Εθνικά Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες & Ομάδες Εργασίας

Το Τμήμα διοργάνωσε το 19ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «SUSTAINABILITY: Εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου, της οικονομίας και του περιβάλλοντος», στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν εργασίες που πραγματεύονταν ζητήματα που εντάσσονται στην ευρύτερη θεματολογία της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας συμμετείχαν στην 7η Ημερίδα του Κλάδου της Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας (ΕΟΨ) της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ΕΛΨΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2023.

Το Τμήμα ΔΕΤ συμμετείχε ως φορέας υποστήριξης στο "12th Annual Capital Link Sustainability Forum" με τίτλο «Can Sustainability Prevail Over Geopolitics - Μπορεί η βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;», το οποίο διεξήχθη στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Το Τμήμα διοργάνωσε το 18ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν εργασίες που πραγματεύονταν ζητήματα που εντάσσονται στην ευρύτερη θεματολογία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπως το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τα πλεονεκτήματα του νέου υπολογιστικού νέφους, οι εξελίξεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες παραγωγικές διαδικασίες που προστατεύουν το περιβάλλον και πολλά ακόμη.

Το Τμήμα διοργάνωσε διαδικτυακά το 17ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία», στο πλαίσιο του οποίου αναδείχθηκαν οι σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στον χώρο της Διοίκησης και της Τεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τη διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, το μάνατζμεντ και τις διεπιστημονικές συνεργασίες.

Το Τμήμα διοργάνωσε το 16ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Management AI: Deep learning in reinventing business process optimization», το οποίο είχε ως στόχο την παρουσίαση εργασιών και την προώθηση συζήτησης σχετικά με την βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και του ευρύτερου ερευνητικού χώρου του AI, της βαθιάς μάθησης και της εφαρμογής τους στον τομέα της διοίκησης.

Το Τμήμα διοργάνωσε το 15ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Business Intelligence, Artificial Intelligence & Data Analysis», το οποίο αποτέλεσε μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, με στόχο την παρουσίαση και συζήτηση θεμάτων σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της Τεχνολογίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν τις Επιχειρήσεις αλλά και την Κοινωνία.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσε τον Νοέμβριο 2018 διεθνές ερευνητικό workshop για το Energy Efficiency με τη συμμετοχή 30 ειδικών-εκπροσώπων  10 μεγάλων διεθνών R&D έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα H2020 της ΕΕ και δίνουν έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιστικό τομέα. Τα ερευνητικά έργα που παρουσιάστηκαν ήταν: Entropy, Charged, GAIA, Beneffice, Mobistyle, GreenSoul, EnCOMBASS, Eco-bot, UtilitEE και C-Track 50, όπου συμμετέχουν πάνω από 60 σημαντικοί ερευνητικοί/ακαδημαϊκοί εταίροι και μεγάλοι οργανισμοί από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Το workshop έλαβε χώρα στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του ΟΠΑ.

Το Τμήμα διοργάνωσε το 14ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Internet of Things, Big Data και Cloud Computing: Μια νέα εποχή για την Επιχειρηματικότητα», που αποσκοπούσε σε μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών με στόχο τη διερεύνηση της συμβολής της καινοτομίας στην ανάπτυξη σύγχρονων μορφών επιχειρηματικών δράσεων.

Το 14ο Ελληνικό Συμπόσιο Διαχείρισης Δεδομένων (ΕΣΔΔ) διεξήχθη στην Αθήνα, από την Πέμπτη 28 Ιουλίου έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου, 2016. Το πρόγραμμα του ΕΣΔΔ 2016 περιλάμβανε 33 παρουσιάσεις ερευνητικών άρθρων και 4 demos από κορυφαίους έλληνες ερευνητές στο χώρο των βάσεων δεδομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες στο http://hdms16.aueb.gr.

Το Τμήμα διοργάνωσε το 13ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Καινοτομία και Σύγχρονες Μορφές Επιχειρηματικότητας», που αποσκοπούσε σε μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών με στόχο την παρουσίαση και συζήτηση θεμάτων σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Για 5η συνεχή χρονιά το Hellenic CIO Forum του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) διοργάνωσε στις 11 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 16.00 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ετήσια εκδήλωση, θεσμό, με προσκεκλημένους εκτός των CIOs – μελών του, στελέχη από τον Πανεπιστημιακό χώρο, στελέχη Οικονομικών Υπηρεσιών και Διευθύνσεων Πληροφορικής των μεγαλύτερων εταιρειών και οργανισμών στην Ελλάδα, καθώς και δημοσιγράφους του ειδικού τύπου, με θέμα: "Data Analytics Innovation - Agile your Customer Insights".

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 στο Divani Caravel, το 11ο e-Business Forum. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών (case-studies) και η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν στη χώρα μας. Περισσότερες πληροφορίες στο http://ebusiness-forum.gr/.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε το 12ο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στις 14 Μαΐου 2015. Το 12ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις Διοίκησης και Νέες Προοπτικές Επιχειρηματικότητας», αποσκοπούσε σε μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών με στόχο την παρουσίαση και συζήτηση θεμάτων σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τη διερεύνηση του ρόλου τους στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε το 11ο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στις 13 Μαΐου 2014. Το 11ο ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Καινοτομία και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», αποσκοπούσε σε μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών με στόχο την παρουσίαση και συζήτηση θεμάτων σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τη διερεύνηση του ρόλου τους στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Ο Αναπλ. Καθ. Ιωάννης Νικολάου σε συνεργασία με την Λέκτορα του ΑΠΘ κα Δέσποινα Ξανθοπούλου συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 την 3η Ημερίδα Οργανωτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας με την συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών και επαγγελματιών της Οργανωτικής Ψυχολογίας. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ΟΠΑ και παραβρέθηκαν άνω των 150 συμμετεχόντων.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν - ELTRUN του ΟΠΑ συνδιοργανώσε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Ε.Σ.Η.Ε.), καθώς επίσης του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), για 9η φορά το Πανελλήνιο Συνέδριο για το "Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Internet" (Internet & E-Business Innovation Forum) στις 3 Δεκεμβρίου 2013, στον Πολυχώρο The Hub Events. Σκοπός του συνεδρίου που τοπαρακολύθησαν πάνω από 500 στελέχη και φοιτητές, ήταν η ενημέρωση των ειδικών για την παρούσα κατάσταση και προοπτικές του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ελλάδα, η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών (case-studies) ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα, η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η ανάλυση των βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη γενικά του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στην Ελλάδα. Ειδικότερα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους παρακάτω τομείς: Πρωτοβουλίες και Πολιτικές για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Social Media and Interactive Marketing, Τάσεις on-line καταναλωτών, Ελληνικά Cases Βέλτιστων Πρακτικών, E-Business Integration, Κινητό Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (Mobile Commerce), Ψηφιακές Τουριστικές Υπηρεσίες, Νέα Επιχειρηματικότητα στο Διαδίκτυο.

Τα Εργαστήρια Μάρκετινγκ (A.LA.R.M.) και Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ) οργάνωσαν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων με θέμα «ΜΑΘΕ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ-ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ: Νέες Τάσεις και Διεθνείς Προοπτικές στο Χώρο των Πωλήσεων» στις 9 Ιουλίου 2013, στο ξενοδοχείο Intercontinental. Το συνέδριο αυτό αποτελεί τη συνέχεια των τριών προηγούμενων εξαιρετικά επιτυχημένων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν πλέον των 1300 ανωτάτων και ανωτέρων διευθυντικών στελεχών, του Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες. Στους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν: Γιώργος Αλεβιζόπουλος Johnson & Johnson Medical, Νίκος Γκουτσούλας Oracle Financial Services, Αντώνης Μπαρούνας Sony Mobile Communication, Γρηγόρης Σκλήκας FrieslandCampina, Δρ. Παντελής Βογιατζής Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, Βασίλης Κάτσος Pharmathen, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Pelopac Mediterranean Food Specialties, Χαρά Ντελέκου Aegean Airlines, Αριάδνη Εξωμανίδου HellasOnLine, Δημήτρης Ζηδιανάκης Public, Νίκος Νικηφορίδης Imperial Tobacco Hellas, Αβραάμ Χαϊλαζόπουλος Ελαïς Unilever Hellas, Γιάννος Γραμματίδης Ελληνοαμερικανικό Επιμελητηρίο, Κωνσταντίνος Μαχαίρας Delhaize Group, Zαχαρίας Πιπερίδης ΟΤΕ και Στέλιος Σταυρίδης ΤΑΙΠΕΔ.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 22 Μαϊου 2013, στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Πατησίων 76, στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου, με θέμα "Ευκαιρίες Απασχόλησης και Προοπτικές στο χώρο του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν". Η εκδήλωση στόχο είχε να αποτυπώσει τις σύγχρονες εξελίξεις και ευκαιρίες απασχόλησης στο χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρεί και απευθυνότανε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: Φώτης Αντωνόπουλος, Head of Digital Innovation ATCOM & Partner Oliveshop.com, Νίκος Βαρβαδούκας, Group e-Commerce & Digital Marketing Manager, Public, Multirama, Getitnow.gr & Meandhome.gr, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, co-founder & CEO, Nest Media, Παναγιώτης Γκεζερλής, σύμβουλος eCommerce, Be eBusiness, Στέλιος Ηλιάκης, Γενικός Διευθυντής, Sleed, Ιωάννα Τσιγαρίδα, PR Manager, Accessorize Monsoon. Τη συζήτηση συντόνισε η Επικ. Καθηγ. Κατερίνα Πραματάρη.

Για δέκατη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε το 10ο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στις 16 Μαΐου 2013. Στόχος του 10ου ΦΣΔΕΤ, με θέμα «Ευ επιχειρείν και Αειφορία στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον», ήταν να αποτελέσει μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών αλλά και προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών.

Το πρώτο TEDx του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (TEDxAUEB) με θέμα "Επαναπροσδιορίζοντας την Πραγματικότητα" διεξήχθη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 15 Μαρτίου 2013, υπό την ακαδημαΐκή υποστήριξη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και το το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ), της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης που παρέχει σε σύγχρονα θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, συνδιοργάνωσαν το 8th Internet & E-Business Innovation Forum στις 3 & 4 Δεκεμβρίου 2012, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς. Σκοπός του συνεδρίου που το παρακολύθησαν πάνω από 500 στελέχη και φοιτητές, ήταν η ενημέρωση των ειδικών για την παρούσα κατάσταση και προοπτικές του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ελλάδα, η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών (case-studies) ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα, η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η ανάλυση των βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη γενικά του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στην Ελλάδα. Ειδικότερα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους παρακάτω τομείς: Θεσμικές Πολιτικές για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν, Social Media και Interactive Marketing & Customer Experience, Κινητό Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (MobileCommerce), E-Business Integration, Ελληνικά Cases Βέλτιστων Πρακτικών, Νέα Επιχειρηματικότητα στο E-Business, Τάσεις on-line Καταναλωτών (Έρευνες).

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου), στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης που παρέχουν σε σύγχρονα θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, συνδιοργάνωσαν συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Internet: "e-business innovation forum" στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2011 στο συνεδριακό κέντρο της ΕΕΔΕ. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση των ειδικών για την παρούσα κατάσταση και προοπτικές του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ελλάδα, η προβολή βέλτιστων πρακτικών, η παρουσίαση πρόσφατων ερευνών για τις Ελληνικές τάσεις, η ανάλυση των βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη γενικά του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στην Ελλάδα και η καταγραφή προτάσεων προς την πολιτεία και άλλους φορείς για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών αυτών. Ειδικότερα εστιάζει το ενδιαφέρον του στους παρακάτω τομείς:

  • Υποδομές, Θεσμικό Πλαίσιο & Εθνικές Πρωτοβουλίες για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο
  • Τάσεις Καταναλωτών, Επιχ/σεων & Οργανισμών για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο & Διαδίκτυο
  • Ελληνικά Cases Βέλτιστων Πρακτικών στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
  • Νέα Επιχειρηματικότητα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο και στη Ψηφιακή Καινοτομία

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ευρωπαϊκό ΔίκτυοRFIDinEurope διοργάνωσαν στις 20 Οκτωβρίου 2011, στο Ξενοδοχείο Park, Ημερίδα με θέμα "Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός Εφοδιαστικής Αλυσίδας με RFID". 
Στόχος της ημερίδας ήταν να συζητηθούν και αναλυθούν καίρια θέματα που αναδεικνύουν το ρόλο της τεχνολογίας RFIDστην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την ουσιαστική συμμετοχή στελεχών ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών. Το συνέδριο περιλάμβανει τρεις ενότητες:

  • Πρόσφατες Εξελίξεις και Ευκαιρίες για το RFID. Μέλη του δικτύου θα αναλύσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την τεχνολογία RFID και θα παρουσιάσουν τις ενέργειες του δικτύου να δημιουργήσει ευκαιρίες και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην αγορά της τεχνολογίας RFID. Επίσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας αναφορικά με την υιοθέτηση και επένδυση σε RFID.
  • Το RFID στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Στελέχη επιχειρήσεων και αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί θα αναλύσουν τον τομέα της τεχνολογίας RFID στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο την αντιμετώπιση εμποδίων για την υιοθέτηση και ανάπτυξη της αγοράς καθώς και την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Χρήση και Αξιοποίηση του RFID στην Ελλάδα. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν καινοτόμες Ελληνικές περιπτώσεις όπου η τεχνολογία RFIDαναβάθμισε τις επιχειρησιακές διαδικασίες και την εξυπηρέτηση των πελατών.

