνητικές εργασίες, υπήρχε κεντρική συνεδρία από εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιήθηκαν 8 σχετικά workshops, ενώ υπήρχαν ομιλίες από ακαδημαϊκούς, ερευνητές και σημαντικούς παράγοντες της αγοράς.

Τέλος, εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής των Καθηγητών του ΔΕΤ, θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές του ΔΕΤ για την άρτια πραγματοποίηση του, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τις εταιρείες που ήταν χορηγοί επικοινωνίας του φοιτητικού συνεδρίου μας, την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων για τη συνεργασία και την παραχώρηση των χώρων που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του τμήματος.

Απολογιστικό δελτίο τύπου

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τόσο της φοιτητικής όσο και της ερευνητικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε το 16ο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΦΣΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με θέμα "Management & AI : Deep Learning in Reinventing Business Process Optimization".

Περισσότεροι από 200 καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές παρακολούθησαν τις εργασίες του ΦΣΔΕΤ, στο πλαίσιο του οποίου αναδείχθηκαν οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με έμφαση στις εφαρμογές της στο σύγχρονο επιχειρείν.

Στο χαιρετισμό του, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος, Διομήδης Σπινέλλης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θεσμού και παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η Διοίκηση με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χρησιμότητα των νευρωνικών δικτύων.

Στην κεντρική ομιλία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ, Δαμιανός Χατζηαντωνίου, παρουσίασε τα ζητήματα των Big Data και Analytics, με έμφαση στις τεχνολογικές προκλήσεις και πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν και αναλύσουν το σύνολο των δεδομένων τους.  Ταυτόχρονα, έθιξε και μη-τεχνολογικά θέματα όπως η ιδιωτικότητα, η καινοτομία και τα δεδομένα και η επιχειρηματική στοχοθεσία.

Ακολούθησε το κεντρικό πάνελ με τους Ιωάννη Νικολακόπουλο, Συνιδρυτής της Code.hub, ο οποίος εστίασε στον τρόπο που η πληθώρα των δεδομένων στη σύγχρονη εποχή επηρεάζει την αγορά εργασίας και στο ποιες δεξιότητες απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στις ανάγκες που προκύπτουν, Σταύρο Βάσσο, ΑΙ Arcitect και Συνιδρυτής της Helvia, που αναφέρθηκε στους ψηφιακούς βοηθούς και στο πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, Ιωάννη Γκέκα, ανώτερος διευθυντής στο Advanced analytics Athens CoE, του τομέα digital division της Accenture, με την ομιλία του για την πορεία της έννοιας της τεχνητής νοημοσύνης και τις περιπτώσεις χρήσης της από επιχειρησιακή σκοπιά και ο Σεραφείμ Κατσικάς, CTO της Metis, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο Smart Shipping.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 26 επιστημονικές εργασίες του συνεδρίου, σε σύγχρονα ερευνητικά θέματα της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η εργασία των Α. Γαϊτανάρου και Ι. Νικολάου με θέμα «Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης και Αξιολόγηση Υποψηφίων στο πλαίσιο της Επιλογής Προσωπικού», αναδείχθηκε ως η δημοφιλέστερη.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 8 workshops των εταιρειών Hetia, για τις βέλτιστες και τις κακές πρακτικές στο πλαίσιο της επαγγελματικής συμπεριφοράς, Allcancode, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν μία εφαρμογή AI, 100mentors, για τη χρήση του AI στην πλατφόρμα τους και τον τρόπο βελτίωσης της, College Link, για την κατάλληλη προετοιμασία μίας επαγγελματικής συνέντευξης, Sentio Solutions, για τη χρήση του AI στην ερμηνεία των συναισθημάτων, Upstream, για την ανάδειξη του τρόπου πραγματοποίησης ασφαλών εσόδων μέσω των «ψηφιακών εξισώσεων» και των οργανισμών Thinkbiz σχετικά με το AI και τη χρήση του στο Human Resources Management και Social Hackers, με την παρουσίαση ενός project που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.

Στην τελευταία ενότητα ομιλιών, ο Ιωάννης Παπίδης, Chief technology officer της Κωτσόβολος, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος του retail στη ψηφιακή εποχή και την ανάγκη να προσαρμοστεί με ευελιξία στα νέα δεδομένα, και ο Στέλιος Νικολιδάκης ο οποίος μετέφερε τη δική του εμπειρία από την επίδραση των αλγορίθμων στη λειτουργία της δημοφιλούς πλατφόρμας ΥouTube.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ανανέωση της συνάντησης της επιστημονικής κοινότητας του Τμήματος στο 17ο Επιστημονικό Φοιτητικό Συνέδριο το 2020!

Τη διοργάνωση του ΦΣΔΕΤ υποστήριξαν οι χορηγοί επικοινωνίας: BusinessNews.gr, COMToday, Όμιλος Ναυτεμπορική, Τα Φοιτητικά Νέα, Skywalker.gr και Stentoras.gr, οι εταιρείες ΕΕΔΕ, Κωτσόβολος, Το Κουλούρι του Ψυρρή, Global, Hetia, Nestle, PepsiCo, Pwc, Thinking (C)up, TYCO, Uniqko, καθώς και οι στρατηγικοί συνεργάτες Code.Hub, StartupGrind Athens, TEDxAUAthens, Β!zrupt, TEDxNTUA, CollegeLink, CityCampus, Thinkbiz, Eestec, Business ReviewG reece, University Opportunities.

Testimonials Ομιλητών

Σεραφείμ Κατσικάς
Chief Τechnical Officer (CTO), METIS Cyberspace Technology

Ήταν τιμή μου να συμμετέχω για δεύτερη φορά στο θεσμό του Φοιτητικού Συνεδρίου ΔΕΤ και με χαρά θα υποστηρίζω αυτή την προσπάθεια όποτε μου ζητηθεί. Ανέκαθεν ένα πάγιο θέμα συζήτησης στην ελληνική κοινωνία είναι η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και να έχει έστω αποφασιστεί μια κοινή στρατηγική. Σε πείσμα αυτής της κατάστασης υπάρχουν κάποια λίγα φωτεινά παραδείγματα όπως ο συγκεκριμένος θεσμός. Το πανεπιστήμιο καλείται να δώσει γνώση και τρόπους σκέψης ως τα πλέον ισχυρά εφόδια στους μελλοντικούς επιστήμονες και επαγγελματίες. Ωστόσο εξίσου σημαντική είναι η γνώση και αντίληψη για τις τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα της ανθρωπότητας, τις επερχόμενες αλλαγές σε επενδύσεις, επιχειρηματικές ενέργειες και εργασιακές συνθήκες. Όσο πιο γρήγορα μπορέσει να αντιληφθεί ο νέος επαγγελματίας τις κύριες δυνάμεις και τους μηχανισμούς που επιφέρουν τις αλλαγές στις οικονομικές δραστηριότητες, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί και θα μεγιστοποιήσει την αξία της εργασίας του. Σε αυτό στοχεύει το ΦΣΔΕΤ και γι αυτό έχει γίνει θεσμός αγαπητός στους φοιτητές και με μεγάλη διάρκεια. Επίσης, να εξαίρω το έργο των εθελοντών φοιτητών που ανέλαβαν την οργάνωση και προβολή του συνεδρίου. Εύχομαι να συνεχίσει το ίδιο πετυχημένα η διεξαγωγή του για πολλά χρόνια.

Testimonials φοιτητών οργανωτικής επιτροπής

Άρτεμις Δουμένη, 2ο έτος, Event Manager

Για εμένα το Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ εκπροσωπεί έναν μοναδικό τρόπο απόκτησης εμπειρίας και διάδοσης της γνώσης. Μέσω αυτού, οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος έρχονται σε επαφή με τα ερευνητικά αντικείμενα του ΔΕΤ και κατανοούν βαθύτερα τον χαρακτήρα του τμήματος. Ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής είμαι περιφανή που συμμετείχα σε μία τέτοια διοργάνωση. Εξαιτίας της θέσης που είχα στη διοργάνωση, κατάλαβα πολλά πράγματα σχετικά με τη πρακτική εφαρμογή της διοίκησης και γνώρισα καλύτερα τα δυνατά και αδύναμα σημεία μου βοηθώντας παράλληλα στην ανάδειξη του τμήματός μου.


