Τέχνη και Εκπαίδευση: Πρώτο ερέθισμα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020

Γκαλερι ΝΕΟΝ - "Stock Images"

City Project  και Stock Images:

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας

για τους φοιτητές/τριες  του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ

Στο χειμερινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, δίνονται ισχυρά ερεθίσματα σχετικά με την τέχνη σε μουσεία, γκαλερί, θέατρα κλπ που αφορούν στην καινοτόμο δράση Τέχνη και Εκπαίδευση η οποία θα επακολουθήσει ως βιωματικό εργαστήριο στο εαρινό εξάμηνο. Μια σειρά ερεθισμάτων λοιπόν θα λάβει χώρα στο φετινό χειμερινό εξάμηνο. Η θεματική ενότητα της δράσης Τέχνη και Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 είναι ο μαθητής.

Γκαλερι ΝΕΟΝ - "Stock Images"

Το πρώτο ερέθισμα λοιπόν για φέτος, δόθηκε  σε έναν παλιό χώρο γραφείων του Χρηματιστηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σοφοκλέους 4, στη Στοά Αθηνών, στα πλαίσια του City Project του ΝΕΟΝ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30/10/19 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών/τριών με την συνοδεία της επιστημονικής υπεύθυνης Δρ Βασιλική Μπρίνια και των εικαστικών της ΑΣΚΤ κ. Γιώργου Σταματάκη, κ. Χριστίνας Παναγοπούλου και κ. Γιώργου Δρίτσα. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης υπήρξε ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Κοκκινιά καθώς και ανοικτή συζήτηση στο τέλος για τα έργα της έκθεσης και γενικότερα για την σπουδαιότητα των καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης στη ζωή μας.

Γκαλερι ΝΕΟΝ - "Stock Images"

Φέτος ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει μια σύγχρονη οπτική της πόλης και των ανθρώπων της, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Κοκκινιά. Η έκθεση Stock Images είναι η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ Έργο στην Πόλη 2019, και πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Shoair Mavlian, Διευθύντριας του Photoworks. Με το πρόγραμμα Έργο στην Πόλη, ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός του είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.

Γκαλερι ΝΕΟΝ - "Stock Images"

Η έκθεση Stock Images θα παρουσιάσει σε διαφορετικούς χρόνους, διαφορετικές απόψεις της πόλης που ενυπάρχουν στον ιστό της. Αυτό το σύγχρονο πορτρέτο της Αθήνας παρουσιάζεται σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων, έναν χώρο ανέγγιχτο από τότε που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από μία δεκαετία από το Χρηματιστήριο. Το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, το λεγόμενο «εμπορικό τρίγωνο», αποτέλεσε επί δεκαετίες την οικονομική και εμπορική «καρδιά» της Αθήνας, έχοντας στεγάσει κεντρικά γραφεία τραπεζών, πληθώρα μικρών επιχειρήσεων και μέχρι πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως συμβαίνει συχνά, οι αλλαγές είναι απότομες και απρόβλεπτες και τα γραφεία στην παρούσα κατάσταση εγκατάλειψης μας θυμίζουν πόσο γρήγορα αλλάζουν οι εποχές και οι ανάγκες και πώς η σύγχρονη αστική μητρόπολη αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα την αισιοδοξία και την αποτυχία, την ευθραυστότητα και την παρακμή.

Γκαλερι ΝΕΟΝ - "Stock Images"

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη