Testimonials Αποφοίτων

Χάρης Κουρουνιώτης - Investment Banking Associate - Morgan Stanley
Απόφοιτος 2015

10 χρόνια έχουν περάσει από την στιγμή που πέρασα για πρώτη φορά την μεγάλη είσοδο του ΟΠΑ και ξεκίνησα να σπουδάζω στο τμήμα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Κοιτώντας πίσω δεν θα μπορούσα να ήμουν πιο ικανοποιημένος από την επιλογή μου.

Σήμερα εργάζομαι στην Μorgan Stanley στο Λονδίνο στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με εξαγορές και συγχωνεύσεις, έκδοση ομολόγων και μετοχών. Το τμήμα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αποτέλεσε το θεμελιώδη λίθο για την καριέρα μου για τους εξής λόγους:

  • Πρώτον o κύκλος σπουδών ήταν πολύ εκτενής και με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος τις αρχές της λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Η σχέση απόδοσης-κινδύνου σε πολλά διαφορετικά asset classes και η πολύπλευρη κατανόηση της χρηματοοικονομικής τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγορών ήταν βασικά θεμέλια τα οποία με βοήθησαν μετέπειτα να συνεχίσω με σχετική ευκολία τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics.
  • Δεύτερον, η συμμετοχή μου στο CFA research challenge με την ομάδα του πανεπιστημίου, αποτέλεσε μια πολύ δυνατή εμπειρία που μου έδωσε την δυνατότητα να αποτιμήσω μια εισηγμένη εταιρεία και παρουσιάσω την δουλειά μου μπροστά σε έμπειρους χρηματοοικονομικούς αναλυτές. Οι καθηγητές του τμήματος με την καθοδήγηση τους μας βοήθησαν να αποκτήσουμε πρακτική και πολύτιμη γνώση η οποία αποτέλεσε μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου.
  • Tρίτον, το επίπεδο των συμφοιτητών μου και των καθηγητών του τμήματος, οι οποίοι έχουν φοιτήσει στην πλειοψηφία τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ήταν πολύ υψηλό, το οποίο είναι μια βασική συνθήκη για να επιτρέψει μια γρήγορη εξέλιξη. 

Μια συμβουλή για εσάς είναι να είστε ανήσυχοι και να «ψάχνεστε»! Τα χρόνια σας στο πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να είναι γεμάτα μόνο κάλους βαθμούς αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρόνο δημιουργικά! Erasmus, σεμινάρια, διαγωνισμοί, βιβλία, εθελοντισμός, πρακτική εργασία, ενασχόληση με μια start-up είναι λίγα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος όχι μόνο για να ξεχωρίσει άλλα πρώτα από όλα για να βρει τι τον κάνει χαρούμενο και του ταιριάζει. Έχετε το πιο βασικό αγαθό από όλα: Χρόνο Use it wisely!

Με το θεωρητικό υπόβαθρο από το τμήμα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και με μια διάθεση από εσάς να γεμίσετε το χρόνο σας με πολύπλευρες εμπειρίες μπορείτε να επιτύχετε τα πιο μεγάλα σας όνειρα!

Αλέξανδρος Μπούγιας - Consultant, Financial Services Risk Management - Ernst & Young
Απόφοιτος 2020

Έχοντας αποφοιτήσει εδώ και 2 χρόνια από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα οικονομικά στη πράξη. Το σωστά δομημένο πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με το υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προσωπικό, μου παρείχαν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορώ να κατανοήσω οποιοδήποτε πρόβλημα στη χρηματοοικονομική. Ενδεικτικά, εμβάθυνση σε μαθήματα στατιστικής, υπολογιστικής χρηματοοικονομικής, αποτίμησης παραγώγων και διαχείρισης ρίσκου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απασχόληση μου στο πανεπιστήμιο ως ερευνητής, αλλά και στη τωρινή μου απασχόληση ως consultant στο τμήμα διαχείρισης χρηματοοικονομικού κινδύνου της EY. Η εξοικείωση που απέκτησα σε βάσεις δεδομένων όπως η Thomson Reuters Eikon και Bloomberg (στις οποίες έχει πρόσβαση το εργαστήριο του τμήματος) αλλά και σε γλώσσες προγραμματισμού όπως η Matlab και Python, ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτά είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην αγορά σε καθημερινή βάση.

