Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Οικονομικά στην Ελλάδα από το 1978

Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη (MSc in Economics) προσφέρεται από από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του ΟΠA, που απαρτίζεται από τα τμήματα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και Οικονομικής Επιστήμης.

Απονέμει  Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη (Master of Science in Economics).

Αποτελεί το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα Οικονομικά που ιδρύθηκε στην Ελλάδα (το έτος 1978 από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ) ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα ακαδημαϊκής ποιότητας. 

Αξιολογείται ως ένα από τα κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα στα Οικονομικά στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Στην μακρόχρονη πορεία του έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη καταρτισμένων οικονομολόγων και ερευνητών, πολλοί από τους οποίους σήμερα στελεχώνουν πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής ή κατέχουν σημαντικές διευθυντικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν βαθιά  θεωρητική και τεχνική γνώση των θεμελιωδών αρχών της οικονομικής επιστήμης και των εφαρμογών της σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Παράλληλα με τις γνώσεις που αποκτούν, βελτιώνουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες και αναπτύσσουν μοναδικές προσωπικές και διαπροσωπικές ικανότητες.

Bασικά Στοιχεία

Έναρξη: Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 

  Υποβολή Αιτήσεων: Μάρτιος-Ιούνιος 

Διάρκεια: 3 εξάμηνα 

Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλικά

Προαπαιτούμενα: Πτυχίο ΑΕΙ σε Οικονομικές ή Θετικές Επιστήμες και πιστοποιητικό άριστης ή πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας

Δίδακτρα: 2,500€

Πως κάνω αίτηση

Νέα

Είπαν για εμάς

Το 2003 αποφοίτησα από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και συνέχισα παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με κατεύθυνση Οικονομική Θεωρία από το οποίο αποφοίτησα το 2005. Οι σπουδές μου στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την μετέπειτα επαγγελματική μου σταδιοδρομία, πρώτα ως διδακτορικός φοιτητής στο Harvard και έπειτα ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Chicago.

Λουκάς Καραμπαρμπούνης, Απόφοιτος 2005, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Faculty Research Fellow, National Bureau of Economic Research, University of Chicago Booth School of Business, Η.Π.Α.

Η φοίτησή μου στο πρόγραμμα με βοήθησε με δυο ξεχωριστούς τρόπους. Αφενός, αποτέλεσε μία ποιοτική και απαιτητική διαδικασία, η οποία ενίσχυσε τις γνώσεις μου και το επιστημονικό μου επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα καλλιέργησε στοιχεία του χαρακτήρα μου όπως η εργατικότητα, η μεθοδικότητα και η αντοχή στην πίεση Αφέτερου, μου προσέφερε έναν πολύτιμο τίτλο σπουδών, με εξαιρετική φήμη στην εγχώρια αγορά και αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό, ο οποίος συνέστησε εξαιρετικά χρήσιμο εφόδιο στην εργασιακή μου αναζήτηση.

Γιάννης Βεκρής, Απόφοιτος 2012, Financial Analyst στο IBM International Service Center στη Σλοβακία

Όταν ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ αποφάσισα να κάνω αίτηση στο ΜΠΣ με εξειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία. Η απόφασή μου αυτή αποδείχτηκε καθοριστική. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το ΜΠΣ στην Οικονομική Θεωρία είναι υψηλού επιπέδου και παρόμοιο με εκείνα αντίστοιχων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα μαθήματα Μικροοικονομικής, Μακροοικονομικής, Οικονομετρίας και Μαθηματικών με βοήθησαν να αναπτύξω την κριτική μου σκέψη και τις αναλυτικές μου δυνατότητες, αλλά και να γίνω καλύτερος οικονομολόγος εν τέλει. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ σε υψηλότερο επίπεδο με τους πολύ έμπειρους και ικανούς, όσον αφορά τη διδασκαλία και την έρευνα, καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος. Έχοντας λοιπόν τα εφόδια του προγράμματος σπουδών και τη βοήθεια των καθηγητών του τμήματος μπόρεσα αρχικά να εξερευνήσω, έπειτα να επιδιώξω, και εν τέλει να επιτύχω την αποδοχή μου στο διδακτορικό πρόγραμμα οικονομικών του πανεπιστημίου Yale. Προτείνω λοιπόν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομική Επιστήμη ανεπιφύλακτα.

Άντζελος Κυριαζής, Απόφοιτος 2017, Διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Yale των Η.Π.Α.