Tο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε το 8o Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στις 12 Μαΐου 2011. Στόχος του 8ου ΦΣΔΕΤ με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια και Νέες Τεχνολογίες» ήταν να αποτελέσει μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση νέων μελών ΔΕΠ, νέων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, όπου θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στους σύγχρονους τομείς διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας. Παράλληλα, μέσα από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και προσκεκλημένες ομιλίες θα αναπτυχθούν απόψεις και προβληματισμοί γύρω από τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουρηγήσει η επιχειρηματική εξωστρέφεια, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, για καινοτομία, δικτύωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η Δεύτερη Ημερίδα Καριέρας του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το ΜΠΣ στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010 στο ξενοδοχείο Park Hotel. To 2o Career Show ΔΕΤ-ΔΑΔ συνιστά μια από τις σημαντικότερες οργανωμένες προσπάθειες διασύνδεσης του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α. με την αγορά εργασίας. Διοργανώθηκε από τους Συλλόγους Αποφοίτων ΔΕΤ και ΔΑΔ με την υποστήριξη του ΔΕΤ και του ΜΠΣ στην ΔΑΔ, υπό την ευθύνη του Επίκ. Καθηγητή κ. Ιωάννη Νικολάου. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν 2 panels με την συμμετοχή στελεχών επιχειρήσεων. Στο 1ο panel με θέμα "Επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας: Ευκαιρίες και δυσκολίες" παραβρέθηκαν και μίλησαν οι κ.κ. Α. Ελευθερίου (Hewitt), I. Moser (Randstad), I. Νικολάου (ΟΠΑ) και Γ. Φράγκος (Manpower). Στο 2ο panel με θέμα "Προοπτικές καριέρας και σταδιοδρομίας σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας" παραβρέθηκαν και μίλησαν οι κ.κ. Δ. Βασαλάκης (Intracom), Γ. Μάντζιος (Eurobank), H. Μέλλιου (KPMG) και Α. Παπαιακώβου (P&G). Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθησαν συνεντεύξεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων. Συνολικά συμμετείχαν άνω από 120 τελειόφοιτων-αποφοίτων και των δύο τμημάτων και εκπρόσωποι από γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (32 εταιρείες). Στο Career Day συμμετείχαν οι εταιρείες: Adecco, Alapis, Beiersdorf Hellas, Citibank, Data Communication, Emporiki Bank, Enercon, Expo, Groupama Φοίνιξ, Hewlett-Packard Hellas, ICAP Employment Solutions, INGROUP HR Solutions, Intracom Telecom, Johnson & Johnson Hellas, KPMG, Kraft Foods-Cadbury, Manpower, Mellon Group of Companies, Microsoft Hellas, Nestle Hellas, Optimal Business Action , People for Business, PricewaterhouseCoopers, Procter & Gamble., Randstad Hellas, The Swatch Group Greece, Toyota Hellas S.A., Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Γιαννούλας, Εθνική Ασφαλιστική, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, Πλαίσιο Computers.

Το Εργαστήριο Μάρκετινγκ (A.LA.R.M.) και Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ) οργάνωσαν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων με θέμα «Ο Ρόλος των Πωλήσεων σε Περίοδο Κρίσης» στις 9 Ιουνίου 2010 στο Καζίνο Λουτρακίου. Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 600 στελέχη πωλήσεων Ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στο Συνέδριο μίλησαν 20 στελέχη πωλήσεων Ελληνικών εταιριών και διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου και κάλυψαν τα βασικά θέματα:

  • Αναβάθμιση των πωλήσεων στην διαχείριση της κρίσης

  • Αποτελεσματικά μοντέλα πωλήσεων σε περίοδο ύφεσης και νέες προοπτικές

  • Νέα κανάλια διανομών / πωλήσεων και νέες αγορές

  • Ευκαιρίες, αναδιοργάνωση και εξέλιξη των στελεχών πωλήσεων

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν Γ. Αυλωνίτης (ΟΠΑ), Λ. Γιαννούχος (ΙΠΕ), Α. Δούκας (ΙΠΕ), Γ. Δουκίδης (ΟΠΑ), Ε. Μαυρομαρά (ΟΠΑ), Κ. Χουλιαράκης (ΙΠΕ). Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.). Μέγας χορηγός του Συνεδρίου ήταν το CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI ενώ χορηγοί οι εταιρίες Wind Hellas, Johnson & Johnson, Diageo Hellas, ΕΚΚΑ Αυτοκίνητα και Praktiker.

Ο Καθ. Γ. Δουκίδης παρουσίασε δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που ξεκινούν τον Οκτώβριο και αναφέρονται στην πιστοποιημένη εκπαίδευση των στελεχών πωλήσεων. Το πρώτο είναι"Πιστοποίηση Στελεχών στις Πωλήσεις" αναφέρεται σε έμπειρους πωλητές με 300 ώρες εκπαίδευσης και διάρκεια 9 μηνών και ήδη τρέχει η 1η σειρά με 25 στελέχη πωλήσεων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Το δεύτερο είναι ειδικό πρόγραμμα για Νέους Πωλητές (Entry Level) με 65 ώρες εκπαίδευσης και διάρκεια 2 μηνών. Επίσης παρουσιάσθηκε το Ελληνικό portal www.salesingreece.org που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, νέα και άρθρα για τα στελέχη πωλήσεων.

Στα πλαίσια τον δραστηριοτήτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA Internationalοργανώθηκε στις 30/04/2010 ημερίδα γνωριμίας και παρουσίασης του Amnesty International Hellas με τίτλο «Business, Human Rights and CSR», με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Ε. Σόντερκβιστ.

