Ταυτίζεσαι και εσύ;

Περίληψη του έργου

Η θεματική που επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη εργασία αναφέρεται στο bullying και πιο συγκεκριμένα στον εκφοβισμό που δέχονται πολλοί έφηβοι τόσο εντός σχολικού περιβάλλοντος όσο και εκτός. Η μέθοδος που επιλέχθηκε για την εκπόνηση της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία φωτογραφιών και η δημιουργία ενός βίντεο με κάποιες φωτογραφίες,  η συνοδεία του οποίου αποτελούνταν τόσο από μουσική όσο και από αφήγηση των μελών της ομάδας σχετικά με το θέμα. Ακόμη, δημιουργήθηκαν δυο κολλάζ με δυο ειδών φωτογραφίες, αρνητικές και θετικές. Ο τίτλος που αποφασίστηκε ομόφωνα από την ομάδα για την συγκεκριμένη εργασία είναι «Ταυτίζεσαι και εσύ;», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε το φαινόμενο του εκφοβισμού σε όσους δουν το έργο αυτό, καθώς οι πιθανότητες κάποιος από τους θεατές να έχει υπάρξει θύμα ή να έχει βιώσει μία τέτοια κατάσταση είναι μηδαμινές.

Το bullying εμφανίζεται με διάφορες μορφές και είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλούς νέους, είτε ως θύματα, είτε ως θύτες, είτε έχοντας γνωστούς που είναι θύματα εκφοβισμού. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος καθώς και η συγκεκριμένη θεματική. Ένα τόσο σημαντικό και καθημερινό ζήτημα πρέπει να αποτελεί αφορμή για όλους τόσο για συζήτηση όσο και για εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του. Ο τρόπος που προσεγγίστηκε το συγκεκριμένο έργο τέχνης από την ομάδα έχει αρκετά στάδια. Αρχικά, αποφασίστηκε το θέμα και όλα τα μέλη άρχισαν να σκέφτονται ιδέες απεικόνισης του bullying και των διάφορων μορφών εκδήλωσής του σε φωτογραφίες, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής του. Στη συνέχεια, έλαβαν χώρα αρκετές συναντήσεις όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, ηχογραφήθηκε η αφήγηση και δημιουργήθηκε το κολλάζ. Σε αυτές τις συναντήσεις μαγνητοφωνήθηκαν τα λόγια που αναφέρουν τα μέλη της ομάδας κατά την παρουσίαση του βίντεο και επιλέχθηκε η μουσική υπόκρουση.

Τέλος, χωρίστηκε η εργασία σε κομμάτια και το κάθε μέλος ανέλαβε ένα κομμάτι προς απόδοση. Έπειτα, έλαβε χώρα και η τελευταία συνάντηση της ομάδας στην οποία έγινε η σύνθεση των κομματιών και μία γενικότερη συζήτηση επί του θέματος που αφορούσε τόσο προσωπικά βιώματα των μελών, όσο και μία συνολική εικόνα και αποτίμηση της εργασίας. Στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει το φαινόμενο αυτό από πολλές πλευρές, να παρουσιάσει τις διάφορες πτυχές του και να αναδείξει τις διάφορες μορφές εκδήλωσης του. Τα θύματα του bullying συχνά δεν έχουν την δύναμη να εκφραστούν και να μιλήσουν για ό,τι τους συμβαίνει θεωρώντας ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ως θέμα ταμπού για το οποίο ντρέπονται και φοβούνται. Έτσι, έγινε προσπάθεια για προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος και παρουσίαση των τρόπων αντιμετώπισης του, ώστε να γίνει αποδεκτό από όλους και να πάψει να αποτελεί ένα πρόβλημα αλλά μια κατάσταση αντιμετωπίσιμη για την οποία οι νέοι δεν πρέπει να νιώθουν ντροπή και στεναχώρια.

Η ενδυνάμωση των θυμάτων και η παρακίνηση τους να φανούν δυνατοί και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους καθώς και η ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το εν λόγω θέμα αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημα της ομάδας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του στόχου αυτού. Ανακεφαλαιώνοντας, η εκπόνηση της εργασίας αυτής έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να συνεργαστούν, να εκφράσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες καθώς και να δημιουργήσουν ένα υλικό, το οποίο θα ευαισθητοποιήσει και θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς ώστε να εκφραστούν ελεύθερα. Μήπως ταυτίζεσαι και εσύ;

Δημιουργοί του έργου:

  Ζούμας Ευάγγελος       

Κούκη Ιωάννα             

   Μπουκουβάλα Ειρήνη      

Κλειώ Παπαματθαιάκη 

Σκουλάδα Ελβύρα