Ρούλα Αθανασοπούλου, 2ο έτος, Υπεύθυνη Ομάδας PR

Η ομάδα μου ήταν από τις μόνες που έπρεπε να εργάζεται από την αρχή μέχρι και μετά το τέλος του συνεδρίου χωρίς κανένα διάλλειμα και συνεπώς ως coordinator της έφερα μεγάλη ευθύνη. Μέσα στους μήνες που στήναμε το συνέδριο απέκτησα απίστευτα πολλές γνώσεις για τον χώρο των social media και το πως πρέπει να τα διαχειριζόμαστε. Πραγματικά δε πίστευα ότι είναι τόσο περίπλοκο!


Μαρία Γκούλτα, 2ο έτος, Υπεύθυνη Ομάδας Ομιλητών

Πιστεύω πως οι γνώσεις που απέκτησα μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που χρειάζονταν να διεκπεραιώσουμε και η τριβή με το αντικείμενο του συνεδρίου, έστω και σε πρώιμο επίπεδο, ήταν πολύ σημαντικά στοιχεία. Οι εμπειρίες που διαμορφώσαμε ξεπερνούν τις βασικές γνώσεις που λαμβάνουμε μέσα από την φοίτησή μας στο πανεπιστήμιο και διευρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες και τους ορίζοντές μας.

Ειρήνη Πιπέρου, 1ο έτος, Ομάδα Logistics

Το Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ είναι μία μοναδική ευκαιρία για άτομα της ηλικίας μου να μάθουν τι χρειάζεται για να οργανωθεί μία τέτοια εκδήλωση άλλα και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο. Σίγουρα η κορύφωση ήταν η ημέρα του συνεδρίου όπου και είδαμε όλους τους κόπους μας να αποδίδουν. Η συμμετοχή στην οργάνωσή του μου προσέφερε πολλές γνώσεις οι οποίες αποτελούν μία αρχή για επόμενα projects.


Εύη Βρατσάνου, 2ο έτος, Υπεύθυνη Ομάδας Χορηγιών

Το Φοιτητικό Συνέδριο του τμήματός μας μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω στην πράξη πως να οργανώνω μια ομάδα που αποτελείται από διαφορετικά άτομα, το κάθε ένα με διαφορετικούς στόχους και διαφορετικά κίνητρα συμμετοχής, μια δεξιότητα που είναι απαραίτητη στη μελλοντική μου εργασία. Χάρη σε αυτό, συνεργάστηκα καλά με άτομα που δεν ήξερα αλλά στην πορεία έμαθα και των οποίων ο τρόπος σκέψης επηρέασε και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλαξε και το δικό μου τρόπο σκέψης προς το καλύτερο, ενώ οι σχέσεις φιλίας που ανέπτυξα θα με ακολουθούν ευελπιστώ σε όλη την ακαδημαϊκή μου πορεία. Το ΦΣΔΕΤ είναι η απόδειξη ότι το τμήμα μας μας ενθαρρύνει συνεχώς να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες πέρα από τις γνώσεις που μας προσφέρει.


Ορέστης Χαρίτος, 1ο έτος, Ομάδα PR

Ως η πρώτη σοβαρή μου επαφή με τον εθελοντισμό η διοργάνωση του συνεδρίου δεν ήταν απλά μια νέα εμπειρία αλλά και μια πρόκληση. Προσωπικά ασχολήθηκα με την προώθηση του συνεδρίου και τη διαχείριση του site. Οι υποχρεώσεις που είχα όχι μόνο μου προσέφεραν νέες γνώσεις όσον αφορά αυτά τα θέματα αλλά με βοήθησαν και να λειτουργώ μέσα σε μια ομάδα. Με λίγα λόγια, οι εμπειρίες μου από το συνέδριο μου ανοίγουν νέες πόρτες και ευκαιρίες στην ζωή μου, ενώ παράλληλα δημιούργησα μια καλύτερη επικοινωνία με τους συμφοιτητές μου.

Δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
  1. Deligianni, I., Voudouris, I., Spanos, Y., Lioukas, S. (2019), Non-linear effects of technological competence on product innovation in new technology-based firms: Resource orchestration and the role of the entrepreneur's political competence and prior start-up experience, Technovation, Article in press. (doi: 10.1016/j.technovation.2019.05.002).
  2. Georgiou, K., Nikolaou, I., Turban, D.B. (2019), The Impact of a Training Intervention Developing Psychological Capital on Job Search Success, Journal of Career Development, Article in Press. (doi: 10.1177/0894845319852425).
  3. Kritikos, M.N., Ioannou, G. (2019), Two heuristics for the capacitated minimum spanning tree problem with time windows, Journal of the Operational Research Society, 70 (4), pp. 555-567. (doi: 10.1080/01605682.2018.1447255).
  4. Mikalef, P., Boura, M., Lekakos, G., Krogstie, J. (2019), Big data analytics capabilities and innovation: The mediating role of dynamic capabilities and moderating effect of the environment, British Journal of Management, 30 (2), pp. 272-298. (doi: 1111/1467-8551.12343).
  5. Sarantopoulos, P., Theotokis, A., Pramatari, K., Roggeveen A. L. (2019), The Impact of a Complement-Based Assortment Organization on Purchases, Journal of Marketing Research, 56 (3), pp. 459-478. (doi: 10.1177/0022243718823698).
  6. Tirabeni, L., Soderquist, K.E. (2019), Connecting the Dots: Framing Employee-Driven Innovation in Open Innovation Contexts, International Journal of Innovation and Technology Management, 16 (4). (doi: 10.1142/S0219877019500317).
  7. Τζίμας, Δ., Κρητικός, Μ., (2019), Το μέλλον των Logistics, ο μετασχηματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, Αστρολάβος, υπό έκδοση τεύχος 31, 2019.
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια
  1. Efstathiou, V., Spinellis, D. (2019), Semantic source code models using identifier embeddings, In 16th International Conference on Mining Software Repositories: Data Showcase Track, MSR '19, pp. 29–33, 26-27 May, Montreal, QC, Canada. (doi:10.1109/MSR.2019.0001).
  2. Kasapidis, GA., Paraskevopoulos, D., Repoussis, PP., Tarantilis, CD. (2019), The Flexible Job-Shop Scheduling Problem with complex precedence constraints, EURO 2019, 23-26 June, Dublin, Ireland.
  3. Kasapidis, GA., Mourtos, Y., Repoussis, PP., Spieckermann, S., Tarantilis, CD. (2019), Rescheduling and co-simulation of a multi-period multi-model assembly line with material availability restrictions, Proceedings of the Extended Abstracts, 9th IFAC Conference Manufacturing Modelling, Management and Control - MIM 2019, 28-30 August, Berlin, Germany.
  4. Kasapidis, G., Paraskevopoulos, D., Repoussis, P., Tarantilis, CD. (2019), A Scatter Search Algorithm for Large Scale Flexible Job-Shop Scheduling Problems with Complex Precedence Constraints, Proceedings of the Extended Abstracts, CPAIOR 2019, Sixteenth International Conference on the Integration of Constraint Programming, Artificial Intelligence, and Operations Research, 4-7 June, Thessaloniki, Greece.
  1. Kasapidis, G., Paraskevopoulos, D., Repoussis, P., Tarantilis, CD. (2019), A Scatter Search algorithm for the Flexible Job-Shop Scheduling Problem, 16th Annual Conference of Department of Management Science (FSDET), 14 May, Athens, Greece.
  2. Kotti, Z., Spinellis, D. (2019), Standing on shoulders or feet? The usage of the MSR data papers, 16th International Conference on Mining Software Repositories, MSR '19, pp. 565–576, 26-27 May, Montreal, QC, Canada, IEEE Press, ACM SIGSOFT Distinguished Paper Award. (doi:10.1109/MSR.2019.0008).
  3. Manousakis, E., Zampou, E., Tarantilis, Ch. (2019), Unravelling the path to e-grocery consumer: A logistics perspective, 16th Annual Conference of Department of Management Science (FSDET), 14 May, Athens, Greece.
  4. Manousakis, E., Repoussis. P., Zachariadis, E., Tarantilis, CD. (2019), A Two Commodity-Based Branch-and-Cut Algorithm for the Inventory Routing Problem, 30th European Conference on Operational Research (EURO), 23-26 June, Dublin, Ireland.
  5. Manousakis, E., Repoussis. P., Zachariadis, E., Tarantilis, CD. (2019), A Hybrid Branch-and-Cut Method for the Inventory Routing Problems, Proceedings of the Extended Abstracts, CPAIOR 2019, Sixteenth International Conference on the Integration of Constraint Programming, Artificial Intelligence, and Operations Research, 4-7 June, Thessaloniki, Greece.
  6. Metzidakis, T., Repoussis, P., Kritikos, M., Ioannou, G. (2019), A Two-Phase Branch and Cut Algorithm for the Capacitated Location Routing Problem, 30th European Conference on Operational Research (EURO), 23-26 June, Dublin.
  7. Metzidakis, T., Repoussis, P., Kritikos, M., Ioannou, G. (2019), A two-phase algorithm for the location routing problem, 16th DMST student conference, Athens.
  8. Mitropoulos, D., Louridas, P., Salis, V., Spinellis, D. (2019), Time present and time past: analyzing the evolution of JavaScript code in the wild, 16th International Conference on Mining Software Repositories: Technical Track (MSR '19),  pp. 126–137, 26-27 May, Montreal, QC, Canada.(doi:10.1109/MSR.2019.0002).
  9. Nikolakakis, S., Lappas, P., Kritikos, M., Ioannou, G. (2019), A Hybrid Evolutionary Optimization Algorithm for the Production Routing Problem, 30th European Conference on Operational Research (EURO), 23-26 June, Dublin.
  10. Paraskevopoulos, D., Kasapidis, GA., Repoussis, PP., Tarantilis, CD. (2019), Complex precedence constraints for flexible job shop scheduling problems,  ECCO 2019, 30 May - 1 June, St. Julian's, Malta.
  11. Pietri, A. Spinellis, D., Zacchiroli, S. (2019), The Software Heritage graph dataset: Public software development under one roof, In 16th International Conference on Mining Software Repositories, MSR '19, 26-27 May, Montreal, QC, Canada, IEEE Press, pp. 138–142, 26-27 May. (doi:10.1109/MSR.2019.00030).
  12. Xanthopoulos, C-G., Kritikos, M. (2019), Mutation Operators of Genetic Algorithms: Using Traveling Salesman Problem as a Case, 16th DMST student conference, Athens.
  13. Xanthopoulos, C-G., Kritikos, M. (2019), The performance of mutation operators in Genetic Algorithms, 11th International Week Dedicated to Maths, XELEXPO, 1-7 April, Thessaloniki.
  14. Zachariadis, E., Nikolopoulou, A., Repoussis. P., Tarantilis, CD. (2019), The vehicle routing problem with cross-docking under cross-dock capacity restrictions, 30th European Conference on Operational Research (EURO), 23-26 June, Dublin, Ireland.
Δραστηριότητες μελών ΔΕΠ
Συμμετοχή στη διοργάνωση ή σε πάνελ συνεδρίων

