Διακρίσεις Καθηγητών και Φοιτητών
Τόσο τα μέλη ΔΕΠ της σχολής, όσο και οι ερευνητές και φοιτητές της, έχουν αποσπάσει πολλές εγχώριες, αλλά και διεθνείς διακρίσεις. Ακολούθως αναφέρονται οι πιο πρόσφατες εξ' αυτών:
Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
- O Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γεώργιος Κουρέτας ανέλαβε Associate Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Forecasting. Το περιοδικό εξειδικεύεται στην επιστημονική έρευνα στο χώρο προβλέψεων και δέχεται επιστημονικά άρθρα που αφορούν θεωρητικές, εμπειρικές υπολογιστικές και μεθοδολογικές διαστάσεις των προβλέψεων καλύπτουν μεγάλο διεπιστημονικό εύρος όπως, στατιστική, οικονομικά, ψυχολογία, συστήματα αποφάσεων και κοινωνικές επιστήμες και περιλαμβάνεται σε όλες τις διεθνείς βιβλιογραφικές βάσεις με ISI Impact Factor 2.306 για το 2020 (5 year IF.2.368).
- Άρθρο των Σταύρου Βουρλούμη, Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ιωάννη Θάνου, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων βραβεύθηκε ως το καλύτερο άρθρο στο ερευνητικό αντικείμενο Strategy Process, κατά το ετήσιο συνέδριο του Strategic Management Society, του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρίσιμου επιστημονικού συνεδρίου στο αντικείμενο της Στρατηγικής Διοίκησης παγκοσμίως, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου 2021.
- Best Paper για το άρθρο με τίτλο: "Assessing the Impact of Hotel Services on Customer Rating Using Fuzzy String Matching and Belief Networks" των Alexandros Bousdekis, Dimitris Kardaras, Stavroula G. Barbounaki. που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του "The Seventh International Conference on Human and Social Analytics", 2021, July 18, 2021 to July 22, 2021 - Nice, France. Link: https://www.iaria.org/conferences2021/awardsHUSO21/huso2021_a4.pdf.
- Ο Καθηγητής Βασίλειος Παπαδάκης ανέλαβε τη θέση του Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις Πρυτανικές Εκλογές που διεξήχθησαν την 23η Ιουλίου 2020.
- Το επιστημονικό περιοδικό Journal of Risk and Financial Management προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά της Μαρίας-Ελένης Αγοράκη) να εκδώσει ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Bank and Firm Decision Challenges and Risks in a Negative Interest Rates Environment". Το τεύχος αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.
- Το επιστημονικό περιοδικό Oxford Economic Papers προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά των Αθανάσιου Παπαδόπουλου και Γεωργίου Ταβλά) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Ten Years After the Start of the Euro Crisis: Lessons for Financial Markets and Macroeconomic Policies". Το τεύχος αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.
- Το επιστημονικό περιοδικό Economic Modelling προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά του Αθανάσιου Παπαδόπουλου) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Aspects of Macroeconomic Analysis and International Finance". Το τεύχος αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.
- Το επιστημονικό περιοδικό Journal of International Money and Finance προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά του Αθανάσιου Παπαδόπουλου) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "International Aspects of Economic and Policy Fragility".
- Το επιστημονικό περιοδικό Economic Modelling προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά των Μαρίας-Ελένης Αγοράκη και Duc Khuong Nguyen) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Advances in Banking and Finance".
- Το επιστημονικό περιοδικό Journal of Financial Intermediation προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά του Αθανάσιου Π. Παπαδόπουλου) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Βank-firm relationships in the post-crisis era".
- H Καθηγήτρια Σάνδρα Κοέν ανέλαβε τη θέση της Αναπληρώτριας Πρύτανη Έρευνας και Προέδρου του ΕΛΚΕ/ΟΠΑ από το Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2020.
- H Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Σαλαβού ανέλαβε τη Διεύθυνση του Athens MBA το Σεπτέμβριο του 2020, με ομόφωνη απόφαση της Ειδική Διϊδρυματικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
- H Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Σαλαβού ανέλαβε τη θέση της Αναπληρώτριας Επιστημονικής Υπεύθυνης στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation-ACEin) του Πανεπιστημίου μας με τριετή θητεία.
- Ο Επίκουρος Καθηγητής Ηλίας Καπουτσής εκλέχθηκε ως Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, μέχρι το 2023, στο Διοικητικό Συμβούλιο του European Academy of Management (EURAM).
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Δεδούλης έλαβε βραβείο διδακτικής επίδοσης από το Διατμηματικό ΜΒΑ part-time και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών.
- Το άρθρο του Επίκ. Καθηγητή Δημήτρη Μανωλόπουλου σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Γιάννη Καπνιά και την Ε. Πεϊτζίκα, με τίτλο: ‘Hotel Employees’ Turnover Intentions and Work-related Attitudes from a Psychological Contract Perspective: The Moderating Role of Contract Type’ έλαβε το best paper award του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 10th International Conference in International Business (ICIB) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονική μεταξύ 23 και 26 Μαίου 2019.
