Testimonials Αποφοίτων

Νίκος Αντωνίου
Data Scientist, Satalia

“Ο πυρήνας κάθε προγράμματος σπουδών είναι οι άνθρωποι, φοιτητές και καθηγητές. Οι άνθρωποι που αποτελούν το ΔΕΤ, με τους/τις οποίους/ες συνεργάστηκα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, είναι ο πρωτεύων λόγος που μπορούμε να διατεινόμαστε ότι το ΔΕΤ ηγείται του κλάδου στην Ελλάδα.

Τα θεμέλιά της (απρόσμενης) αποδοχής μου στο Master of Business Analytics του MIT (MBAn) τέθηκαν από το ΔΕΤ και, κυρίως, τη συνεργασία μου με τους συμφοιτητές και καθηγητές μου. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής ήταν ο σεβασμός, η κατανόηση, η καθοδήγηση και η επιδίωξη της αριστείας.

Η καθοδήγηση των καθηγητών/τριών με βοήθησε να επιλέξω το πεδίο που θα ακολουθούσα, την Ανάλυση Δεδομένων. Μετά την αποφοίτησή μου, είχα αναγνωρίσει το MBAn ως τη φυσική συνέχεια του ΔΕΤ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την επιχειρησιακή έρευνα, τα analytics και την ανάπτυξη λογισμικού, σε ένα εφαρμοσμένο και επιχειρηματικό πλαίσιο.

Οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν, όπως η έρευνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δαμιανό Χατζηαντωνίου, η πτυχιακή με τον Επίκουρο Καθηγητή Ζαχαριάδη και το εξάμηνο Erasmus+ στη Δανία, μου επέτρεψαν να επιτύχω τον στόχο μου. Οι φοιτητές του ΔΕΤ έχουν πρόσβαση σε πολλές ευκαιρίες και τους προτρέπω να τις αξιοποιήσουν, όπως προτρέπω και τους καθηγητές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται και να συνεργάζονται με τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Το ΔΕΤ μου έμαθε ότι και ο τελευταίος φοιτητής που εισάγεται (107ος στην περίπτωσή μου) μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε θελήσει, αρκεί να έχει υπομονή, επιμονή, όρεξη για το αντικείμενο και εμπιστοσύνη στα άτομα με τα οποία συνεργάζεται, σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Προσωπικά, δεν ξέρω τι ακριβώς θα συναντήσω στη Βοστώνη, αλλά το ίδιο συναίσθημα είχα και όταν πέρασα στο ΔΕΤ και τελικά καλά πήγε (όπως θα πάει και για εσάς)!”

Λευτέρης Αραπάκης
Συνιδρυτής & Διαχειριστής Ενάλεια

“Τί θα μπορούσα να γράψω, το οποίο να ήταν ενδιαφέρον ή χρήσιμο σε κάποιο φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Η αλήθεια είναι πως δε ξέρω, οπότε απλώς θα παραθέσω τη δική μου ιστορία. Όταν ξεκινούσα τις σπουδές μου στο ΔΕΤ, δεν είχα ιδέα τι ήθελα να κάνω, ήμουν εντελώς αποπροσανατολισμένος σε σχέση με την καριέρα που ήθελα να ακολουθήσω. Σταδιακά, αυτό άρχισε να αλλάζει, αν και δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε. Ο λόγος είναι ότι πήρα βιώματα από πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές συνθήκες και καταστάσεις, εμπειρίες που με πίεσαν να βγω έξω από το comfort zone μου. Είμαι ευγνώμων για αυτό, τόσο στους καθηγητές που είχα, που με πίεσαν να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, όσο και στο πρόγραμμα σπουδών, που παρείχε τόσο διαφορετικά ερεθίσματα. Αυτό το μείγμα, ήταν από τους κύριους παράγοντες που με ώθησε ώστε να δημιουργήσω την «Εναλεία», μια κοινωνική start-up που έχει ως όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο. Μέσα από την «Εναλεία» ξεκινήσαμε την πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας πάνω από 110 ανέργους, αλλά και τη δράση Mediterranean Cleanup, μια από τις μεγαλύτερες δράσεις καθαρισμού της θάλασσας από πλαστικό στην Ευρώπη, μέσω της οποίας καθαρίζουμε πάνω από 4.000 κιλά πλαστικού από το βυθό της θάλασσας κάθε εβδομάδα, τα οποία μετατρέπονται σε νέα προϊόντα, όπως κάλτσες και μαγιό. Μάλιστα, για το Mediterranean Cleanup, βραβευτήκαμε πρόσφατα ως "Young Champion of the Earth-Europe", που είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάκριση που δίνει ο ΟΗΕ για άτομα 18-30 ετών.

Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο 5 χρόνια πριν; Σε καμία περίπτωση, και αυτό είναι ένα από τα μαθήματα που κρατώ από αυτό το ταξίδι. Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο και να πω στον εαυτό μου τα 3 κύρια μαθήματα που αποκόμισα, αυτά, ίσως, θα ήταν τα εξής:

  1. Να κρατάς ανοιχτό μυαλό. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου από τις σκέψεις ή τις προηγούμενες εμπειρίες σου. Ξεκίνα με το να επηρεάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι.
  2. Προσαρμόσου. Όπως λέει και η θεωρία τις εξέλιξης, οι οργανισμοί που επιβιώνουν δεν είναι ούτε οι πιο έξυπνοι, ούτε οι πιο δυνατοί, αλλά αυτοί που μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα.
  3. Κάνε κάτι που σε γεμίζει. Δημιούργησε λύσεις για προβλήματα (εμπορικά ή κοινωνικά) που σε προβληματίζουν.

Είναι χρέος της δικιάς μας γενιάς να βγούμε μπροστά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε “άλλους” να λύσουν τα δικά μας προβλήματα. Η οικονομική κρίση της χώρας μας, αλλά και η κλιματική κρίση που έρχεται, αυτό μας λένε.”

Κωστής Βασιλακάκης
Sr. Business Development Manager, ML Services

“Το 2020 σηματοδότησε μεταξύ άλλων, τα 10 χρόνια από την αποφοίτηση μου από το ΔΕΤ. Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή, δεν θα μπορούσα να ήμουν πιο χαρούμενος από τα όσα το τμήμα μου έχει προσφέρει.

Πρώτον, ο απαιτητικός και πολύπλευρος κύκλος σπουδών με προετοίμασε και μου έδωσε την ευκαιρία να φοιτήσω σε ένα από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική. Τα ομαδικά projects που ήταν μέρος πολλών μαθημάτων αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τον τρόπο εκμάθησης και συνεργατικότητας που απαιτείται από τα αμερικανικά ιδρύματα.

Δεύτερον, οι τεχνικές γνώσεις όσον αφορά στις ποσοτικές μεθόδους, ανάπτυξη κώδικα και αλγορίθμων, καθώς και στη διαχείριση βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων μου προσέφεραν την αναλυτική σκέψη και δεξιότητες για να δουλέψω ως data scientist σε μια από τις Big 4 στη Νέα Υόρκη.

Τρίτον, ο συνδυασμός μαθημάτων στην τομή της τεχνολογίας και του business, έθεσε τα θεμέλια και μου έδωσε τα εφόδια να ηγηθώ της παγκόσμιας στρατηγικής Go-To-Market για τη πλατφόρμα Machine Learning της Amazon, που λέγεται SageMaker. Αυτός είναι και τωρινός μου ρόλος, αλλά η λίστα δεν σταματάει εκεί.

Τέταρτον, οι καθηγητές του τμήματος έχοντας φοιτήσει στην πλειοψηφία τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν μεταφέρει τη φιλοσοφία και μεθοδολογίες που ακολουθούνται από κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως. Η πρακτική φύση των μαθημάτων προσφέρει στους φοιτητές χρήσιμες και εφαρμόσιμες γνώσεις κάνοντας τους αρεστούς σε πολλά πανεπιστήμια και εργοδότες. Σε συνδυασμό, οι σχέσεις των καθηγητών με πολλούς industry leaders δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές για internships και άμεση ανεύρεση εργασίας. Επιπρόσθετα, η φιλική και προσωπική τους στάση αποτελούν τον πυρήνα ενότητας μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και αποφοίτων.

Τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, το τμήμα μου έχει προσφέρει την ευκαιρία να χτίσω σχέσεις με ανθρώπους που θεωρώ πραγματικούς φίλους, και με ανθρώπους που έχουν διακριθεί παγκοσμίως και αποτελούν ανεξίτηλο κομμάτι του επαγγελματικού μου κύκλου.

Για όλα τα παραπάνω αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδρυτές, καθηγητές, διδάκτορες, και υποστηρικτικό προσωπικό που ξεκίνησαν και καθημερινά αναβαθμίζουν ένα τόσο σύγχρονο τμήμα. Με χαρά να βοηθήσω οποιοδήποτε μαθητή σκέφτεται αν το ΔΕΤ είναι η σωστή επιλογή, ή οποιοδήποτε φοιτητή ή απόφοιτο θέλει να σπουδάσει ή να δουλέψει στο εξωτερικό.”

Μαριλένα Βελώνια-Μπελλώνια
Customer Success Account Manager @ Microsoft Greece

“Παρατηρούμε τις τεχνολογίες δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη να δημιουργούν υψηλή αξία για την ανθρωπότητα, έχοντας θετικό αποτύπωμα σε όλους τους τομείς της αγοράς και στην καθημερινή μας ζωή. Είναι, όμως, πάντοτε υπεύθυνη η ανάπτυξη και η χρήση τους; Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει πολλαπλές προεκτάσεις, όπως το αν τεχνολογικές εφαρμογές είναι το ίδιο δίκαιες με όλους τους ανθρώπους, ή το αν είναι επεξηγήσιμες και αξιόπιστες να υλοποιηθούν σε διαφορετικές συνθήκες. Νιώθοντας την ανάγκη να συνεισφέρω στην απάντησή τους, επιδίωξα να ακολουθήσω Μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Technology Policy.

Η εμπειρία μου στο ΔΕΤ μου έδωσε την ευκαιρία να εκτεθώ σε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές από τη διοίκηση επιχειρήσεων, στον προγραμματισμό, και την επιχειρησιακή έρευνα. Το ΔΕΤ με εφοδίασε με κατανόηση της σχέσης των επιστημονικών αυτών περιοχών, των υλοποιήσεών τους στην αγορά και της αξίας που η τεχνολογία δημιουργεί. Επιπρόσθετα, η κοινότητα των εθελοντικών φοιτητικών οργανισμών που περιβάλλουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον δίνουν τη μοναδική δυνατότητα στους φοιτητές να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες σε περιοχές ενδιαφέροντός τους, κάτι που είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω μέσω της ενασχόλησής μου με το TEDxAUEB με την καθοδήγηση του Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου. Η ερευνητική εμπειρία της πτυχιακής μου εργασίας πάνω στην "Ηθική στην ΤΝ" με την καθοδήγηση του Καθηγητή Γεωργίου Λεκάκου, με βοήθησε να ανακαλύψω και να αγαπήσω τον τομέα της Τεχνολογικής Ηθικής, το Technology Policy, την έρευνα και ήταν καθοριστική για την επιλογή της θεματολογίας του Μεταπτυχιακού. 

Το ΜΙΤ Technology and Policy Program έχει σκοπό να αντιμετωπίσει κοινωνικές προκλήσεις μέσω έρευνας και εκπαίδευσης στη διασταύρωση της Τεχνολογίας και του Policy. Μερικοί από τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η εστίαση στην εκπαίδευση μέσω ομαδικής και ατομικής ερευνητικής ενασχόλησης και η ευελιξία στο περιεχόμενο των μαθημάτων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε φοιτητή. Μια σημαντική δεξιότητα που οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και πρόκληση, είναι η απορρόφηση και ο συνδυασμός γνώσεων από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, ώστε να αναπτυχθεί νέα γνώση στο πλαίσιο διεπιστημονικών περιοχών.

Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο ΔΕΤ, είχα μόνο ενδείξεις για το αντικείμενο με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά στη συνέχεια. Πιστεύω, όμως, πως το ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι διδάσκοντες, τα μαθήματα και οι κατευθύνσεις, η πρακτική άσκηση και η πτυχιακή εργασία είναι ευκαιρίες που μας βοηθούν να κάνουμε βήματα προς την ανακάλυψή τομέων που πραγματικά μας ενθουσιάζουν.”

Αναστασία Γρίβα, Λέων Γαβαλάς
Υποψήφιοι διδάκτορες Τμήματος ΔΕΤ

“Μετά από μια 10ετή επαφή με την κοινότητα φοιτητών, αποφοίτων και καθηγητών του ΔΕΤ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η επιλογή των σπουδών μας ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να κάνουμε σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αυτή τη στιγμή παράλληλα με τις διδακτορικές μας σπουδές δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στο αντικείμενο των mobile shopper marketing και των retail analytics. Το 2012 ολοκληρώσαμε τις προπτυχιακές μας σπουδές στο ΔΕΤ. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε διαφορετικές μεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήματα και στο MBA International, ενώ τώρα είμαστε και πάλι στο ΔΕΤ υποψήφιοι διδάκτορες.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ καλύπτει αρκετά αντικείμενα, ερχόμενο απέναντι  από το μοντέλο εξειδίκευσης που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην αγορά εργασίας. Η δυνατότητα κατανόησης διαφορετικών αντικειμένων, τεχνικών και business, προσωπικά μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε ανάμεσα στους δύο κόσμους και να μπορούμε να προτείνουμε τεχνικές λύσεις που έδιναν αξία σε πραγματικά προβλήματα της αγοράς.

Κάνοντας ανασκόπηση στη βάση του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΕΤ, διαπιστώνουμε ότι πάνω από το 97% των συμφοιτητών μας αυτή τη στιγμή εργάζεται σε θέση σχετική με το αντικείμενο μας.  Το εντυπωσιακό νούμερο σχετίζεται τόσο με το σωστό timing και τις πρακτικές γνώσεις που αποκτάς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών, αλλά και ένα σύνολο παραγόντων που έχουν να κάνουν περισσότερο με τα ερεθίσματα και τα soft skills που αναπτύσσεις χάρη στη δομή του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα εξελίσσεται σταθερά, όπως διαπιστώνουμε από την επαφή με φοιτητές ΔΕΤ οι οποίοι σε κάποια αντικείμενα ίσως έχουν περισσότερες γνώσεις από εμάς.