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη ήταν ομιλητές στο πάνελ με θέμα «Τα ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων» του 3rd Hellenic Innovation Forum (HIF19) που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Caravel με θέμα «Όταν η έρευνα συναντά τις επιχειρήσεις».

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου συμμετείχε στο πάνελ  «Επενδύσεις στην Ψηφιακή Οικονομία και Καινοτομία ως Παράγοντας Ανταγωνιστικότητας» του 2ου InvestGR Forum:Foreign Investments in Greece, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Hilton με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ήταν μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του Doctoral Symposium track και Software Engineering in Practice (SEIP) track του συνεδρίου IEEE/ACM International Conference on Software Engineering (ICSE 2019), που πραγματοποιήθηκε στις 25-31 Μαΐου 2019 στο Montreal του Καναδά.

Ο Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 13ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης "Learning and Intelligent OptimizatioN Conference (LION) 13", που διεξήχθη στις 27-31 Μαΐου 2019, στα Χανιά της Κρήτης.
 

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου ήταν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του 7ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία και το οποίο διεξήχθη στις 17-18 Απριλίου 2019, με θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί». Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να φέρει τους μαθητές αντιμέτωπους με τον δυναμικό κόσμο της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και τους πολλαπλούς δρόμους που αυτή ανοίγει στο μέλλον. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ο οποίος τιμήθηκε το 2018 με την κορυφαία διάκριση Rolf Nevanlinna Prize για τη συμβολή του στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανόλης Κρητικός ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής της 11th International Week Dedicated to Maths, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από 1-7 Απριλίου 2019.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανόλης Κρητικός θα είναι μέλος της επιστημονική επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου 2019 στην Λάρισα.

    Συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών

    Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι:

    Ο Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης είναι:

    Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι Editor in Chief του περιοδικού International Journal of Selection & Assessment (IF 2018: 1.031).

    Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Information Technology for Development (ABS rank 2, IF 2018: 1.387).

    Ο Aναπληρωτής Kαθηγητής Μανόλης Κρητικός έχει επιλεγεί από τον εκδοτικό οίκο TARU σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Taylor & Francis στην θέση Associate Editor για το νέο περιοδικό με τίτλο TARU Journal of Organizational Behavior & Analytics (TJOBA).

      O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αδάμ Βρεχόπουλος είναι:

      Παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες & άλλες εκδηλώσεις

      Manousakis, E., Repoussis, P., Zachariadis, E., Tarantilis, CD. (2019), A Two Commodity-Based Branch-and-Cut Algorithm for the Inventory Routing Problem, 30th European Conference on Operational Research, 23-26 June, Dublin, Ireland.

      Spinellis, D.(2019), How I hacked my way into academia, Keynote address, ICSE 2019: 40th International Conference on Software Engineering: Doctoral Symposium, ACM / IEEE, 25-31 May, Montreal, Canada. Green Open Access.

      Repoussis, PP., Manousakis, E. Tarantilis, CD. (2019), Hybrid Branch-and-Cut for the Multi-Vehicle Inventory Routing Problem, 2019 POMS Annual Conference, 2-6 May, Washington DC, U.S.A.

      Προσκεκλημένες ομιλίες

      Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου έδωσε ομιλία με τίτλο «Παιχνιδοποίηση στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού», στο πλαίσιο του HR Community Conference & Awards που διεξήχθη στις 9 Μαΐου 2019, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, με θέμα: «Παραγωγικά Παίγνια».

      Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη ήταν μία εκ των κεντρικών ομιλητών της ημερίδας "Tech and the City", που διοργανώθηκε στις 12 Απριλίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είχε ως στόχο να φέρει την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και τις Startups πίσω στο Πανεπιστήμιο και να εμπνεύσει τους φοιτητές σε επιχειρηματική δράση.

      Λοιπές δράσεις

      Η ερευνητική πρόταση «Ποσοτικά Εργαλεία Λήψης Αποφάσεων για το Συνδυασμένο Πρόβλημα Παραγωγής, Διαχείρισης Αποθεμάτων, Διανομής και Δρομολόγησης Αγαθών» με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επικ. Καθηγητή Εμμανουήλ Ζαχαριάδη, θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της πράξης: «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές – κύκλος Β'». Το ερευνητικό έργο εστιάζει στη βέλτιστη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκεκριμένα την ταυτόχρονη βελτιστοποίηση των σταδίων παραγωγής, διαχείρισης αποθεμάτων, προγραμματισμού διανομής και δρομολόγησης.