- Tο άρθρο του Επίκ. Καθηγητή Ηλία Καπουτσή με τίτλο: 'Hard‐Core Toughie: Donald Trump’s Negotiations for the United States Presidency' (με Volkema, R.) που δημοσιεύθηκε στο Negotiation Journal βραβεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Wiley ως ένα άρθρο με τις περισσότερες παραπομπές (top cited article) στο περιοδικό για την περίοδο Ιανουαρίου 2018-Δεκεμβρίου 2019.
- Η Καθηγήτρια Σάνδρα Κοέν έλαβε το βραβείο καλύτερης reviewer (Outstanding reviewer) για το περιοδικό International Journal of Public Sector Management από το Emerald Literati Awards για το 2018.
Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
- Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, η Διδάκτωρ Βάσια Κοντοπούλου και η Καθηγήτρια Φλώρα Κοκκινάκη του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας διακρίθηκαν με βραβείο καλύτερου άρθρου (Best paper award) στο 34ο Διεθνές Συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ BAM 2020, το οποίο διεξήχθη 2-4 Σεπτεμβρίου 2020. Οι τρεις ερευνητές του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας έλαβαν τη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση για την εργασία τους με τίτλο "Counterfeit Luxury Brands & Mating Goals", το οποίο υποβλήθηκε στο Marketing & Retail Track του συνεδρίου. Η εργασία αυτή εξετάζει τις προτιμήσεις για απομιμήσεις πολυτελών προϊόντων υπό το φως της εξελικτικής ψυχολογίας (evolutionary psychology) και με τη διεξαγωγή πειραματικής μελέτης σε καταναλωτές.Το διεθνές συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ συγκεντρώνει κάθε χρόνο σχεδόν 1.000 συνέδρους από 50 και πλέον χώρες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα επιστημονικά συνέδρια του κλάδου από το 1986.
- Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Αποσπόρη του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας διακρίθηκε με το βραβείο Best International Symposium Award 2019 στο 79th Annual Meeting of the Academy of Management που διεξήχθη στις 9-13 Αυγούστου στη Βοστώνη των ΗΠΑ για το συμπόσιο Comparing Careers Across Countries: New Scholarship and Directions που συνδιοργάνωσε με την Καθηγήτρια Maike Andresen από το University of Bamberg, Germany και τον Καθηγητή Jon Briscoe από το Northern Illinois University, USA.
Το συμπόσιο, στο οποίο παρουσιάστηκαν 5 προσκεκλημένες ερευνητικές εργασίες σε δυο εκ των οποίων συμμετείχε η κα Αποσπόρη, κρίθηκε ως το καλύτερο μεταξύ 433 συμποσίων με βάση τα παρακάτω κριτήρια:- Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του συμποσίου να αναδυκνύει άριστες ερευνητικές συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές χώρες.
- Οι εργασίες του συμποσίου να δείχνουν θεωρητική και μεθοδολογική πρωτοπορία στο τομέα τους.
- Η θεματολογία και το περιεχόμενο των εργασιών του συμποσίου να αντανακλούν τη διοίκηση των επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα χωρών.
- Οι Επίκουρες Καθηγήτριες κκ Λήδα Παναγιωτοπούλου και Ειρήνη Νικάνδρου του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας διακρίθηκαν με το βραβείο καλύτερου άρθρου (Best paper McKeachie Award) στο 44o Ετήσιο διεθνές συνέδριο Improving University Teaching “Closing the Gaps: Students and Faculty in Transition”, που διεξήχθη στις 24-26 Ιουλίου στο Mülheim an der Ruhr στη Γερμανία. Οι συγγραφείς παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο "A Systemic Intervention for Engaging First-Year Students: The Context Matters”.
