Δάσκαλος: Το στήριγμα του ονειροπόλου μαθητή!

"Δάσκαλος: Το στήριγμα του ονειροπόλου μαθητή!"

Αδαμαντία Τσούμπα

Ειρήνη Μαρτάκη

Σοφία Δρούγκα

Φανή Γουέρα

Φωτεινή Παπαδοπούλου

Λυδία Αθανασίου


 

Το έργο αποτελεί σύνθεση δύο βασικών στοιχείων :

αποτελείται από δύο χέρια φτιαγμένα από συμπαγή υλικά, τα οποία προσομοιάζουν τα χέρια του δασκάλου που “αγκαλιάζουν” και οδηγούν τον μαθητή στην κατάκτηση της γνώσης και των ονείρων του και έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει έναν μαθητή να κάθεται πάνω σε πολλά βιβλία και να κοιτά το φεγγάρι στον νυχτερινό ουρανό, ο οποίος αποτελείται από πολλά αστέρια που αντικατοπτρίζουν τους στόχους και τα όνειρα που θέλει να κατακτήσει.

Τα βιβλία παραλληλίζονται με τα εφόδια και τις γνώσεις που με την υποστήριξη του δασκάλου κατακτά ο μαθητής, ενώ τα χέρια του δασκάλου είναι εκείνα που ανυψώνουν τον μαθητή προς την γνώση, την πνευματική ισορροπία και ολοκλήρωση.

Στον πίνακα ζωγραφικής μας, το παιδί ανεβαίνει στα βιβλία και πλησιάζει τον ουρανό, όπως το παιδί βελτιώνεται και αναπτύσσεται γνωσιακά και ως προσωπικότητα, μέσα από την καθοδήγηση και την βοήθεια του δασκάλου.

Ο δάσκαλος με φαντασία, ενσυναίσθηση, πρωτοτυπία, κριτική ματιά και ενδιαφέρον για την προσωπικότητα του παιδιού, μελετά και αναλύει την συμπεριφορά, την διαφορετικότητα ή/και τις μαθησιακές δυνατότητες του καθενός και προσαρμόζει ανάλογα τη διδασκαλία του.

Μία από τις πηγές έμπνευσής μας ήταν η ταινία  “Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται” (2006) του Daniel Losset. Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου Γάλλου πρωτοπόρου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (1896-1966).