      Στο πλαίσιο της έβδομης τελετής απονομής των βραβείων Sales Excellence Awards 2019: Recognizing Excellence in Sales, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής, απηύθυνε χαιρετισμό ο Καθηγητής του Τμήματος και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Γεώργιος Δουκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση.

      Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου παραχώρησε συνέντευξη στο workenter όπου μίλησε για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ, του οποίου είναι διευθυντής.

      Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο: https://workenter.gr/proswpa/nikolaoy-ena-metaptyhiako-monadiko-sto-eidos-toy

      O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αδάμ Βρεχόπουλος είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Shopper Marketing Awards 2019, των βραβείων για τις κορυφαίες επιδόσεις τoυ λιανεμπορίου στο Shopper Marketing.

      Ο Aναπληρωτής Kαθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μανόλης Κρητικός με τον Aναπληρωτή Kαθηγητή Γ. Ανδρουλάκης του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μ. Ανθρωπέλο, και τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κ. Κουνετά είχαν την επιμέλεια της έκδοσης στην Ελληνική Γλώσσα του βιβλίου: "Mathematics for Economists: An introductory textbook" των Malcolm Pemberton and Nicholas Rau, published by Manchester University Press. Το βιβλίο στην ελληνική έκδοση έχει τίτλο: «Μαθηματικές Μέθοδοι Οικονομικών & Διοικητικών Επιστημών» των εκδόσεων Broken Hill Publishers LTD.

      Πρακτική Άσκηση

      Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Μούρτος

      Η Πρακτική Άσκηση παραμένει τόσο καίριο στάδιο στο προπτυχιακό μας πρόγραμμα σπουδών όσο και ένα διακριτό χαρακτηριστικό του ΔΕΤ. Είναι υποχρεωτική (ήταν εξαρχής!), με περίπου τους μισούς συμμετέχοντες να δέχονται προσφορά εργασίας και τουλάχιστον τις μισές θέσεις κάθε έτος χρηματοδοτούμενες από τις εταιρείες (από το 2015 κι έπειτα). Παρά την επιτυχή της πορεία, στόχος μας παραμένει η διαρκής της βελτίωση και ενδυνάμωση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο τεσσάρων ωρών στη διάρκεια του οποίου φοιτητές και καθηγητές συζητούν την πρόοδο κάθε φοιτητή ξεχωριστά. Το σεμινάριο συντονίζεται από τους κ. Δουκίδη, Ανδρουτσόπουλο και Μούρτο. Επιπλέον, από πέρυσι το σχετικό μάθημα ονομάζεται «Πρακτική Άσκηση και Πτυχιακή Εργασία» ώστε να γίνει ακόμη εντονότερη η βιβλιογραφική και ερευνητική συνεισφορά του, συνδυάζοντας κατά το δυνατόν ευρήματα στα πλαίσια μίας πρακτικής άσκησης με αυτά της τρέχουσας βιβλιογραφίας ή καταγεγραμμένων βέλτιστων πρακτικών.

      Testimonials φοιτητών που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση

      Σταυρούλα Σαρρή

      Η απόκτηση εμπειριών και ποικίλων ερεθισμάτων κατά την διάρκεια φοίτησης παρέχει σημαντικά εφόδια για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία κάθε φοιτητή και θα πρέπει να επιδιώκεται σθεναρά. Προσωπικά, η εμπειρία μου από την πρακτική άσκηση συνέδραμε σημαντικά στην καλλιέργεια τόσο των πρακτικών γνώσεων όσο και δεξιοτήτων (soft skills). Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη είναι η δυνατότητα και ευκαιρία να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο η ακαδημαϊκή μου κατάρτιση ώστε να μην αποτελεί συσσωρευμένη γνώση, αλλά εργαλείο για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον επαγγελματικό χώρο και πάνω από όλα σημαντικό νοητικό μοντέλο οργάνωσης της σκέψης. Η συνεργασία με άτομα άλλου ακαδημαϊκού υπόβαθρου και ηλικίας, οι γνώσεις που απέκτησα σχετικά με τον κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας, οι γνωριμίες αλλά και το multitasking είναι ακόμη κάποια από τα οφέλη που αποκόμισα από την πρακτική άσκηση. Το μάθημα της πρακτικής άσκησης είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του τμήματος. Σήμερα, περίπου πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής μου εξακολουθώ να εργάζομαι για την ίδια εταιρεία.

      Testimonials εταιριών που συνεργάστηκαν με το Τμήμα στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης

      Κουλίκας Γιώργος
      eCommerce Product Owner, cardlink.gr

      Η συνεργασία της Cardlink με φοιτητές του ΔΕΤ έχει αποδειχθεί εξαιρετική. Στην περίπτωση της Σταυρούλας της Σαρρή αυτό επιβεβαιώνεται. Τα βασικότερα οφέλη που προέκυψαν από την συνεργασία είναι η μεταφορά φρέσκων γνώσεων και νέων τρόπων δουλειάς από τους φοιτητές σε ένα εργασιακό περιβάλλον που ναι μεν δουλεύει πολύ καλά αλλά που επιδέχεται βελτίωσης από ανθρώπους που μόλις βγαίνουν από το χώρο του πανεπιστήμιου και έχουν πρόσφατα διδαχθεί την κατάλληλη θεωρία που βοηθά να στήνεται η δουλειά σε ένα σωστό πλαίσιο. Η Σταυρούλα ασχολήθηκε επιμελώς με το ecommerce platform UX για το οποίο έδωσε πολύ χρήσιμα insights. Σημαντικότερο ήταν όμως ότι είχε εκπαιδευτεί σωστά ώστε να μπορεί να κάνει multitasking και να διαχειρίζεται παράλληλα πολλά projects πάνω σε διαφορετικά θέματα. Είναι άξιο σημείωσης ότι στα πλαίσια της πρακτικής της έπρεπε να συναναστραφεί και να διαχειριστεί σχέσεις με πολλούς διαφορετικούς ρόλους, όπως πχ πελάτες (μεγάλους και μικρούς), συνεργάτες, στρατηγικούς partners κα. Μπόρεσε πολύ αποτελεσματικά να δουλέψει υπό πίεση και να διορθώσει δομές στην ομάδα οι οποίες υπολειτουργούσαν. Σε γενικές γραμμές θα χαρακτήριζα τη συνεργασία μας μαζί της εξαιρετική.

      Σημαντικές διακρίσεις
      Εκλογή Καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη ως βουλευτής Επικρατείας

      Ο Καθηγητής του Τμήματος Χρήστος Ταραντίλης εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.

      Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη ανάμεσα στις έξι γυναίκες που «πρέπει να προσέξουμε»

      Με τίτλο "From entrepreneurs to athletes: Six women to watch in Greece", οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρο - αφιέρωμα σε έξι Ελληνίδες που αξίζουν την προσοχή μας, καθώς μπορούν να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα μετά την κρίση να επανακτήσει την παγκόσμια εικόνα της.

      Αναμεσά τους και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κατερίνα Πραματάρη η οποία, εκτός των άλλων, αναφέρει ότι «Τα ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα είναι γεμάτα με πιθανούς επιχειρηματίες που αναμένουν να ανακαλυφθούν».

      Ολόκληρο το αφιέρωμα είναι διαθέσιμο στο: https://www.ft.com/content/c4ffa098-4a27-11e9-bde6-79eaea5acb64

      Βράβευση "Best Conference Paper Award"

      Το "Best Conference Paper Award" απονεμήθηκε στους Αριστείδη Θεοτόκη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Leeds, Πάνο Σαραντόπουλο, Διδάκτορα ΔΕΤ, Κατερίνα Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Anne Roggeveen, Καθηγήτρια στο Babson College, για την εργασία τους "The impact of a Complement-based Assortment Organization on Purchases", στο πλαίσιο του ετήσιου κορυφαίου συνεδρίου marketing "2019 Academy of Marketing Science Annual Conference" (Βανκούβερ,  29-31 Μαΐου 2019).

