6 χρόνια συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Χαράλαμπος Μπαλτάς

6 χρόνια συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χαράλαμπος Μπαλτάς

Skasiarxeio Team & AUEB

Μια ακόμη συνεργασία ολοκληρώθηκε! Η συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην αρχή αφορούσε μεμονωμένους συνεργάτες της παιδαγωγικής Freinet με την Βασιλική Μπρίνια, διδάσκουσα και επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου. Ήταν και είναι μια καινοτομία για τα πανεπιστημιακά δεδομένα όταν από το 2014 ο Νίκος Θεοδοσίου με την κάμερα ΖΙΖΑΝΙΟ ήταν από τα πρώτα μέλη μας που συνεργάστηκε μαζί της σε ημερίδες, μαθήματα και ταινίες των φοιτητών. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια η συνεργασία με το «Σκασιαρχείο» και το μάθημά της αφορά ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα 36 ωρών για την παιδαγωγική των νέων συναδέλφων στα σχολεία μας. Μαζί τους κάνουμε το σχολικό συνεταιρισμό, την εξέλιξη της δεύτερης τεχνικής του Celestin Freinet στο βιβλίο του «Το σχολείο του λαού» (1977), το «Τι Νέα;» και το «Συμβούλιο τάξης». Φέτος το παιδαγωγικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις δυο τελευταίες διαδικυακές – αναγκαστικά εξ αποστάσεως - συναντήσεις στις 20 και 27/3/2020. Όμως κι αυτές άφησαν  μία εγγύτητα!  

Skasiarxeio Team & AUEB

Θερμές ευχαριστίες σε όλη την ομάδα του «Σκασιαρχείου» που στήριξε την ευδοκίμηση αυτής της προσπάθειας για να έχουμε τις συναισθηματικές σχέσεις και μια θέση στην καρδιά τους  με τους μελλοντικούς συναδέλφους μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Ζωή Μώρου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα από την πρώτη συνάντηση, την Στέλλα Μπαδικιάν από τα παλαιοτέρα μέλη μας, όπως και την Κατερίνα Παούρη, τη Μαρία Ζαχαροπούλου και την Κατερίνα Αλεξιάδη για όλα αυτά που προσφέρουν. Ευχαριστούμε τη Μαρία Καντούρου για όλο το νέο υλικό για τα πλάνα εργασίας που ετοιμάζει με τη Ζωή, προσφέροντας στην εξέλιξη αυτής της τεχνικής για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Την Σοφία Λάχλου που μπαίνει κι αυτή στο στίβο. Την ομάδα του σχολικού συνεταιρισμού, την Θάνια Αγγέλη και τον Χρήστο Κατσαρό που συνεργαζόμαστε τόσα χρόνια τώρα. Την Βασιλική Μπρίνια για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Τους μελλοντικούς συναδέλφους μας γι’ αυτά που μοιραζόμαστε και μας φέρνουν πιο κοντά, ειδικά αυτή την περίοδο που ένιωσαν να στηρίζονται από τη διαρκή επικοινωνία που είχαμε μαζί τους.

Skasiarxeio Team & AUEB

 Οι πρακτικές που μας εισηγήθηκαν για ένα δημόσιο σχολείο που έχει τα χαρακτηριστικά μιας τάξης Freinet με συνεταιρισμό, μας άφησαν τη γλυκιά αίσθηση της κοινωνικής οικονομίας – με σχολικό κήπο, παρασκευή σαπουνιών, κοινωνική αλληλεγγύη, μουσείο νομισμάτων, χωρίς μεσάζοντες, με απελευθερωμένη τέχνη στα δημόσια κτίρια και σχολεία, με παρασκευή γλυκών από κίτρο, με αλληλογραφία με άλλα σχολεία που έχουν συνεταιρισμό, με εφημερίδες, με σπορείο, με φυτώριο ή με ανταλλαγή του εικονικού περιβάλλοντος με βιβλιοθήκη και άλλες μορφές υποστήριξης του δημόσιου σχολείου. Η πληροφορική, η πολιτική και η οικονομία έγιναν ένας τρόπος να δούμε την τοπικότητα, την κοινότητα και τις δυνατές συνεργασίες - αποβλέποντας σ’ αυτό που αποκαλούμε σχολείο της κοινότητας - χωρίς τον χρηματισμό της ιδιότητας του πολίτη, αυτήν που καλούνται να την διδάξουν από την αυριανή τους θέση. Αξίζει σ’ όλες/ όλους το δύσκολο και ανεκτίμητο εύγε του ποιητή, του δήμου και των σοφιστών!  

Skasiarxeio Team & AUEB

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τη νέα σχολική χρονιά. Στον αγώνα τον καλό αγωνιστήκαμε. Κι αυτό που θα κάνουμε πάλι είναι να αγωνιστούμε και να μετακινούμε τις γραμμές στη δημόσια εκπαίδευση, φέρνοντας πιο κοντά την παιδαγωγική με τα κινήματα και την κοινότητα. Πιο κοντά σημαίνει, από τη συνέλευση των παιδιών στους μεγαλύτερους ομόκεντρους κύκλους και από το συμβούλιο της τάξης στην πόλη και το δάσκαλο που αφήνει αυτά τα παιδιά να ονειρεύονται. Μικρά και μεγάλα παιδιά. Κι ίσως όχι μόνο αυτά.

Ο Χαράλαμπος Μπαλτάς είναι δάσκαλος στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Εξαρχείων. 

 babisbaltas@gmail.com        Charalampos Baltas