Οπαδική Βία

Οπαδική Βία

Το έργο μας, με τίτλο «Ματωμένο άθλημα», αφορά το κοινωνικό φαινόμενο της βίας στους διάφορους αθλητικούς χώρους και γήπεδα από τους φανατικούς οπαδούς των ομάδων. Αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πρόβλημα, παγκόσμια αλλά και σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας. Παρατηρούνται σημαντικά πολλές επιπτώσεις από την οπαδική βία, όπως ξυλοδαρμοί, απειλές ακόμα και το τραγικό γεγονός του θανάτου. Ωστόσο, είναι φανερές οι ενέργειες που γίνονται για την καταπολέμηση της, από φιλάθλους αλλά και σχολεία.

Το πρόβλημα της βίας ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων, είναι ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά την κοινωνία. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο οι οπαδοί γίνονται ένα με την εκάστοτε ομάδα και παθιάζονται ακολουθώντας την σε οποιαδήποτε ενέργεια της. Αυτό παρόλα αυτά, προκαλεί αρνητικές συνέπιες σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς οι οπαδοί σε όλες τις ηλικίες καταφεύγουν σε επιθετικές και βίαιες πράξεις για να δείξουν την προσήλωση και την πίστη τους στην ομάδα που υποστηρίζουν.

Η αρχική ιδέα είχε βασική έμπνευση από τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την οπαδική βία.  Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κολάζ, με εικόνες και τίτλους περιστατικών οπαδικής βίας. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες που απεικονίζουν βίαια περιστατικά, επιπτώσεις αλλά και κάποιες που εκφράζουν μηνύματα κατά της βίας στα γήπεδα. Στη συνέχεια, στη διαδικασία εκτέλεσης του έργου, καταλήξαμε να αλλάζουμε το σχήμα του κολάζ και να του δίνουμε μορφή ποδοσφαιρικής μπάλας. Αυτό αντιπροσωπεύει το άθλημα στο οποίο παρατηρούνται συχνότερα τέτοιου είδους περιστατικά στη χώρα μας.