Αυτό το συνδυαστικό υπόβαθρο το αξιοποιήσαμε στη μέχρι στιγμής εμπειρία μας σαν ερευνητές και σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεκινήσαμε πρόσφατα.

Πέρυσι βγάλαμε στην αγορά την εφαρμογή bespot (bespot.me), προσφέροντας μια υπηρεσία loyalty και analytics για τον κλάδο του λιανεμπορίου, η οποία βραβεύτηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας The Digital Gate

Παράλληλα η Αναστασία διακρίθηκε στο διαγωνισμό Ennovation με το πρώτο βραβείο για την επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας της. Περισσότερες πληροφορίες στο shopmind.gr.

Κλείνοντας, τόσο το ΔΕΤ όσο και η ερευνητική μας δραστηριότητα από το προπτυχιακό επίπεδο στο εργαστήριο ELTRUN μας έδωσε δεξιότητες και γνώσεις για να μπορούμε να αναπτύξουμε σωστά ψηφιακά προϊόντα.”

Αγγελική Γαντζία
Data Scientist, Satalia

“Στο πλαίσιο επαγγελματικού προσανατολισμού, ένας καθηγητής του ΔΕΤ κάποτε μας είπε «να επιλέξουμε ότι μας κάνει να ξεχνιόμαστε, όποια ασχολία κάνει την ώρα να περνάει δίχως να το καταλάβουμε». Για εμένα, αυτό είναι η Επιστήμη των Δεδομένων και έτσι επέλεξα το μεταπτυχιακό Master of Business Analytics του MIT, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα για μηχανική μάθηση και βελτιστοποίηση.

Αυτό που με γοητεύει πολύ στον κλάδο είναι η νέα αξία που μπορεί να δημιουργήσει. Η Επιστήμη των Δεδομένων έχει πολλές συναρπαστικές και δημιουργικές εφαρμογές για επιχειρήσεις, καταναλωτές, ασθενείς, ερευνητές, το περιβάλλον κα. Ως κλάδος, απαιτεί γνώσεις σε πολλά αντικείμενα, αλλά τελικά σε ανταμείβει με ευρήματα, μοτίβα και τάσεις που δεν φαίνονται με ανθρώπινο μάτι.

Ο λόγος που είμαι αυτή τη στιγμή data scientist είναι ότι το ΔΕΤ έχει τεράστιο εύρος των μαθημάτων που με βοήθησε να ανακαλύψω την καριέρα που μου αρέσει. Είμαι πολύ περήφανη που πέρασα από το ΔΕΤ. Έχουμε εξαιρετικούς καθηγητές που νοιάζονται για μας, προχωρημένο και επίκαιρο πρόγραμμα σπουδών, κλίμα συνεργασίας (και όχι ανταγωνισμού) με τους συμφοιτητές και στήριξη από τη γραμματεία και το γραφείο διασύνδεσης. Αθροιστικά, αυτά είναι ανεκτίμητα. Από το ΔΕΤ κρατάω την επιχειρηματική νοοτροπία, τις καλαίσθητες/εντυπωσιακές παρουσιάσεις και τα softskills που με βοήθησε να αναπτύξω.

Για τους φοιτητές μας έχω δύο συμβουλές: Η πρώτη είναι να μην αυτο-απορρίπτονται από ανασφάλεια. Χάνουμε το 100% των βολών που δεν ρίχνουμε. Οπότε, στείλτε βιογραφικά, δηλώστε συμμετοχή σε διαγωνισμούς, κάντε αιτήσεις για μεταπτυχιακά/υποτροφίες/start-up χρηματοδοτήσεις, όσο και αν θεωρείτε ότι η πιθανότητα να επιλέξουν εσάς είναι ελάχιστη.

Η δεύτερη συμβουλή μου είναι να πάτε στο εξωτερικό για Erasmus ή/και εθελοντισμό (π.χ. με την AIESEC). Για εμένα ήταν από τις πιο χαρούμενες και έντονες εμπειρίες που έχω. Οι άνθρωποι που θα γνωρίσετε, τα μέρη που θα δείτε και αυτά που θα μάθετε θα σας αλλάξουν ριζικά. Συν, είναι δυο πράγματα που πάντα ξεχωρίζουν στο βιογραφικό!”

Γεώργιος Γεμενετζής
MSc in Marketing Management, ESADE Business & Law School

“Τι να πρωτοπώ για το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Σίγουρα είναι ένα τμήμα που διαφέρει από τα υπόλοιπα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η μεγαλύτερη διαφορά του όμως δεν είναι στο αντικείμενο σπουδών αλλά στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και εντατικό και απαιτεί την διαρκή ενασχόληση των φοιτητών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα projects και τα παραδοτέα εργασιών, προσφέρουν τη δυνατότητα προετοιμασίας για τον τρόπο εργασίας στη μετέπειτα επαγγελματική ζωή. Είναι ένα τμήμα το οποίο συνεχώς εξελίσσεται ανάλογα με τις απατήσεις της αγοράς εργασίας  και μπορώ να πω ότι αποτελεί πρότυπο γα τα υπόλοιπα τμήματα του ΟΠΑ.

Προάγει την ακαδημαϊκή αριστεία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Όντας ενεργός φοιτητής διαπίστωσα το μεράκι και την όρεξη που έχουν οι καθηγητές για το αντικείμενό τους ο καθένας ξεχωριστά αλλά και την αγάπη τους να το μεταλαμπαδεύσουν στους φοιτητές τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών οι φοιτητές λαμβάνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να σκέφτονται καινοτόμα αλλά και γνώσεις γύρω από τον τομέα της επιχειρηματικότητας. Σημαντική αρωγή αποτελούν και τα κέντρα επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου.

Οι σπουδές στο τμήμα αποτελούν για μένα μια σημαντική επιλογή για την οποία δεν μετανιώνω. Αρκετές φορές εκφραζόταν δυσαρέσκεια ότι το τμήμα επενδύει παραπάνω στην πληροφορική κατά τα πρώτα έτη. Όμως αν και ακολούθησα το business κομμάτι του τμήματος, τα μαθήματα προγραμματισμού τα δύο πρώτα έτη με βοήθησαν να αναπτύξω αρκετά την αλγοριθμική μου σκέψη. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ότι το τμήμα μου έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσω μέσω του προγράμματος Erasmus+ στη Γαλλία καθώς και την ενασχόλησή μου στη διοργάνωση του φοιτητικού συνεδρίου του τμήματος.

Tέλος, μπορώ με σιγουριά να εκφράσω ότι οι σπουδές στο ΔΕΤ αποτέλεσαν μια καλή προετοιμασία και μια γερή βάση ώστε να προσαρμοστώ γρήγορα και να σπουδάσω σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ESADE.”

Στέφανος Γεωργίου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Queen's University του Καναδά
Απόφοιτος διδακτορικού προγράμματος σπουδών Τμήματος ΔΕΤ

“Στις αρχές των διδακτορικών σπουδών μου, πίστευα πως ήξερα ήδη να κάνω έρευνα. Όταν όμως ήρθα στο ΔΕΤ και πιο συγκεκριμένα στο εργαστήριο του κ. Διομήδη Σπινέλλη, τότε πραγματικά ανακάλυψα πως εκπονείται σωστή έρευνα και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι (να τα καταφέρεις). Από τον κ. Σπινέλλη, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, διδάχθηκα πως να προσεγγίζω ερευνητικά προβλήματα καθώς και την αξία της απλής σκέψης, της ειλικρίνιας και της τυπικότητας. Με δίδαξε επίσης πως να αξιοποιώ τις τεχνικές γνώσεις μου ώστε να διαχειρίζομαι πληροφοριακά συστήματα για να επιλύω προβλήματα της καθημερινότητάς μου και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας θαύμασα τις πολλές καινοτόμες ιδέες του.

Οι πρακτικές για έρευνα και διδασκαλία που υιοθέτησα από το ΔΕΤ με βοηθούν ως και σήμερα όταν χρειάζεται να καθοδηγήσω τους φοιτητές μου. Πλέον εργάζομαι στο Queen's University του Καναδά όπου συνεχίζω την μεταδιδακτορική μου έρευνα στην εξοικονόμηση ενέργειας και μηχανική μάθηση. Ειλικρινά θεωρώ πως τα εφόδια που πήρα από το πανεπιστήμιο κατά τα έτη του Διδακτορικού μου, σε συνδυασμό με το κύρος του ονόματος του κ. Σπινέλλη στον κλάδο μου άνοιξαν πόρτες προς μεγάλα πανεπιστήμια κα ιεπιστημονικά ιδρύματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω από καρδιάς σύσσωμο το προσωπικό του ΔΕΤ και τους φοιτητές του για τα υπέροχα χρόνια και τις αναμνήσεις που μου προσέφεραν όσο ήμουν στην Αθήνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα είμαι πάντα περήφανος (και χαρούμενος) για τις σπουδές μου στο ΔΕΤ!.”

Αργύρης Γιαμαλάκης
Global Portfolio Lead, Diageo, Ολλανδία

“Την τελευταία μέρα πριν την κατάθεση του μηχανογραφικού είχα αποφασίσει να δηλώσω ως πρώτη επιλογή μια από τις υπόλοιπες σχολές του ΟΠΑ. Τελικά, όμως, άλλαξα γνώμη καταλήγοντας να βάλω το ΔΕΤ στην κορυφή της λίστας. Κοιτώντας πίσω τόσα χρόνια μετά, είμαι βέβαιος πως αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να είχα κάνει.

Το Τμήμα και το πρόγραμμα σπουδών που προσέφερε μου επέτρεψε να αποκτήσω θεμελιώδεις γνώσεις πάνω σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Τελικά επέλεξα εκείνο που θεωρούσα ότι μου ταίριαζε περισσότερο, καταλήγοντας στην κατεύθυνση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, τομέα στον οποίο αργότερα έκανα μεταπτυχιακό και όπου εργάζομαι ακόμα και σήμερα.

Η αντιμετώπιση όλων των μαθημάτων μέσα από πρακτική εξάσκηση με εργασίες και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, βοήθησε στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων οργάνωσης, συνεργατικότητας και αντιμετώπισης διοριών που εξακολουθούν να είναι χρήσιμες ακόμα και σήμερα. Δραστηριότητες εκτός του προγράμματος σπουδών όπως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και σε έρευνες των εργαστηρίων που συνδέονται με το Τμήμα και η συμμετοχή και η διοργάνωση του Φοιτητικού Συνεδρίου, προσέφεραν επιπλέον πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Η πρακτική άσκηση στον τελευταίο χρόνο των σπουδών μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία ήδη πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μου και με προετοίμασε για την πραγματικότητα εκτός πανεπιστημίου.

Και φυσικά ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα της σχολής είναι οι καθηγητές, καθώς δύσκολα θα έβρισκε κανείς καλύτερους στον αντικείμενο τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πέρα από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, όμως, εκείνο που εκτιμούσα ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι έδειχναν πραγματικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των φοιτητών τους και ήταν πρόθυμοι να τους προσφέρουν βοήθεια και καθοδήγηση τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών όσο και μετά την αποφοίτηση τους και αυτό δεν είναι κάτι που συναντάς εύκολα σε άλλες σχολές.

Αρκετά χρόνια μετά το πέρας των σπουδών μου πλέον, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το ΔΕΤ μου προσέφερε τις κατάλληλες βάσεις και γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθω με επιτυχία στις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις που συνάντησα στη μετέπειτα πορεία μου. Και κρίνοντας και από τους παλιούς μου συμφοιτητές και συναδέλφους, το ίδιο ισχύει για το σύνολο των φοιτητών του.”

Βαγγέλης Γιαννίκας
Αναπληρωτής Καθηγητής, School of Management, University of Bath

“Έχοντας κλείσει μια δεκαετία από τότε που αποφοίτησα από το ΔΕΤ, συνειδητοποιώ ότι η τεράστια επιτυχία του ίσως να μην είναι τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των φοιτητών του ή οι υψηλές θέσεις προτίμησης στο μυαλό υποψηφίων φοιτητών. Είναι μάλλον το γεγονός πως, ακόμα και 10-15 χρόνια μετά, οι απόφοιτοί του τμήματος (από όλα τα επίπεδα σπουδών) μιλούν με τα καλύτερα λόγια για μια ομάδα ανθρώπων —καθηγητών και διοικητικού προσωπικού­­— που τους βοήθησαν να αναπτυχθούν, να βελτιωθούν και να χτίσουν τα θεμέλια μιας επιτυχημένης καριέρας. Που μιλούν για ένα τμήμα που θα επέλεγαν με κλειστά μάτια αν αποφάσιζαν σήμερα για τις σπουδές τους, που επιστρέφουν σε αυτό με την πρώτη ευκαιρία για τα πουν με τους καθηγητές τους, που ακόμα επαινούν στους φίλους και συναδέλφους τους.

Το επίπεδο των σπουδών, η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, η σχέση που έχει το τμήμα με τον αγορά και τη βιομηχανία, είναι γνωστά. Ίσως από τα σημαντικότερα πράγματα που με δίδαξε το τμήμα (και που πραγματικά πιστεύω ότι οφείλεται στο συγκεκριμένο τμήμα) είναι η πεποίθηση πως με σκληρή δουλειά, συγκεκριμένους στόχους, κατάλληλες συνεργασίες, όρεξη και μεράκι, η εξέλιξη και η πρόοδος είναι αναπόφευκτη. Προσωπικά, κάπως έτσι κατάφερα να συνεχίσω τις σπουδές που και να ξεκινήσω μια ακαδημαϊκή καριέρα στην Αγγλία και αντίστοιχα παραδείγματα από αποφοίτους του ΔΕΤ είναι πολλά.