- Οι Επίκουρες Καθηγήτριες Λήδα Παναγιωτοπούλου και Ειρήνη Νικάνδρου, έλαβαν το 3ο βραβείο Education Leaders Awards 2018 στην κατηγορία Ανώτατη Εκπαίδευση, ενότητα «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία». Το βραβείο τους απονεμήθηκε για το βιωματικό εργαστήριο «Δημιουργώντας συνδέσεις σε καιρούς μετάβασης» το οποίο σχεδιάζουν και υλοποιούν, από το 2015, σε πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων που διευκολύνουν τη μετάβαση τους στο πολύπλοκο πλαίσιο του πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη Συστημική προσέγγιση και υλοποιείται με τη συνεργασία του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Τη δεύτερη θέση στο AI Hackathon "Stronger Together | Artificial Intelligence for the Common Good" κατέκτησαν οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Βέμμος και Μάρκος Λουκάς. Η ομάδα του φοιτητή Τάσου Βέμμου παρουσίασε μια ιδέα για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη νερού στη γεωργία χρησιμοποιώντας εργαλεία AI. Η ομάδα του φοιτητή Μάρκου Λουκά παρουσίασε μια εφαρμογή που στοχεύει να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Η ομάδα Drug n Drop που αποτελείται τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη, κατόρθωσε να εισαχθεί στη λίστα Forbes 30 Under 30 της Ελλάδας για το 2022, ανάμεσα στους 30 πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της χρονιάς. Επίσης στην ομάδα απονεμήθηκε και το πρώτο τιμητικό βραβείο για την κατάκτηση της Πανευρωπαϊκής 3ης θέσης του Junior Achievement – GEN-E 2022, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Mobile Excellence Awards 2023. Τέλος, η ομάδα Drug n Drop έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Innovation Idea Holder του μεγαλύτερου Εθνικού Προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας GreenTech Challenge 2022, που διεξήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
- Τρεις από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 – JA Europe του Junior Achievement (JA) Europe κατέκτησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμέα η ομάδα "Drug n Drop", με τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη κατέκτησε το Τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο όπως επίσης και το GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award. Επίσης, το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας για την απόδοσή του ως διευθύνων της Drug n Drop στο σύνολο των σκελών (εθνικό και διεθνές) του διαγωνισμού κέρδισε ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης.
- Με τη διάκριση «Open Library Fellow» για τη συνεισφορά της και την εξαιρετική εργασιακή ηθική στο διεθνούς εμβέλειας έργο Open Library (Ανοιχτή Βιβλιοθήκη), τιμήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Ζούνη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το έργο Open Library αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει 35 εκατομμύρια βιβλία και αρχειοθετεί 682 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Στόχος του είναι η δημοσίευση βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Ζούνη συνεισέφερε στο έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα Open Library, στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της δημοφιλούς πλατφόρμας που εμπιστεύονται εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως.
- Τα βραβεία «Διακεκριμένης Εργασίας» (Distinguished Paper) και «Καλύτερου Τεχνουργήματος» (Best Artifact) κέρδισαν ο απόφοιτος του Τμήματος Στέφανος Χαλιάσος και ο υποψήφιος διδάκτορας Θοδωρής Σωτηρόπουλος, στο κορυφαίο συνέδριο του κλάδου των γλωσσών προγραμματισμού "43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation" (PLDI 2022), που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), στις 13-17 Ιουνίου 2022. Η βράβευση αφορούσε την εργασία "Stefanos Chaliasos, Thodoris Sotiropoulos, Diomidis Spinellis, Arthur Gervais, Benjamin Livshits, and Dimitris Mitropoulos, Finding typing compiler bugs, in Proceedings of the 43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation, PLDI'22. ACM, June 2022", στην οποία συμμετείχαν και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ), ο Επίκουρος Καθηγητής Arthur Gervais, (Imperial College), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Benjamin Livshits (Imperial College) και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Μητρόπουλος (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).
- Την πρώτη θέση στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2022» κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή ομάδα "Drug n Drop" με τον φοιτητή του Τμήματος ΔΕΤ, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη και τον φοιτητή του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σπυρέλλη.
- Με τη διάκριση της μεγαλύτερης επιδραστικότητας (Most Influential Paper Award) αναγνωρίστηκε η εργασία «GHTorrent: GitHub's data from a firehose» των ακαδημαϊκών Γεωργίου Γούσιου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Delft University of Technology και διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ. Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Mining Software Repositories» (MSR), ανάμεσα στις εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο πριν δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη εργασία σημείωσε τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2012–2022.
- Βαρύνουσας αξίας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η εκλογή της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, Προέδρου του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη θέση της Προέδρου (President Elect) στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS). Η Διεθνής Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων προάγει τη γνώση και την αριστεία στην πρακτική και τη μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων. Είναι η κορυφαία επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, της διδασκαλίας, της πρακτικής και της μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως. Το «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει για πρώτη φορά Ελληνίδα επιστήμονας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι η 3η γυναίκα Πρόεδρος από το 1994, έτος ίδρυσης της Ένωσης. Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη προτάθηκε από την αρμόδια επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων της AIS και εκλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας από το σύνολο των μελών της Ένωσης. Η θητεία της ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι τριετής, και κατά τη διάρκειά της αναλαμβάνει καθήκοντα Εκλεγμένου Προέδρου (President Elect), Προέδρου (President), και Προηγούμενου Προέδρου (Immediate Past President), τον 1ο, 2ο και 3ο χρόνο αντίστοιχα.