Στις 27/04/2010 οργανώθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA International, σε συνεργασία με το Young Leaders Association Hellas και με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Ε. Σόντερκβιστανοιχτή σεμιναριακή διάλεξη για φοιτητές και απόφοιτους του προγράμματος με θέμα «Quality as a Competitive Business Advantage».

Στις 19/05/2010 οργανώθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA International, με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Ε. Σόντερκβιστανοιχτή σεμιναριακή διάλεξη για στελέχη από τον Καθηγητή K. Kumar του Indian Institute of Management Bangalore (IIMB) με τίτλο «Emerging Stronger from a Crisis: The Indian Experience». Ο καθ. K. Kumar κατέλαβε για φέτος την ακαδημαϊκή έδρα Διεθνούς Επιχειρηματικότητας που έχει ιδρυθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ινδική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή 11/12/2009 το Εργαστήριο ELTRUN και η Ελληνική Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων (HeAIS) διοργάνωσαν το σεμινάριο "Πληροφοριακά Συστήματα και Καταπολέμηση Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος)" με ομιλητή τον Δρ. Διονύσιο Δεμέτη. O Δρ. Διονύσιος Δεμέτης έχει σπουδές στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταπτυχιακό στην διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων, και διδακτορική διατριβή από το LSE στην καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) και τις επιπτώσεις των πληροφοριακών συστημάτων σε αυτή.

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) σε συνεργασία με το Knowhow.gr και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πραγματοποίησε το 1ο SmartBusiness Forum με θέμα "Δυναμικές, Νεανικές, Καινοτομικές Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες και Δυσκολίες". Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης μίλησε με θέμα "Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και ο Ρόλος του Πανεπιστημίου", ο Καθ. Σπύρος Λιούκας μίλησε με θέμα "Συμπεράσματα της Έρευνας για την Καινοτομία στην Ελλάδα" και ο Αναπλ. Καθ. Eric Soderquist μίλησε με θέμα "Πράσινη Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα".

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) οργάνωσε με επιτυχία το 2ο Συνέδριο «Ηλεκτρονικό Εμπόριο B-C στην Ελλάδα» την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στο Ξενοδοχείο PARK που την παρακολούθησαν 300 στελέχη / επιστήμονες / φοιτητές. Στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν γενικές τάσεις του Ηλεκτρονικού Λιανεμπορίου στην Ελλάδα από σχετικές έρευνες καταν αλωτών (η γνωστή έρευνα της Focus Bari), συγκριτικές μελέτες αξιολόγησης B-C ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Ελλάδα (από το Εργαστήριο ELTRUN) καθώς και εργαλεία που υποστηρίζουν τις καταναλωτικές τάσεις. Καθώς και βέλτιστες επιχειρηματικές παρουσιασμένες από υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών οι οποίες έχουν ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία στον χώρο του Internet στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων: Πλαίσιο, eShop, Χρυσή Ευκαιρία, skroutz, Grecotel, Airtickets, Mayfair Travel κλπ.

Η Ομάδα Έρευνας Κινητών και Ασύρματων Εφαρμογών (IST Lab Wireless Research Center), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθ. Γεώργιο Γιαγλή, συνδιοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Κοινωνικοοικονομική Αποτίμηση του Κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα» για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το ομώνυμο έργο. Η Ημερίδα διεξήχθη στις 6 Μαϊου 2009 στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Γεώργιος Γιαγλής παρουσίασε τη θεματική ενότητα «Ο Ανταγωνισμός στον Κλάδο και Θεσμικά Θέματα».

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) οργάνωσε τα ακόλουθα δύο σεμινάρια με διακεκριμένους καθηγητές από το εξωτερικό:

  • Σεμινάριο με ομιλητή τον Hans van der Heijden, Professor of Management Ιnformation Systems, University of Surrey με θέμα "Hedonic information services: past, present, and future" την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009.

  • Σεμινάριο με ομιλητή τον Michael Tsiro, Associate Professor of Marketing at University of Miami με θέμα "Following a Price Promotion: Return Prices All at Once or a Little at a Time?", την Παρασκευή 22 Μαίου 2009.

Το EXECUTIVE MBA και ο Σύλλογος Αποφοίτων του EX MBA οργάνωσε εκπαιδευτική εκδήλωση στις 5 Μαρτίου 2009, στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου με θέμα «Ηγεσία και Δυναμική των Οικονομικών Κρίσεων». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Μ. Ανδρουλάκης Βουλευτής και Συγγραφέας, Π. Χριστοδούλου Γενικός Διευθυντής ΕΤΕ, και ο Δ. Μπουραντάςκαθηγητής & Διευθυντής Executive MBA, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών I-MBA στις 7 Απριλίου 2009 συνδιοργάνωσε με το Υπουργείο Εξωτερικώνημερίδα με θέμα «Ευκαιρίες Σταδιοδρομίας σε Ελληνικές Διεθνοποιημένες Επιχειρήσεις, Διάλογος Στελεχών Ελληνικών Επιχειρήσεων με Φοιτητές και Νέους Πτυχιούχους». Από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τους καθηγητές Γ. Πραστάκο, Γ. Ιωάννου και Γ. Δουκίδη.