Γνωρίζω πως όλα αυτά ίσως ακούγονται υπερβολικά, και ίσως φέρνουν περισσότερο σε διαφήμιση του τμήματος, αλλά είναι γεγονός ότι η ζωή μου, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, θα ήταν πολύ διαφορετική αν το 2005 δεν είχα αποφασίσει να φοιτήσω στο ΔΕΤ. Το ίδιο βιώνω για πολλούς φίλους από το τμήμα που έχουν χτίσει επιτυχημένες καριέρες σε Ελλάδα και εξωτερικό· οπότε μάλλον δεν είμαι ο μόνος.”

Δρ. Αθανάσιος Γκούρας
HR specialist

“Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο τμήμα, σαν προπτυχιακός φοιτητής, το DNA της αριστείας, της διάκρισης και της υψηλής ποιότητας ερευνητικού και ακαδημαϊκού περιεχομένου ήταν διάχυτο. Και ήταν μόλις η δεύτερη χρονιά που λειτουργούσε το τμήμα. Αμέσως αντιλήφθηκα ότι κάναμε το perfect match και ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιλογή μου αυτή. Ο χρόνος έδειξε ότι αυτές οι αξίες ρίζωσαν βαθιά μέσα μου και με εξέλιξαν σαν ακαδημαϊκό και σαν επαγγελματία στο ευρύτερο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Σε ένα κόσμο που φαίνεται να συμβιβάζεται με την μετριότητα και το "πασάλειμμα", εγώ νιώθω δυνατός και να στέκομαι καλά στα πόδια μου στο πεδίο της επιστήμης. Γιατί ακριβώς αυτό το DNA με έμαθε να διεκδικώ, να μην συμβιβάζομαι και να παλεύω για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εκείνους τους ανθρώπους του τμήματος που συνέβαλαν σε αυτό.”

Μιχάλης Δοντάς
Απόφοιτος Τμήματος ΔΕΤ

“Πιστεύω πως το μεγαλύτερο εφόδιο που αποκομίζω από το τμήμα ΔΕΤ είναι η συνειδητοποίηση ότι η γνώση είναι κάτι που το κατακτάς μέσα από προσωπική αναζήτηση, μέσα από ερεθίσματα που σου κινούν την περιέργεια και σε παροτρύνουν να ψάξεις περισσότερο, και όχι στα έδρανα της αίθουσας. Η μάθηση είναι προσωπική υπόθεση και ένα καλό πρόγραμμα σπουδών είναι εκείνο που σε οδηγεί μόνος σου να ανακαλύψεις τη γνώση.

Παρότι τα τέσσερα αυτά χρόνια σπουδών ήρθα σε επαφή με διάφορα αντικείμενα και απέκτησα ποικίλες γνώσεις, αποφοιτώ από αυτό το τμήμα με περισσότερες απορίες, με μεγαλύτερη άγνοια για τον κόσμο αλλά και ταυτόχρονα περισσότερη όρεξη για γνώση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, συγκεκριμένα στο πρόγραμμα MSc in Computer Science του πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι πως τέσσερα χρόνια πριν ούτε καν θα φανταζόμουν τον εαυτό μου υποψήφιο σε τέτοιο πρόγραμμα, καθώς δεν είχα στα σχέδιά μου την πληροφορική ως κύρια ενασχόληση παρά μόνο μετά από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων τα οποία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος ΔΕΤ των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική στη θεμελίωση του ακαδημαϊκού μου υποβάθρου, πάνω στο οποίο θα επιδιώξω να οικοδομήσω από εδώ και πέρα καινούριες γνώσεις και ικανότητες.

Είμαι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν ως προπτυχιακός φοιτητής και οι οποίες συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στο να καταφέρω να γίνω δεκτός σε ένα τέτοιο κορυφαίο πρόγραμμα. Μέσα από τη συμμετοχή μου στο εργαστήριο Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων υπό την επίβλεψη του καθηγητή Εμμανουήλ Ζαχαριάδη, συμμετείχα σε μια ομάδα η οποία κατάφερε να υλοποιήσει έναν βελτιωμένο αλγόριθμο για ένα πρόβλημα δρομολόγησης οχημάτων. Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal of Operations Research και επιπλέον είχαμε τη μοναδική χαρά και τιμή να την παρουσιάσουμε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο EURO που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Ελσίνκι. Γενικότερα, η εμπειρία μου ως βοηθός ερευνητής σε αυτό το εργαστήριο με βοήθησε να αποκτήσω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα αντικείμενα που με ενδιαφέρουν και να οριοθετήσω καλύτερα τους επαγγελματικούς μου στόχους και φιλοδοξίες.

Απευθυνόμενος στους νέους φοιτητές του ΔΕΤ, θα ήθελα να δώσω δύο συμβουλές: να ρωτάτε, γιατί έτσι θα καταλάβετε τι επιλογές έχετε, και να τολμάτε, γιατί έτσι θα διαπιστώσετε πραγματικά τι σας αρέσει να κάνετε. Απολαύστε τα χρόνια που έρχονται και αξιοποιήστε τα όσο καλύτερα μπορείτε!”

Γιώργος Δρόσος
Ερευνητής Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής- BALab

“Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορώ να πω με σιγουριά πως διαθέτει ένα μοναδικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο προάγει την καινοτομία και την ακαδημαϊκή αριστεία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, μαθήματα όπως ο Προγραμματισμός και οι Αλγόριθμοι  και Δομές Δεδομένων κέντρισαν το ενδιαφέρον μου και συντέλεσαν στην ανακάλυψη μιας ιδιαίτερής μου κλίσης προς την Πληροφορική. Διαπίστωσα πως μου άρεσε πάρα πολύ η επίλυση πρακτικών προβλημάτων με την χρήση ενός αλγοριθμικού και ταυτόχρονα δημιουργικού τρόπου σκέψης.

Κατά το τρίτο έτος των σπουδών μου, ενημέρωσα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη για αυτό το ενδιαφέρον μου και ξεκίνησα να συμμετέχω ερευνητικά στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής, το οποίο διευθύνει. Μέσα από το Εργαστήριο είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με κορυφαίους επιστήμονες, να συνεισφέρω σε μία επιστημονική δημοσίευση και να εργαστώ σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο.

Οι εμπειρίες που απέκτησα στο πλαίσιο τόσο των μαθημάτων του ΔΕΤ όσο και του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής με οδήγησαν στην απόφαση να επιδιώξω απευθείας διδακτορικές σπουδές στην Πληροφορική.

Επέλεξα το ETH Zürich για Διδακτορικές σπουδές καθώς, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον χώρο της Πληροφορικής παγκοσμίως, πραγματοποιεί έρευνα υψηλού επιπέδου στον τομέα που με ενδιαφέρει, τις Γλώσσες Προγραμματισμού. Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών του εστιάζει στην απόκτηση του θεωρητικού υποβάθρου που χρειάζεται να έχει ένας επιστήμονας προκειμένου να μπορεί να ακολουθεί αλλά και να συμβάλει ο ίδιος στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Πληροφορική. Σίγουρα, θα αποτελέσει για μένα μεγάλη πρόκληση η ανταπόκριση στο μεγάλο φόρτο απαιτητικών εργασιών που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, όντας απόφοιτος του ΔΕΤ και έχοντας πραγματοποιήσει πολλές υποχρεωτικές εργασίες, έχω μάθει ότι μέσα από τη μεθοδικότητα, την ομαδικότητα και τη συνεργασία μπορούν να προκύψουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θα συμβούλευα όποιον φοιτητή του ΔΕΤ ενδιαφέρεται να εντρυφήσει ερευνητικά σε ένα επιστημονικό πεδίο, να εμπιστευτεί τον εαυτό του και να πάρει το θάρρος να επικοινωνήσει με τους καθηγητές του Τμήματος. Το ΔΕΤ διαθέτει ερευνητικά εργαστήρια που προάγουν την έρευνα σε κορυφαίο επίπεδο, δίνουν πολλές ευκαιρίες και συχνά είναι ανοιχτά σε συνεργασίες με προπτυχιακούς φοιτητές.”

Δημήτρης Ευσταθόπουλος
Project Leader, The Boston Consulting Group

“Η πορεία μου ξεκίνησε το 2000 με την έναρξη των σπουδών μου στο ΔΕΤ, ένα νεοφυές τότε τμήμα με διττή ταυτότητα και πολλά υποσχόμενη εξέλιξη. Μία από τις βασικές ανησυχίες μας τότε, ήταν ότι έλλειπε μια ξεκάθαρη ταυτότητα που θα μας έδινε το συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Φοβόμασταν ότι παίρναμε ερεθίσματα από μία ευρεία γκάμα επιστημονικών κατευθύνσεων, αλλά μικρή εξειδίκευση σε κάτι συγκεκριμένο.

Έχοντας διανύσει πάνω από μία δεκαετία στον τραπεζικό τομέα και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, έχω πλέον πειστεί ότι αυτή η ευρύτητα γνωστικών πεδίων αποτελεί ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα του ΔΕΤ για δύο βασικούς λόγους.

Αφενός, ο σημερινός manager καλείται να διαχειριστεί μία πληθώρα προβλημάτων η λύση των οποίων συχνά ακουμπάει σε διάφορα πεδία. Για παράδειγμα, ο HR manager θα χρειαστεί να κατανοήσει θέματα δεδομένων και systems integration (π.χ. στο πλαίσιο μίας συγχώνευσης), ενώ ο CTO/CIO θα κληθεί να κατανοήσει αρχές marketing για την ανάπτυξη του τελευταίου app της εταιρείας. Η επιτυχία συνίσταται στο να δημιουργούμε συνέργειες καθώς δουλεύουμε για την εκπλήρωση των οργανωσιακών στόχων, κάτι που απαιτεί γέφυρες μεταξύ γνωστικών αντικειμένων και κοινή γλώσσα επικοινωνίας.

Αφ’ ετέρου, έχω εκτιμήσει την ευελιξία που μου προσέφερε η ευρεία πλατφόρμα γνωστικών πεδίων στο να πάρω πολλαπλά ερεθίσματα σε αναζήτηση αυτού που μου ταίριαζε. Πιστεύω ότι οι προτιμήσεις αλλάζουν όταν ο φοιτητής έρθει σε επαφή με το μάθημα, πόσο δε μάλλον όταν δει την εφαρμογή του στην πράξη. Έχοντας εκτεθεί σε διαφορετικά μαθήματα και μετά από την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές του ΔΕΤ έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν την εξειδίκευση που επιθυμούν, καθώς και να αλλάξουν πορεία στην συνέχεια πατώντας πάνω στα θεμέλια που έχουν ήδη χτίσει. Αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στην σημερινή αγορά εργασίας των ρευστών εργασιακών σχέσεων και συχνών αλλαγών.

Αναλογιζόμενος την μέχρι τώρα πορεία μου μπορώ να πω με πεποίθηση ότι οι σπουδές μου στο ΔΕΤ μου έδωσαν εξαιρετικές βάσεις για να προχωρήσω σε μια πληθώρα επαγγελματικών επιλογών σε μία μέχρι τώρα δημιουργική καριέρα. Εύχομαι το ίδιο για τους τωρινούς και μελλοντικούς φοιτητές του.”

Δρ. Δημήτρης Ζήσης
School of Management, University of Bath

“Κάνοντας ανασκόπηση και απολογισμό με αφορμή την ορκωμοσία, νιώθω ότι η απόφαση να πραγματοποιήσω στο ΔΕΤ τις διδακτορικές μου σπουδές υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Ιωάννου, ήταν 100% σωστή. Νιώθω τιμή και τύχη για αυτή την επιλογή, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς μου να αφήσω το πανεπιστήμιο στο οποίο είχα ολοκληρώσει τόσο τις προπτυχιακές όσο και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με ιδιαίτερη επιτυχία. Στο ΔΕΤ, το εύρος των ερεθισμάτων που μπορείς να δεχθείς και οι δεξιότητες που μπορείς να αναπτύξεις, δεν περιορίζονται σε ένα τομέα γιατί το τμήμα δρα σαν ένα «μωσαϊκό» που όλα τα συστατικά του είναι σε απόλυτη αρμονία, δίχως αυτό να οδηγεί σε μια Βαβέλ. Το αποτέλεσμα είναι να μπορείς κατά κύριο λόγο να καλλιεργήσεις την προσωπικότητά σου και στη συνέχεια να προάγεις την έρευνα. Ο λόγος μπορεί να φαντάζει απλός, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο δυναμικό περιβάλλον που αλληλοεπιδρούμε και καλούμαστε να λαμβάνουμε αποφάσεις καθημερινά. Είναι ένα άκρως υγιές περιβάλλον στο οποίο παρέχονται όλα τα εφόδια στους νέους ανθρώπους για ανάπτυξη και ευημερία.”

Γιώργος Θεοδώρου
Απόφοιτος Τμήματος ΔΕΤ

“Aκολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College London με τίτλο MSc in Computing, Machine Learning & Artificial Intelligence. Σκοπός του άθρου είναι να σας μεταφέρω τις εμπειρίες και εντυπώσεις μου σχετικά με τη μετάβαση στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Πριν ξεκινήσω τις μεταπτυχιακές σπουδές, η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν να αντεπεξέλθω στο επίπεδο γνώσεων που θα απαιτούσε ένα Master στο ICL, καθώς γνώριζα ότι απαιτούνταν γνώσεις προχωρημένων μαθηματικών και στατιστικής. Παρ’ολα αυτά, στην πορεία διαπίστωσα ότι οι γνώσεις μου από το ΔΕΤ, ήταν αρκετές ώστε να επιτρέπουν την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων και την επιτυχία στις εργασίες και τις εξετάσεις. Eδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχή παρακολούθηση ενός τμήματος με αντικείμενο τη μηχανική μάθηση, απαιτείται άριστη γνώση τριών βασικών πυλώνων: γραμμικής άλγεβρας, στατιστικής και γλώσσας προγραμματισμού Python.

Ως απόφοιτος του τμήματος ΔΕΤ είχα διδαχθεί σε υψηλό βαθμό όλους τους προαναφερθέντες γνωστικούς τομείς. Αναλυτικότερα, τα δύο μαθήματα του πρώτου έτους, «Μαθηματικά Ι» και «Μαθηματικά ΙΙ» καλύπτουν επαρκώς το γνωστικό πεδίο της γραμμικής άλγεβρας. Εν συνεχεία, τα μαθήματα «Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση Ι» και «Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση ΙΙ» εφοδιάζουν τον φοιτητή του τμήματος με τις απαιτούμενες γνώσεις στατιστικής. Τέλος, μέσα από το μάθημα «Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων» οι φοιτητές αποκτούμε ευχέρεια στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι τα περισσότερα μαθήματα συνοδεύονται από μία ή περισσότερες υποχρεωτικές εργασίες, με βοήθησε αφάνταστα στο να οργανώνω και να εκπονώ εργασίες που, επίσης, χρειάστηκαν στο μεταπτυχιακό μου.

Εν κατακλείδι, θα παρότρυνα όσους φοιτητές του τμήματος ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Computing και διακατέχονται από υψηλές φιλοδοξίες και θέληση, να επιδιώξουν μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.”

Μαριάννα Λένα Καμπανού
Επίκουρη Καθηγήτρια, Department of Management and Engineering, Linköping University, Σουηδία

“Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 20 χρόνια από τότε που πέρασα το κατώφλι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για πρώτη φορά. Μάλλον έχουν αλλάξει πολλά στο διάστημα αυτό, όπως και άλλα θα έχουν παραμείνει τα ίδια. Δύο κυρίως πράγματα μου έδωσαν οι σπουδές μου: γνώσεις και δεξιότητες. Και τα δύο είναι εξαιρετικά σημαντικά. Έξυπνοι άνθρωποι χωρίς όμως δεξιότητες, όπως πχ. συνδυαστική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα κ.ά., δε θα μπορέσουν να εκφράσουν με σαφήνεια τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, και δεν θα είναι ικανοί να ασκήσουν επιρροή κτλ., με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας και να προσφέρουν στον κλάδο τους. Ακόμα περισσότερο αυτοί που έχουν δεξιότητες αλλά τοποθετούνται πάνω σε μη επιστημονικές βάσεις, έχουμε δυστυχώς πολλά τέτοια ηγετικά παραδείγματα στο κόσμο. Το πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ στοχεύει στην ανάπτυξη αμφότερων, γεγονός που με έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μου ζωή.

Επίσης, η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 16 χρονιά από τότε που αποφοίτησα, ακριβώς τέσσερα χρονιά μετά την εγγραφή μου στο τμήμα. Κι εδώ κρύβεται και μια συμβουλή: Δεν χρειάζεται να αργοπορήσετε, ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να ολοκληρώσει κανείς το πρόγραμμα σπουδών εντός μια τετραετίας. Ο χρόνος αυτός αρκεί, επίσης, για να χτίσει κανείς φιλίες μιας ζωής. Οι συμφοιτητές μου Γιώργος, Βάσω, Εβίτα, Έρη και Λάκης είναι τόσο σημαντικοί για μένα σήμερα όσο ήταν και τότε. Διότι η γνώση και οι δεξιότητες είναι σημαντικές, αλλά οι καλοί φίλοι είναι ακόμα σημαντικότεροι.”

Γιώργος Καρακουλάκης
Shift Manager – Delivery Operations, Amazon Logistics

“Το ΔΕΤ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία καθώς και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου. Η επιλογή του τμήματος δεν έγινε καθόλου τυχαία μιας και διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ακαδημαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα στο κλάδο των Οικονομικών.

Το καινοτόμο και απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των καθηγητών συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή πολύπλευρων γνώσεων και δεξιοτήτων στους φοιτητές. Οι φοιτητές του ΔΕΤ έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα εύρος γνωστικών αντικειμένων και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που τους προετοιμάζουν κατάλληλα για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους προκλήσεις. Συγχρόνως, οι καθηγητές βρίσκονται πάντα στο πλάι των φοιτητών, καθοδηγώντας τους στοχευμένα, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες και τα θέλω τους και βοηθώντας τους να κάνουν τη καλύτερη επιλογή για το μέλλον τους.

Χάρη, λοιπόν, στο ΔΕΤ, γνώρισα το γνωστικό αντικείμενο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και επέλεξα να ακολουθήσω επαγγελματική καριέρα στα Logistics. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών μου στα Logistics & Supply Chain Management στο Cranfield University οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γνώσεις, στο τρόπο σκέψης και τις εμπειρίες που αποκόμισα μέσω και των δράσεων του ΔΕΤ, όπως φοιτητικοί διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και πρακτική άσκηση.

Οι σπουδές μου στο ΔΕΤ, μου έδωσαν το κίνητρο να κυνηγήσω το όνειρο μου, να είμαι μέλος μιας επιτυχημένης εταιρείας logistics. Έτσι, μπόρεσα να εργάζομαι ως Shift Manager - Delivery Operations στην Amazon Logistics και να χρησιμοποιώ καθημερινά τις γνώσεις που απέκτησα από το ΔΕΤ. Ο συνδυασμός γνώσεων για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και την Πληροφορική, μου δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την αποτελεσματική επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων καθημερινά. Με αποτέλεσμα να μπορώ, ως απόφοιτός του ΔΕΤ, να διακρίνομαι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τέλος, μέσω του ΔΕΤ έμαθα να αποζητώ τη επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη, θέτοντας διαρκώς νέους στόχους. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησα ήταν μοναδικές και με σιγουριά μπορώ να πω ότι επιλογή του ΔΕΤ ήταν η καλύτερη που θα μπορούσα να έχω κάνει!”

Δρ. Αγγελική Καραγιαννάκη
Λέκτορας (ΠΔ/407) Τμήματος Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ

“Και κάπως έτσι ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια μου ζητήθηκε να γράψω κάτι για το Τμήμα που επηρέασε όλη μου την επαγγελματική πορεία. Θυμάμαι τον εαυτό μου, μαθήτρια στα Γιάννενα, να πηγαίνω με τους γονείς μου σε ένα γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού (όχι, δεν υπήρχε ιντερνετ τότε να ψάξεις μόνος σου...). Ήμουν άριστη μαθήτρια, αλλά δεν ήμουν σίγουρη για το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Ήξερα μόνο τι να αποκλείσω καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου γιατρό ή δικηγόρο. Ανάμεσα λοιπόν στα χαρτιά που μου έδωσε εκείνο το γραφείο ήταν και ένα που αφορούσε νέα τμήματα, ανάμεσα σε αυτά και το ΔΕΤ. Μόλις είδα το όνομά του μου έκανε «κλικ» καθώς φαινόταν να συνδυάζει θεματικές περιοχές κάτι που μου άρεσε πολύ και έτσι το επέλεξα. Ευτυχώς για μένα, οι γονείς μου με στήριξαν καθώς με τη βαθμολογία που είχα περνούσα όπου ήθελα και διάλεξα τότε ένα τμήμα που ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν σε όσους τους ρωτούσαν που πέρασε η Αγγελική.

Έτσι το 2000 διέσχισα την πύλη στην Πατησίων και ξεκίνησαν οι σπουδές μου. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν η άριστη φοιτήτρια. Είχα επιλέξει εκείνα τα χρόνια να τα χαρώ και να μην επενδύω όλο το χρόνο μου στο διάβασμα. Παρόλα αυτά, παρακολουθύσα τα περισσότερα μαθήματα, αφιέρωνα ουσιαστικό χρόνο στις εργασίες που ήταν από τότε πολλές αλλά που σου ανέπτυσσαν πολλές δεξιότητες, οι καθηγητές ανοιχτοί στην επικοινωνία, οι σημειώσεις «ανέβαιναν» στο portal (και όλοι οι φοιτητές των άλλων τμημάτων μας ζήλευαν για αυτό...). Τελειώνοντας το ΔΕΤ, πήγα για μεταπτυχιακό στο Warwick στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Γυρνώντας επειδή πάντα ήταν στόχος μου η διδασκαλία και η έρευνα αποφάσισα να κάνω διδακτορικό. Έτσι μίλησα πρώτα στους καθηγητές του ΔΕΤ (και συγκεκριμένα στον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη) και μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία!

Σήμερα, αποτελώ μέλος του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN όπου συνεχίζω την έρευνα μου, ενώ ταυτόχρονα διδάσκω και κάποια μαθήματα στο ΔΕΤ (ναι ύστερα από τόσα χρόνια κατάφερα να βρεθώ στην απέναντι πλευρά και να δω τους νέους φοιτητές του ΔΕΤ με τρομερή όρεξη και πάθος να εξελιχθούν). Τέλος, βασική μου ενασχόληση αποτελεί ο συντονισμός του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Πρόκειται για ένα χώρο φιλοξενίας επιχειρηματικών ομάδων και start-up δομών, δηλαδή μικρών ομάδων φοιτητών, αποφοίτων και ερευνητών που δουλεύουν πίσω από την ανάπτυξη μίας καινοτόμου ιδέας και προετοιμασία για έξοδό της στην αγορά με την υποστήριξη και το συντονισμό του πανεπιστημίου. Εφόσον μία ιδέα ωριμάσει σε προϊόν ή υπηρεσία και κερδίσει την αποδοχή της αγοράς, οι ομάδες αυτές εξελίσσονται σε start-up επιχειρήσεις, αποκτούν πελατεία και σταδιακά αυτονομούνται. Αν και για την ώρα η ύπαρξη μιας τέτοιας θερμοκοιτίδας όπως το ACEin σε περιβάλλον Πανεπιστημίου αποτελεί εξαίρεση στη χώρα μας, είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στόχος μου μέσα από αυτή μου την ενασχόληση είναι να διαμεσολαβεί το ίδιο το πανεπιστήμιο για την επαφή των νέων με την πραγματικότητα των επιχειρήσεων και της αγοράς. Συχνά βλέπει κανείς στα αντίστοιχα με το ACEin κέντρα τις start-up ομάδες να δουλεύουν από κοινού με στελέχη επιχειρήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας. Αυτό συντελεί όχι μόνο στην εξοικείωσή τους με το σκέπτεσθαι και τους προβληματισμούς των επιχειρήσεων, αλλά, έχοντας άμεσο πρακτικό αντικείμενο και σκοπό, τους μεταβιβάζει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και τους ωθεί σε σημαντική επιχειρηματική επιτάχυνση.”

Φώτιος Κατσιγιάννης
Διδακτορικός Φοιτητής
, Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ (Lancaster University Management School)
Ερευνητής σε θέματα επιχειρησιακής έρευνας, Κέντρο Μεταφορών και Συστημάτων Διανομής και Αποθήκευσης (CENTRAL)

“Η τελετή ορκωμοσίας μου, στάθηκε αφορμή για να νοσταλγήσω τις σπουδές μου στο ΔΕΤ. Το τμήμα αποτελεί έναν φάρο καινοτόμου γνώσης την ώρα που η χώρα μας παραμένει στάσιμη σε πολλούς κλάδους. Διατηρώντας τον φοιτητοκεντρικό του χαρακτήρα προσφέρει άριστο τεχνικό υπόβαθρο και ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων. Οι καθηγητές και το επιστημονικό προσωπικό είναι πάντα προσιτοί για να λύσουν απορίες και να παράσχουν συμβουλές και ευκαιρίες καριέρας. Πρόκειται για ένα τμήμα που είναι άκρως συνδεδεμένο με την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας μας’ πράγμα σπάνιο για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από το πρώτο κιόλας έτος της φοίτησής μου, συμμετείχα μαζί με συμφοιτητές μου σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση σε δύο από αυτούς (CruiseInn 2016, Social Impact Award 2014). Η πιο έντονη εμπειρία μου από το τμήμα ήρθε κατά το τρίτο έτος όπου συμμετείχα στο πρόγραμμα Erasmus λαμβάνοντας δεύτερο πτυχίο (double degree) από την Σχολή διοίκησης του Στρασβούργου. Αργότερα, απασχολήθηκα στο επιστημονικό εργαστήριο του τμήματος, TRANSLOG ενισχύοντας έτσι τις γνώσεις μου πάνω στην κατεύθυνσή μου (Εφοδιαστική Αλυσίδα). Τέλος, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πράξη όσα έμαθα σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία τροφίμων, αποκτώντας έτσι σημαντική επαγγελματική εμπειρία πριν ακόμα τελειώσω τις σπουδές μου.

Όντας, πλέον υπότροφος διδακτορικός φοιτητής στην Αγγλία, μπορώ να πω ότι οι γνώσεις που αποκόμισα, η φιλοσοφία που μου προσέδωσε το τμήμα αλλά και οι γνωριμίες απέκτησα, μου έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσω σπουδές μου αλλά και να καταστώ ανταγωνιστικός στον κλάδο μου.

Κλείνοντας, δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσω πως το ΔΕΤ το συναντάω παντού! Συμφοιτητές μου σπουδάζουν στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στελεχώνουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ενώ οι καθηγητές του εκδίδουν στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά. Είναι μία σχολή χτισμένη με μεράκι και αγάπη που αντιμετωπίζει υπαρκτές ανάγκες και επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο εντός και εκτός συνόρων.”

Δρ. Μαρία Κεχαγιά
Software Engineering Research Group, Delft University of Technology

“Αυτό που κάνει το ΔΕΤ να ξεχωρίζει είναι το μεράκι και η θέληση για αριστεία. Ως προπτυχιακή και διδακτορική φοιτήτρια του τμήματος, έχω πάντα να θυμάμαι ανθρώπους στους τομείς των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας να προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται από τη σύγχρονη διδασκαλία, την οργάνωση, τις εργασίες, το Φοιτητικό Συνέδριο, τα σεμινάρια, και την πρακτική άσκηση. Στο διδακτορικό μου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με την τεχνολογία λογισμικού και να συνεργαστώ με τον Καθηγητή κ. Διομήδη Σπινέλλη. Παρά τις απαιτήσεις του διδακτορικού, το οποίο έγκειται να κάνει τους αποφοίτους ανταγωνιστικούς σε διεθνές επίπεδο, η σωστή καθοδήγηση από τον επιβλέποντά μου και η στήριξη από το τμήμα με οδήγησε στη δημοσίευση των εργασιών μου στα καλύτερα συνέδρια και περιοδικά του κλάδου μου. Τέλος, η ξεχωριστή βραδιά της ορκωμοσίας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική τόσο για εμάς όσο και για τις οικογένειές μας. Σας ευχαριστούμε.”