      Διάκριση "ACM SIGSOFT Distinguished Paper Award"

      Τη διάκριση "ACM SIGSOFT Distinguished Paper Award", έλαβαν η τεταρτοετής φοιτήτρια Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Ζωή Κώττη και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, για την εργασία τους "Standing on Shoulders or Feet? The Usage of the MSR Data Papers", στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "MSR' 19: 16th International Conference on Mining Software Repositories" (Μόντρεαλ, 26-27 Μαΐου 2019).

      Τιμητικό Βραβείο στον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη

      Τιμητικό βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στο Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up απονεμήθηκε στον Καθηγητή του Τμήματος Γεώργιο Δουκίδη. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης, στο πλάσιο του 5ου Πανελλαδικού Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2019 στην αίθουσα «Ιφιγένεια» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

      Η ομάδα Shopmind απέσπασε το 1ο βραβείο στο IgniteIdeas

      Η ομάδα Shopmind της οποίας founders είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Αναστασία Γρίβα και Βασίλης Σταύρου και μέλη της η φοιτήτρια Κατερίνα Μπατζιακούδη και ο απόφοιτος Στράτος Τριανταφύλλου, απέσπασε το 1ο βραβείο του προγράμματος “IgniteIdeas”, μιας πρωτοβουλίας της Nestlé Ελλάς με στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και καινοτόμων ιδεών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

      Η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία εξειδικεύεται στα retail analytics, έχει αναπτύξει μια Big Data πλατφόρμα για λιανέμπορους και προμηθευτές, μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν insights για τους καταναλωτές και να αξιολογούν την απόδοσή τους.

      Η ομάδα Sign Me Up κέρδισε το βραβείο καινοτομίας και τη 2η θέση στον "JA Start Up 2019"

      Το Βραβείο Καινοτομίας και τη Δεύτερη Θέση στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2019", του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κέρδισε η ομάδα Sign Me Up, η οποία αποτελείται από τους Βγόντζα ΓιώργοΔούρου Έλενα, Παπαπολίτη Ευδοκία και Χαλκίδου Άντα, φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

      Το Τμήμα ΔΕΤ έχει παράδοση σε βραβεύσεις σε φοιτητικούς διαγωνισμούς καινοτομίας κι ειδικότερα στον "JA Start Up", από την ίδρυση του θεσμού, με συνεχείς διακρίσεις στις πρώτες θέσεις από το 2015!

      Στο τελικό, όπου διαγωνίστηκαν 20 ομάδες από 10 Πανεπιστήμια, προκρίθηκαν 5 ομάδες φοιτητών του τμήματος, οι οποίες παρακολουθούν το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησαν τις καινοτόμες ψηφιακές ιδέες τους. Τις ομάδες υποστήριξαν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, ο Δρ. Σταύρος Λουνής και ο υποψήφιος διδάκτορας Στράτος Μπαλούτσος.

      Ανάδειξη στη λίστα Forbes «30 κάτω των 30»

      Η απόφοιτος του Τμήματος Έλενα Χαϊλαζοπούλου, αναδείχθηκε στη λίστα Forbes «30 κάτω των 30»! Η κα Χαλαϊζοπούλου είναι συνιδιοκτήτρια της Convert Group και δημιουργός του eRetail Audit, της καινοτόμου πλατφόρμας που μετρά τα μερίδια αγοράς που οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν στο κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου.

      Ο λόγος στους φοιτητές μας

      Educational Trip 2019

      Οι φοιτητές μας Άννα Κώτσα, Ευθυμία Κωστάκη, Γιάννης Μεθενίτης και Μαρία Σλάμαρη συμμετείχαν στο Educational Trip 2019, κι επιλέχθηκαν μεταξύ 408 υποψηφίων για να επισκεφθούν τα πανεπιστήμια MIT, Princeton και UC Berkeley. Μας παραθέτουν την εμπειρία τους:


      Με το πρόγραμμα Educational Trip έζησα μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Επισκέφθηκα για 10 ημέρες το Πανεπιστήμιο Princeton, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στο New Jersey των Η.Π.Α.

      Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον τρόπο που γίνεται το μάθημα παρακολουθώντας τις διαλέξεις παγκοσμίως καταξιωμένων καθηγητών, να έρθω σε επαφή με εκπροσώπους φοιτητικών οργανισμών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος αντικειμένων, να μάθω περισσότερα σχετικά τόσο με την ακαδημαΐκή όσο και με την κοινωνική ζωή των φοιτητών του Princeton αλλά και να επισκεφθώ σημαντικές επιχειρήσεις παγκοσμίου φήμης, όπως η Google και η Bloomberg, στη Νέα Υόρκη.

      Σημαντική εντύπωση μου έκανε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το μάθημα, ο οποίος περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την ενεργή συζήτηση μεταξύ καθηγητή και φοιτητών αλλά και την άμεση και πρακτική σύνδεση του περιεχομένου κάθε μαθήματος με την καθημερινή ή την επαγγελματική ζωή. Επιπλέον, παρατήρησα ότι οι φοιτητές ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να αναλαμβάνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες για να προσφέρουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους συμφοιτητές τους δημιουργώντας φοιτητικούς οργανισμούς.

      Συνολικά, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία η οποία μου έδωσε πολλές νέες γνώσεις αλλά και έμπνευση!

      Άννα Κώτσα


      Η εμπειρία από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα educationatrip στο ΜΙΤ άλλαξε την κοσμοθεωρία μου. Μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ ένα από το κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και κυρίως να γνωρίσω πολλούς από τους ανθρώπους που είναι σε αυτό. Είδα πως πραγματοποιείται η έρευνα στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και εκτός αυτού, παρακολούθησα διαλέξεις, επισκέφθηκα εταιρείες κολοσσούς και συνομίλησα με Έλληνες καθηγητές με κορυφαίο ερευνητικό έργο οι οποίοι έχουν ελπίδα για τη χώρα τους. Είναι πολύ σημαντικό που άνθρωποι επενδύουν σε εμάς τους νέους ώστε να αποκτήσουμε αυτές τις μοναδικές εμπειρίες. Επειδή το πρόγραμμα στοχεύει στην αλλαγή των ελληνικών πανεπιστημίων, μια τελική μου διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι στάσιμη, ούτε δεδομένη. Είναι δικό μας δικαίωμα και ευθύνη η ποιότητα των σπουδών μας, από όλες τις απόψεις, να είναι η καλύτερη δυνατή.

      Ευθυμία Κωστάκη


      Το EduTrip μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτώ το Princeton University, να παρακολουθήσω μαθήματα και εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο, να γνωρίσω άλλες φοιτητικές ομάδες και να επισκεφτώ μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες στα κεντρικά τους γραφεία. Το πιο σημαντικό όλων δεν ήταν μόνο ότι γνωρίσαμε φοιτητές και καθηγητές από ένα τόσο σημαντικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά το ότι μέσα σε λίγες μέρες καταφέραμε να εμπνευστούμε από το Πανεπιστήμιο, να σκεφτούμε τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό και τελικά να ονειρευτούμε το δικό μας Πανεπιστήμιο από την αρχή θέτοντας άλλους όρους και στόχους. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που μας δίδαξε πάνω από όλα ότι δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί, αλλά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα με κόπο και αφοσίωση.

