Χαιρετισμός από την κα Βασιλική Μπρίνια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Παιδαγωγικού Προγράμματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αγαπητές φίλες, φίλοι και συνεργάτες του Σκασιαρχείου,

Κυρίες και Κύριοι,

Με χαρά απευθύνω σήμερα αυτό τον χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια δράσης της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο- Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας» στην οποία το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει μέσω της καινοτόμου συνεργατικής δράσης η «Παιδαγωγική Φρενέ στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Η ιστορία ξεκινάει το 2012 όπου αναπτύξαμε με τον σκηνοθέτη κ. Νίκο Θεοδοσίου και την κάμερα Ζιζάνιο μια καινοτόμα συνεργασία για την δημιουργία οπτικοακουστικών έργων των φοιτητών και φοιτητριών με θέμα την εκπαίδευση και διάφορα άλλα κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση, η διαφορετικότητα, η βία κλπ. Η συνεργασία αυτή με τον κ. Νίκο Θεοδοσίου αποτέλεσε ένα δυναμικό εφαλτήριο για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας και της κριτικής σκέψης των φοιτητών και φοιτητριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω της τέχνης. Η συνεργασία με το Σκασιαρχείο ξεκίνησε επίσημα το 2016 με τον τότε πρόεδρο του Σκασιαρχείου κ. Μπάμπη Μπαλτά με τον οποίο ξεκινήσαμε την από κοινού υποστήριξη επιμορφωτικών δράσεων με θέμα την παιδαγωγική Φρενέ στην εκπαίδευση υποψήφιων εκπαιδευτικών οικονομίας και πληροφορικής με έμφαση στον σχολικό συνεταιρισμό.

Έτσι με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε μια δυναμική επιμορφωτική ομάδα του Σκασιαρχείου για το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείται σήμερα από τον Μπάμπη Μπαλτά, την Στέλλα Μπαδικιάν, την Μαρία Καντούρου, την Ασπασία Χαρλαμπίτα, την Μαρία Ζαχαροπούλου, την Κατερίνα Παούρη, την Κατερίνα Αλεξιάδη, την Παναγιώτα Σιόλα και τον Χρήστο Κατσαρό οι οποίοι μέσα από ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις καλλιεργούν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες την κουλτούρα και την πρακτική των τεχνικών της παιδαγωγικής Φρενέ μέσα στο σχολείο. Και κάπως έτσι όπως είχε πει και η Στέλλα Μπαδικιάν σε μια συνάντησή μας στο Μαράσλειο το 2018 γράφουμε ιστορία μαζί με το Σκασιαρχείο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με αυτή λοιπόν την φράση της Στέλλας Μπαδικιάν θα ήθελα να ευχηθώ πολλά ακόμη χρόνια δράσης και ιστορίας στο Σκασιαρχείο στην ελληνική εκπαίδευση όπου αυτοί οι ανήσυχοι σκασιάρχες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να γυρίσουν τον ήλιο στην ελληνική εκπαίδευση με ήθος, αξίες και όραμα.

Κλείνοντας θέλω σε αυτή την επετειακή ημέρα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Νίκο Θεοδοσίου για την τότε σύνδεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την παιδαγωγική Φρενέ καθώς και την επιμορφωτική ομάδα του Σκασιαρχείου που αποτελείται από τον Μπάμπη Μπαλτά, την Στέλλα Μπαδικιάν, την Μαρία Καντούρου, την Ασπασία Χαρλαμπίτα, την Μαρία Ζαχαροπούλου, την Κατερίνα Παούρη, την Κατερίνα Αλεξιάδη, την Παναγιώτα Σιόλα  και τον Χρήστο Κατσαρό για την εξαιρετική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και που χωρίς την συνεχή αρωγή τους δεν θα είχαμε αυτή την εξαιρετική επιτυχία στην κοινή μας Δράση!

Συνεχίζουμε λοιπόν όλοι μαζί Σκασιαρχείο και Παιδαγωγικό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αυτό το όμορφο ταξίδι που ξεκινήσαμε το 2012 με λογισμό και με όραμα! Θερμές ευχές και καλή επιτυχία στην σημερινή ημερίδα!