- Τη σημαντική «Αναγνώριση Διακεκριμένης Συνεισφοράς» ως καταστατικό μέλος της αντίστοιχης δράσης (Chartered member Distinguished Contributor) από την διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της επιστημονική ένωση IEEE Computer Society, έλαβε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. Το Πρόγραμμα Αναγνώρισης Διακεκριμένης Συνεισφοράς της IEEE Computer Society εισήχθη το 2021 ως μέρος της 75ης επετείου της ένωσης. Το πρόγραμμα προβάλλει τη σημαντική συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη και καινοτομία των μελών του, ενώ αναγνωρίζει την εθελοντική συνεισφορά. Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση της IEEE Computer Society.
- Σημαντική αναγνώριση από τον Διεθνή Σύνδεσμο Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS) έλαβαν οι δημοσιεύσεις τις οποίες συνέταξε η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη, μαζί με εξαίρετους ακαδημαϊκούς στο πεδίο των Πληροφοριακών Συστημάτων, από την Ειδική Ομάδα Ενδιαφέροντος (SIG) για τη χρήση της θεμελιωμένης θεωρίας (Grounded Theory Methodology – GTM). Συγκεκριμένα, η δημοσίευση “Generative Mechanisms of Workarounds, Discontinuance and Reframing: A study of negative disconfirmation with consumerised IT”, της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, στο περιοδικό Information Systems Journal, αναδείχθηκε ως επιλαχούσα ανάμεσα σε 18 υποβολές για το βραβείο “SIG GTM Best Paper”, το Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, στις 5 πρώτες τελικές υποψήφιες της ίδιας κατηγορίας (SIG GTM Best Paper) προκρίθηκε η δημοσίευση “Appropriating Information Technology Artefacts through Trial and Error: The Case of the Tablet” της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, της Νάνσυ Πουλούδη, Καθηγήτριας στο Τμήμα ΔΕΤ, του Γεωργίου Γιαγλή, Καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Διευθυντής Institute for the Future του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Jonathan Wareham, Καθηγητή στο ESADE Business School, στο περιοδικό Information Systems Frontiers.
- Οι Δέσποινα Μαρκουλάκη και Γιάννης Πουλάκης, τεταρτοετείς στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και ο Σκιαδόπουλος Αλέξανδρος, τεταρτοετής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης (ΟΔΕ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), διακρίθηκαν στον 6ο κύκλο του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής”.
- H Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) στο 6ο Ετήσιο Φόρουμ, απένειμε το ετήσιο βραβείο στον Kαθηγητή Γιώργο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της EnexGroup για την «μακροχρόνια συμβολή του στη δημιουργία της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Ο Kαθηγητής Γιώργος Ιωάννου ευχαρίστησε την HAEE και τον Πρόεδρο της HAEE Δρ. Σπύρο Παπαευθυμίου και τόνισε τη σημασία του βραβείου για την EnExgroup και το προσωπικό της, η οποία πραγματοποίησε τις αναγκαίες μετατροπές για να επιτύχει την ετοιμότητα και τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο πέτυχε πολλά ορόσημα, από την αρχή της λειτουργίας των τριών κύριων αγορών ενέργειας του.
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Μανώλης Κρητικός εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 και έλαβε θέση Αντιπροέδρου για την διετία 2021-2023. Επίσης, ο κ. Κρητικός ορίστηκε από τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα IMO2021 επίτροπος (IMO Commissioner) για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς μαθηματικού διαγωνισμού.
- H φοιτητική ομάδα “Swim.me” βραβεύτηκε στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021 “Elevate Greece”, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της 1ης θέσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 και τον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece! Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα αποτελείται από τους φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος, οι οποίοι παρουσίασαν τη ψηφιακή ιδέα «Swim.me», ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα.
- Την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή «start-up» ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) "Swim.me" και το «έξυπνο» σκουφάκι της για άτομα με προβλήματα όρασης. Την ομάδα αποτελούν οι φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος.
- Η διαπανεπιστημιακή ομάδα ΟΠΑ – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου “Swim.me” και η ομάδα του ΔΕΤ “FireProov”, στον διαδικτυακό Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2021" του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, συναγωνίστηκαν τις 10 καλύτερες ελληνικές φοιτητικές «start up», αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και κέρδισαν 2 βραβεία. Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή Ομάδα "Swim.me" με τις φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ, Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, τον φοιτητή τμήματος ΟΔΕ στο ΟΠΑ Αναστάσιο Καραμούτσο και τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ευάγγελο Γεωργακίλα, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριο Λάμπρο. Το βραβείο της δεύτερης θέσης απονεμήθηκε στη φοιτητική ομάδα Τμήματος ΔΕΤ "FireProov", με τους Αδαμάντιο Αβραντίνη, Σταύρο Βασίλαρο, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Άννα Μαρία Μερσίνογλου.
- Ο απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος Λέων Γαβαλάς και η απόφοιτη του διδακτορικού προγράμματος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Έρευνας Λογισμικού Lero του National University of Ireland Galway, Αναστασία Γρίβα συνιδρυτές της Bespot, ο απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος Γιάννης Ήµελος, συνιδρυτής της CollegeLink και ο απόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος, συνιδρυτής της Sleed και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τμήματος Στέλιος Ηλιάκης και εταίρος του Uni.Fund, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 40 Under 40 2021 που κατήρτισε η Fortune Greece για νέους Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που καινοτομούν και διακρίνονται στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της χώρας και στο εξωτερικό.