Η φοίτησή μου στο ΜΠΣ Οικονομικής Θεωρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν καθοριστική για την ακαδημαϊκή μου εξέλιξη. Η δομή του προγράμματος και τα προσφερόμενα μαθήματα, παρόμοια με αντίστοιχα προγράμματα σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με βοήθησαν να αποκτήσω όλα τα θεωρητικά, μαθηματικά και οικονομετρικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για να μεταβεί κανείς με επιτυχία από τις προπτυχιακές σπουδές σε ένα απαιτητικό διδακτορικό πρόγραμμα. Επιπλέον, έλαβα καθοδήγηση από τους Καθηγητές του Προγράμματος, οι οποίοι με βοήθησαν να εξερευνήσω τις επιλογές μου για μια ακαδημαϊκή καριέρα στα Οικονομικά και των οποίων η στήριξη ήταν πολύτιμη ώστε να γίνω δεκτός στο διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Princeton. Πιστεύω πως το ΜΠΣ Οικονομικής Θεωρίας του ΟΠΑ είναι αναμφίβολα μία εξαιρετική επιλογή για όποιον επιθυμεί να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στα Οικονομικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Χάρης Κατσιαρδής, Απόφοιτος 2014, Διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, Η.Π.Α.

The MSc in Economic Theory enabled me to build strong foundation in theoretical economics and sharpen my analytical skills. More specifically, courses like Microeconomics, Industrial Organization and Corporate Finance not only gave me insights on corporate strategy and business tools, they also set me for success in my MBA pursuit in one of the most competitive Ivy League schools. This course is highly recommended to students interested in a global career.

Αναστασία Ρουμελιώτη, Απόφοιτος 2008, Head of Marketing & Communications στην Hawes & Curtis | Ghost, Ηνωμένο Βασίλειο

Το πρόγραμμα συνέβαλε καθοριστικά στην επαγγελματική μου εξέλιξη. Το επιστημονικό κύρος των διδασκόντων και η δομή του κύκλου μαθημάτων, όχι μόνο μου διασφάλισαν πολύτιμη επιστημονική κατάρτιση, αλλά συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κριτικής μου σκέψης και στην βελτίωση των αναλυτικών μου δεξιοτήτων, ώστε να ανταποκρίνομαι σήμερα αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ακαδημαϊκής και γενικότερα της ερευνητικής μου σταδιοδρομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει ένα μοναδικό συνδυασμό ανάπτυξης ερευνητικών δυνατοτήτων, ακαδημαϊκής διάκρισης και διασφάλισης ποιοτικού υπόβαθρου και προοπτικών σε ατομικό επίπεδο. Η υποστήριξη και η καθοδήγηση από τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος είναι εντυπωσιακή, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες (εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.α) που προσφέρονται συνδράμουν σημαντικά στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, που με τη σειρά της εξασφαλίζει την επιστημονική επάρκεια των αποφοίτων του προγράμματος.

Λαπατίνας Αθανάσιος, Απόφοιτος 2004, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Έχοντας παρακολουθήσει το ΜΠΣ Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ (MSc & PhD) απέκτησα βαθιά γνώση του αντικειμένου και σημαντικό πλεονέκτημα στη αγορά εργασίας τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ακαδημαϊκά, το ΜΠΣ μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστώ με καταξιωμένους καθηγητές σε ερευνητικά προγράμματα και να δημοσιεύσω την έρευνά μου σε διεθνή περιοδικά. Στον ιδιωτικό τομέα με εφοδίασε με γνώσεις τις οποίες εφαρμόζω καθημερινά ακολουθώντας μια επιτυχημένη καριέρα άμεσα συσχετισμένη με το αντικείμενο των σπουδών μου. Σήμερα εργάζομαι σαν ερευνητής Οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Το ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών του ΜΠΣ σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό επίπεδο των διδασκόντων αποτελούν εχέγγυο για την επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων του.

Ευθύμιος Αργυρόπουλος, Απόφοιτος 2008, Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank

Μετά από το Πτυχίο μου στα Μαθηματικά, έψαχνα ένα ισχυρό πρόγραμμα που θα μπορούσα να είμαι σε θέση να διευρύνω τη σκέψη μου και να επεκτείνω τη γνώση μου. Το MSc in Economics (εξειδίκευση οικονομική θεωρία) πρόγραμμα συνδυάζει στοιχεία από την μαθηματική θεωρία (μαθηματική ανάλυση, θεωρία πιθανοτήτων, διαφορικός λογισμός, θεωρία παιγνίων) με τις βασικές αρχές της οικονομίας (macro -micro οικονομικά, οικονομετρία) με τη χρήση των πιο σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων (MATLAB , R) για την εμπειρική και προγνωστική ανάλυση. Οι καθηγητές έχουν ανώτατο επίπεδο και εργάζονται στην πρώτη γραμμή υψηλής και ποιοτικής έρευνας με συνεχή επαφή με τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι συμμαθητές – συνάδελφοι είναι υψηλά ειδικευμένοι φοιτητές που έρχονται από ετερόκλητα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα με στέρεο υπόβαθρο. Μετά το πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, οι φοιτητές θα αποκτήσουν μια βαθιά κατανόηση των θεμελιωδών αρχών των οικονομικής σκέψης και θα είναι πλέον προετοιμασμένοι για μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, καθώς και για μια δυναμική είσοδο στην αγορά εργασίας.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Πάνος Aβερμπαχ, Απόφοιτος 2010, Risk Analyst Advanzia Bank S.A. Λουξεμβούργο