Καινοτόμος Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός»: Συνεργασία του ΟΠΑ με το σωματείο Διάζωμα, το περιοδικό Ξενοφών και την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ

«Άλαδε Μύσται»

Καινοτόμος Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός»: Συνεργασία του ΟΠΑ με το σωματείο Διάζωμα, το περιοδικό Ξενοφών και την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ

 Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023: Δράσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ. Ιδιαίτερα η ενασχόληση των υποψήφιων εκπαιδευτικών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έχει κριθεί ως απαραίτητη λόγω των αξιών και των μηνυμάτων που απορρέουν από τον ανθρωποκεντρισμό του ο οποίος περιορίζει τον ατομικισμό και προωθεί την αρμονική συνεργασία και ενσωμάτωση του ανθρώπου στην κοινωνία.

Για το έτος 2020-2021 έχουν σχεδιαστεί από την Δρ Β. Μπρίνια, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, μια σειρά επιμορφωτικών δράσεων και συναντήσεων στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα, το περιοδικό Ξενοφών και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ. Το Διάζωμα είναι ένα σωματείο τα μέλη του οποίου έχουν θέσει ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τη συμβολή στην ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού και την ένταξή τους στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ είναι επιστημονικά αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Διαζώματος.

Η Ελευσίνα, η οποία το 2023 θα αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διαθέτει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Στα αρχαία χρόνια το ιερό της υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Στα νεότερα χρόνια το πολιτιστικό της απόθεμα περιλαμβάνει φεστιβάλ, λαογραφικούς συλλόγους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, πολίτες που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό χώρο γενικότερα.  

Οι επιμορφωτικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 αφορούν το σχέδιο εργασίας (project) με προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί μια ευκαιρία διεθνούς προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και σημαντικών αλλαγών στην πόλη της Ελευσίνας, η οποία μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που της προσφέρονται, στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και της ανάπτυξης του τουρισμού. Οι επιμορφωτικές αυτές δράσεις απαρτίζονται από τα παρακάτω μέρη:

Το πρώτο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την Ελευσίνα και την ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου ξεκίνησε την Παρασκευή 21/1/2021 με εισηγητή τον Δρ Τάκη Μαστραντώνη, εθελοντή του Σωματείου Διάζωμα και συνομιλήτρια την κα Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογο-Μουσειολόγο, Υπεύθυνη Διοργάνωσης Επικοινωνιακών και Εκπαιδευτικών δράσεων, Εκθέσεων και Πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εθελόντρια του Σωματείου Διάζωμα και μέλος του ΔΣ.

Το δεύτερο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων που αφορούσε στα θέματα των εργασιών τις οποίες θα εκπονήσουν οι φοιτητές/τριες σχετικά με την Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/3/2021. Οι φοιτητές/τριες συζήτησαν με την Δρ Β. Μπρίνια και τον κ. Γ. Τζήρο, Οικονομολόγο-Εκπαιδευτικό βραβευμένο για την νεανική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή 19/03/2021 έλαβε χώρα η τρίτη σειρά επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την εργασία των φοιτητών που αφορά στις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας. Οι ομιλίες εστίασαν στην Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2023 και στην ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου, στην τρέχουσα πραγματικότητα, στη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με την τοπική επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα και σε προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις, με εισηγητές την κα Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Ελευσίς 2023, την κα Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογο, δρ. αρχαιολόγο, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου Διάζωμα, την κα Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογο-Μουσειολόγο μέλος του ΔΣ του Διαζώματος  και τον κ. Αθανάσιο-Φοίβο Αργυρόπουλο, προπτυχιακό φοιτητή ΓΠΑ, αρωγό μέλος του Διαζώματος.

Η επόμενη προγραμματισμένη επιμορφωτική δράση θα γίνει την Τετάρτη 31/3/2021 με εισηγήτρια την κα Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογο-Μουσειολόγο, Υπεύθυνη Διοργάνωσης Επικοινωνιακών και Εκπαιδευτικών δράσεων, Εκθέσεων και Πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού / Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εθελόντρια του Σωματείου Διάζωμα και μέλος του ΔΣ, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στην προτεινόμενη από το Διάζωμα Πολιτιστική Διαδρομή «Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

Στο τελευταίο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων, σχετικά με τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου στον πολιτισμό με στόχο την αειφορία θα υπάρξει συνεργασία των ομάδων των φοιτητών/τριών με την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) και ACEin του ΟΠΑ, τη Δευτέρα 5/4/2021, τη Δευτέρα 19/4/2021 και τη Δευτέρα 17/5/2021 με εισηγητές τον κ. Γεώργιο Τζήρο, τον Δρ Μάνο Σοφικίτη και την Δρ Εριφίλη Χατζοπούλου. Στα εργαστήρια αυτά με εστίαση στην Ελευσίνα θα αναλυθούν τα τεχνικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και η ανάπτυξή του, ώστε να έχει αειφόρο, κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο.

Για τη συνέχεια και μέχρι το τέλος Μαΐου, οι φοιτητές κατά ομάδες θα εκπονήσουν με ολιστική και αειφόρο προσέγγιση ένα επιχειρηματικό σχέδιο με προτάσεις αξιοποίησης του αποθέματος της Ελευσίνας. Σκοπός της εργασίας, είναι:

  • να εξετάσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το απόθεμα της Ελευσίνας
  • ποιες ενέργειες/παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν προκειμένου η κοινωνική και οικονομική ωφέλεια από την αξιοποίηση αυτή να είναι η μεγαλύτερη δυνατή για την αειφορία της πόλης

Ενδεικτικές θεματικές:

  • Δράσεις επιχειρηματικότητας σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο και γενικότερα για την πόλη της Ελευσίνας
  • Αξιοποίηση του αποθέματος των βιομηχανικών κτηρίων
  • Εκπαιδευτικές δράσεις κλπ

Τον Ιούνιο, ειδική επιτροπή αξιολόγησης με επικεφαλής την Δρ Βασιλική Μπρίνια, επιστημονική υπεύθυνη της Δράσης και μέλη από το σωματείο Διάζωμα την Δρ Μ. Μπελογιάννη, την κα Γεωργία Μανωλοπούλου και τον Δρ Π. Μαστραντώνη καθώς και τον κ. Γ. Τζήρο εκ μέρους του περιοδικού Ξενοφών, θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες εργασίες οι οποίες το καλοκαίρι θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν με βραβείο και επαίνους σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στην Ελευσίνα.