Στις 20 Μαρτίου 2008 διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου ELTRUN σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) το εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα «Ηλεκτρονική Διαχείριση Σχέσεων Πελατών (eCRM) στο Ελληνικό Λιανεμπόριο», όπου παρουσιάστηκαν πραγματικές μελέτες περιπτώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δόθηκε έμφαση στο πως τα συστήματα CRM δίνουν λύση στα εκάστοτε προβλήματα καθώς επίσης και στα αντίστοιχα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση των συστημάτων αυτών. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στην ανάλυση των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας που αφορούν στην αποτελεσματική υιοθέτηση και αξιοποίηση των CRM συστημάτων και παρουσιάστηκαν αποτελέσματα σχετικών ερευνών. Εισηγητής ήταν οΛέκτορας Αδάμ Βρεχόπουλος.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2007 το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου ELTRUN σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) διοργάνωσε εξειδικευμένο σεμινάριο το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 100 στελέχη του λιανεμπορίου, με θέμα το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο στο Ελληνικό Λιανεμπόριο», οι κύριες ενότητες που κάλυψε το Σεμινάριο ήταν οι Ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα, Ηλεκτρονικές προμήθειες, Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες, Ηλεκτρονική παραγγελειοδοσία και αναπλήρωση καθώς και Ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης οργάνωσε την 3η σειρά των σεμιναρίων "Business Technology Excellence" το Ά Μέρος (Φεβρουάριος - Ιούνιος 2006) με θέμα "Νέες Τεχνολογίες στα Κανάλια Διανομών και Προώθησης" για στελέχη, που προέρχονται από τους κλάδους της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για στελέχη που διευθύνουν και διαχειρίζονται τους πληροφοριακούς πόρους, συστήματα και τεχνολογίες σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς. Το πρόγραμμα για το Ά Εξάμηνο του 2006 ήταν: Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (CRM) (Διδάσκ.: Δρ. Α. Βρεχόπουλος), Ηλεκτρονικές Πωλήσεις, Τιμολόγηση και Ηλ. Παραγγελειοληψία (Διδάσκ.: Δρ. Γ. Δουκίδης & Β. Δράκος), Ηλεκτρονικές Προμήθειες και Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες (Διδάσκ.: Δρ. Κ. Πραματάρη), Η Ηλεκτρονική Διαφήμιση στο Internet, στην Κινητή Τηλεφωνία και στην Ψηφιακή Τηλεόραση (Διδάσκ.: Δρ. Α. Βρεχόπουλος), Data Mining Εφαρμογές στις Πωλήσεις και Μάρκετινγκ (Διδάσκ.: Δρ. Δ. Χατζηαντωνίου), Η Νομική Διάσταση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (Διδάσκ.: Μίνα Ζούλοβιτς), Νέες Τεχνολογίες και Πρακτικές στη Διοίκηση και τις Τεχνικές Πωλήσεων (Διδάσκ.: Δρ. Α. Βρεχόπουλος), Ανάπτυξη και Μάνατζμεντ της Διεύθυνσης Πληροφορικής (Διδάσκ.: Ν. Φαλδαμής), Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Διδάσκ.: Δρ. Π. Βλάχος). Τα 9 σεμινάρια της 3ης σειράς (Ά Μέρος) που διεξήχθησαν το Φεβρουάριο - Ιούνιο 2006 παρακολούθησαν 69 στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών.

Το MBA International πραγματοποιήσε την 1η Μαρτίου 2006 ομιλία του κυρίου Rakesh Bakshi (LFIMA,FIE,FNAE, Chairman, RRB Consultants & Engineers Pvt. Ltd., Managing Director,Solchrome Systems India Limited Managing Director, Vestas RRB Ltd.), µε θέµα "The Market for Renewable Energy in India". Ο Rakesh Bakshi θεωρείται πρωτοπόρος στον τοµέα των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, έχοντας προωθήσει επιτυχώς προηγµένες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές εφαρµογές.

Το Ανθρώπινο Δίκτυο Κινητού Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (Mobile Business) Mobinet, ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την διοργάνωση ημερίδας την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2005, σε συνεργασία με το E-Business Forum και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με θέμα την συμβολή των κινητών και ασύρματων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση και τη σύγχρονη επιχείρηση. Ο χώρος διεξαγωγής της ημερίδας ήταν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκέντρωσε άνω των 200 συμμετεχόντων. Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του κ. Γεώργιου Γιαγλή (Επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συντονιστής του Δικτύου Mobinet) και του κ. Ηλία Χατζάκη (υπεύθυνος από την πλευρά του E-Business Forum). Η ενότητα Α, πραγματεύτηκε την ανάγκη για υιοθέτηση από τη Δημόσια Διοίκηση εφαρμογών mobile Government. Η ενότητα Β πραγματεύτηκε τις Επιχειρηματικές Εφαρμογές της Τεχνολογίας Ραδιοσυχνικής Αναγνώρισης Προϊόντων. Η ενότητα Γ είχε ως κύριο θέμα την Επίδραση των κινητών και ασύρματων τεχνολογιών στη σύγχρονη επιχείρηση. Στο ανθρώπινο δίκτυο Mobinet που έχει ως σκοπό την επιμόρφωση και την ενημέρωση σε θέματα κινητού ηλεκτρονικού επιχειρείν, συμμετέχουν: η ομάδα Wireless Research Center (WRC) του εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημίο Κρήτης και η Unisystems.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης οργάνωσε την 2η σειρά των σεμιναρίων "Business Technology Excellence" για στελέχη, που προέρχονται από τους κλάδους της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για στελέχη που διευθύνουν και διαχειρίζονται τους πληροφοριακούς πόρους, συστήματα και τεχνολογίες σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς. Το πρόγραμμα για το Ά Εξάμηνο του 2005 ήταν:

  • Κινητό Επιχειρείν (Διδάσκων: Δρ. Γ. Γιαγλής)
  • Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυίας (Διδάσκων: Δρ. Δ. Χατζηαντωνίου)
  • Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων-ERP (Διδάσκων: Δρ. Γ. Ιωάννου)
  • Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης (Διδάσκων: Δρ. Κ. Σαμιώτης)
  • Διοίκηση και Επιχειρηματικότητα των software houses (Διδάσκοντες: Δρ. Κ. Πραματάρη, Δρ. Ε. Βουδούρη & Δρ. Ι. Νικολάου)
  • Ηλεκτρονική Διαχείριση Σχέσεων Πελατών (Διδάσκων: Δρ. Μ. Βρεχόπουλος)
  • Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφαρμογών Διαδικτύου (Διδάσκων: Δρ. Δ. Χατζηαντωνίου)

Ο Καθ. Δημήτρης Μπουραντάς (στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη) οργάνωσε στις 31 Μαρτίου 2005 ειδική εκδήλωση με θέμα το Mentoring όπου έδωσε διάλεξη ο κ. Νίκος Μποζιονέλος, Senior Lecturer, Sheffield University, με θέμα: "Mentoring from the perspective of the mentor: Some recent findings".

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος (στα πλαίσια του MBA International) οργάνωσε στις 25 Μαϊου ειδική εκδήλωση με θέμα "In defense of Corporate Responsibility" με ομιλητή τον κ. Chris Marsden. Ο κ. Chris Marsden είναι Πρόεδρος του Business Group της Διεθνούς Αμνηστίας (UK), και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Business and Human Rights Resource Centre. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο International School of Management του Ecole Nationale des Ponts et Chaussees στο Παρίσι, καθώς και στο ΜΒΑ International Program του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επικεφαλής Κοινωνικών υποθέσεων της ΒΡ στο Λονδίνο. Επίσης ο κ. Chris Marsden έδωσε σειρά μαθημάτων για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στους Μεταπτυχιακούς σπουδαστές του MBA International Program του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης (Management Science Laboratory, MSL) οργάνωσε στις 7 Ιουνίου 2005 σεμινάριο για στελέχη "Marketing of High Technology Products and Services". Ο εισηγητής, Καθηγητής Jonathan Wilson από Euromed Marseille, Γαλλία, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μοναδικά δεδομένα έρευνας σχετικά με τις αγορές κινητής τηλεφωνίας και mobile computing.

To Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) οργάνωσε δυο διαλέξεις με ξένους καθηγητές. Στις 25 Απριλίου 2005 ο Dr. Vasilis Prevelaki, Assistant Professor, Computer Science Department, Drexel University, παρουσίασε το θέμα "The Bandwidth Exchange Architecture". Ο Prof. Shantha Lijanage, Univ. of Auckland, New Zealand στις 15 Ιουνίου 2005 παρουσίασε το θέμα "Leadership in Knowledge Construction".

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ραφαήλ Μάρκελλος οργάνωσε στο πλαίσιο των σεμιναρίων για στελέχη του ερευνητικού κέντρου Financial Engineering Research Centre (FRC), διημερίδα στις 4-5/10/04 με θέμα: "Mastering Electricity Markets and Derivatives" (Αγορές Ηλεκτρισμού και Παράγωγα). Ως εισηγητές στο σεμινάριο συμμετείχαν και οι: Dr S. Fiorenzani (Edison Spa, Milan), Δρ E. Κακαράς (Αναπλ. Καθηγητής, ΕΜΠ), και Dirk Forrister (Natsource-Tullet Europe, London). Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν: Στοχαστικά Υποδείγματα Τιμών Ηλεκτρισμού, Διαχείριση Κινδύνου Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Παράγωγα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα Ηλεκτρισμού, Αγορές και Διαπραγμάτευση Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Αερίων Ρύπων. Οι εισηγήσεις υποστηρίχθηκαν από εργαστήρια εφαρμογής HY σε MatLab και Eviews. Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη από τις κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΑ, Ρόκας Αιολική, Grant Thornton, Ενεργειακή Θεσσαλον., ΑΣΥΚ, κα

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης οργάνωσε το έτος 2004 την Ά σειρά των μεταπτυχιακών σεμιναρίων για στελέχη με τίτλο "Business Technology Excellence". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης ανωτάτων και ανωτέρων στελεχών, που προέρχονται από τους κλάδους της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για στελέχη που διευθύνουν και διαχειρίζονται τους πληροφοριακούς πόρους, συστήματα και τεχνολογίες σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς. Στα σεμινάρια διδάξανε: Καθ. Γ. Δουκίδης, Αναπλ. Καθ. Δ. Σπινέλλης, Αναπλ. Καθ. Γ. Ιωάννου, Επ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου, Επ. Καθ. Γ. Γιαγλής, Λέκτορα Α. Βρεχόπουλος, Λέκτορα Κ. Πραματάρη, Δρ. Γ. Λεκάκος. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στη σύγχρονη επιχείρηση, Επιχειρηματικές Εφαρμογές των Κινητών και Ασύρματων Τεχνολογιών και Δικτύων, Τεχνολογίες και Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Διαδικτύου, Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Λογισμικού, χρήση Ανοιχτού Κώδικα, Ηλεκτρονική Διαχείριση Σχέσεων Πελατών για Πωλήσεις και Μάρκετινγκ, Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυίας: Αρχές, πρακτικές και τάσεις, Αναπτύσσοντας Υποδομές eLearning στη σύγχρονη επιχείρηση, Εφαρμογές των τεχνολογιών εξατομίκευσης διαφημίσεων στα ψηφιακά κανάλια , Ασφαλή Πληροφοριακά Συστήματα: διεργασίες και τεχνολογίες, Ηλεκτρονικές Αγορές και Συνεργατικό Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP). Στα σεμινάρια συμμετείχαν στελέχη από εταιρίες όπως: Unisystems, Pfizer Hellas, GlaxosmithKline, Oracle, Trigon Gas, Εθνοκάρτα, Εθνική Τράπεζα, Εγνατία κα.

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ), το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) διοργάνωσε με επιτυχία κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα κινητού ηλεκτρονικού επιχειρείν. Η διεξαγωγή του πρώτου κύκλου σεμιναρίων έγινε από 18 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2003 (σύνολο 64 ωρών επιμόρφωσης) και περιλάμβανε όλη την επίκαιρη θεματολογία Mobile Business σε 4 ενότητες:
- Εισαγωγή σε θέματα κινητού Ηλεκτρονικού Επιχειρείν η οποία περιλάμβανε επισκόπηση και τάσεις του χώρου 
- Τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, όπου καλύφθηκε η σχετική θεματολογία μαζί με μελέτες περιπτώσεων
- Τεχνολογίες Ασύρματης Δικτύωσης όπου καλύφθηκε η σχετική θεματολογία μαζί με μελέτες περιπτώσεων και τέλος 
- Επιχειρηματικές υπηρεσίες όπου επιχειρήσεις από των Ελληνικό επιχειρηματικό χώρο παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές αλλά και τις απόψεις τους για το μέλλον του mBusiness στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ανάμεσα τους ήταν η Forthnet, η Newsphone Hellas, η Microsoft, η Nortel, η UniSystems κ.α.
Τα σεμινάρια, αποτελούνται από δύο κύκλους και σαν στόχο έχουν την κατάρτιση φοιτητών και στελεχών επιχειρήσεων στον τομέα των ασύρματων τεχνολογιών και επιχειρηματικών εφαρμογών βασισμένων στη χρήση κινητών και ασύρματων συσκευών. Ο δεύτερος κύκλος θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2004 σε Προηγμένα Τεχνολογικά και Επιχειρηματικά Ζητήματα Κινητού Ηλεκτρονικού Επιχειρείν. Τα σεμινάρια αποτελούν μέρος του Ανθρώπινου Δικτύου κινητού ηλεκτρονικού επιχειρείν (Mobile Business) Mobinet με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γιαγλή.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος "Executive MBA" οργάνωσε σε συνεργασία με την EUROBANK την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 ειδική ημερίδα με θέμα "Ανάπτυξη Ηγεσίας: Η πρόκληση της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού". Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 300 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, καθηγητές Πανεπιστημίου και απόφοιτου του Executive MBA. Την ευθύνη οργάνωσης της ημερίδας την είχε ο Καθ. Δημήτρης Μπουραντάς και κεντρικός ομιλητής ο διεθνούς φήμης καθηγητής του INSEAD Prof. Manfred F. R. Kets de Vries με θέμα "The Challenge of Leadership". Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 300 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, καθηγητές Πανεπιστημίου και απόφοιτοι του Executive MBA. Την ημερίδα προλόγισαν η Αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή και ο Διεύθυνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος. Οι δύο άλλες ομιλίες της ημερίδας ήταν από τη Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, Επικεφαλή Ανθρώπινου Δυναμικού Τράπεζας EFG Eurobank Ergasia κα. Θ. Ζαμπέλλα με θέμα "Από το Χθες στο Αύριο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα" και από τον Καθ. Δημήτρη Μπουραντά, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ με θέμα "Ανάπτυξη Ηγεσίας: Ο ρόλος των Ανωτάτων Στελεχών και της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού". 
Ο Prof. De Vries στην ομιλία του έθεσε ερωτήματα και έδωσε απαντήσεις για την ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών και της ηγεσίας, για τον ρόλο της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και για την σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, που αποτελεί και τον πιο κρίσιμο παράγοντα ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας. Mε σειρά παραδειγμάτων ανέλυσε τις διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες και τους μάνατζερ, τονίζοντας ότι τους ηγέτες τους διακατέχει το όραμα, τους ενδιαφέρει το μέλλον και οι αλλαγές μιλούν στην καρδιά, στην ψυχή των ανθρώπων που διοικούν, τους οποίους εμπνέουν και τους εμφυσούν δύναμη με αποτέλεσμα να κερδίζουν από τις δεσμεύσεις τους. Αντίθετα, οι μάνατζερ εστιάζονται στο βραχυπρόθεσμο και περιορίζονται στη σταθερότητα και τον έλεγχο. Συμπερασματικά, ο ηγέτης, και γεννιέται και γίνεται. Γιατί υπάρχουν μεν γενετικά χαρακτηριστικά που ευνοούν την άσκηση ηγεσίας, υπάρχουν όμως και στοιχεία και ικανότητες οι οποίες μέσα από την ανατροφή και τη συνεχή εκπαίδευση αναπτύσσονται.