Θοδωρής Κολοβέρος
Senior Account Manager, Google, Ιρλανδία

“Ότι και να πω για το ΔΕΤ, θα είναι πραγματικά λίγο. Είναι ένα τμήμα μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας που συνδυάζει διακεκριμένους καθηγητές, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών και αναπτύσει επαγγελματίες ικανούς να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις.

Αρχικά οι καθηγητές του ΔΕΤ. Προσηνείς, προσιτοί και περήφανοι για τους φοιτητές τους. Με μεράκι και πάθος για το αντικείμενο τους, κατέρριπταν καθημερινά την εικόνα που πολλοί μπορεί να έχουν για το “ελληνικό πανεπιστήμιο” και γίνονταν παραδείγματα προς μίμηση για εμάς τους φοιτητές. Επιστήμονες, που όχι μόνο φιλοδοξούσαν να κάνουν το ΔΕΤ καλύτερο, αλλά το έκαναν καλύτερο με τη σκληρή δουλειά τους και έχοντας ως πρότυπα διακεκριμένα τμήματα του εξωτερικού.

Επίσης το πρόγραμμα σπουδων, απαιτητικό και σύγχρονο. Προσωπικά θεωρώ πολύ χρήσιμο το συγκερασμό εμπορικών μαθημάτων με μαθήματα τεχνολογία και επιχειρηματικότητας, που θα βρει ένας φοιτητής στο πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ. Δημιουργεί τις προκλήσεις που κάθε φοιτητής χρειάζεται για να αναπτυχθεί επαγγελματικά, ώστε να κοιτάξει με αυτοπεπίθυση την αγορά εργασίας ή τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Τρίτο και καλύτερο οι φοιτητές, οι “ΔΕΤαριοι”, απαραίτητο συστατικό της αξέχαστης εμπειρίας μου στο ΔΕΤ. Έμαθα πολλά από τους συμφοιτητές μου. Από την εξυπνάδα, τη μεθοδικοτητα, την  εργατικότητά, και διαφορετικό τρόπο σκέψης του καθενός. Επίσης μέσα από το απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που περιέγραψα παραπάνω, αλλά και με τις πολλές εργασίες γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι πρέπει να συνεργαστεί και να συνεργαστεί καλά, για να πετύχει. Έτσι προάγεται αβίαστα η ομαδικότητα και τη συνεργασία, απαραίτητες ικανότητες για επιτυχία σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον.

Όσο τα χρόνια περνούν, το μυαλό κρατά αυτά που πραγματικά αξίζουν. Κοιτώντας λοιπόν πίσω, στα φοιτητικά μου χρόνια στο ΔΕΤ, με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι αυτά που άξιζαν ήταν πολλά, πάρα πολλά!”

Αλέξανδρος Λάττας
Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Πληροφορικής, Imperial College London
Ερευνητής Τεχνητής Όρασης, Huawei

“Έχοντας αποφοιτήσει εδώ και 4 χρόνια, είναι πλέον ξεκάθαρο πως το Τμήμα ΔΕΤ ήταν η καλύτερη επιλογή. Κι αυτό γιατί βλέπω όλους τους συμφοιτητές μου να ξεχωρίζουν και να έχουν πετύχει σε πολλούς τομείς, όπως διοίκηση, πληροφορική, επιχειρησιακή έρευνα, αλλά και στις δικές τους επιχειρήσεις!

Τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτησή μου, είμαι ερευνητής στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και των γραφικών. Προηγουμένως, το ΔΕΤ μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε Erasmus στο University College London, summer school στο University of Cambridge και να συνεχίσω τις σπουδές με το μεταπτυχιακό Advanced Computing στο Imperial College London.

Παράλληλα με τις σπουδές μου, η κοινότητα του ΔΕΤ με βοήθησε να συμμετάσχω σε αρκετούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και πληροφορικής, ερευνητικά προγράμματα και πρακτικές. Τέλος, είχα την τιμή να συνεργαστώ ερευνητικά με τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, του οποίου το ενδιαφέρον και η υποστήριξη είχαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου.

Ξεχωρίζω τα εξής φαινόμενα που έκαναν το ΔΕΤ την καλύτερη επιλογή:

  1. Μας δίδαξε τα πιο σημαντικά κομμάτια πολλών διαφορετικών πεδίων αλλά και μάς έδωσε την ευελιξία να ειδικευτούμε στον αγαπημένο μας τομέα.
  2. Το πρόγραμμα σπουδών προωθεί και επαινεί την συμμετοχή σε διαγωνισμούς, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια και πρακτικές, ξεκινώντας από το πρώτο έτος, επαφή η οποία πολλαπλασίασε την αξία όσων διδαχτήκαμε.
  3. Οι καθηγητές, διδάκτορες και το προσωπικό ήταν προσβάσιμοι, προωθούσαν την αριστεία και είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να βελτιώσουν το τμήμα και τα μαθήματα.
  4. Οι φοιτητές ήταν φιλικοί και συνεργατικοί, κι έχοντας διαφορετικά επιστημονικά και επαγγελματικά ενδιαφέροντα, προσέφεραν μεγάλη αξία στα χρόνια των σπουδών.

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καθηγητές, το προσωπικό αλλά και τους συμφοιτητές που έκαναν αυτά τα χρόνια γεμάτα υπέροχες εμπειρίες και πολύ δημιουργικά!”

Δρ. Σταύρος Λουνής
Senior Researcher, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

“Στο πλαίσιο της διδακτορικής μου έρευνας στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας είχα την τιμή και την χαρά να έχω για την ερευνητική μου καθοδήγηση τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη και την Αναπ. Καθ. Κατερίνα Πραματάρη, οι οποίοι μου εμπότισαν τις αρχές του τμήματός μας, με έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία. Με το πέρασμα του χρόνου και την υποστήριξή τους, έμαθα να θέτω μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους και να τους προσεγγίζω με στέρεα βήματα, οδηγώντας με στην κατάκτηση του πρώτου μου στόχου, αυτού της επιτυχούς υποστήριξης της διδακτορικής μου διατριβής στον τομέα του Σχεδιασμού ψηφιακών Υπηρεσιών με χρήση τεχνικών Gamification. Επιπροσθέτως, το σύνολο των συναδέλφων μου, συνεισέφεραν ο κάθε ένας και η κάθε μια με τον δικό τους τρόπο στην σμίλευση της δικής μου ερευνητικής οπτικής. Ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που είχε παράγωγο της  διδακτορικής έρευνας ήταν η κατάκτηση του “Best European Students Project” στη θεματική  κατηγορία “Environment Challenge” του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Morpheus Cup 2015.  Σε μια συνολική ανασκόπηση, πριν έρθω στο Τμήμα είχα εκπαιδευτεί να απαντάω στο  «Πώς» κάνουμε κάτι, εδώ έμαθα να απαντάω στο «Γιατί», κάτι για το οποίο θα είμαι για πάντα ευγνώμων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους ανθρώπους του.”

Ευάγγελος Μαλανδράκης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Uppsala universitet‎
Υπότροφος Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη

“Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αναμφισβήτητα το πιο αξιόλογο τμήμα στους τομείς που εξειδικεύεται, ενώ το προπτυχιακό πρόγραμμά του πολλές φορές υπερβαίνει το επίπεδο αξιόλογων μεταπτυχιακών προγραμμάτων πανεπιστημίου του εξωτερικού. Εντός του Τμήματος εφαρμόζεται ένα μοντέλο με εργασίες και συνεχή αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των σπουδών των φοιτητών, το οποίο τους ενθαρρύνει να ασχοληθούν ενεργά και να αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Οι προθεσμίες που δίνονται αποτελούν μια πολύ ρεαλιστική προσομοίωση του μετέπειτα επαγγελματικού περιβάλλοντος και αποδεικνύονται χρήσιμες σε ένα μελλοντικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, ο απόφοιτος του ΔΕΤ έχει μάθει να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο, οπότε η προσαρμογή του σε οποιοδήποτε πρόγραμμα καθίσταται πολύ εύκολη. Ακόμα, το ΔΕΤ πρωτοπορεί, προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς και τροποποιεί με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα σπουδών του, ώστε οι απόφοιτοί του να είναι «έτοιμοι» αποφοιτώντας, είτε προς αναζήτηση εργασίας, είτε προς συνέχιση των σπουδών τους.

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι η έγκαιρη και μεθοδική αναζήτηση τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, καθώς και η επαφή με την αγορά εργασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή επιλογή του αντικειμένου των σπουδών.

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Uppsala University και υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη θα παρότρυνα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος μας: Να δώσουν βάρος και να δημιουργήσουν γερά θεμέλια από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, να μη φοβηθούν να ασχοληθούν με εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, να μη χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και να ψάχνουν διαρκώς για ευκαιρίες (διαγωνισμοί, υποτροφίες κλπ). Οι καθηγητές του ΔΕΤ είναι πάντα εκεί πρόθυμοι για κάθε βοήθεια, οπότε μη διστάσετε να τους ρωτήσετε. Τα πιο ωραία χρόνια είναι τα φοιτητικά, μην τα αφήσετε να πάνε χαμένα.”

Ράνια Μαλιγιάννη
MSc in Business Information Management, Rotterdam School of Management

“Αναπολώντας τις σπουδές μου στο ΔΕΤ, καταλήγω πως η φοίτησή μου στο Τμήμα ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Το ΔΕΤ προσφέρει ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Τεχνολογία, μέσω ποικιλίας μαθημάτων τα οποία βοηθούν τον κάθε φοιτητή να αποκτήσει πολύπλευρες γνώσεις. Ειδικότερα, το Τμήμα υποστηρίζει την εκμάθηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων όπως το SAP, τα οποία εμβαθύνουν σε πρακτικό επίπεδο τις γνώσεις των φοιτητών και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά στον επαγγελματικό κλάδο. Αυτό που νομίζω ότι κάνει μοναδικό το ΔΕΤ είναι το υψηλό επίπεδο του ακαδημαϊκού προσωπικού, η αμεσότητα στη σχέση τους με τους φοιτητές,  η διαρκής υποστήριξη που τους προσφέρουν καθώς και το υψηλό γνωστικό επίπεδο των φοιτητών του Τμήματος. Όλα αυτά «βάζουν τον πήχη ψηλά» και δίνουν κίνητρα στους φοιτητές να προσπαθήσουν περισσότερο κα να βελτιωθούν σε ακαδημαϊκό και σε ατομικό επίπεδο. To Τμήμα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών του σε φοιτητικές ομάδες, συνέδρια και διαγωνισμούς. Επίσης, ενθαρρύνει τις ανταλλαγές φοιτητών μέσω του Erasmus+. Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή για εμένα αποτέλεσε η ευκαιρία να σπουδάσω μέσω του προγράμματος Erasmus+ στο University of Southern Denmark.

Το απαιτητικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ, αλλά και η πρακτική άσκηση που προσφέρει με βοήθησαν σημαντικά να προετοιμαστώ κατάλληλα για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Το ΔΕΤ έχει εξαιρετική φήμη στην αγορά εργασίας κάτι που αποτέλεσε για εμένα σημαντικό εφόδιο στην πρώτη εργασιακή μου εμπειρία σε εταιρεία συμβούλων.

Τέλος, το ΔΕΤ μου έδωσε κίνητρα να εξελίσσομαι συνεχώς και με βοήθησε να πραγματοποιήσω το επόμενο ακαδημαϊκό μου βήμα στο μεταπτυχιακό τμήμα Business Information Management (Rotterdam School of Management). Με χαρά διαπιστώνω ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησα από το ΔΕΤ είναι σημαντικό εφόδιο και για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Καταλήγοντας, αν γυρνούσα το χρόνο πίσω στην αίτηση του μηχανογραφικού, σίγουρα το ΔΕΤ θα ήταν και πάλι η πρώτη μου επιλογή!”

Νικηφόρος Μποτής
Solutions Architect at Amazon Web Services (AWS)

“Επτά και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στο ΟΠΑ για να γραφτώ στο ΔΕΤ ως προπτυχιακός φοιτητής και να εκκινήσω μια περίοδο η οποία ήταν γεμάτη από εμπειρίες που μου έχουν επιτρέψει να ανοίξω νέους δρόμους, προσωπικούς και επαγγελματικούς. Η τετραετία που πέρασα ως φοιτητής στο ΔΕΤ μου έδωσε την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να:

  1. Καταλάβω τι μου αρέσει να κάνω, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό και κάτι που καθίσταται εφικτό, λόγω του εύρους των επιστημών και των επιμέρους τομέων τους οποίους το τμήμα θεραπεύει.
  2. Αναπτύξω σχέσεις και να διδαχθώ από παγκόσμια διακεκριμένους και πάντα προσιτούς καθηγητές που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δείχνουν ενδιαφέρον για την πρόοδο και την εξέλιξή μου και να παρέχουν ευκαιρίες συνεργασίας.
  3. Δημιουργήσω φιλίες με συμφοιτητές, οι οποίες διαφέρουν από ένα οποιοδήποτε τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου λόγω της έμφασης που δίνεται στην ομαδική εργασία, κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό και άκρως σημαντικό κατά την είσοδο στην αγορά εργασίας. Φιλίες οι οποίες παραμένουν στενές και ακλόνητες στον χρόνο παρά τις διαφορετικές πορείες που ο καθένας μας έχει ακολουθήσει.
  4. Αποτελέσω μέρος, για ένα εξάμηνο, ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως (UCL) μέσω του προγράμματος Erasmus, μια εμπειρία η οποία δεν είναι υπερβολικό να πω ότι μου άλλαξε τη ζωή, καθώς μέσω αυτής αντιλήφθηκα την μαγεία της εγκατάστασης σε μια ξένη χώρα.
  5. Εργαστώ, στα πλαίσια της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, στην ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία SIG και να έχω ευκαιρίες άμεσης συνέχισης της εργασίας μου σε αυτήν στην περίπτωση που το επιθυμούσα.
  6. Αντιληφθώ την σημασία της “Αριστείας”, μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών αξιολόγησης και άπλετων ευκαιριών περαιτέρω ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλλα.