Κυριάκος Χουσάκος - Director, Senior Trading Strategist - Bank of America
Απόφοιτος 2010

Η επιλογή τμήματος προπτυχιακών σπουδών είναι αναμφίβολα μια απόφαση που απαιτεί αρκετή σκέψη. Στις παρακάτω γραμμές θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου ως προπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό να βοηθήσω μελλοντικούς υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σπουδές (και κατ’ επέκταση μια καριέρα) στον τομέα της Χρηματοοικονομικής.
Η ποιότητα σπουδών και η επιστημονική κατάρτιση του διδακτικού προσωπικού του τμήματος είναι υψηλού επιπέδου και εφάμιλλη πανεπιστημίων του εξωτερικού. Οι φοιτητές του προγράμματος αρχικά λαμβάνουν βασικές γνώσεις στα οικονομικά, στη στατιστική, στη λογιστική και τη διοίκηση επιχειρήσεων και στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε πιο εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, όπως αυτά της χρηματοοικονομικής διοίκησης, των χρηματοοικονομικών των αγορών, της αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, της οικονομετρίας, όπως επίσης και σε εφαρμογές των χρηματοοικονομικών στους κλάδους της ναυτιλίας και της αγοράς ακινήτων. Όμως ο κατάλογος των μαθημάτων και η επιστημονική κατάρτιση είναι ένα μόνο κομμάτι της εξίσωσης. Ένα άλλο κομμάτι εξίσου σημαντικό είναι αυτό των ανθρώπων που στελεχώνουν το τμήμα: το επιστημονικό και διδακτικό δυναμικό, οι φοιτητές, οι  απόφοιτοι της σχολής, και η γραμματεία του τμήματος. Κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ από τα χρόνια μου στο πρόγραμμα είναι το άψογο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών της χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης. Το πόσο οι καθηγητές μας μάς στήριξαν στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε τις σπουδές μας και να πετύχουμε τους στόχους μας (ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς). Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα το τμήμα έχει καταρτίσει ένα σημαντικό αριθμό αποφοίτων, οι οποίοι διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί τεκμήριο της επιτυχίας του τμήματος στην αποστολή του..

Ιωάννα Στανεγλούδη -  Co-Founder & Chief Risk Officer - Finclude
Απόφοιτη 2005

Αποφοίτησα από το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής το 2005. Το ΛοΧρη ήταν η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό και δεν το μετάνιωσα.Ήμουν πολύ τυχερή να φοιτήσω σε μια σχολή που διδάσκουν οι καλύτερες/οι και οι επόμενες/οι υπουργοί οικονομικών της χώρας. Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών είναι υψίστης ποιότητας και βασίζομαι στις γνώσεις που έλαβα ακόμα και σήμερα.

Όσον αφορά την ιστορία μου, ξεκίνησα να εργάζομαι από το 2ο έτος της σχολής, γιατί ήθελα να ξεκινήσω να συλλέγω επαγγελματική εμπειρία. Ενώσω ως πρακτική το να συνδυάζεις σπουδές με εργασία είναι ιδιαίτερα κουραστική, κατάφερα να την ακολουθήσω και κατά τις σπουδές μου στο ΜΒΑ International του Ο.Π.Α. Αν δίνω ακόμα και σήμερα μια συμβουλή στους mentees μου είναι να εργαστούν. Για εμένα συνταγή της επιτυχίας είναι ο συνδυασμός καλών σπουδών με επαγγελματική εμπειρία. Εργάστηκα συνολικά 17 χρόνια σε Τράπεζες και συμβουλευτικές (ΕΥ & Grant Thornton). Έχω αναλάβει ανώτερες εκτελεστικές θέσεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και με χρηματοοικονομικά επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και οικονομικές αναλύσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής συμβουλών. Η μεγαλύτερή μου επιτυχία είναι η ίδρυση της δικής μου εταιρείας, πριν από 3 χρόνια, στον κλάδο του fintech. Είμαι co-founder & Chief Risk Officer, λοιπόν, της Finclude, ενός πανευρωπαϊκού φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης για φυσικά πρόσωπα, που αξιολογεί την δυνατότητα αποπληρωμής και την πιστοληπτική ικανότητα μέσω συμπεριφορικής ανάλυσης σε δεδομένα τραπεζικών συναλλαγών.

