Γεώργιος Χαλκιάς

Διδάκτωρ του τμήματος M&E, ΟΠΑ

Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια είμαι μέλος της κοινότητας των Υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και, φτάνοντας πλέον στο τέλος αυτής της διαδρομής, αισθάνομαι όλο και περισσότερο περήφανος για την επιλογή μου να συνεχίσω την ακαδημαϊκή μου πορεία στο εν λόγω τμήμα. Είμαι περήφανος διότι κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού γνώρισα πανεπιστημιακούς δασκάλους που με ενέπνευσαν με το ήθος τους, με εντυπωσίασαν με τα επιτεύγματά τους, και μου έμαθαν να είμαι καλός ερευνητής και σωστός επιστήμονας. Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαι περήφανος διότι είδα, άκουσα και έμαθα από τους συναδέλφους μου Υποψήφιους Διδάκτορες.  

Κάθε μέρα περίπου τριάντα νέοι ερευνητές «οργώνουν» κάθε γωνιά του Μάρκετινγκ και της Επικοινωνίας προσπαθώντας να προσθέσουν το δικό τους κομμάτι στο παζλ της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης. Και μάλιστα τα καταφέρνουν με ιδιαίτερη επιτυχία. Το πλέον δραστήριο ερευνητικό κομμάτι του τμήματός μας, οι Υποψήφιοι Διδάκτορες, συμμετέχουν στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια του χώρου, λαμβάνουν διακρίσεις, δημοσιεύουν σε καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά, και χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς. 

Για αυτούς που «έφυγαν», η επιτυχημένη τους πορεία σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Για αυτούς που «ήρθαν», ο ενθουσιασμός και η όρεξή τους για δουλειά αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Και τα «εισαγωγικά» διότι είτε έρχονται… είτε φεύγουν… όλοι «παραμένουν» Διδάκτορες του τμήματος.

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, το Διδακτορικό Πρόγραμμα του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας έχει μια από τις πιο σύγχρονες λειτουργικές δομές που το καθιστά ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά αντίστοιχα προγράμματα στην Ευρώπη. Κατά την εισαγωγή τους, οι Υποψήφιοι Διδάκτορες αξιολογούνται μέσα από γραπτές εξετάσεις, εργασίες και παρουσιάσεις, ενώ μετέπειτα αξιολογούνται τακτικά μέσω της τριμελούς συμβουλευτικής τους επιτροπής και μέσω των ετησίων εκθέσεων προόδου που κατατίθενται στη Γενική Συνέλευση του τμήματος. Παράλληλα, η συνεχής τους κατάρτιση ενισχύεται από τον κύκλο ερευνητικών σεμιναρίων, στον οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες του εξωτερικού καλούνται να παρουσιάσουν εξειδικευμένα ερευνητικά ζητήματα.

Κλείνοντας, ένα έρχεται στο μυαλό μου: «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Το πρόγραμμα αυτό χτίστηκε πάνω σε αυτή τη φράση. Εύχομαι, λοιπόν, να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Στα χρόνια που «έφυγαν»… Σε αυτά που θα «έρθουν»… Αυτό να «παραμείνει». Χρόνια μας καλά!!!