Μετά την αποφοίτησή μου από το Τμήμα (Ιούνιο 2017), μετέβη ξανά στο Λονδίνο για να παρακολουθήσω μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης της Πληροφορικής στο Imperial College London, στο οποίο οι απόφοιτοι του ΔΕΤ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης λόγω της παρουσίας του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, και από την στιγμή που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Λονδίνο μέχρι και σήμερα, εργάζομαι ως Αρχιτέκτονας Λύσεων (Solutions Architect) στην Amazon Web Services, εταιρεία η οποία ανήκει στην ομπρέλα της Amazon και αποτελεί τον κυρίαρχο πάροχο Cloud Services παγκοσμίως. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι, στον ρόλο μου αυτό συνδυάζω γνώσεις και ικανότητες που απέκτησα μέσω των σπουδών μου στο ΔΕΤ, καθώς δουλεύω με στόχο την διευκόλυνση της ψηφιοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αγγλία, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η κατανόηση της επίδρασης που έχει η τεχνολογία σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, πεδίο που αποτελεί σήμα κατατεθέν του προγράμματος σπουδών του ΔΕΤ.

Συνοπτικά, το ΔΕΤ είναι για εμένα ένα τμήμα που ξεπερνά κατά πολύ τα ελληνικά πλαίσια, μια φωτεινή αχτίδα της ελληνικής πανεπιστημιακής παιδείας που προάγει την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αριστεία και μάθηση που δικαίως το κάνει να ξεχωρίζει και να κατακτά συνεχώς νέες κορυφές – κάτι που εύκολα διαπιστώνεται από την θέση που κατέχει στο επιστημονικό του πεδίο (1η) αλλά και αποδεικνύεται από την ποιότητα και την πορεία των καθηγητών και αποφοίτων του.”

Δρ. Μαρία Μπούρα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

“Η διδακτορική μου έρευνα στο τμήμα ΔΕΤ ξεκίνησε έχοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται απλώς για έναν ακόμα κύκλο σπουδών, ένα επιπλέον βήμα που θα ολοκλήρωνε τις σπουδές μου. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι διδακτορικές μου σπουδές στο ΔΕΤ αποτέλεσαν την πιο καθοριστική περίοδο της ζωής μου για τη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης μου. Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια να δομήσεις μία σχεδόν αδόμητη γνώση που αποκτάς βιβλιογραφικά, οργανώνοντας την ώστε να οδηγηθεί με τεκμηριωμένο τρόπο σε συγκεκριμένο ερευνητικό αποτέλεσμα, αναπτύσσοντας δεξιότητες ανάλυσης και σύνθεσης. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως πρόκειται σίγουρα για μία προσπάθεια που απαιτεί την ανάπτυξη ικανοτήτων να διαχειριστείς στιγμές απογοήτευσης και κούρασης. Σε αυτή την προσπάθεια ήταν δίπλα μου υποστηρικτές ο επιβλέπων μου, Καθηγητής Σπύρος Λιούκας και πολλοί άλλοι διδάσκοντες του ΔΕΤ να μου δείχνουν εμπιστοσύνη, να με καθοδηγούν και να αφιερώνουν χρόνο όχι μόνο για την ακαδημαϊκή μου πρόοδο αλλά και για την ψυχολογική μου ενθάρρυνση. Σε μέρες που γύρω μας επικρατεί η απογοήτευση και η έλλειψη κινήτρου, το δυναμικό του ΔΕΤ υπήρξε για εμένα πρότυπο ώστε ο στόχος μου να μην χάνει το νόημά του.”

Αγνή Ορφανουδάκη
Υποψήφια Διδάκτορας, Κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας, Massachusetts Institute of Technology (MIT)

“To ΔΕΤ είναι ένα ξεχωριστό τμήμα στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών σε ένα περιβάλλον που προάγει διαρκώς την έρευνα, την αναλυτική σκέψη και την αριστεία. Διακρίνεται λόγω του δυναμικού χαρακτήρα που διαθέτει καθώς απαρτίζεται από καθηγητές και φοιτητές, που καθημερινά συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της ζωής μέσα στο τμήμα και στην επιστημονική κοινότητα. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μία αίσθηση ομαδικότητας στον χώρο της σχολής, η οποία δίνει την ασφάλεια στους φοιτητές ότι θα μπορέσουν να λάβουν τη συνδρομή των λοιπών μελών της ομάδας για να πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές φιλοδοξίες και όνειρα που έχουν.

Το ΔΕΤ καθόρισε σε σημαντικό βαθμό τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την προσωπική μου πορεία. Ως φοιτήτρια είχα την ευκαιρία να εντρυφήσω σε πολύ διαφορετικά πεδία, να συνεργαστώ στενά με παγκοσμίως καταξιωμένους καθηγητές, να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία, να συντελέσω στην οργάνωση συνεδρίων και να ζήσω στο εξωτερικό. Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με την άρρηκτη σχέση της σχολής με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα συντέλεσαν σε καθοριστικό βαθμό στην εισαγωγή μου στο Κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας του ΜΙΤ ως υποψήφια διδάκτορας.

Παράλληλα, παρατηρώντας την πορεία των συμφοιτητών μου, συνειδητοποιώ ότι πολλοί από εμάς ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους παρόλο που είχαμε το ΔΕΤ ως κοινό παρονομαστή. Αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά ευρύ φάσμα αντικειμένων με τα οποία ήρθαμε σε επαφή, έχοντας την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε εκείνα τα οποία ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ μας και να διακριθούμε στον χώρο που μας αντιπροσωπεύει.

Θεωρώ πως το ΔΕΤ συνεχίζει να διευρύνει τους ορίζοντες νέων φοιτητών δίνοντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, όπως και στην δική μου περίπτωση. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που έκαναν τα φοιτητικά μου χρόνια τόσο δημιουργικά και ευχάριστα!”

Λυδία Παπάζογλου
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Master of Finance, MIT Sloan School of Management

“Κατά την πορεία μας ως φοιτητές ή μαθητές, ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε την πλήρη σημασία της επιλογής ενός προπτυχιακού το οποίο να μας προετοιμάζει κατάλληλα για τις προκλήσεις που θα συναντήσουμε στο εργασιακό περιβάλλον, στην αλλαγή ακαδημαϊκής ή/και επαγγελματικής πορείας ή στην ένταξη σε κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα παγκοσμίως. Για εμένα, τουλάχιστον, αυτή ήταν η περίπτωση. Δεν είναι παρά τώρα, έχοντας εργαστεί για 2 χρόνια και φοιτώντας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που συνειδητοποιώ τη σημασία της επιλογής μου να φοιτήσω στο ΔΕΤ.

Όπως συνηθίζω να λέω σε ανθρώπους στους οποίους εξηγώ το περιεχόμενο του πτυχίου μου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθάει τους σπουδαστές να γνωρίσουν βασικές πτυχές των οικονομικών, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη ενός ποσοτικού, αλγοριθμικού τρόπου σκέψης ο οποίος επιτρέπει να αποδομήσεις και να χειριστείς ποικίλων τύπων προβλήματα. Επιπλέον, προετοιμάζει τους φοιτητές ώστε να δύνανται να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο, όλο και περισσότερο, απαιτεί τη γνώση και βαθύτερη κατανόηση γλωσσών προγραμματισμού και την ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις αυτού, ως αποτέλεσμα της καλλιέργειας της λογικής του «μαθαίνω στους φοιτητές πώς να μαθαίνουν». Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη εφόδια που το τμήμα μου παρείχε. Ως επιστέγασμα των παραπάνω, το διδακτικό προσωπικό του τμήματος, πέρα από κορυφαίοι επιστήμονες με βαθύτατη γνώση του αντικειμένου τους, έχουν την όρεξη να καθοδηγήσουν τους φοιτητές και να τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους.

Μιλώντας από τη σκοπιά ενός ατόμου το οποίο χρησιμοποίησε το πτυχίο του ως βάση για να μεταπηδήσει στον χώρο τον Χρηματοοικονομικών, έναν χώρο ο οποίος, θεωρητικά, θα είχε πιο πατροπαράδοτες οδούς για να προσεγγιστεί από κάποιον, θεωρώ ειλικρινά ότι ο τρόπος σκέψης που το πτυχίο μου με βοήθησε να καλλιεργήσω και η ευεργετική επιρροή άξιων καθηγητών του τμήματος, συνετέλεσαν σημαντικά στην εισαγωγή μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά του ΜΙΤ.”

Λευτέρης Πατρίκης
Master of Arts in Strategy and International Management (SIM), University of St. Gallen, Switzerland

“Έχοντας εγκατασταθεί μόλις πριν λίγες μέρες στο St. Gallen της Ελβετίας για να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου στο International Management, η μόνιμη ερώτηση που δέχομαι είναι ποιο ήταν το αντικείμενο των σπουδών μου. Και εκεί ακριβώς ξεκινούν τα δύσκολα. Είναι πραγματικά εκπληκτικό να διαπιστώνεις, ότι ακόμα και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η μίξη Management και Πληροφορικής, που μόνο το ΔΕΤ προσφέρει, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το γεγονός ότι πριν ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου δούλεψα, μου έδωσε την ευκαιρία να καταλάβω ότι το παραπάνω είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΔΕΤ, τόσο στην Ελληνική, όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Αλλά το ΔΕΤ δεν μένει μόνο σε αυτό. Αν 2 λέξεις πραγματικά περιγράφουν το τμήμα, αυτές είναι οι: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

Εξωστρέφεια γιατί είναι παράδοση οι φοιτητές του ΔΕΤ να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος Erasmus. Και οι δυνάμεις τους δεν τους προδίδουν. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μπορούμε άνετα να σταθούμε απέναντι τόσο σε φοιτητές Computer Science, όσο και σε φοιτητές Management & Economics. Τα αποτελέσματα του Erasmus είναι μάλιστα διττά. Από τη μια η δημιουργία φίλων που σε ακολουθούν για χρόνια και από την άλλη η προετοιμασία για ένα πιθανό μεταπτυχιακό σε κάποιο top-class πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

Καινοτομία γιατί όλοι σχεδόν οι φοιτητές του ΔΕΤ δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην Επιχειρηματικότητα. Στον τομέα αυτό το τμήμα συνεχώς πρωτοπορεί. Οι ευκαιρίες που δίνονται στους φοιτητές είναι πραγματικά αμέτρητες και η επαφή με το start-up περιβάλλον είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.”

Αλέξης Περάκης

Τα Business Analytics αποτελούν πλέον ένα εύρυ πεδίο έρευνας και επαγγελματικής καριέρας. Συνδέουν το business κομμάτι της επιχείρησης με το τεχνικό, ο συνδυασμός των οποίων πετυχαίνει τη βέλτιστη επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Είναι ένας τομέας που ο καθένας μπορεί να βρει τη θέση του, καθώς δεδομένα υπάρχουν παντού: από το Marketing μέχρι και το HR.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αυτό προσφέρει: Δημιουργεί έναν επαγγελματία ο οποίος γεφυρώνει τμήματα μέσα στην επιχείρηση τελείως διαφορετικού υποβάθρου και αντίστοιχα επικοινωνεί και εισάγει τις αναγκαίες στρατηγικές ενός τμήματος, της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα του IT.

Το υψηλό επίπεδο σπουδών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και προσαρμόζεται διαρκώς στις εργασιακές ανάγκες και καινοτομίες. Ο σημαντικότερος παράγοντας, όμως, είναι οι καθηγητές οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο τους στους φοιτητές ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο για να πετύχουν. Σε αυτούς οφείλω και την εισαγωγή μου στο Imperial College που έπειτα από πολλές συζητήσεις με βοήθησαν να καταλήξω στην επιλογή του μεταπτυχιακού, αλλά και αφιερώνοντας χρόνο συντάσσοντας συστατικές επιστολές για εμένα και για πολλούς άλλους συμφοιτητές μου. Αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο Imperial στο πεδίο των Business Analytics, διότι διαθέτει ένα ελκυστικό και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, σε μια πόλη που αποτελεί παγκόσμιο οικονομικό κέντρο και στεγάζει τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με τις οποίες συνεργάζεται για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του. Είναι σίγουρα για εμένα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ζωής μου και μια νέα εμπειρία η οποία θα έχει αρκετές δυσκολίες λόγω του απαιτητικού προγράμματος σπουδών.

Αυτό που θα συμβούλευα τους φοιτητές του Τμήματος είναι από τα πρώτα εξάμηνα να δώσουν έμφαση σε όλα τα μαθήματα για να μπορέσουν αφενός να δημιουργήσουν ισχυρές βάσεις και αφετέρου να βρουν το αντικείμενο που τους ταιριάζει μέσα από πληθώρα μαθημάτων. Επισης, κάτι που ελκύει τα πανεπιστήμια και με βοήθησε αρκετά στην αίτηση μου, είναι η συμμετοχή σε εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, όπως επιχειρηματικοί διαγωνισμοί, εθελοντισμός κ.α. Τέλος, εάν κάποιος δεν είναι σίγουρος για το αντικείμενο στο οποίο θέλει να κάνει μεταπτυχιακό, προτείνω πρώτα να αξιοποιήσει πλήρως την ευκαιρία της πρακτικής άσκησης για να μπορέσει να επαληθεύσει εάν είναι όντως αυτό το επάγγελμα που αγαπά και στο οποίο θέλει να εμβαθύνει περισσότερο. Το μεταπτυχιακό αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον και δεν πρέπει να πάει χαμένη.”

Μαρία Πέτρου
Digital and Tech Senior Manager – Consulting,
PwC, Μ. Βρετανία

“Ως απόφοιτη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Τμήμα να ξεχωρίζει και το καθιστούν ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών καθώς επίσης και ο τρόπος λειτουργίας που είναι εναρμονισμένος με τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα ΔΕΤ προσφέρει σημαντικό αριθμό μαθημάτων που επικεντρώνονται στις νέες τεχνολογίες στις οποίες οι σύγχρονες επιχειρήσεις επενδύουν και αναζητούν υποψήφιους εργαζόμενους με τις ανάλογες γνώσεις και δεξιότητες.