Η Finclude ήταν στις δέκα φιναλίστ του παγκόσμιου διαγωνισμού για γυναίκες ιδρυτές που πραγματοποιήθηκε από το Venture Fund της Microsoft, ήταν νικήτρια του διαγωνισμού New Venture από το Πανεπιστήμιο NYU Stern, καθώς και στον παγκόσμιο διαγωνισμό pitcHer στα πλαίσια του Grace Hopper Celebration. Η Finclude έχει κερδίσει πολλες διακρίσεις μέχρι σήμερα και συμπεριλήφθηκε στην έκθεση Youth Solutions, με τις 50 εταιρείες παγκοσμίως που προωθούν τους στόχους του ΟΗΕ.

Προσωπικά, ήμουν στη λίστα του περιοδικού Fortune "Fortune 40 κάτω από 40" για την Ελλάδα για το 2019 & 2021, καθώς και στη λίστα των NYC Fintech Women για το 2020. Πρόσφατα βραβεύτηκα με το Greek International Women Award (2021) και με τίμησαν με την εισαγωγή μου στους Senior Leaders στην Women in Fintech Powerlist (2021).

Σπυρίδων Διονυσάτος - MSc Accounting, Auditing and Control Audit Associate - PwC Nederland
Απόφοιτος  2019

Έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια από την τελετή ορκωμοσίας μου, που σηματοδότησε και την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι να μου ζητηθεί να γράψω αυτό το testimonial δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα έχουν αλλάξει στη ζωή μου μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα και πόσα από αυτά οφείλω στην επιλογή που έκανα να συμπληρώσω το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου.

Στα τέσσερα έτη σπουδών μου, είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων στον κλάδο της λογιστικης και της χρηματοοικονομικής. Το τμήμα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στον κλάδο αυτό και προσφέρει γνώσεις που ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές απαιτήσεις, τόσο τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στα πλεονεκτήματα του τμήματος μπορώ πλέον να αναγνωρίσω πρώτον την υψηλή κατάρτιση των αποφοίτων μας τόσο στα Λογιστικά όσο και στα Ελεγκτικά Πρότυπα και δεύτερον την προετοιμασία επαγγελματιών για την αγορά εργασίας. 

Με εφόδιο τις γνώσεις που απέκτησα από το τμήμα καθώς και με πολύ προσωπικό κόπο, κατάφερα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υποτροφία για το Erasmus University Rotterdam της Ολλανδίας και ύστερα από την ολοκλήρωση τους να ξεκινήσω να εργάζομαι στον κλάδο της ελεγκτικής. Ωστόσο ένα μέρος της επιτυχίας μου το οφείλω στις δύο φιγούρες που με επηρέασαν περισσότερο σε αυτό το τμήμα, την κ. Παπαδάκη και τον κ. Καραμπίνη. Η κ. Παπαδάκη μου μετέδωσε την αγάπη της για το αντικείμενο και με βοήθησε να εντρυφήσω και να καταλάβω ουσιαστικά την Λογιστική, ενώ ο κ. Καραμπίνης, ο ορισμός του μέντορα, με στήριξε και με καθοδήγησε τόσο κατα τη διάρκεια όσο και μετά τις προπτυχιακές σπουδές μου.  

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάθε φορά που θα σκέφτομαι αυτό το τμήμα στη μνήμη μου θα ανακαλώ αυτούς τους δύο καθηγητές. Όσοι από εσάς επιλέξετε να φοιτήσετε σε αυτό το τμήμα, θα τους γνωρίσετε και θα καταλάβετε.