- Η δημοσίευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Λεκάκου και της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Μαρίας Μπούρα, στο επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους (ABS 4) British Journal of Management, αναδείχθηκε ως "Top Cited Article" (άρθρο με τις περισσότερες παραπομπές) για τη χρονική περίοδο 2019-2020, από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Η δημοφιλής εργασία, με τίτλο «Big Data Analytics Capabilities and Innovation: The Mediating Role of Dynamic Capabilities and Moderating Effect of the Environment» εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Patrick Mikalef και τον Καθηγητή και Επικεφαλής του Τμήματος Computer Science στο Norwegian University of Science and Technology (NTNU), John Krogstie. Το άρθρο διερευνά μηχανισμούς αναλυτικής δεδομένων μεγάλης κλίμακας που οδηγούν σε επιχειρηματική αξία και οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητοι από εμπειρικές έρευνες. Το άρθρο τεκμηριώνει εμπειρικά ότι τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας μπορούν, υπό ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσουν σε καινοτομία όσον αφορά νέα προϊόντα, υπηρεσίες, προσεγγίσεις μάρκετινγκ και επιχειρηματικά μοντέλα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να αποκτήσουν οι εταιρείες ικανότητες ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας (Big data analytics capabilities), που είναι αυτές που οδηγούν σε επιχειρηματική αξία, είναι η πρόσληψη ατόμων με τεχνικές δεξιότητες, διαχειριστικές γνώσεις αλλά και ικανότητες «ανάγνωσης» των δεδομένων μεγάλης κλίμακας, η προώθηση κουλτούρας οργανωσιακής μάθησης και η ενσωμάτωση της βασιζόμενης στα μεγάλα δεδομένα λήψης αποφάσεων στον «πυρήνα» της λειτουργίας του οργανισμού.
- Ο καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής περιοδικών (Magazine Operations Committee) της IEEE Computer Society για το έτος 2021. Ως πρόεδρος της επιτροπής συμμετέχει ex-officio στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού (Board of Governors). Στην επιτροπή μετέχουν ως μέλη οι διευθυντές σύνταξης των αντίστοιχων περιοδικών.
- Η δημοσίευση του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος, Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής Στέφανο Χαλιάσο, Βαγγέλη Ατλιδάκη και Δημήτρη Μητρόπουλο τιμήθηκε με το βραβείο «Distinguished Artifact Award» (βραβείο διακεκριμένου τεχνουργήματος) στο κορυφαίο διεθνές συνέδριο Τεχνολογίας Λογισμικού «International Conference on Software Engineering» (ICSE 2021). Η βραβευθείσα δημοσίευση, με τίτλο «Data-Oriented Differential Testing of Object-Relational Mapping Systems», αφορά μια καινοτόμο μέθοδο για την εύρεση σφαλμάτων σε συστήματα που επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με βάσεις δεδομένων. Η εφαρμογή της μεθόδου επέτρεψε την εύρεση 25 αγνώστων μέχρι την ανακάλυψή τους σφαλμάτων σε ευρύτατα χρησιμοποιούμενα συστήματα λογισμικού και οδήγησε τους κατασκευαστές τους στη διόρθωση των περισσοτέρων από αυτά. Η αναγνώριση που απονεμήθηκε στους ερευνητές αφορά το λογισμικό και τα δεδομένα που συνοδεύουν τη δημοσίευση. Η ανοιχτή διάθεσή τους επιτρέπει σε άλλους επιστήμονες αλλά και στη βιομηχανία να τα αξιοποιήσουν σε νέες έρευνες και σε πρακτικές εφαρμογές.
- Το βραβείο «2020 AIS Technology Challenge» απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάνσυ Πουλούδη, από τη Διεθνή Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS), κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (ICIS 2020), που διεξήχθη διαδικτυακά στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που διακρίνονται για τη σημαντική συνεισφορά τους, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της κοινότητας των πανεπιστημιακών με επιστημονικό πεδίο τα Πληροφοριακά Συστήματα διεθνώς. Για το 2020, η AIS αναγνώρισε τη συμβολή των Συντονιστών Προγράμματος (Program Co-Chairs) των συνεδρίων European Conference on Information Systems (ECIS), Americas Conference on Information Systems (AMCIS) και Pacific-Asia Conference on Information Systems (PACIS), τα οποία διεξάχθηκαν διαδικτυακά για πρώτη φορά.
- Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε για την διετία 2020-2022 ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανώλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βόρειας Μακεδονίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.
