Έρευνα πεδίου στην Γκαλερί Αντωνοπούλου, Τετάρτη 12/12/2018

Την Τετάρτη 12/12/2018, η ομάδα της ΠΑΔ επισκέφθηκε την Γκαλερί Αντωνοπούλου, στου Ψυρρή. Τους φοιτητές συνόδευαν η Δρ Βασιλική Μπρίνια, Επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος και η κ. Μαρία Λουϊζου, εικαστικός της ΑΣΚΤ.

Η  κ. Αγγελική Αντωνοπούλου, επεκτείνοντας την ιστορική avant-garde γκαλερί Επίκεντρο της Πάτρας, ίδρυσε με την αρχή της νέας χιλιετίας το χώρο στου Ψυρρή. Διατηρώντας μία σταθερή κατεύθυνση προς την σύγχρονη τέχνη, η γκαλερί επικεντρώνεται και προωθεί έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Τέχνη και Εκπαίδευση», του χειμερινού εξαμήνου του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης. Η έκθεση την οποία επισκέφτηκε η ομάδα ων φοιτητών της ΠΑΔ Ι έχει τίτλο «The Ruralists» (Οι αγρότες) τίτλος παρμένος από μια ομάδα Βρετανών καλλιτεχνών που ιδρύθηκαν το 1975. Η πλήρης ονομασία τους είναι «The Brotherhood of Ruralists» και αποτελούνταν από επτά μέλη. Στόχος τους ήταν να αναγεννήσουν την απεικόνιση διάφορων φιγούρων σε ειδυλλιακές εξοχικές συνθέσεις, με μια αισθητική υψηλού ρεαλισμού. Στην έκθεση αυτήν θα συναντήσει κανείς έργα 13 καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Όμως, σε αντίθεση με την ομάδα που αναφέρθηκε προηγουμένως, δε προσπαθούν να απεικονίσουν τοπία, ούτε είναι συγκροτημένη κίνηση. Αντίθετα, οι καλλιτέχνες της έκθεσης, ελάχιστα ασχολούνται με την απεικόνιση των τοπίων. Τα τοπία λαμβάνονται ως δεδομένα, προκειμένου να παρουσιάσουν φωτογραφίες και κατασκευές της καθημερινότητας, από διάφορα υλικά που έχουν ως κεντρικό άξονα το περιβάλλον. Έτσι, ο ορίζοντας των καλλιτεχνών ξεφεύγει από την πόλη και το αστικό περιβάλλον, την ίδια στιγμή που η έκθεση λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Μετά την ξενάγηση από την κ. Αντωνοπούλου, ακολούθησε ευρεία συζήτηση με τους φοιτητές, για θέματα περί τέχνης καθώς και σε αυτή την έρευνα πεδίου, μετά από αυτή της 6ης Μπιενάλε, ανέκυψαν ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία ένα έκθεμα θεωρείται έργο τέχνης. Επιπλέον, η συζήτηση περιλάμβανε και κάποιες απορίες σχετικά με τα εκθέματα. Τέλος, έγινε σύνδεση της συγκεκριμένης επίσκεψης με τις επερχόμενες δραστηριότητες του Προγράμματος στην ενότητα «Τέχνη και Εκπαίδευση».

Ευχαριστούμε την κ. Αγγελική Αντωνοπούλου, ιδιοκτήτρια της Γκαλερί Αντωνοπούλου καθώς και την κ. Μαρία Λουϊζου, εικαστικό της ΑΣΚΤ για την σημαντική συνεργασία τους το χειμερινό εξάμηνο με το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης η οποία θα συνεχιστεί και στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη εδώ.