Μαρία-Βασιλική Τσαντιώτη - Senior Accounting Officer - Tραπεζικός κλάδος
Απόφοιτη 2008

Όταν το 2004 ο καθηγητής οικονομικών στο σχολείο είπε ότι διαλέγοντας τη λογιστική «θα έχουμε πάντα δουλειά», μου φάνηκε ενδιαφέρουσα πληροφορία. Άλλωστε, η ενασχόληση με αριθμούς πάντα με γοήτευε. Κάπως έτσι δήλωσα ως πρώτη επιλογή μου το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Ο.Π.Α. 
Στο μυαλό των περισσοτέρων, η λογιστική σχετίζεται κυρίως με φορολογικές δηλώσεις. Αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος της πραγματικότητας. Η λογιστική είναι παράλληλα ένα εργαλείο για την ερμηνεία επιχειρηματικών αποφάσεων, βασιζόμενη στην ποσοτικοποιημένη σύγκριση κόστους-οφέλους, εσόδων-εξόδων.
Αυτή τη σημασία της λογιστικής τη διαπίστωνα κατά τις σπουδές μου στο Τμήμα, όσο ερχόμουν σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα λογιστικών αντικειμένων μέσω του πολύπλευρου προγράμματος σπουδών. Παράλληλα, η δυνατότητα επιλογής βασικών μαθημάτων χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης μου παρείχε απαραίτητες γνώσεις επενδύσεων και αγορών. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο του διδακτικού προσωπικού, που συνδυάζει την πολύχρονη πείρα με τις σύγχρονες πρακτικές, διασφαλίζει την απόκτηση γνώσεων εναρμονισμένων με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Όμως, το κυριότερο που αποκόμισα από τις σπουδές μου και που διαφοροποιεί τους αποφοίτους του Τμήματος από άλλα τμήματα πανεπιστημίων, είναι η μεθοδικότητα, η κριτική σκέψη και η οργάνωση του χρόνου, εφόδια που με βοήθησαν να προσαρμόζομαι αργότερα στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. 
Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το γνωστικό υπόβαθρο, εκτιμήθηκαν επαγγελματικά, κάνοντάς με σύντομα μέλος μιας ομάδας που διαχειρίστηκε σύνθετα λογιστικά ζητήματα τραπεζών, όπως οι ανακεφαλαιοποιήσεις και η διαχείριση κόκκινων δανείων. Διαπίστωσα πως οι συζητήσεις για λογιστικούς χειρισμούς πάντα είχαν ως σημείο αναφοράς «κάτι που είχαμε διδαχθεί» στο Πανεπιστήμιο. Το γεγονός αυτό, καθώς και η συστηματική μελέτη, εξακολουθεί να με βοηθάει στην διαχείριση κάθε νέας επαγγελματικής πρόκλησης. 
Εν τέλει, η επιλογή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής επαλήθευσε τις προσδοκίες μου για ένα ενδιαφέρον αντικείμενο με πολλές προοπτικές. Γι’ αυτό παροτρύνω τους μαθητές που καλούνται να επιλέξουν το επάγγελμά τους να γνωρίσουν και να μελετήσουν σε βάθος τη λογιστική επιστήμη.

Βαγγέλης Γκαρίπης Καριπίδης - Transaction Management Officer – Venture Debt and Equity, European Investment Bank
Απόφοιτος 2009

