Ξενοφών

Ξενοφών

Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης συνεργάζεται επιστημονικά από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ, το οποίο εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ευρασία, για την δημοσίευση διακεκριμένων εργασιών των φοιτητών του. Το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ είναι το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που αφορά την οικονομική επιστήμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Γιατί δημιουργήθηκε το περιοδικό Ξενοφών

Η παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση που η χώρα μας βιώνει,  έφερε στην επιφάνεια πολλές αδυναμίες και προβλήματα του υφιστάμενου εκπαιδευτικού μοντέλου. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπάρχει μεγάλο κενό οικονομικών γνώσεων. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από την ανορθολογική πολλές φορές συμπεριφορά των καταναλωτών, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων αλλά και των στελεχών (σε ιδιωτικούς και κρατικούς οργανισμούς). Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλα, και το ανεπαρκές επίπεδο της παρεχόμενης οικονομικής εκπαίδευσης στο Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο.

Δυστυχώς στην χώρα μας σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις, η οικονομική επιστήμη στο Ελληνικό σχολείο ήταν, είναι (και ελπίζουμε να μην παραμείνει) υποβαθμισμένη. Ως οικονομολόγοι – εκπαιδευτικοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω σημαντικά προβλήματα, δημιουργήσαμε το περιοδικό Ξενοφών προκειμένου να αναδείξουμε τις επιστήμες της Οικονομίας και της Διοίκησης στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδος. Θελήσαμε, έτσι, να τιμήσουμε, την αρχαία Ελληνική οικονομική σκέψη στο πρόσωπο του Ξενοφώντα (430-355 π.Χ), ο οποίος και θεωρείται ο πρώτος συγγραφέας, ο οποίος συνέγραψε τα πρώτα επιστημονικά συγγράμματα οικονομικού περιεχομένου στην παγκόσμια ιστορία, τον «Οικονομικό», το «Περί προσόδων» και την «Απολογία Σωκράτους». Το περιοδικό μας, ο «ΞΕΝΟΦΩΝ», φιλοδοξούμε να αναδειχθεί σε ένα «εργαστήρι» έρευνας, μελέτης, προβληματισμού και ανάδειξης της οικονομικής σκέψης  στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει, τόσο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όσο και την Ελληνική κοινωνία.

Με τιμή

Αριστείδης Νότης, Οικονομολόγος – εκπαιδευτικός

Αρχισυντάκτης του Επιστημονικού περιοδικού «ΞΕΝΟΦΩΝ»


Στο 4ο τεύχος του οικονομικού περιοδικού "ΞΕΝΟΦΩΝ",που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019, δημοσιεύτηκε άρθρο της Δρ Βασιλικής Μπρίνια και της Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, με τίτλο: "Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός": Μια καινοτόμος προσέγγιση εισαγωγής της επιχειρηματικότητας στην τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Πολιτιστικές διαδρομές, Αειφορία και Οικονομία της εμπειρίας, στο οποίο περιέχεται και συνοπτική παρουσίαση εργασιών των φοιτητών του Προγράμματος Σπουδών στις
Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το εαρινό εξάμηνο του 2018 με θέμα: «Πρόβλεψη και προτάσεις αξιοποίησης του Αρχαιολογικού
Πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής»


Με αφορμή την ημερίδα του Προγράμματος για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018, δημοσιεύτηκε άρθρο της Δρ Βασιλικής Μπρίνια και της Μαριάννας Σπανίδη, φοιτήτριας του Προγράμματος, με θέμα "Τέχνες και Εκπαίδευση 2018: Η διαφορετικότητα στο σχολείο - Οι καλές τέχνες ως παιδαγωγικά εργαλεία για τη διαχείριση του φαινομένου στο σχολείο".
Περιλαμβάνεται στο 3ο τεύχος του οικονομικού περιοδικού "ΞΕΝΟΦΩΝ",που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα του τεύχους εδώ.