Έρευνα πεδίου στην Ελευσίνα στις 2/4/2022: Μια όμορφη εμπειρία…

«Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό γι’ αυτούς που θα την επισκεφθούν ξανά»,

Λεύκιος Ανναίος Σενέκας (Lucius Anneus Seneca, 4 π.χ.)

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ συμμετείχαν σε έρευνα πεδίου η οποία είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης "Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα". Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας καθώς και τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, υπό την καθοδήγηση του μέντορα της εργασίας "Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα" κ. Γεώργιου Τζήρου, βραβευμένου οικονομολόγου-εκπαιδευτικού και εκπροσώπου του εκπαιδευτικού-οικονομικού περιοδικού "ΞΕΝΟΦΩΝ".

Στην Ελευσίνα οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον αντιδήμαρχο του δήμου της Ελευσίνας και υπεύθυνο για τα θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κ. Φώτη-Παναγιώτη Τατάκη, ο οποίος τους ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης και τους ενημέρωσε για το πολιτιστικό της απόθεμα και τα σχέδια αξιοποίησης των υποδομών της. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες συζήτησαν με τον κ. Ιωάννη Κουκμά, υπεύθυνο Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, σχετικά με διάφορες ιδέες βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης καθώς και για τα καλλιτεχνικά δρώμενα που έχουν προετοιμαστεί και πρόκειται να παρουσιαστούν στο κοινό στο προσεχές διάστημα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος της Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου, ο οποίος για μια ακόμη φορά υποδέχτηκε τους φοιτητές/τριες στην πόλη της Ελευσίνας και εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου με το Πρόγραμμα σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ για μία ακόμη χρονιά.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς μέσα στους αιώνες λόγω της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής του σημασίας. Οι φοιτητές/τριες που τον επισκέφθηκαν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Τατάκη για την ιστορία και την αξιοποίησή του τα νεότερα χρόνια, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Ελευσίνα και να περιηγηθούν στη Ρωμαϊκή Αυλή, τα Προπύλαια και το Τελεστήριο του Ιερού όπου επιτελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο αντιδήμαρχος συζήτησε επίσης με τους φοιτητές/τριες για τις επιτυχημένες καλλιτεχνικές δράσεις που έχουν γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, όπως η συναυλία της κ. Μαρίας Φαραντούρη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και το ετήσιο Φεστιβάλ Αισχύλεια (https://aisxylia.gr/). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο λόφο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Παναγίτσας Μεσοσπορίτισσας ο οποίος εγγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ μαζί με αυτόν επιβίωσε και το έθιμο των πολυσπορίων που λαμβάνει χώρα την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες τη συνύπαρξη των αρχαίων δοξασιών με το χριστιανικό στοιχείο, καθώς επίσης και τη αέναη ροή της ιστορίας εκφρασμένη μέσα από τα μνημεία της Ελευσίνας.

Στη συνέχεια της επίσκεψής τους στην ιστορική πόλη, οι φοιτητές επισκέφθηκαν μαζί με τον κ. Τζήρο τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος χτίστηκε το 1884 και στον οποίο εδρεύουν αυτήν την περίοδο τα γραφεία της καλλιτεχνικής ομάδας 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ, οργανώνοντας τις δράσεις για την Ελευσίνα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023 με Γενικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον κ. Μιχαήλ Μαρμαρινό. Στον προαύλιο χώρο του σταθμού, οι φοιτητές/τριες συναντήθηκαν με τον κ. Κουκμά, υπεύθυνο Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα εθελοντικά προγράμματα που έχουν οργανωθεί στην πόλη τα οποία στοχεύουν στην κινητοποίηση των νέων για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής καθώς και τις διάφορες επιχειρηματικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή που θα μπορούσαν να ερευνηθούν από τους φοιτητές του Προγράμματος σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κουκμάς συζήτησε με τους φοιτητές τα θέματα της εργασίας τους στα πλαίσια της δράσης "Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα" και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις των φοιτητών. Παράλληλα ο κ. Κουκμάς τόνισε την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ελευσίνας η οποία έχει δεχτεί αρκετά κύματα εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών που έχουν αφήσει το δικό τους πολιτιστικό και οικονομικό αποτύπωμα και έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση της πόλης.

Η έρευνα πεδίου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των φοιτητών/τριών με το Δήμαρχο της Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου και το διαμοιρασμό γλυκισμάτων κι αναμνηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένα από το project 2023 Eleusis. Οι φοιτητές/τριες με τον μέντορά τους κ. Τζήρο είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την δημιουργία του δικού τους επιχειρηματικού σχεδίου μέσα από την επαφή με την ιστορική πόλη της Ελευσίνας και να συζητήσουν με τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για την ανάπτυξη της Ελευσίνας μέσα από τη σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον της πόλης καθώς και του πολιτισμού της με την επιχειρηματικότητα.

Στο τέλος της επίσκεψης όλοι αισθάνθηκαν ότι η ημέρα αυτή ήταν μια όμορφη και αξέχαστη εμπειρία…

Στόχος του προγράμματος σπουδών στις ‘’Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης’’ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη ώστε οι φοιτητές/τριες να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και την «σκέψη έξω από το κουτί» ώστε τα διδασκόμενα θέματα της οικονομίας και της πληροφορικής μέσα στο σχολείο να γίνονται αντιληπτά όχι μόνον λεκτικά και λογικά αλλά και μέσα από την αξιοποίηση του πολιτισμού, των μνημείων και του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας με την προώθηση δράσεων νεανικής επιχειρηματικότητας που στόχο έχουν την κοινωνική και οικονομική ωφέλεια από την αξιοποίησή τους ώστε αυτή να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

δείτε φωτογραφικό υλικό από την δράση εδώ