Έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς

 Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιάσει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, μέσα από την μορφή της Τέχνης. Για αυτό το λόγο θα γίνει μια παρουσίαση των τεσσάρων πιο ισχυρών φαινομένων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

 Στο έργο μας, απεικονίζεται η σύγκρουση δύο τρένων σε μαύρο χρώμα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την σφοδρότητα του γεγονότος. Πάνω στα βαγόνια είναι κολλημένες τέσσερις φωτογραφίες με την μορφή παραθύρων, αντιπροσωπεύοντας έτσι τα τέσσερα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και οδηγούνται στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Τα προβλήματα που επιλέξαμε είναι οι πυρκαγιές, η γραφειοκρατία, η κατάρρευση του συστήματος υγείας και  η παραπληροφόρηση.

 Η επιλογή των συγκεκριμένων προβλημάτων δεν ήταν τυχαία, μιας και είναι αυτά τα προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία, σε καθημερινή βάση και σε μεγάλη διάρκεια, χωρίς να γίνεται κάποια προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Ο λόγος που επιλέξαμε οι εικόνες να κολληθούν στα βαγόνια σαν παράθυρα, μετά την εκτύπωση του τρένου, ήταν για να ξεχωρίζουν πάνω στο κεντρικό κομμάτι και να μην είναι ένα με αυτό, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο παραστατικότητα και καλύτερο αποτέλεσμα.

 Επιπροσθέτως, για να δώσουμε έναν επιπλέον χαρακτήρα στο έργο μας, έγινε μια προσπάθεια να ενώσουμε τον δισδιάστατο με τον τρισδιάστατο κόσμο. Για αυτό τον λόγο επιλέξαμε σε κάθε γωνία του χαρτονιού μας να κολλήσουμε από ένα αντικείμενο που θα αντιπροσωπεύει το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά και θα είναι σχετικό με τις αντίστοιχες εικόνες πάνω στα βαγόνια.

 Για το πρόβλημα των πυρκαγιών, χρησιμοποιήθηκαν καμένα φύλλα και ξύλα μαζί με θρύμματα από κάρβουνο δείχνοντας αυτά που αφήνει κάθε φορά μια πυρκαγιά στο τέλος της. Για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε μια σκισμένη Υπεύθυνη Δήλωση, η οποία είναι σφραγισμένη, δείχνοντας έτσι  την πληθώρα χαρτιών, δηλώσεων και σφραγίδων που χρειάζονται για να διεκπεραιωθεί μια κρατική διαδικασία.

 Για το πρόβλημα, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας χρησιμοποιήθηκε μια σκισμένη λερωμένη και τσαλακωμένη μάσκα, δείχνοντας με αυτό το τρόπο τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Τέλος για το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, χρησιμοποιήθηκαν τσαλακωμένες εφημερίδες, για να δείξουν ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τις ψευδείς ειδήσεις κάνοντας την χαρακτηριστική αυτή μπάλα, έτοιμη να πεταχτεί σε κάποιο κάδο σκουπιδιών.