Yπάρχουν υποχρεωτικές ομαδικές εργασίες και εργαστήρια καθόλη τη διάρκεια των σπουδών που βοηθούν τους φοιτητές να αφομοιώσουν τη γνώση από τις διαλέξεις, να διατηρούν επαφή με το Τμήμα καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου και να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξεταστικές.

Oι φοιτητές διοργανώνουν το Ετήσιο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος (ΦΣΔΕΤ) όπου συζητούνται όλες οι νέες εξελίξεις με σημαντικούς εκπροσώπους του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου και βοηθά τους φοιτητές να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία όπως η συνεργασία, η επίλυση προβλημάτων, το project management κτλ.

H υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε ηγέτιδες επιχειρήσεις με τις οποίες το Τμήμα έχει αναπτύξει μακροχρόνιες συνεργασίες και προσφέρουν θέσεις στους τελειόφοιτους ετησίως.

Το διδακτικό προσωπικό είναι κοντά στους φοιτητές και τους βοηθά τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο όσον αφορά τις μετέπειτα σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Προσωπικά, εργάζομαι στο συμβουλευτικό χώρο στο πεδίο Digital and Technology στον τραπεζικό τομέα. Ξεκίνησα την καριέρα μου στην Αγγλία που ηγείται στον χρηματοοικονομικό τομέα παγκοσμίως με εφόδιο το πτυχίο του ΔΕΤ, χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και χωρίς να έχω ζήσει στο εξωτερικό προηγουμένως. Πιστεύω ότι το γνωστικό υπόβαθρο και οι δεξιότητες που ανέπτυξα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο ΔΕΤ με βοήθησαν να επιλεχθώ ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους υποψηφίους για την ίδια θέση με πτυχία από μεγάλα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Ακόμα και σήμερα 10 χρόνια από την αποφοίτηση μου βρίσκω τις γνώσεις που απέκτησα στο ΔΕΤ σχετικές με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμβουλεύω τους νέους φοιτητές να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που το Τμήμα προσφέρει, συμμετέχοντας όχι μόνο σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες αλλά και σε extracurriculars (Erasmus, AIESEC, TedEx κτλ) και να ξεκινήσουν να χτίζουν το επαγγελματικό τους δίκτυο.”

Αφροδίτη Μαρία Πίτσου
Senior Regional Merchandising Manager, WSW Lauren, Ralph Lauren, Μ. Βρετανία

“Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών του ΔΕΤ, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία των καθηγητών του, προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με πολλά διαφορετικά αντικείμενα, που αποτελούν βάση για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. Επιτρέπει, με αυτόν τον τρόπο, σε κάθε φοιτητή να εντοπίσει τον τομέα που του αρέσει και στον οποίο θέλει να εστιάσει στο μέλλον. Αν σε αυτό προσθέσουμε τα εργαστήρια, τις υποχρεωτικές εργασίες και την πρακτική στο τελευταίο έτος, η εμπειρία που προσφέρει το ΔΕΤ για τη μετάβαση από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στην αγορά εργασίας είναι ωφέλιμη και ολοκληρωμένη, ακολουθώντας επιτυχημένα πρότυπα του εξωτερικού.

Εμένα προσωπικά, το ΔΕΤ μου έμαθε να έχω αναλυτική σκέψη, μεθοδολογία στην επίλυση κάθε είδους προβλήματος και το πιο σημαντικό με έκανε να αγαπήσω τον προγραμματισμό και τα πληροφοριακά συστήματα. Όλα αυτά είναι στοιχεία που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα μου για να βελτιώσω την αποδοτικότητα τόσο τη δική μου όσο και της ομάδας μου. Έχω επίσης διαπιστώσει ότι τόσο ο προγραμματισμός όσο και η έκθεση σε διαφορετικές πτυχές της διοίκησης επιχειρήσεων μού έχουν δώσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας και αυτό το οφείλω στο ΔΕΤ.

Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο οι υποψήφιοι που κατανοούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και μπορούν να τις εφαρμόσουν στην επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων αποτελούν πολύτιμα μέλη μίας ομάδας. Εν τέλει, αυτό προσφέρει και το ΔΕΤ στην αγορά εργασίας: πολύτιμα μέλη για κάθε ομάδα.”

Χρήστος Πλασκασοβίτης
MSc in Advanced Software Engineering, King’s College London

“Έχουν περάσει πλέον τέσσερα χρόνια από τότε που αποφοίτησα από το ΔΕΤ αλλά η επίδραση του στην επαγγελματική και προσωπική μου πορεία παραμένει καταλυτική.

Έκλεισα τον κύκλο μου στο ΔΕΤ με μια πρακτική στην Oracle Ελλάδας την οποία και βρήκα μέσω του τμήματος. Το γεγονός ότι το τμήμα έχει ενσωματώσει την πρακτική άσκηση στο πρόγραμμα σπουδών, δίνει στους αποφοίτους ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα κατά την έξοδό τους στην αγορά εργασίας.

Αφότου ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση, εργάστηκα για τρία χρόνια ως μηχανικός λογισμικού στην Accenture Ελλάδας. Στα πρώτα μου βήματα εκεί βρέθηκα αντιμέτωπος με περίπλοκες έννοιες τόσο σε τεχνικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Προς μεγάλη μου έκπληξη, αντιλήφθηκα πως το πολύπλευρο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με είχε εφοδιάσει κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσω να προσαρμοστώ γρηγορότερα και πολύ πιο αποτελεσματικά από τους αποφοίτους άλλων σχολών που είναι αμιγώς τεχνικά εστιασμένες. Κλήθηκα για παράδειγμα να αναλύσω και να βελτιώσω ένα σύστημα δρομολόγησης και ενώ υπήρχαν σαφώς καλύτεροι προγραμματιστές από μένα, δεν υπήρχαν πολλοί που να διέθεταν γνώσεις επιχειρησιακής έρευνας ώστε να κατανοήσουν τους αλγορίθμους βελτιστοποίησης με τους οποίους λειτουργούσε το σύστημα. Παράλληλα, το προγραμματιστικό μου υπόβαθρο ήταν επαρκές ώστε να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της θέσης. Ακόμα και οι βασικές γνώσεις οργανωσιακής ψυχολογίας μου χρησίμευσαν καθώς με βοήθησαν να ενταχθώ και να λειτουργήσω αποτελεσματικότερα στις διάφορες ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχα.

Το γεγονός ότι το ΔΕΤ προσφέρει ένα τόσο πολύπλευρο αλλά και καλοζυγισμένο πρόγραμμα σπουδών το καθιστά μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Το εργασιακό περιβάλλον εξελίσσεται συνεχώς και οι απόφοιτοι του τμήματος έχοντας ένα τόσο ποικίλο γνωστικό υπόβαθρο, μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα και να εξελιχθούν.”

Γιάννης Πουλάκης
Business Development Associate - Salesforce

“Μπαίνοντας στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) το 2017 γνώριζα πως έγινα μέλος σε ένα από τα καλύτερα και πιο καινοτόμα τμήματα της χώρας. Εκτός από το υψηλό επίπεδο των φοιτητών του, το συνεχώς εξελισσόμενο πρόγραμμα σπουδών του και τους κορυφαίους διδάκτορες, αυτό που ξεχωρίζει το τμήμα είναι η ελευθερία που σου δίνει να εξερευνήσεις τόσα διαφορετικά αντικείμενα στο χώρο των επιχειρήσεων, προετοιμάζοντάς σε για μια όλο και πιο απαιτητική αγορά εργασίας.

Για μένα προσωπικά, το ταξίδι μου στο ΔΕΤ και το ΟΠΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μπορέσω να κυνηγήσω μια θέση σε έναν τεχνολογικό κολοσσό του εξωτερικού, όπως η Salesforce. Το CRM της εταιρείας είναι ένα μόνο από τα πολλά εργαλεία και φιλοσοφίες τα οποία μαθαίνουμε στο ΔΕΤ και που μπορούν να μας ξεκλειδώσουν θέσεις εργασίες όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Αν συμβούλευα κάτι τον νεότερο φοιτητή-εαυτό μου, θα ήταν να εκμεταλλευτεί τα ερεθίσματα του Τμήματος θέτοντας συνεχώς ερωτήσεις, προτείνοντας αλλαγές και βελτιώσεις στους καθηγητές του και βλέποντας τα μαθήματα ως μοχλούς της δικής του προσωπικής εξέλιξης. Μην περιμένετε τα πάντα από τους καθηγητές και το Τμήμα σας, αλλά βγείτε και έξω από αυτήν, συμμετέχετε σε φοιτητικούς οργανισμούς, πάρτε πρωτοβουλίες και εκμεταλλευτείτε τη φοιτητική ζωή για πειραματισμούς σε οτιδήποτε σάς διεγείρει το ενδιαφέρον”

Νίνα Σκουλικάρη
HR Manager - NHP Investments Luxembourg

Το Tμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών που είναι μοναδικό ως set up στην Ελλάδα και συναγωνίζεται ισάξια πτυχία του εξωτερικού. Το εύρος μαθημάτων και κατευθύνσεων, οι υποχρεωτικές εργασίες και εργαστήρια καθώς και η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο τελευταίο εξάμηνο δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να βρεί την κλίση και την προτίμησή του, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει διάφορους κλάδους σε θεωρητικό επίπεδο, και νιώθει πιο σίγουρος για τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Συστήνω ανεπιφύλακτα το Τμήμα ΔΕΤ σε οποιονδήποτε φοιτητή θέλει να αποκτήσει ένα εύρος γνώσεων, καθώς και ένα πιο πρακτικό τρόπο εκπαίδευσης, και επίσης συστήνω οποιαδήποτε extracurricular δραστηριότητα όπως το Erasmus.

Στρατής Σπακουρής
Consultant, KPMG

“Αν έπρεπε με λίγα λόγια να περιγράψω το Τμήμα ΔΕΤ θα έλεγα το εξής: «Είναι ένα τμήμα το οποίο προάγει την καινοτομία, την αριστεία και την ευρυμάθεια». Καινοτομία, διότι το τμήμα καλλιεργεί την επιχειρηματικότητα μέσω μαθημάτων και συμμετοχής σε διαγωνισμούς. Αριστεία, διότι καταρτίζεται από επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου που χαίρει εκτιμήσεως και αναγνώρισης παγκοσμίως, και παράλληλα προωθεί και αναγνωρίζει τις αξιόλογες προσπάθειες των φοιτητών. Ευρυμάθεια, διότι ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, όπως η Πληροφορική, η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, η Εφοδιαστική Αλυσίδα κλπ.

Σε προσωπικό επίπεδο, παρότι έχουν περάσει 5 περίπου χρόνια από την ολοκλήρωση της φοίτησής μου στο ΔΕΤ, έχουν υπάρξει στιγμές τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην επαγγελματική μου πορεία που η επίδραση του ΔΕΤ είναι καταλυτική. Δεξιότητες όπως η ομαδική εργασία, η εκπόνηση παρουσιάσεων αλλά και πιο τεχνικές δεξιότητες όπως ο προγραμματισμός και η χρήση πληροφοριακών συστημάτων, οι οποίες με συνοδεύουν ακόμα και σήμερα, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό όντας φοιτητής στο ΔΕΤ.

Επίσης, χάρη στο πρόγραμμα σπουδών και στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω το αντικείμενο με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ στην επαγγελματική μου καριέρα, κι έτσι βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου και εκπλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω σε Operational Research και Data Science.

Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει το ταξίδι που λέγεται «ΔΕΤ», θα συμβούλευα τους νέους φοιτητές να είναι παρόντες και ενεργά μέλη στα δρώμενα του τμήματος και να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους προσφέρεται. Γιατί το ΔΕΤ δεν εφοδιάζει τους φοιτητές μόνο με γνώσεις, αλλά τους παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Καθότι παρακολουθώ την πορεία του τμήματος αφότου αποφοίτησα από αυτό, μπορώ να πω με σιγουριά ότι πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις του επιχειρείν.”

Tushar Sharma, Επίκουρος Καθηγητής, Dalhousie University, Καναδάς
Απόφοιτος διδακτορικού προγράμματος σπουδών Τμήματος ΔΕΤ

“In Dec 2015, I landed in Athens having aspirations not only to learn from the best in the field but also to experience a beautiful and culturally rich country. Looking back, I am confident to say that AUEB, Athens, and Greece offered me one of the best years of my life to enrich myself technically, socially, and culturally.

While flying a kite, one has to be aware of the direction of the air. More importantly, one has to know when to pull the thread (to make the kite go up) and when to loosen a bit (to make the kite go farther). One wrong pull, especially when the kite nose is downward, may bring back the kite on the ground. In my opinion, flying a kite is very similar to guiding a student. My advisor Prof. Spinellis has perfected this art. He knows when to motivate a student, when to steer the student in the right direction, and when to let the student explore the technical world by him/herself. He not only provided all the resources needed for me to research but also offered his insightful advice throughout the Ph.D. to improve my technical skills. I am indebted to him for the great amount of energy and time he invested in supervising me. Additionally, I was blessed to receive insightful advice from Prof. Louridas.

I am thankful to all the professors, teaching, and support staff to help me countless times in a variety of ways. During the research methodology course, the teachers switched to English when they learned my presence (and my ignorance of Greek) in the class. I sometimes feel guilty about making my Greek teachers and colleagues change their "Language gears".

In summary, I am proud that I studied at AUEB and would love to recommend the university and the department to not only Greek but also to international students.”