Στα πλαίσια του 5ου κύκλου συναντήσεων του Ε-Business Forum (www.ebusinessforum.gr), δραστηριοποιείται η Ομάδας Εργασίας Ε4 με θέμα "Κινητές και Ασύρματες εφαρμογές Μεταφορών και Εφοδιαστικής (Mobile and Wireless Applications for Transports and Logistics)". Η ομάδα εργασίας Ε4 εστιάζει στον προσδιορισμό των κρίσιμων παραγόντων που χαρακτηρίζουν την νέα αυτή περιοχή τόσο σε όρους ζήτησης όσο και σε όρους προσφοράς, συνθέτοντας ένα πλαίσιο στρατηγικών και πολιτικών επιλογών που αφορούν την δυναμική υποστήριξη και παραπέρα εξέλιξη του χώρου σε εθνικό επίπεδο. Η ομάδα εργασίας επικεντρώνεται στην αξιολόγηση πρόσφατων και αναδυόμενων κινητών τεχνολογιών, συστημάτων και υπηρεσιών σε μια προσπάθεια βελτίωσης του εκτελεστικού μέρους της εφοδιαστικής αλυσίδας, και παροχής άριστων υπηρεσιών στα μέλη της (ξεκινώντας από τον προμηθευτή και φτάνοντας μέχρι τον καταναλωτή). Πιο συγκεκριμένα η ομάδα μελετά τα παρακάτω θέματα:

  • Εντοπισμός ζητημάτων που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεσης της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Διερεύνηση ευκαιριών για βελτιώσεις που μπορούν να επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες
  • Εντοπισμός ριζικών μεταβολών που θα επιφέρει η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στις επιχειρηματικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην εκτέλεση της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Μελέτη μεθόδων και τεχνικών λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο στο εκτελεστικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Αξιολόγηση δυνατοτήτων τεχνολογικών συστημάτων τελευταίας γενιάς που υλοποιούν τις παραπάνω βελτιώσεις

Οι Συντονιστές της Ομάδας είναι οι Καθηγητής Ιωάννης Μίνης, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επικ. Καθηγητής Γεώργιος Γιαγλής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Rapporteurs οι Δρ. Νικόλαος Αμπαζής, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Υποψήφιος Διδάκτορας Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Ερευνητική Ομάδα Κινητού και Ασύρματου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN/WRC) , με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γιαγλή, συμμετείχε στην διεξαγωγή της Παγκόσμιας Διαδικτυακής Ερευνας σχετικά με την αποδοχή των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω κινητού τηλεφώνου από τους τελικούς χρήστες (Worldwide Mobile Internet Survey 2003). Η έρευνα πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2001 με μεγάλη επιτυχία τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων (πάνω από 15.000 απαντήσεις το 2002) όσο και σε ότι αφορά την ποιότητα και συνεισφορά των τελικών αποτελεσμάτων στην ακαδημαϊκή και επιχειρηματική γνώση. Φέτος, η έρευνα λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Ελλάδα και Φινλανδία) και αναμένεται να προσελκύσει άνω των 20.000 απαντήσεων.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) μέσα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" οργάνωσε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Τμήματοςημερίδα με θέμα την "Προστασία των Εφευρέσεων". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2003 στο Κτίριο της Ευελπίδων και παρουσιάστηκαν τρόποι και μέθοδοι για την προστασία των εφευρέσεων από τους κ. Κ. Αμπατζή, Διευθυντή Τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογικής Πληροφόρησης (Ο.Β.Ι.), κ. Μ. Λάμπτου, Δικηγόρο (Ο.Β.Ι.), κ. Α. Πιτταράς, Εξεταστής (Ο.Β.Ι.) και η Δρ. Π. Γκαγκανάτσου, Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης (Ο.Β.Ι.).

Το Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης του Τμήματος στα πλαίσια του προγράμματος "Τεχνολογική Προοπτική Διεύρυνση στην Ελλάδα" της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας οργάνωσε 27 Μαρτίου 2003 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ημερίδα με θέμα "Καινοτομία: Προσδιοριστικοί Παράγοντες και Προβληματισμοί για το Μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας". Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Καθ. Γρ. Πραστάκος και ο Καθ. Εμ. Κούκιος. Στην Ημερίδα συζητήθηκαν σε τρεις ενότητες τα θέματα "Ανάπτυξη ενός Εθνικού Περιβάλλοντος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας" με Πρόεδρο τον Καθ. Γρ. Πραστάκο, "Δημιουργία Περιφερειακών Υποδομών και Κλαδικών Δικτύων, Ενίσχυσης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας" με Πρόεδρο τον Καθ. Ι. Κατσουλάκο και "Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στις Επιχειρήσεις και Οργανισμούς: Ανάπτυξη και Αναζήτηση Ευκαιριών" με Πρόεδρο τον Καθ. Γ. Δουκίδη. Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν o Dr. C. Wessner, Director, Technology and Innovation, U.S. National Academy of Sciences, ο κ. Ο. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ, ο κ. Δ. Δενιόζος, Γενικός Γραµµατέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Ι. Καλογήρου, Ειδικός Γραµµατέας για τη Κοινωνία της Πληροφορίας, Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών, ο Professor Ν. Vonortas, George Washington University, ο Καθηγητής X. Πιτέλης, University of Cambridge, κ.α.

