«Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα

Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 20/03/2019 μια σειρά επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την εργασία των φοιτητών που αφορά στις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Τριλογίας (Αθήνα-Ελευσίνα-Λαύριο). Οι δράσεις είχαν τρία μέρη για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εστίασαν στην Ελευσίνα και στην ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου, στην τρέχουσα πραγματικότητα και στις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας. Εξειδικευμένες επίσης επιμορφωτικές δράσεις έλαβαν χώρα για το επιχειρηματικό σχέδιο με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Ελευσίνας.

Το πρώτο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου στον πολιτισμό έλαβαν χώρα στην Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) και ACEin του ΟΠΑ, την Δευτέρα 04/03/2019 και 06/03/2019 με εισηγητές τον Δρ Γιώργο Χάλκο και τον Δρ Μάνο Σοφικίτη. Αναλύθηκαν τα τεχνικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και η ανάπτυξή του ώστε να έχει κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο.

Στο δεύτερο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων, οι φοιτητές παρακολούθησαν δυο διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 28/02/2019 και την Τρίτη 12/03/2019, όπου παρουσιάστηκε η Αθήνα και η Ελευσίνα αντίστοιχα στα πλαίσια της Τριλογίας. Όσον αφορά την Αθήνα, την Πέμπτη 28/02/2019, η διάλεξη είχε θέμα «ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της Αρχαίας Πόλης» και «Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα», με εισηγητές τον κ. Πάνο Βαλαβάνη, Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και κ. Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο. Στην δεύτερη διάλεξη, την Τρίτη 12/03/2019, οι ομιλητές κ. Π. Θέμελης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Γ. Καμπάνης, τ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού  Ελευσίνα 2021, επικεντρώθηκαν στην Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021.

Στο τρίτο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη 13/03/2019 στο αμφιθέατρο του ΟΠΑ, στα πλαίσια του μαθήματος της Ειδικής Διδακτικής, οι φοιτητές συζήτησαν με τον Δρ Θεόδωρο Μπένο, οικονομολόγο, εθελοντή του σωματείου Διάζωμα, θέματα που αφορούσαν την Ελευσίνα, τις πολιτιστικές διαδρομές, τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Ελληνικό τουρισμό. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 15/03/2019 στο αμφιθέατρο του ΟΠΑ και στα πλαίσια του μαθήματος της ΠΑΔ ΙΙ, παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διαζώματος «Generation D» καθώς και η σημασία της πολιτιστικής διαδρομής με έμφαση στην Ελευσίνα. Εισηγητές της συζήτησης ήταν η ομάδα του Διαζώματος: η Δρ Μ. Μπελογιάννη, ο κ. Χ. Λάζος και ο κ. Γ. Καμπάνης.

Επιπλέον, στην συνάντηση στις 15/03/2019, πριν ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις των μελών του Διαζώματος, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ηθοποιό κ. Έφη Μουρίκη με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως συμβολή στην παιδεία του εκπαιδευτικού».

Τέλος, η Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» ολοκληρώθηκε με επιτυχία για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, στις 20/3/19 όπου η κα Ζωή Διακουμογιαννοπούλου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της EDUCALTOUR και η storyteller  κα Σάσα Βούλγαρη συζήτησαν με τους φοιτητές για την πολιτιστική διαδρομή της Ελευσίνας δίνοντας ισχυρά κίνητρα για καινοτόμα σκέψη στους φοιτητές σχετικά με την αξιοποίηση του πολιτισμού στην εκπαίδευση.

Για την συνέχεια, οι φοιτητές κατά ομάδες θα εκπονήσουν με ολιστική προσέγγιση ένα επιχειρηματικό σχέδιο με προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας. Σκοπός της εργασίας, είναι:

  • να εξετάσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό απόθεμα της Ελευσίνας και πώς μπορεί να συνδεθεί με την Αθήνα, το Λαύριο και τον Πειραιά
  • ποιες ενέργειες/παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν προκειμένου η κοινωνική και οικονομική ωφέλεια από την αξιοποίηση να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Ενδεικτικές θεματικές:

  • Δράσεις επιχειρηματικότητας σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο
  • Αξιοποίηση του αποθέματος των βιομηχανικών κτηρίων
  • Εκπαιδευτικές δράσεις

Τον Ιούνιο, ειδική επιτροπή με επικεφαλής την Δρ Βασιλική Μπρίνια και με μέλη από το σωματείο Διάζωμα την Δρ Μ. Μπελογιάννη, τον Δρ Θεόδωρο Μπένο και τον Δρ Π. Μαστραντώνη, θα επιλέξει την καλύτερη εργασία η οποία θα παρουσιαστεί στη συνάντηση του Άνω Διαζώματος στις 20/10/19.