      Μαρία Σλάμαρη

      Ομάδα Sign Me Up

      H ομάδα Sign Me Up, η οποία αποτελείται από τους Βγόντζα Γιώργο, Δούρου Έλενα, Παπαπολίτη Ευδοκία και Χαλκίδου Άντα, φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, κέρδισαν το Βραβείο Καινοτομίας και τη δεύτερη Θέση στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2019", του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

      Στο πλαίσιο του τελευταίου μαθήματος στο ΔΕΤ, ήρθε και η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα γάντι που θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στα ελληνικά. Στην αρχή, μας φάνηκε σαν μία ακόμη εργασία που θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα το μάθημα. Ωστόσο, με την σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές και τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση μας μπορέσαμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που στην αρχή μας φαινόταν σαν ένα βουνό. Χρειάστηκε να ασχοληθούμε με διαφορετικά αντικείμενα και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γνώσεις είχαμε λάβει τα τελευταία 4 χρόνια. Η επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η πρόκριση και τελικά το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμο JA Startup. Ο διαγωνισμός ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Συναναστραφηκαμε με έμπειρους ανθρώπους, πήραμε feedback και είδαμε πως πρέπει να λειτουργεί και να σκέφτεται μία startup στην πραγματικότητα. Όλα αυτά, μας έδωσαν ώθηση να εξελίσσουμε την ιδέα μας περαιτέρω, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

      Έλενα Δούρου


      Τελευταίο μάθημα πριν το πτυχίο, κι όμως αποδείχθηκε το πιο σημαντικό. Η διάκριση μας στον τελικό του Πανελλαδικού διαγωνισμού JA Startup ήρθε μέσα από ένα μάθημα του Δ.Ε.Τ. για το οποίο έπρεπε να εκπονήσουμε (άλλη) μια εργασία. Η ιδέα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενός μαθήματος και αφορούσε την δημιουργία ενός γαντιού που θα μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας στα ελληνικά. Χρειάστηκε όμως να συμμαζέψουμε όλες τις γνώσεις που είχαμε αποκομίσει αυτά τα 4 χρόνια σπουδών ώστε να φτάσουμε να κερδίζουμε το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας.

      Ο διαγωνισμός αποτέλεσε αναμφίβολα μια εμπειρία που σε κάνει περήφανο στο τέλος της ημέρας. Συναναστρέφεσαι με ανθρώπους του χώρου, αποκτάς τριβές και μια γεύση για την ζωή μετά το πανεπιστήμιο, οπότε είναι μια εμπειρία που σίγουρα δίνει στον καθένα κάτι ξεχωριστό. Προσωπικά, νιώθω ότι ήταν μια… πρώτη επιβράβευση για αυτά τα 4 χρόνια στο Δ.Ε.Τ. Και ήρθε στο τέλος του.

      Γιώργος Βγόντζας


      Όλα ξεκίνησαν από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του τμήματός μας «Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία» με διδάσκοντα τον κύριο Γ. Δουκίδη, όπου κληθήκαμε να σκεφτούμε μια πρωτοποριακή ιδέα με τη χρήση IoT. Μετά από πολλές ιδέες που είχαμε, και εποικοδομητική συζήτηση με τους καθηγητές μας καταλήξαμε στην ιδέα του Sign Me Up, δηλαδή στη δημιουργία «έξυπνων» IoT γαντιών για τη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας στη καθομιλουμένη. Οι καθηγητές μας στήριξαν από την αρχή αυτής της ιδέας μέχρι το τέλος όπου μας έκριναν ικανούς να εκπροσωπήσουμε το Τμήμα μας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - JA Startup Competition 2019. Αφού προκριθήκαμε στον τελικό,  οι καθηγητές μας συνέχισαν να μας βοηθούν με εποικοδομητικό feedback μέχρι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για τον διαγωνισμό. Με τη πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος, λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε δύο διακρίσεις στον τελικό του διαγωνισμού, κάτι που δε θα είχαμε καταφέρει μόνοι μας.

      Άντα Χαλκίδου


      Η Sign Me Up, με τα έξυπνα γάντια που αναγνωρίζουν τις κινήσεις του χεριού και επιτρέπουν την πολυγλωσσική μετάφραση της νοηματικής γλώσσας, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μέσω του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα, μέσα από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Στο συγκεκριμένο μάθημα, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία IoT όπως και  τις γνώσεις και τα εφόδια που αποκτήσαμε από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, με σκοπό να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας ιδέα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό JA StartUp. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, μέσω της οποίας ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους με ενδιαφέρον προς την επιχειρηματικότητα, γνωρίσαμε καινοτόμες ιδέες, παρουσιάσαμε την ιδέα μας και λάβαμε ανατροφοδότηση και προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις. Τέλος, η κατάκτηση του βραβείου καινοτομίας και του δεύτερου βραβείου του διαγωνισμού λειτούργησε ως επιβράβευση της προσπάθειάς μας αλλά και ως κίνητρο για τη συνέχεια.

      Ευδοκία Παπαπολίτη

      Ο λόγος στους αποφοίτους μας

      Γιώργος Θεοδώρου

      Aκολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College London με τίτλο MSc in Computing, Machine Learning & Artificial Intelligence. Σκοπός του άθρου είναι να σας μεταφέρω τις εμπειρίες και εντυπώσεις μου σχετικά με τη μετάβαση στις μεταπτυχιακές σπουδές.

      Πριν ξεκινήσω τις μεταπτυχιακές σπουδές, η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν να αντεπεξέλθω στο επίπεδο γνώσεων που θα απαιτούσε ένα Master στο ICL, καθώς γνώριζα ότι απαιτούνταν γνώσεις προχωρημένων μαθηματικών και στατιστικής. Παρ’ολα αυτά, στην πορεία διαπίστωσα ότι οι γνώσεις μου από το ΔΕΤ, ήταν αρκετές ώστε να επιτρέπουν την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων και την επιτυχία στις εργασίες και τις εξετάσεις. Eδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχή παρακολούθηση ενός τμήματος με αντικείμενο τη μηχανική μάθηση, απαιτείται άριστη γνώση τριών βασικών πυλώνων: γραμμικής άλγεβρας, στατιστικής και γλώσσας προγραμματισμού Python.

      Ως απόφοιτος του τμήματος ΔΕΤ είχα διδαχθεί σε υψηλό βαθμό όλους τους προαναφερθέντες γνωστικούς τομείς. Αναλυτικότερα, τα δύο μαθήματα του πρώτου έτους, «Μαθηματικά Ι» και «Μαθηματικά ΙΙ» καλύπτουν επαρκώς το γνωστικό πεδίο της γραμμικής άλγεβρας. Εν συνεχεία, τα μαθήματα «Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση Ι» και «Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση ΙΙ» εφοδιάζουν τον φοιτητή του τμήματος με τις απαιτούμενες γνώσεις στατιστικής. Τέλος, μέσα από το μάθημα «Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων» οι φοιτητές αποκτούμε ευχέρεια στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι τα περισσότερα μαθήματα συνοδεύονται από μία ή περισσότερες υποχρεωτικές εργασίες, με βοήθησε αφάνταστα στο να οργανώνω και να εκπονώ εργασίες που, επίσης, χρειάστηκαν στο μεταπτυχιακό μου.

      Εν κατακλείδι, θα παρότρυνα όσους φοιτητές του τμήματος ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Computing και διακατέχονται από υψηλές φιλοδοξίες και θέληση, να επιδιώξουν μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

      Αγγελική Καραγιαννάκη

      Και κάπως έτσι ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια μου ζητήθηκε να γράψω κάτι για το Τμήμα που επηρέασε όλη μου την επαγγελματική πορεία. Θυμάμαι τον εαυτό μου, μαθήτρια στα Γιάννενα, να πηγαίνω με τους γονείς μου σε ένα γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού (όχι, δεν υπήρχε ιντερνετ τότε να ψάξεις μόνος σου...). Ήμουν άριστη μαθήτρια, αλλά δεν ήμουν σίγουρη για το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Ήξερα μόνο τι να αποκλείσω καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου γιατρό ή δικηγόρο. Ανάμεσα λοιπόν στα χαρτιά που μου έδωσε εκείνο το γραφείο ήταν και ένα που αφορούσε νέα τμήματα, ανάμεσα σε αυτά και το ΔΕΤ. Μόλις είδα το όνομά του μου έκανε «κλικ» καθώς φαινόταν να συνδυάζει θεματικές περιοχές κάτι που μου άρεσε πολύ και έτσι το επέλεξα. Ευτυχώς για μένα, οι γονείς μου με στήριξαν καθώς με τη βαθμολογία που είχα περνούσα όπου ήθελα και διάλεξα τότε ένα τμήμα που ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν σε όσους τους ρωτούσαν που πέρασε η Αγγελική.