- Το δωρεάν ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα (massive open online course — MOOC) στην πλατφόρμα edX με τίτλο «Unix Tools: Data, Software and Production Engineering» έλαβε τη διάκριση "Best Online Courses of the Year" (έκδοση 2021) από τον οργανισμό Class Central. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα κορυφαία 30 μαθήματα από τα 2.800 που εξετάστηκαν. Ο δεύτερος κύκλος του μαθήματος είναι διαθέσιμος μέσω του δεσμού https://www.spinellis.gr/unix?dmst10
- Οι Καθηγητές του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης, Γεώργιος Γιαγλής, Γεώργιος Ιωάννου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου, περιλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων ακαδημαϊκών στον τομέα data and analytics Leading Academic Data Leaders List του CDO Magazine για το έτος 2021.
- Ο απόφοιτος του Τμήματος Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το βραβείο “Information Systems Research Best Reviewer 2020”. Το Βραβείο Καλύτερου Κριτή (επιστημονικών δημοσιεύσεων) του Information Systems Research απονέμεται από το επιστημονικό περιοδικό Information Systems Research (ISR), ένα κορυφαίο περιοδικό στο πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων. Οι αρχισυντάκτες και οι συνεργαζόμενοι συντάκτες του ISR ψηφίζουν για τον/τη νικητή/νικήτρια αξιολογώντας υψηλής ποιότητας εξελικτικές κριτικές πολλαπλών χειρογράφων από τους υποψηφίους.
- Στους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, συγκαταλέγεται ο Λευτέρης Αραπάκης, απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP). O Λευτέρης Αραπάκης, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.
- Η απόφοιτος του Τμήματος Βίλμα Τόδρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2020 “Inaugural INFORMS Information Systems Society Gordon B. Davis”. Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του Γκόρντον Ντέιβις, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές του κλάδου των πληροφοριακών συστημάτων. Η κυρία Τόδρη έλαβε και τη διάκριση “AIS Early Career 2020”, με την οποία επιβραβεύονται προσωπικότητες στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας τους που έχουν ήδη επιδείξει εξαιρετική έρευνα, διδασκαλία και/ ή έχουν συμβάλει σημαντικά με τις υπηρεσίες του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων.
- Το βραβείο 2020 McKinsey Women Achievement Award απονεμήθηκε στη Μαρία Σλάμαρη, τεταρτοετή φοιτήτρια του Τμήματος. Η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για τη Διαφορετικότητα, έχει θεσπίσει το βραβείο McKinsey Women Achievement Award, σκοπός του οποίου είναι η επιβράβευση μια γυναίκας που είτε είναι φοιτήτρια είτε έχει αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία με λιγότερο από 5 χρόνια προϋπηρεσία και έχει διακριθεί για την ακαδημαϊκή ή/και την επαγγελματική/εθελοντική της πορεία.
- Την 2η θέση στον διαδικτυακό παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Competition που διοργάνωσε το Purdue University (ΗΠΑ), την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, κατέκτησαν οι φοιτήτριες του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Σλάμαρη, Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου και Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου. Όπως τόνισε η κριτική επιτροπή αλλά και ο επιστημονικός υπεύθυνος του διαγωνισμού «Η ελληνική συμμετοχή είχε την καλύτερη παρουσίαση και ανέβασε ψηλά τον πήχη παρουσιάζοντας πρώτη σε σειρά εμφάνισης». Επιπλέον, η φοιτήτρια Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού βραβεύτηκε και με τον τίτλο «Best Speaker».
- Στην κατάταξη με τους κορυφαίους επιστήμονες του 2020 στην Επιστήμη των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics) που δημοσίευσε το Guide2Research βρίσκεται ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (19η θέση στην Ελλάδα). Πρόκειται για την έκτη ετήσια κατάταξη για την έκδοση της οποίας μελετήθηκαν περισσότερα από 6.000 προφίλ από όλο τον κόσμο. Τα κριτήρια για την κατάταξη των επιστημόνων αφορούσαν στον δείκτη επιστημονικής ποιότητας (H-index from Google Scholar), τις παραπομπές, τις βιβλιογραφικές αναφορές κάθε επιστήμονα στο διαδίκτυο, όπως επίσης και τις διακρίσεις τους έως τις 16 Μαΐου 2020. Συνολικά η κατάταξη περιλαμβάνει 37 επιστήμονες από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
- To άρθρο με συν-συγγραφείς από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Λεκάκο και τη μεταδιδάκτορα Μαρία Μπούρα (σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Patrick Mikalef και τον Καθηγητή J. Krogstie από το NTNU) στο British Journal of Management (4 στη λίστα ABS) με τίτλο "Big data analytics capabilities and innovation: The mediating role of dynamic capabilities and moderating effect of the environment", που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019, αναδείχθηκε στο top 10% of most downloaded paper για το διάστημα 12 μηνών μετά τη δημοσίευσή του.