Σκέφτομαι όπως όλοι μας, τι θα γινόταν «αν», πως θα άλλαζαν πολλά μόνο και μόνο από μια διαφορετική επιλογή στα τόσα σταυροδρόμια. Πολλές φορές, φλερτάρεις με την ιδέα ότι ίσως και να ήταν καλύτερα αν αποφάσιζες διαφορετικά. Αισθάνομαι ότι η επιλογή της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ήταν η μια από τις δύο μεγάλες επιλογές που πολύ δύσκολα θα άλλαζα. 
Στο μυαλό μου ήταν πάντα η «ΑΣΟΕΕ» που σπούδασε ο πατέρας μου. Στην πρώτη Λυκείου, ο καθηγητής οικονομικών μου πρότεινε να κοιτάξω μια «νέα» πολλά υποσχόμενη σχολή – τη Λογιστική & Χρηματοοικονομική. Από τότε κοίταζα στο διαδίκτυο το πρόγραμμα σπουδών, τους διδάσκοντες και το σύγκρινα με άλλες οικονομικές σχολές. Έμεινε πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό ενώ «έπιανα» όλες τις οικονομικές και τεχνολογικές επιλογές.
Όσο σπούδαζα έβλεπα πολλά διαφορετικά μονοπάτια που θα μπορούσα να ακολουθήσω (από financial reporting μέχρι shipping και consulting). Εν τέλει ξεκίνησα την καριέρα μου από την ελεγκτική σε μια δύσκολη συγκυρία (2010). Ήταν τότε που αντιλήφθηκα στην πράξη την αξία των σπουδών μου. Από πρακτικές ικανότητες (πχ εφαρμογές excel), γνωστικό υπόβαθρο, ομαδικό πνεύμα μέχρι την προσαρμοστικότητα και δυνατότητα εφαρμογής των γνώσεων σε διαφορετικούς πελάτες και περιστάσεις. Επίσης, θεωρώ ότι η ΛΟΓ.ΧΡΗ. είναι η καλύτερη επιλογή στην Ελλάδα για όποιον διεκδικήσει πιστοποιήσεις όπως το CFA και ACCA. 
Προχωρώντας επαγγελματικά εκτίμησα περισσότερο ότι όχι μόνο είχα τα εργαλεία για καριέρα στον Χρηματοοικονομικό (και όχι μόνο) τομέα, αλλά και ευελιξία να επιλέξω να απασχοληθώ σε αυτό που με ικανοποιούσε παραπάνω – από την ελεγκτική, στη συμβουλευτική και τώρα στην αποτίμηση Venture Debt σε καινοτόμες εταιρείες. 
Μολονότι υπάρχουν πάντα δυσκολίες, το υψηλό επίπεδο διδασκόντων και συναδέλφων φοιτητών του ΟΠΑ και της ΛΟΓ.ΧΡΗ. καθώς και η άνω του (ελληνικού) μέσου όρου σύνδεση με την αγορά/πραγματικότητα, πιστεύω δίνουν τα εφόδια για ανάπτυξη. Είναι στο χέρι του καθενός να δημιουργήσει τις ευκαιρίες – με ανοιχτό μυαλό και ενεργή αναζήτηση.

Κορίνα Παρλιάρη - Head of Accounting - PMM Public MediaMarkt
Απόφοιτη 2007

Το ότι ήθελα να σπουδάσω οικονομικά το συνειδητοποίησα αρκετά νωρίς. Πώς όμως να διαλέξει ένα παιδί Πανεπιστήμιο/σχολή/τμήμα; Με ποιες γνώσεις και με ποια κριτήρια; Αποφάσισα να στοχεύσω στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πιο πολύ γιατί ο τίτλος μου φαινόταν πιο συγκεκριμένος. Τελικά αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να έχω κάνει. Τόσο για τις γνώσεις στις οποίες επικεντρώνεται αυτό το Τμήμα όσο και για τις επιλογές που ξεκλειδώνει· Γνώσεις που αποτελούν πλούτο που σε συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή σου, δεξιοτεχνίες που σου δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε πρόκληση και επιλογές που μόνο το συγκεκριμένο Τμήμα μπορεί να προσφέρει. Είναι το mindset τέτοιο, οι καθηγητές, το επίπεδο και το πρόγραμμα σπουδών που ανοίγουν το δρόμο για ένα μοναδικό ταξίδι. Η επικέντρωση στη Λογιστική αποτελούν το καλύτερο δυνατό εφόδιο για καριέρα σε Ελεγκτική Εταιρία και ο προσανατολισμός στη Χρηματοοικονομική προσφέρουν το καλύτερο υπόβαθρο για καριέρα σε Dealing Room. Κανένα άλλο Τμήμα δεν προσφέρει τέτοια διείσδυση σε 2 κλάδους με τόσο μεγάλες προοπτικές. Η δική μου εργασιακή πορεία ξεκίνησε σε Ελεγκτική Εταιρεία. Παράλληλα ξεκίνησε και η επενδυτική μου δραστηριότητα στην οποία εφάρμοζα και εφαρμόζω όλα όσα έχω μάθει. Σήμερα μετά από μία πορεία γεμάτη εναλλαγές σε διάφορους εργοδότες, εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τις γνώσεις που αφειδώς μου προσέφερε αυτό το Τμήμα και εξακολουθούν να είναι περιζήτητες.