      Έτσι το 2000 διέσχισα την πύλη στην Πατησίων και ξεκίνησαν οι σπουδές μου. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν η άριστη φοιτήτρια. Είχα επιλέξει εκείνα τα χρόνια να τα χαρώ και να μην επενδύω όλο το χρόνο μου στο διάβασμα. Παρόλα αυτά, παρακολουθύσα τα περισσότερα μαθήματα, αφιέρωνα ουσιαστικό χρόνο στις εργασίες που ήταν από τότε πολλές αλλά που σου ανέπτυσσαν πολλές δεξιότητες, οι καθηγητές ανοιχτοί στην επικοινωνία, οι σημειώσεις «ανέβαιναν» στο portal (και όλοι οι φοιτητές των άλλων τμημάτων μας ζήλευαν για αυτό...). Τελειώνοντας το ΔΕΤ, πήγα για μεταπτυχιακό στο Warwick στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Γυρνώντας επειδή πάντα ήταν στόχος μου η διδασκαλία και η έρευνα αποφάσισα να κάνω διδακτορικό. Έτσι μίλησα πρώτα στους καθηγητές του ΔΕΤ (και συγκεκριμένα στον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη) και μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία!

      Σήμερα, αποτελώ μέλος του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN όπου συνεχίζω την έρευνα μου, ενώ ταυτόχρονα διδάσκω και κάποια μαθήματα στο ΔΕΤ (ναι ύστερα από τόσα χρόνια κατάφερα να βρεθώ στην απέναντι πλευρά και να δω τους νέους φοιτητές του ΔΕΤ με τρομερή όρεξη και πάθος να εξελιχθούν). Τέλος, βασική μου ενασχόληση αποτελεί ο συντονισμός του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Πρόκειται για ένα χώρο φιλοξενίας επιχειρηματικών ομάδων και start-up δομών, δηλαδή μικρών ομάδων φοιτητών, αποφοίτων και ερευνητών που δουλεύουν πίσω από την ανάπτυξη μίας καινοτόμου ιδέας και προετοιμασία για έξοδό της στην αγορά με την υποστήριξη και το συντονισμό του πανεπιστημίου. Εφόσον μία ιδέα ωριμάσει σε προϊόν ή υπηρεσία και κερδίσει την αποδοχή της αγοράς, οι ομάδες αυτές εξελίσσονται σε start-up επιχειρήσεις, αποκτούν πελατεία και σταδιακά αυτονομούνται. Αν και για την ώρα η ύπαρξη μιας τέτοιας θερμοκοιτίδας όπως το ACEin σε περιβάλλον Πανεπιστημίου αποτελεί εξαίρεση στη χώρα μας, είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στόχος μου μέσα από αυτή μου την ενασχόληση είναι να διαμεσολαβεί το ίδιο το πανεπιστήμιο για την επαφή των νέων με την πραγματικότητα των επιχειρήσεων και της αγοράς. Συχνά βλέπει κανείς στα αντίστοιχα με το ACEin κέντρα τις start-up ομάδες να δουλεύουν από κοινού με στελέχη επιχειρήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας. Αυτό συντελεί όχι μόνο στην εξοικείωσή τους με το σκέπτεσθαι και τους προβληματισμούς των επιχειρήσεων, αλλά, έχοντας άμεσο πρακτικό αντικείμενο και σκοπό, τους μεταβιβάζει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και τους ωθεί σε σημαντική επιχειρηματική επιτάχυνση.

      Νέα του Τμήματος
      Έρευνα E-Health και Χρήση Ιατρικών Ιστοσελίδων των ELTRUN/ΟΠΑ και doctoranytime

      Έρευνα με θέμα «E-Health και Χρήση Ιατρικών Ιστοσελίδων» πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το doctoranytime την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 με τη συμμετοχή 1512 online καταναλωτών. Την επιστημονική επιμέλεια είχαν ο διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, η διευθύντρια ερευνών του ELTRUN Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη  και ο Υποψήφιος Διδάκτορας Λέων Γαβαλάς.

      Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν Έλληνες online shoppers, με στόχο να διερευνηθεί η χρήση του διαδικτύου για θέματα υγείας για την Ελληνική αγορά. Η έρευνα καταγράφει ιδιαίτερα υψηλές τάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου σε θέματα υγείας από τους Έλληνες online αγοραστές, αλλά και αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του περιεχομένου των σχετικών ιστοσελίδων.

      Άρθρα Φοιτητών και Αποφοίτων

      Τον Πάρη Ζιώγκα, απόφοιτο του ΔΕΤ και συνιδρυτή της επιτυχημένης ελληνικής start-up Advantis Medical Imaging, φιλοξένησε η ιστοσελίδα itspossible.gr. Το δημοσίευμα είναι διαθέσιμο στο link: https://bit.ly/2WlDjbI

      Ο Νίκος Κοκκινοπλίτης, φοιτητής του ΔΕΤ αποτυπώνει την εμπειρία του ως φοιτητής του Τμήματος, με άρθρο του στο Caller.gr. "Άκου φοιτητή" στο link: https://thecaller.gr/opinion/nikos-kokkinoplitis-akoy-foititi/

      Νους υγιής εν σώματι υγιεί

      Καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος συμμετείχαν στο ΟΠΑ Run 2019, στηρίζοντας την εξαιρετική πρωτοβουλία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής.  Ο Αγώνας περιλάμβανε αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων και περίπατο 2 χιλιομέτρων κι εντάσσεται στη στρατηγική κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου ως δράση του Προγράμματος Εθελοντισμού «AUEB Volunteers», αποτελώντας τη μαζικότερη κοινωνική δράση του Πανεπιστημίου των τελευταίων ετών.

      Η πρωτοετής φοιτήτριά μας, Ναταλία Τσαμτσούρη ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, ως πρώτη στην κατηγορία των γυναικών!

      Ένα μήνα πριν, η Ναταλία και ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, κατέκτησαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα στον Αγώνα Δρόμου 5km. «Όλοι μαζί μπορούμε», που διοργάνωσε ο Δήμος Χολαργού-Παπάγου, την Κυριακή 7 Απριλίου!

      Συμβουλευτική Επιτροπή Τήματος

      Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, το Τμήμα ΔΕΤ προχώρησε στη δημιουργία μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής από εξέχουσες προσωπικότητες και στελέχη της αγοράς. Αποστολή της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να λειτουργεί συμβουλευτικά-υποστηρικτικά στο Τμήμα, σε θέματα όπως η στρατηγική του προγράμματος, οι σχέσεις του με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

      Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι τα ακόλουθα:

      Βελλιώτου Πέγκυ Στρατηγικός Εταίρος, KPMG ADVISORY
      Γεράρδος Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ
      Γκεζερλής Παναγιώτης Διευθύνων Σύμβουλος, CONVERT GROUP
      Δοξιάδης Αρίστος Στρατηγικός Εταίρος, BIG PI
      Ηλιακής Στέλιος Γενικός Διευθυντής, SLEED
      Λάμπρου Μαρίκα Διευθυντής, ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ
      Μαύρος Θάνος Βασικός Εταίρος, ΕΥ
      Μοραϊτάκης Νίκος Διευθύνων Σύμβουλος, WORKABLE
      Νικολαΐδης Βύρων Διευθύνων Σύμβουλος, PEOPLECERT
      Παπανδρέου Ελένη Διευθύνων Σύμβουλος, INTERSYS
      Παπαντωνόπουλος Σωτήρης Διευθύνων Σύμβουλος, INSURANCEMARKET
      Πασσαλής Γιώργος Διευθυντής, ACCENTURE
      Παναγιωτοπούλου Λίτσα Γενική Γραμματέας, Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο & Συνιδρίτρια και Διευθύνων Σύμβουλος, EVIA IP ltd
      Χριστοδούλου Νίκος Bασικός Εταίρος, DELOITTE
      Αναγόρευση Διδάκτορα

      Ο Γιαννόπουλος Αθανάσιος παρουσίασε και υποστήριξε με επιτυχία τη διατριβή του με θέμα: «Αξιοποίηση Ερευνητικού Αποτελέσματος Πληροφορικής και δημιουργία Καινοτομίας στο πλαίσιο συνεργατικών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης στο χώρο των Μεταφορών (Exploitation of IT Research results and the creation of Innovation in the context of collaborative Transport R&D projects)», με επιβλέπoντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη, και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Tμήματος κατά την 9η Συνεδρίαση στις 23 Μαΐου 2019.

