Δελτίο Τύπου - Τέχνη και Εκπαίδευση 2018: «Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Διαφορετικές όψεις και οπτικές»

                   

Τέχνη και Εκπαίδευση 2018:

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Διαφορετικές όψεις και οπτικές»

Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιστημονική συνεργασία του Oslo University, Department of Teacher Education and School Research, Νορβηγία και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) διοργάνωσαν την ετήσια επιστημονική ημερίδα και ετήσια έκθεση των έργων των φοιτητών με θέμα «Η προσέγγιση της διαφορετικότητας στο σχολείο: Διαφορετικές όψεις και οπτικές».  Έχοντας ως κύριο άξονα τις καλές τέχνες, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων με στόχο την ολόπλευρη εκπαίδευση των φοιτητών ως υποψήφιων εκπαιδευτικών. Την επιστημονική ευθύνη για την οργάνωση και υλοποίηση των καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων κατά την διάρκεια της χρονιάς καθώς και της ημερίδας είχε η Δρ Βασιλική Μπρίνια.

Μέσα από συνεργατικές δράσεις, φοιτητές από όλα τα τμήματα επιχείρησαν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για τοπικές κοινωνίες  βασιζόμενοι στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου συνδέοντας  την ανάπτυξη αυτή με την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον, οι φοιτητές ενίσχυσαν με βιωματικές ιδέες τις διδασκαλίες τους στα πλαίσια της διδακτικής πρακτικής τους ενώ σημαντικά ερεθίσματα αντλήθηκαν από την ενασχόλησή τους με τις καλές τέχνες καθώς και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και συζητήσεις με ειδικούς.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνεργασίας του Προγράμματος με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανατέθηκε στους φοιτητές να εκφράσουν μέσω ενός έργου τέχνης την δική τους οπτική για την διαφορετικότητα στο σχολείο. Η θεματική που επιλέχθηκε, αναφέρεται σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής και το σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού στον χειρισμό της διαφορετικότητας. Οι φοιτητές, συνεργαζόμενοι σε ομάδες, χρησιμοποίησαν ειδικές μεθοδολογίες της τέχνης και υλικά για να δημιουργήσουν το δικό τους έργο και με αυτό να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για την διαφορετικότητα στο σχολείο.

Η ημερίδα έλαβε χώρα την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, και ώρες 14.00μμ – 17.30μμ, στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Πατησίων 76 και απευθυνόταν ιδιαίτερα στους Διευθυντές, Υποδιευθυντές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα Οικονομίας και Πληροφορικής αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό. Η εικαστική έκθεση των έργων των φοιτητών στο φουαγιέ Αντωνιάδου έγινε για δυο ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρες 11:00-21:00 και Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ώρες 9:00-18:00.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, και ώρες 10.00πμ – 14.00μμ πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για την προσέγγιση της διαφορετικότητας στο σχολείο το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Oslo University, Department of Teacher Education and School Research, Νορβηγία και μπορείτε να δείτε εδώ το link όπως δημοσιεύτηκε στο site του Oslo University.

https://www.uv.uio.no/ils/om/aktuelt/aktuelle-saker/2018/samarbeid-pa-tvers-av-grenser.html