Η βράβευση των φοιτητών του ΟΠΑ στην 5η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 5η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος στον Πολυχώρο Eco Zone των εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ – ECONOMIA. Θέμα αυτής της συνάντησης ήταν η επέτειος του εγχειρήματος «5 χρόνια μαθητές ξεναγοί». Μέλη και εθελοντές του Διαζώματος καθώς και οι συνεργαζόμενοι για τις εκπαιδευτικές δράσεις παραβρέθηκαν στη συνάντηση για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, «άνοιξε» την εκδήλωση καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους, απαγγέλλοντας λόγια αγάπης για τις δράσεις του Διαζώματος και για τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, με λόγια συγκινητικά και ενθαρρυντικά για τη συνέχιση του έργου αυτού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως η οποία αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των εκπαιδευτικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το Διάζωμα δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στο εγχείρημα. Αγκάλιασε κι εκείνη με τη σειρά της όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Διαζώματος.

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Στην δεύτερη ενότητα, παρουσιάστηκε, αποσπώντας πολλά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 η βραβευμένη εργασία των φοιτητών του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλάκη Γεώργιου, Καρανάσιου Δήμητρας, Μαρκεσίνη Παρασκευής, Καραγιάννη Ελβίρας και της Τρουλινού Αριστέας. Η εργασία με τίτλο «OUR ENTREPRENEURSHIP ELEUSIS FACTORY» προκρίθηκε από ειδική επιτροπή αξιολόγησης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Διάζωμα, το ACEin και την ΜοΚΕ του ΟΠΑ και είχε ως θέμα «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας».Στα μέλη της ομάδας απονεμήθηκαν έπαινοι από τον πρόεδρο κ. Σ. Μπένο και τον κ. Θ. Μπένο, ενώ απονεμήθηκαν έπαινοι και στην ομάδα που βραβεύτηκε το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Η Δράση έχει σημαντική επιτυχία και το όραμά της είναι να συνδέει με καινοτομίες την επιχειρηματικότητα με τα μνημεία μας. Το όραμα της Δράσης έχει τεθεί από τον πρόεδρο κ. Σ. Μπένο σε συνεργασία με την κ. Β. Μπρίνια και έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από το ΔΣ του Διαζώματος. Η Δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται κάθε χρόνο από την υπεύθυνη ομάδα της Δράσης: την κ. Β. Μπρίνια (Επιστημονική υπεύθυνη), την κ. Μ. Μπελογιάννη, τον κ. Θ. Μπένο και τον κ. Π. Μαστραντώνη.

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Στόχος της καινοτόμου Δράσης είναι κάθε χρόνο όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν, να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά με την ανάδειξη των μνημείων μας και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας μέσω της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων που θα αναπτύσσονται στο πλαίσιό της και θα παρουσιάζονται επιλεκτικά στην νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Διαζώματος  «Generation D».

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Συνοπτικά η υπόλοιπη εκδήλωση είχε ως εξής:

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκε η δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Η κ. Μ. Μπελογιάννη μαζί με καθηγητές και μαθητές από δέκα διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας, παρουσίασαν τις δράσεις τους και  έδειξαν πόσο επιμορφωτικές είναι αυτές οι δραστηριότητες και με πόση αγάπη και ενδιαφέρον αγκαλιάζονται από τους μαθητές. Σκοπός ήταν να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η δράση έτσι ώστε να υιοθετείται από όλο και περισσότερες εκπαιδευτικές μονάδες. Επίσης παρουσιάστηκε η λειτουργία της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας  «Generation D» της οποίας ο στόχος είναι να είναι λειτουργική και κυρίως συμμετοχική. Σκοπός της «Generation D» είναι τα σχολεία να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να προβληθούν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Διαζώματος.

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Τέλος, στην τρίτη ενότητα δόθηκε έμφαση στην προβολή των εθελοντών οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων και η συνάντηση τελείωσε με έκθεση των μαθητών που αφορούσε στην υιοθέτηση των αρχαίων θεάτρων.

5η Συνάντηση Άνω Διαζώματος

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό της ημέρας