Γιατί να επιλέξετε το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ

"Οι περισσότεροι από εμάς ως ενήλικοι καταλήγουμε να μας θυμούνται πέντε έξι άνθρωποι. Οι δάσκαλοι έχουν χιλιάδες ανθρώπους να τους θυμούνται για όλη τους την ζωή"

 Andy Rooney (1919 - 2011), Αμερικανός συγγραφέας


Τι είναι αυτό που κάνει το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ να ξεχωρίζει;

  • Είναι το πρώτο και μοναδικό σε επίπεδο ΑΕΙ δωρεάν Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φοιτητών ως Εκπαιδευτικών, διάρκειας δυο εξαμήνων, που εντάσσεται στο 7ο και 8ο εξάμηνο των  προπτυχιακών σπουδών. Είναι πιστοποιημένο από το Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας (ΥΑ 39460/Γ2/21-3-2013, ΦΕΚ Β’ 689/26-3-2013) παρέχοντας αναγνωρισμένη διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια στον ΑΣΕΠ και δυνατότητα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία.
  • Είναι ένα πρόγραμμα ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που εισάγει τις ανθρωπιστικές σπουδές στις σπουδές του φοιτητή/τριας. Προάγει την ανθρωπιστική προσέγγιση ως βάση για την δημιουργική παιδεία, με διεπιστημονικό χαρακτήρα που είναι απαραίτητος στη σύγχρονη εποχή της υπερ-εξειδίκευσης. Μέσα από το Πρόγραμμα ο φοιτητής/τρια εξελίσσεται και βελτιώνεται με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
  • Είναι ένα πρόγραμμα με ισχυρή τη συνιστώσα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών ως απαραίτητων εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με σύγχρονα περιβάλλοντα υποστήριξης της εκπαίδευσης.
  • Σημαντικά οφέλη για κάθε φοιτητή/τρια είναι η κοινωνικοποίηση, η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας καθώς και της αυτοπεποίθησης. Αυτά θα δημιουργήσει όποιος/α φοιτητής/τρια αποφασίσει να ενταχθεί σε αυτή τη διατμηματική «οικογένεια». Φίλοι και συνεργάτες είναι μερικά από τα δυνατά οφέλη που θα κερδίσει ο φοιτητής/τρια αποφοιτώντας από το πρόγραμμα τόσο εντός του ΟΠΑ όσο και στα δημόσια σχολεία. Οι καθηγητές του προγράμματος ανάγονται σε μέντορες με παιδαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκεί για να αφουγκραστούν όποια ανάγκη ή προβληματισμό δημιουργείται και να καθοδηγήσουν/εμψυχώσουν τον φοιτητή/τρια με εξατομικευμένη προσέγγιση. 
  • Βασικός προσανατολισμός είναι η συστηματική καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και της αλληλεγγύης, μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες. Οι φοιτητές δημιουργούν οι ίδιοι τη νέα γνώση στην Παιδαγωγική Επιστήμη στην Οικονομία και την Πληροφορική μέσα από την συνεργασία σε διάφορα projects, στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν.
  • Δεδομένης της εποχής μας η οποία συνεχώς εξελίσσεται με πολυδιάστατες απαιτήσεις/προκλήσεις, το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ έχει δομηθεί πάνω σε καινοτομίες ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του πολύπλοκου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, κι αφού μελετήθηκαν οι τάσεις της εποχής, γίνεται στροφή της μαθησιακής διαδικασίας, από τη θεωρία και την μηχανιστική μάθηση, στη βιωματική μάθηση και την ανακαλυπτική μάθηση.  Οι φοιτητές αποκτούν εμπειρία μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα workshops, διδάσκοντας σε πραγματικό περιβάλλον σχολικής τάξης σε δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τα οποία συνεργάζεται το ΟΠΑ. Η εμπειρία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές  να αντιληφθούν τις δυνάμεις τους και να μετουσιώσουν τη θεωρία σε πράξη αναπτύσσοντας ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιπλέον, η εμπειρία της διδασκαλίας σε πραγματική σχολική τάξη δίνει σημαντική αυτοπεποίθηση στους φοιτητές.
  • Τέλος, όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον τομέα αυτό και δεν θέλουν απαραίτητα να ασχοληθούν με την εκπαίδευση, ή δεν το έχουν ως στόχο ζωής, δε βγαίνουν χαμένοι από την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Κάθε άλλο· οι δραστηριότητες του Προγράμματος, έχουν ως βασικό γνώμονα την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων για το άτομο τόσο ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα, όσο και ως επαγγελματική οντότητα. Διαχείριση χρόνου και άγχους, εργασία σε projects και διαχείριση αυτών, ομαδικό πνεύμα, ομιλία μπροστά σε κοινό (public speaking), ηγετικές ικανότητες, εργασία υπό συνθήκες πίεσης είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες, που ψάχνει σε ένα βιογραφικό κάθε εργοδότης και που στο Πρόγραμμα μπορεί να τα αναπτύξει κάθε φοιτητής/τρια που θα το παρακολουθήσει.