      Ορκωμοσίες του Τμήματος

      Στις 6 Ιουνίου 2019 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των πτυχιούχων του Τμήματος που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Στην τελετή ορκίστηκαν συνολικά 34 φοιτητές. Το Τμήμα τους εύχεται καλή σταδιοδρομία και επαγγελματική ανέλιξη!

      Νέα μεταπτυχιακών προγραμμάτων
      ΠΜΣ στη στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία

      Tο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία (MSc in Management Science and Technology) πήρε μέρος στην 3η έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών του eduguide που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο διευθυντής του προγράμματος Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Λεκάκος πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τους στόχους του προγράμματος, τις επιστημονικές περιοχές που υποστηρίζει και τις προοπτικές των αποφοίτων του. Μπορείτε να δείτε το video της παρουσίασης στο ΥouΤube.

      ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική

      Παρουσίαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Επιχειρηματική Αναλυτική (MSc in Business Analytics) πραγματοποίησε ο διευθντής του προγράμματος Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου στην 3η έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών του eduguide στις 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου μίλησε για τον αναδυόμενο αυτό επιστημονικό κλάδο και τις προοπτικές που προσφέρει. H παρουσίαση είναι διαθέσιμη στο σχετικό video.

      MBA International

      Στις 29 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Ημέρα Καριέρας (Career Fair) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό - MBA International. To Career Fair του ΜΒΑ International αποτελεί σημείο συνάντησης εκπροσώπων πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με φοιτητές και απόφοιτους του Προγράμματος στο πλαίσιο προγραμματισμένων συνεντεύξεων.  Στο φετινό Career Fair συμμετείχαν περίπου 100 φοιτητές και απόφοιτοι του Προγράμματος και περίπου 38 εκπρόσωποι εταιρειών διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων (Καταναλωτικών Αγαθών, Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Ενέργειας, Τεχνολογίας, Τηλεπικοινωνίες, Καταναλωτικών Υπηρεσιών κ.α.). Το 95% των εταιρειών που συμμετείχαν αξιολόγησαν πολύ θετικά τους υποψηφίους ενώ το 22% εξ’ αυτών έχουν ήδη προχωρήσει σε δεύτερο γύρο συνεντεύξεων.

      Γνωρίστε τους πρεσβευτές (Ambassadors) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό - MBA International μέσω της νέας ιστοσελίδας του Προγράμματος https://imba.aueb.gr/ambassadors/. Οι i-MBA Ambassadors είναι απόφοιτοι του Προγράμματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με διαφορετικό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο, με τους οποίους μπορούν υποψήφιοι φοιτητές από το εξωτερικό να επικοινωνήσουν για να λάβουν πληροφορίες για το Πρόγραμμα από την οπτική του φοιτητή. Μέσω της νέας ιστοσελίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τον Ambassador που θέλουν να επικοινωνήσουν ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή αλλά και τον επαγγελματικό κλάδο που τους ενδιαφέρει. Σε αυτή την πρωτοβουλία αρωγοί στάθηκαν, για άλλη μια φορά, οι απόφοιτοι του Προγράμματος οι οποίοι με μεγάλη προθυμία υποστηρίζουν πάντα όλες τις δράσεις του Προγράμματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

      Στις 23 Μαΐου 2019, στελέχη της PCT S.A. (Pireaus Container Terminal S.A.) υποδέχθηκαν φοιτητές του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό - MBA International στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Πέραμα Αττικής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της εταιρείας και ενημερώθηκαν σχετικά με την ιστορία, τις υπηρεσίες αλλά και για τις νέες πρωτοβουλίες και δράσεις για το προσεχές μέλλον.

      Στις 20 Μαΐου του 2019, οι μαθητές του μαθήματος TOPAZ Simulation  Game επισκέφθηκαν τα γραφεία της PwC στην Ελλάδα για την ανακοίνωση της νικητήριας ομάδας του Simulation Game. Την ανακοίνωση έκαναν ο κος Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC στην Ελλάδα και ο καθηγητής του μαθήματος, κος Ηλίας Καπούτσης.  Η νικητήρια ομάδα Fortuna θα συμμετάσχει στον Διεθνή Τελικό του Global Management Challenge, τον μεγαλύτερο Διαγωνισμό Στρατηγικής Παγκοσμίως. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Ekaterinburg της Ρωσίας (5-7 Ιουλίου 2019) με τη σημαντική υποστήριξη και χρηματοδότηση της PwC Ελλάδας.

      Ο διευθυντής του MBA International Αναπληρωτής Καθηγητής Eric Soderquist παρουσίασε το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης μεταπτυχιακών σπουδών του eduguide, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.  Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το video της παρουσίασης στο ΥouΤube.

      ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

      Tο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (MSc in Human Resource Management) συμμετείχε στην 3η έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών του eduguide στις 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου, διευθυντής του ΠΜΣ, παρουσιάσε τη δομή, το περιεχόμενο και τις προοπτικές του προγράμματος. Ολόκληρη η παρουσίαση είναι διαθέσιμη σε video.

      Aφιέρωμα στο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, με συνέντευξη του διευθυντή του προγράμματος Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου αλλά και testimonials φοιτητών και αποφοίτων, φιλοξένησε το HR Professional με τίτλο «MSc in HRM, ΟΠΑ: Ένα πρόγραμμα που εξελίσσει και εξελίσσεται».

      Απόσπασμα του αφιερώματος αναφέρει: "Έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 15 χρόνια λειτουργίας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται, να καλλιεργεί την επιστημονική γνώση και να στελεχώνει αποτελεσματικά τα τμήματα ΔΑΔ της χώρας τόσο με entry-level όσο και με έμπειρα στελέχη, ικανά να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος."

      Το Διατμηματικό ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού πραγματοποίησε τον Απρίλιο  (6-9/4/2019) εκπαιδευτική εκδρομή (study trip) στο Μιλάνο. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος παρευρέθηκαν στο Bocconi University όπου παρακολούθησαν παρουσίαση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Silvia Bagdadli με θέμα "Global talent management: insights from research and practice". Η διδάσκουσα του ΜΠΣ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Αποσπόρη πραγματοποίησε παρουσίαση του ΔΠΜΣ στη ΔΑΔ. Η εκπαιδευτική εκδρομή περιελάμβανε και επίσκεψη στην εταιρεία RATTI S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στη παραγωγή υψηλής ποιότητας και τέχνης υφασμάτων και έχει διακριθεί στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Αειφορίας στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ξενάγηση στους φοιτητές μας στα τμήματα της εταιρείας αλλά και παρουσιάσεις από στελέχη της σχετικά με τη στρατηγική  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Αειφορίας της Ratti.

      Υπεύθυνα μέλη ΔΕΠ: Αν. Καθ. Γεώργιος Λεκάκος, Αν. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος
      Επιμέλεια σύνταξης: Μαρία Κοντούλη
      Τεχνική υποστήριξη - online έκδοση: Βασιλική Ταγκαλάκη