- Οι επιχειρηματικές ψηφιακές ιδέες των ομάδων Dr. IV, MamaBear και Crowdy, από φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν στο Virtual & Live Φοιτητικός Διαγωνισμός JA Start Up 2020, κερδίζοντας τις τρείς πρώτες θέσεις, με 8 ομάδες προκριθείσες στον Τελικό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020. Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομάδα Dr. IV και τους Βούγια Ιωάννη, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρο Αντώνη, το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη, στην ομάδα MamaBear με τους Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτα Κωνσταντίνο, Σπέρτου Χρυσή και Τέγου Στεφανία Μαρία και το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, στην ομάδα Crowdy με τους Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία και Χωριανοπούλου Αικατερίνη. Επίσης η ομάδα UniverCity με τους Γεώργιο Μάρκου, Νικόλαο Μοάτσο και Νικόλαο-Άγγελο Σπυρέλλη δημιούργησαν εφαρμογή, η οποία κέρδισε το Online Voting Challenge.
- Η προστασία προσωπικών δεδομένων αποκτά νέο σύμμαχο με το λογισμικό PDGuard που δημιούργησαν ερευνητές από το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) του Τμήματος. Ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος, οι κκ. Θοδωρής Σωτηρόπουλος, Νίκος Κουτσαβασίλης και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό International Journal of Information Security τον Σεπτέμβριο του 2019, παρουσίασαν το νέο λογισμικό, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε δυο μελέτες περίπτωσης. Όπως σημειώνει ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος «Η καινοτόμα αρχιτεκτονική λογισμικού PDGuard αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε και προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα να ελέγχει, με αξιοπιστία, τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα προσωπικά του δεδομένα.»
«Το PDGuard αποδεικνύει τον άριστο διάλογο της πανεπιστημιακής έρευνας με την κοινωνία και τη συμβολή του Πανεπιστημίου ως κυψέλη γνώσης με άμεση και τελεσφόρο εφαρμογή στην αγορά» όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. «Στο Τμήμα ΔΕΤ η παραγωγή γνώσης, η εξωστρέφεια και η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγή και την αγορά, προς όφελος των πολιτών, αποτελεί σημαντική παράμετρο της ανάπτυξης των ανθρώπων του και του Τμήματος, με συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδας.» - Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος της περιβαλλοντικής κρίσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προϊόν της υπερκατανάλωσης ενέργειας διεθνώς, ερευνητές από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με ερευνητές από το Εργαστήριο Υπηρεσιών Τεχνολογιών και Οικονομικών STEcon του Τμήματος Πληροφορικής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδίασαν μια καινοτόμα παιγνιοποιημένη εφαρμογή για κινητές συσκευές. Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ChArGED βραβεύθηκε από το Games and Learning Alliance στα πλαίσια του European Serious Games Competition το Νοέμβριο του 2019. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια του GALA Exhibition 2019 που φιλοξενήθηκε στο InnovAthens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και είχε ως στόχο «να αναγνωριστούν τα καλύτερα ψηφιακά επιμορφωτικά παιχνίδια στην Ευρώπη», ενώ ταυτόχρονα η εφαρμογή παρουσιάζονταν σε προνομιακή θέση στον χώρο της έκθεσης. Το ChArGED έλαβε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (που αποτελούνταν από επιλεγμένους ειδικούς στο χώρο των σοβαρών παιγνίων – serious games) “jury award”, αναγνωρίζοντας τον ισχυρό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνία και το περιβάλλον.
- Το άρθρο “Use and impact of performance measurement results in R&D and NPD: An exploratory study, R&D Management, 34 (2): 191-219, 2004”, των Καθηγητών Armelle Godener (Grenoble Ecole de Management, France) και Eric Soderquist, κατατάχθηκε ένατο στη λίστα των 23 πιο υποδειγματικών μελετών, που αναπτύχθηκε από τους Goffin et al (2019), σε συνέχεια σχετικής μελέτης τους, η οποία αφορούσε 818 εργασίες Διοίκησης Καινοτομίας βασισμένες στη μεθοδολογία των μελετών περιπτώσεων (case study research) και οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1997 και 2016 στα πέντε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του πεδίου. Η κατάταξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης επιστημονικών εργασιών, σχετικά με 10 κριτήρια ποιότητας της μεθοδολογικής προσέγγισης (σχεδιασμός της έρευνας, αιτιολόγηση της έρευνας περί μελέτης περιπτώσεων, επιλογή περιπτώσεων, μέθοδοι συλλογής δεδομένων, ανάλυση δεδομένων και εξέταση εγκυρότητας και αξιοπιστίας).