Δρ. Μάριος Φραγκούλης
Μηχανικός λογισμικού, Μεταδιδακτορικός ερευνητής

“Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κατέχει κομβική θέση στην ακαδημαϊκή μου πορεία. Το 2004 ξεκίνησα να φοιτώ στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Στα μάτια μου το τμήμα ξεχώριζε για το ζήλο που επιδείκνυαν οι διδάσκοντες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη σταθερή άνοδό του στις προτιμήσεις των μαθητών για πανεπιστημιακές σπουδές. Στη διάρκεια της φοίτησής μου με τράβηξε η επιστήμη υπολογιστών και μετά από ενθάρρυνση του Καθ. κ. Ταραντίλη έκανα μεταπτυχιακό στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου όπου οι φοιτητές του τμήματος ΔΕΤ χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Μετά το πέρας του μεταπτυχιακού επέστρεψα στο τμήμα όπου είχα την τιμή να ξεκινήσω διδακτορικό με τον Καθ. κ. Σπινέλλη. Ο κ. Σπινέλλης με τις απαράμιλλες γνώσεις, τις γνήσιες συμβουλές, και το ακούραστο ενδιαφέρον του συνετέλεσε καθοριστικά στην πρόοδό μου. Συνολικά το τμήμα μου πρόσφερε τα εφόδια για να χτίσω το μέλλον μου.”

Δημήτρης Φρουζής
Consultant, McKinsey & Company

“Μεγαλώνοντας είχα πάντα έντονο ενδιαφέρον για την τομή του management και της τεχνολογίας και κυρίως το πως η επιτυχημένη σύζευξη αυτών μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή την κοινωνία όπως την γνωρίζουμε. Ως εκ τούτου, η φυσική επιλογή για έμενα ήταν να σπουδάσω στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μια επιλογή που με δικαίωσε απολύτως. Πλέον εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη McKinsey & Company, στο γραφείο της Αθήνας, όπου έρχομαι σε επαφή με πολλές διαφορετικές βιομηχανίες, υποστηρίζοντας ηγέτιδες εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους.
Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή μου, καθώς το ΔΕΤ, αποτελεί το κορυφαίο τμήμα management στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό ισχύει για τρεις βασικούς λόγους.

  1. Το σύγχρονο και ‘δυναμικό’ πρόγραμμα σπουδών. Το τμήμα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε ‘πραγματικό χρόνο’ στις ανάγκες τις αγοράς και να διαμορφώνει το πρόγραμμα αναλόγως, ειδικά στον πλέον ταχύρρυθμο τομέα, αυτόν του προγραμματισμού.
  2. Οι πολλαπλές και υποχρεωτικές ομαδικές εργασίες του προγράμματος καθ’όλη τη διάρκεια της φοίτησης. Αυτή η ‘ιδιαιτερότητα’ για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρώ είναι ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το τμήμα γιατί οι εργασίες αυτές, αποτελούν στην πραγματικότητα σύντομες προσομοιώσεις του εργασιακού περιβάλλοντος δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να αναπτύξουν τα απαραίτητα “hard και soft skills”.
  3. Η υποχρεωτική πρακτική άσκηση στο τέλος του προγράμματος σπουδών. Αυτή η πρωτοβουλία είναι απαραίτητη σε ένα τμήμα management, τόσο γιατί προσφέρει την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, γεγονός που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του αποφοίτου όσο και γιατί δίνει την ευκαιρία να ‘πειραματιστούν’ με μηδενικό ρίσκο σε τομείς απασχόλησης νωρίς στην καριέρα τους.

Το ΔΕΤ, έχοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά, έχει διαμορφώσει καθοριστικά την έως τώρα επαγγελματική μου πορεία εκθέτοντας με σε πολλαπλά ερεθίσματα και ευκαιρίες, προσδίδοντας μια ολιστική εικόνα μεταξύ του εταιρικού και του start-up οικοσυστήματος, όπως και παρέχοντας μου τα απαραίτητα εφόδια έτσι ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.”

Έλενα Χαΐλαζοπούλου
Συνιδιοκτήτρια Convert Group και δημιουργός του eRetail Audit

“Από τις πρώτες επαγγελματικές επιλογές που κάνουμε πριν καν το καταλάβουμε είναι αυτή του προπτυχιακού μας. Για κάποιους καθορίζει τη συνέχεια περισσότερο και για άλλους λιγότερο. Μπαίνοντας στο τμήμα ως πρωτοετής φοιτήτρια πολύ γρήγορα κατάλαβα πως αφενός αποτελούσε την καταλληλότερη επιλογή για εμένα, αφετέρου πως το επίπεδο φοίτησης διέφερε από τους υπόλοιπους φίλους μου σε άλλα τμήματα και σχολές. Γνώρισα  συμφοιτητές και καθηγητές με χαμόγελο, όρεξη, αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Ο συνδυασμός πολλαπλών γνωστικών αντικειμένων που προσφέρει το ΔΕΤ πολλές φορές προκαλούν μια σύγχυση για το μέλλον ενός φοιτητή και την πορεία του εργασιακά. Στην πραγματικότητα όμως, και όπως προσωπικά εγώ το βίωσα κατά τη διάρκεια της φοίτησης αλλά και σημαντικότερα κατά την επαγγελματική μου πορεία, το ΔΕΤ προσφέρει μια μοναδική φαρέτρα από γνώσεις που αποτελούν την βάση για οποιαδήποτε επιχειρηματική, οικονομική ή τεχνολογική επαγγελματική πορεία θέλει κανείς να ακολουθήσει. Στο πλαίσιο της σχολής και της κατεύθυνσης που επέλεξα είχα την ευκαιρία να μάθω τον τρόπο σκέψης επίλυσης ενός προβλήματος, μαθηματικού ή Business, να εξοικειωθώ με εργαλεία που χρησιμοποιούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις αλλά και να αναπτύξω διαπροσωπικές δεξιότητες. Καθοριστικής σημασίας για τη δική μου επαγγελματική πορεία ήταν η ενασχόληση μου με το ELTRUN και η πρακτική άσκηση. Οι δυο αυτές εμπειρίες με έφεραν πρακτικά κοντά στον κλάδο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και αποτέλεσαν τον σταθμό έναρξης της καριέρας μου. Στην πορεία αυτής, πολλές φορές αισθάνθηκα πως δεν γνωρίζω 100% όλα όσα απαιτούμουν να ξέρω για τη δουλειά μου, όμως, ποτέ δεν αισθάνθηκα ανεπάρκεια γνώσης καθώς ένιωθα σίγουρη για τη βάση που έχω λάβει και την ικανότητα που είχα αποκτήσει να εξελίσσομαι και να μαθαίνω. Πλέον, όντας στη θέση να αξιολογώ νέους φοιτητές και αποφοίτους για θέσεις στην Convert Group, επιβεβαιώνω καθημερινά πως το ΔΕΤ δημιουργεί νέους επαγγελματίες που ξεχωρίζουν και κάθε επιχείρηση θα ήθελε στο δυναμικό της.”

Χριστίνα Χαραλαμπίδου
People & Culture Director, The Coca-Cola Company, Αυστρία

“Όταν πρωτοεισήλθα στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακόμη αναζητούσα κατεύθυνση για το επαγγελματικό μου μέλλον. Τα ενδιαφέροντά μου ταξίδευαν σε πλήθος κλάδων και ο βασικός μου στόχος ήταν να ανακαλύψω την διαδρομή που θα ήθελα να ακολουθήσω στο επαγγελματικό μου μέλλον. Σήμερα, 14 χρόνια αργότερα, αναγνωρίζω ότι αυτό το τμήμα ήταν η ιδανική επιλογή για μένα. Με την εκπαίδευση αντάξια διεθνών προτύπων και σταθερά ενημερωμένη με τις νέες τάσεις του επιχειρείν, το τμήμα δίνει τη μοναδική δυνατότητα να κατανοήσεις τις διάφορες πτυχές μιας επιχείρησης, να αποκτήσεις μια προοπτική για τις προτεραιότητες και τη λογική πίσω από κάθε κλάδο και να μάθεις να μιλάς την "γλώσσα" όλων των διαφορετικών τμημάτων - μια δεξιότητα τόσο σημαντική όσο και σπάνια. Το πρόγραμμα βοηθά να βρεις το αντικείμενο που σε ενθουσιάζει και να καταδιώξεις τα όνειρά σου με γνώση και αποφασιστικότητα.

Σε σένα που είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια, σε καλώ να εκμεταλλευτείς κάθε εμπειρία που προσφέρει αυτό το πρόγραμμα: άνοιξε τα φτερά σου σε νέες προκλήσεις, μάθε τι σε εμπνέει, δημιούργησε το δικό σου δίκτυο, πάρε μέρος στο πρόγραμμα Erasmus, αναζήτησε ευκαιρίες για εθελοντισμό, υποτροφίες και διαγωνισμούς. Οι καθηγητές του τμήματος είναι εκεί για να σε καθοδηγήσουν, χρησιμοποίησέ τους. Αξιοποίησε αυτά τα χρόνια για να γνωρίσεις την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και βαθύτερα τον εαυτό σου. Οι γνώσεις που θα αποκτήσεις θα λειτουργήσουν ως στέρεο έδαφος για τα επόμενά σου βήματα. Ζήσε αυτή την εμπειρία με πάθος και ορμή!”

Ευσταθία Χιωτέλη
Software Engineering intern at Silicon Valley Internship Programme
Founder & Web Developer at Yayaka

“Θεωρώ ότι το να ζήσει κάποιος στο εξωτερικό, είτε δουλεύοντας, είτε σπουδάζοντας, είναι μια εμπειρία που κάθε φοιτητής πρέπει να βιώσει. Οι τελευταίοι 6 μήνες για μένα ήταν και είναι γεμάτοι νέες εμπειρίες, γνώσεις και πολλές μεγάλες αλλαγές. Έχοντας κάνει πριν δύο χρόνια Erasmus στην Ολλανδία, ενθουσιασμένη από τη ζωή και τους ανθρώπους στο εξωτερικό, αποφάσισα ένα χρόνο μετά να κάνω την υποχρεωτική μου πρακτική με το πρόγραμμα Erasmus Placement στη Γερμανία. Έτσι λοιπόν, τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησα 3μηνη πρακτική σε μια startup στο Μόναχο ως προγραμματίστρια. Από την εμπειρία μου εκεί, είδα πως λειτουργεί μια startup σε ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο περιβάλλον και πως λειτουργεί στην πράξη μια ομάδα ανάπτυξης λογισμικού. Επίσης, ανέπτυξα σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τεχνικές και προσωπικές μου δεξιότητες. Παράλληλα με την πρακτική μου, έκανα εκεί και την πτυχιακή μου, η οποία σχετιζόταν με το αντικείμενο της πρακτικής μου. Κατόπιν ολοκλήρωσης της πτυχιακής μου, συνειδητοποίησα πόσα πολλά είχα μάθει από την πρακτική μου εκεί, και πόσο σημαντική είναι η πράξη αντί της θεωρίας.

Έπειτα, το καλοκαίρι αμέσως μετά το τέλος της πρακτικής μου, συμμετείχα στο “CERN Summer Student Programme”, όπου δούλεψα για δύο μήνες στην Ελβετία ως προγραμματίστρια σε ένα μεγάλο project του CERN. Εκεί είχα την ευκαιρία να δω πως λειτουργεί ένας τόσο μεγάλος διαπολιτισμικός και διεθνής οργανισμός, καθώς και να αναπτύξω τις γνώσεις μου όχι μόνο στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και της φυσικής. Συνεργάστηκα και γνώρισα ανθρώπους από όλο τονκόσμο, ακόμη και από χώρες που ούτε καν ήξερα ότι υπήρχαν. Κάτι το οποίο μου έκανε αρκετά εντύπωση, ήταν το πόσο οργανωμένες και αυτοματοποιημένες ήταν οι διαδικασίες εκεί, καθώς και πόσο καλή ισορροπία υπήρχε μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Έπειτα, το τέλος αυτής τηςόμορφης εμπειρίας στο CERN, επέστρεψα μέσα Αυγούστου στην Ελλάδα να δώσω το τελευταίο μάθημα, πριν το πτυχίο, και να παραλάβω την visa μου, για το επόμενο μεγάλο ταξίδι στην Αμερική.

Αρχές Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ξεκίνησε η επόμενη μεγάλη εμπειρία, η πρακτική μου σε μία startup στην Silicon Valley στην Καλιφόρνια μέσω του προγράμματος “Silicon Valley Internship Programme”. Ούσα λοιπόν ήδη δύο εβδομάδες εδώ, έχω αρχίσει να κατανοώ τι είναι αυτό που κάνει την Silicon Valley να ξεχωρίζει. Από την πρώτη μέρα δουλειάς, και χωρίς να έχω δουλέψει προηγουμένως με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν, με έβαλαν κατευθείαν στα βαθιά, και την τρίτη μέρα είχα ήδη ανεβάσει κώδικα μου live στην εφαρμογή. Οι ρυθμοί είναι πάρα πολλοί γρήγοροι και οι γνώσεις που αποκτώ τεράστιες. Η πρακτική μου εδώ θα κρατήσει ένα χρόνο, οπότε αυτή τη φορά θα έχω την ευκαιρία να δω πως λειτουργεί μια startup τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επίσης, έχω ήδη κατανοήσει γιατί η Silicon Valley χαρακτηρίζεται ως κέντρο καινοτομιών και υψηλής τεχνολογίας. Περπατάω στους δρόμους του San Francisco και Palo Alto, και βλέπω γύρω μου απόκεντρικά γραφεία μεγάλων εταιρειών (π.χ. Facebook, Google, LinkedIn, Salesforce κτλ) μέχρι και αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και robot που φτιάχνουν πίτσες και καφέ, και είμαι σίγουρη ότι έχω ακόμη να δω πάρα πολλά.

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα τους τελευταίους μήνες, που δεν έχω ακόμη συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαι πλέον φοιτήτρια και ότι έχω πλέον βγει στην ‘ξακουστή’ αυτή αγορά εργασίας για την οποία μας προετοίμαζαν στο πανεπιστήμιο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα είχα φτάσει μέχρι εδώ και δεν θα είχα ζήσει όλες αυτές τις εμπειρίες αν δεν ψαχνόμουν όλα αυτά τα φοιτητικά χρόνια με εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, επιχειρηματικότητα, εθελοντισμό, οργανισμούς, επιπλέον project κτλ και φυσικά τις γνώσεις που μου πρόσφερε το ΔΕΤ καθώς και τη στήριξη των καθηγητών και της οικογένειας μου. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε αυτό που σπουδάζουμε και κάνουμε, και όλα θα γίνουν!”