Tη Δευτέρα 19 Μαίου 2003 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ΟΠΑ ημερίδα με τίτλο "Κυβερνοασφάλεια και Ευρωπαίοι Πολίτες: Ευαισθητοποίηση και Βέλτιστες Πρακτικές στην Ψηφιακή Εποχή". Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου διάχυσης "eAWARe: e-Awareness for Europe: Digital Awareness and the Security of the Citizen in Europe" και κατά τη διάρκειά της δόθηκαν σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις από διακεκριμένα άτομα και ειδικούς στον τομέα της Ασφάλειας Υπολογιστών και Πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κος Διομήδης Σπινέλλης αναφέρθηκε σε θέματα έμπιστων πλατφόρμων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής Κος Δημήτρης Γκρίτζαλης αναφέρθηκε στην Κυβερνοτρομοκρατία και στους hackers, ο Κος Γιώργος Ντόντος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στο ρόλο και στα επιτεύγματα της επιτροπής αυτής, ο Κος Νίκος Κυρλόγλου, Ειδικός Επιστήμονας στο ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στις υπηρεσίες Έμπιστης Τρίτης Οντότητας (ΕΤΟ) που έχει αναπτύξει το ΕΒΕΑ, ο Κος Σπύρος Κοκκολάκης, Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου αναφέρθηκε στην ιδεατή πραγματικότητα των συστημάτων ασφαλείας, ο Κος Μάνος Λαγουρός Σύμβουλος Πληροφορικής της Microsoft Hellas αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Microsoft για την αξιόπιστη λειτουργία υπολογιστών (trustworthy computing initiative), ο Kος Κώστας Μουλίνος, Ελεγκτής Πληροφοριακών Συστημάτων στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων περιέγραψε το ρόλο της Αρχής και το έργο της στα χρόνια που λειτουργεί και, τέλος, η Κα Παναγιώτα Λαγού, Διαχειριστής Ασφάλειας της ADACOM περιέγραψε την υποδομή δημοσίου κλειδιού (PKI) και τις λύσεις που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρία. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου εAWARe είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης ενώ υπεύθυνη για τη διοργάνωση της ημερίδας ήταν η Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Βικτωρία Σκουλαρίδου. (Site: http://www.iaac.org.uk/eaware/e-gr.htm). Όσον αφορά στους συμμετέχοντες, υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από το κοινό που προερχόταν από διαφορετικά περιβάλλοντα ενώ ως συνοδευτικό υλικό της ημερίδας μοιράστηκε ένας Οδηγός Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου καθώς και πληροφοριακό υλικό σχετικό με τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2003, στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ερευνητικών Δραστηριοτήτων των Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος. Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε η πρόοδος των ερευνών των 13 νέων Υποψήφιων Διδακτόρων που έγιναν δεκτοί στο Τμήμα τον Οκτώβριο του 2002. Κάθε Υποψήφιος Διδάκτορας παρουσίασε την ευρύτερη επιστημονική περιοχή έρευνας του, την προτεινόμενη ερευνητική μεθοδολογία του, την πρόοδο της έρευνας του και τον προγραμματισμό των ενεργειών του. Στην ημερίδα παρουσίασαν οι:

  • Στέφανος Ανδρουτσέλης "Ασφαλείς αρχιτεκτονικές ομότιμων δικτύων υπολογιστών για ψηφιακές βιβλιοθήκες βιοϊατρικών δεδομένων"
  • Βασίλης Βλάχος "Μοντελοποίηση Ταχέως Εξαπλώμενου Κακόβουλου Λογισμικού σε Μεγάλης Κλίμακας Δίκτυα"
  • Εράστ Αθανασιάδης "Ubiquitous Computing Security"
  • Βασίλης Ζεϊμπέκης "Αξιολόγηση της χρήσης κινητών και ασύρματων εφαρμογών σε ολοκληρωμένα συστήματα λήψης αποφάσεων για αστικές διανομές"
  • Κώστας Φούσκας "An Analysis of Industry Factors that affect the Strategy Formulation of Wireless Application Service Providers" · Ελπίδα Πρασοπούλου "Προς μια δυναμική θεώρηση των διεπιχειρησιακών δικτύων: Θεωρητική Ανασκόπηση και Μελλοντικές Κατευθύνσεις"
  • Αντώνης Παπαργύρης "Επικοινωνώντας και Κεφαλαιοποιώντας την Γνώση σε Κοινότητες Πρακτικής που υποστηρίζονται από τεχνολογία"
  • Σπύρος Μπορώτης "Ανάλυση Αναγκών Εκπαίδευσης σε Περιβάλλον Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης στο Χώρο Εργασίας"
  • Δημήτρης Μπράχος "Determinants of Effective Knowledge Sharing in Corporate Inter-Divisional Knowledge Sharing Networks: A Socio-Cultural Perpective on Knowledge Working Through GroupWare Technologies"
  • Αφροδίτη Δαλακούρα "Ανάπτυξη ηγετικών στελεχών όλων των ιεραρχικών επιπέδων: Ο ρόλος των γραμμικών στελεχών και της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων"
  • Σωκράτης Κουτρουμπής "Essays in Financial Engineering: Real Estate Finance Change of Probability Measure Risk"
  • Ιωάννα Μανατάκη "Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μεθοδολογικού πλαισίου για τη μέτρηση της αποδοτικότητας & αποτελεσματικότητας τερματικών σταθμών διασυνδεδεμένων εμπορευματικών μεταφορών: εφαρμογή σε εμπορευματικούς σταθμούς σε αεροδρόμια"
  • Χρήστος Τσανος "Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας"

Την ημερίδα συντόνισαν ο Επικ. Καθ. Δ. Σπινέλλης, η Επ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου, ο Καθ. Κ. Ζωγράφος. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.