Goffin, K., Åhlström, P., Bianchi, M., & Richtnér, A. (2019), Perspective: State‐of‐the‐Art: The Quality of Case Study Research in Innovation Management, Journal of Product Innovation Management, 36 (5), pp. 586-615. - Την πρώτη θέση κέρδισε ο τεταρτοετής φοιτητής Γιώργος Καραβάς, με την ομάδα του MINPLUS, στην κατηγορία Most Valuable project (MVP), στον ετήσιο διαγωνισμό Παγκόσμιας Διακυβέρνησης Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 15-18 Ιουλίου, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Στον φετινό διαγωνισμό, με θέμα: "Back to the Ocean: Sustainable Development in a Shared Future", ο Έλληνας φοιτητής και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, Anna Branets (Ουκρανία), Lê Na (Βιετνάμ), Nazahath Ahmed (Μαλδίβες), Filip Lariu (Ρουμανία), Radhe Ayu (Ινδονησία) και Wei Jun S. Chan (Σιγκαπούρη) βραβεύτηκαν για την ιδέα τους MINPLUS, η οποία αφορά μία κοινωνική επιχείρηση πάνω στο upcycling πλαστικού εμπλέκοντας κοινωνικές ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών. Ο διαγωνισμός YICGG διοργανώνεται από το Fudan University of China και λειτουργεί ως πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, προσφέροντας σε φοιτητές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στο πεδίο της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Η ομάδα MINPLUS συναγωνίστηκε με 78 φοιτητές, από 49 πανεπιστήμια και 39 χώρες. Επόμενος σταθμός της είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπου έχει προσκληθεί να παρουσιάσουν την ιδέα της!
- Το βραβείο της δεύτερης θέσης στο διαγωνισμό «Student Research Competition» απονεμήθηκε στον προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Μιχάλη Λουκέρη, για την εργασία του «Efficient Computing in a Safe Environment», η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Στέφανου Γεωργίου. Η διάκριση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου 27th ACM Joint Meeting on European Software Engineering Conference and Symposium on the Foundations of Software Engineering (ESEC/FSE), στην πόλη Ταλίν, από 26 έως 30 Αυγούστου 2019. Η βραβευθείσα εργασία πραγματεύεται τη βελτίωση της υπολογιστικής και ενεργειακής απόδοσης που μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία υπολογιστικών υποδομών σε ένα ασφαλές από κακόβουλες επιθέσεις περιβάλλον. Στα ημιτελικά του διαγωνισμού προκρίθηκαν επίσης οι εργασίες του Μάριου Παπαχρήστου, φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Χαράλαμπου Μητρόπουλου, μεταπτυχιακού φοιτητή του Τμήματος Πληροφορικής, οι οποίοι συνεργάζονται με το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής.
- Το Βloode (bloode.org), η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιµοδοτών που δημιουργήθηκε από τους απόφοιτούς μας Ναταλία Κρίτσαλη, Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και Παναγιώτη Σφήκα, βρίσκεται στην ελληνική λίστα Forbes "30 under 30". Η επιλογή έγινε ανάμεσα από 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων, είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς.
- Το Βραβείο Καινοτομίας και τη Δεύτερη Θέση στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2019", του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κέρδισε η ομάδα Sign Me Up, η οποία αποτελείται από τους Βγόντζα Γιώργο, Δούρου Έλενα, Παπαπολίτη Ευδοκία και Χαλκίδου Άντα, φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Στο τελικό, όπου διαγωνίστηκαν 20 ομάδες από 10 Πανεπιστήμια, προκρίθηκαν 5 ομάδες φοιτητών του τμήματος, οι οποίες παρακολουθούν το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησαν τις καινοτόμες ψηφιακές ιδέες τους. Τις ομάδες υποστήριξαν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, ο Δρ. Σταύρος Λουνής και ο υποψήφιος διδάκτορας Στράτος Μπαλούτσος.
- Η εργασία της προπτυχιακής φοιτήτριας Ζωή Κώττη και του Προέδρου του τμήματος, Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη έλαβε τη διάκριση "ACM SIGSOFT Distinguished Paper Award" του συνεδρίου "MSR' 19: 16th International Conference on Mining Software Repositories", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, στις 26 και 27 Μαΐου 2019. Η εργασία "Standing on Shoulders or Feet? The Usage of the MSR Data Papers" πραγματεύεται την ανάλυση του αντίκτυπου των εργασιών που δημοσιεύουν σύνολα δεδομένων για περαιτέρω εμπειρική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο "Mining Software Repositories" ανήκει, σύμφωνα με την κατάταξη CORE, στην κατηγορία Α (excellent conference, and highly respected in a discipline area).
- Η ομάδα Shopmind της οποίας founders είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Αναστασία Γρίβα και Βασίλης Σταύρου, απέσπασε το 1ο βραβείο του προγράμματος “IgniteIdeas”, μιας πρωτοβουλίας της Nestlé Ελλάς με στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και καινοτόμων ιδεών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H συγκεκριμένη ομάδα, η οποία εξειδικεύεται στα retail analytics, έχει αναπτύξει μια Big Data πλατφόρμα για λιανέμπορους και προμηθευτές, μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν insights για τους καταναλωτές και να αξιολογούν την απόδοσή τους.