Εκπαίδευση για την αειφορία: Μια έρευνα πεδίου στο Πεδίον του Άρεως

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, έλαβε χώρα η τελευταία δράση του Προγράμματος Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το έτος 2018-2019. Οι φοιτητές του προγράμματος, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Δρ Βασιλική Μπρίνια και σε συνεργασία με τον Οργανισμό «ΓεωΠαιδεία», πραγματοποίησαν δράση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πεδίον του Άρεως, δίπλα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Περπατάω, Ανακαλύπτω, Μαθαίνω». Στόχος της έρευνας πεδίου, ήταν οι φοιτητές και φοιτήτριες να είναι ικανοί να οργανώσουν μία εκπαιδευτική έρευνα πεδίου με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αλλά και να αξιοποιήσουν το φυσικό περιβάλλον ως μέσο για βιωματική μάθηση στο διδακτικό τους έργο.

Σημείο συνάντησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ήταν το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου στην κεντρική είσοδο του Πεδίου του Άρεως. Εκεί περίμεναν τους φοιτητές, πέραν από την υπεύθυνη καθηγήτριά τους Δρ Βασιλική Μπρίνια, τρία μέλη επιστημόνων της οργάνωσης «ΓεωΠαιδεία» οι οποίοι ήταν και οι εκπαιδευτές τους στη διάρκεια του περιβαλλοντικού προγράμματος στο Πεδίον του Άρεως. Πρώτος σταθμός αυτής της περιβαλλοντικής διαδρομής ήταν «ο Δρόμος των Ηρώων». Πρόκειται για έναν πλατύ δρόμο μέσα στο πάρκο αυτό, ο οποίος περιέχει αγάλματα από ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τα οποία ξεπροβάλλουν μέσα από τα θαμνώδη φυτά του άλσους. Προχωρώντας κατά μήκος αυτού του δρόμου μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι την εκκλησία των Ταξιαρχών όπου υπάρχει το άγαλμα του Υψηλάντη. Σε αυτό το σημείο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του προγράμματος πληροφορήθηκαν σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου, το οποίο κατά το παρελθόν είχε περάσει περιόδους παρακμής. Η πλούσια βλάστηση με τις αμέτρητες ποικιλίες φυτών, έδωσε της ευκαιρία στην ομάδα των φοιτητών/τριών, να κατανοήσει την αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον και τη στενή σχέση με την οποία συνδέονται μεταξύ τους και κατ’ επέκταση την σύνδεση του περιβάλλοντος με τα γνωστικά τους αντικείμενα. Στη συνέχεια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μεταφέρθηκαν στη βόρεια πλευρά του πάρκου, έχοντας περάσει πρώτα από το ανοιχτό αμφιθέατρο "Αλίκη", που χρησιμοποιείται ενίοτε για παραστάσεις, εκδηλώσεις ή συναυλίες.

Ολοκληρώνοντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση, η αυλαία του ταξιδιού του έτους 2018-2019 έκλεισε με έναν κύκλο. Όλοι οι φοιτητές/τριες, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους Δρ Βασιλική Μπρίνια, κρατώντας ο ένας τον άλλο από το χέρι, σχημάτισαν έναν κύκλο και συζήτησαν τι παίρνουν μαζί τους μετά από αυτό το ταξίδι. Αμέσως, ένας χείμαρρος συναισθημάτων κατέκλεισε την ατμόσφαιρα. Ο κάθε ένας, με το δικό του διαφορετικό τρόπο περιέγραψε λιτά και με απλά λόγια καρδιάς, χωρίς συνθέτη σκέψη και δισταγμούς, όλα όσα ένιωσε τη χρονιά που πέρασε μέσα στο Πρόγραμμα, η οποία ήταν μία αξέχαστη και ξεχωριστή εμπειρία για όλους.

Η εμπειρία που αποκόμισαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του προγράμματος θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ψυχή τους, ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξουν τελικά να ασχοληθούν με το χώρο της εκπαίδευσης.

Ένα μοναδικό ταξίδι με αξέχαστες εμπειρίες έλαβε τέλος ως ένα πρώτο βήμα στο ταξίδι των χιλίων μιλίων και νέες εμπειρίες είναι μπροστά αφού ο εκπαιδευτικός οφείλει δια βίου να μαθαίνει και να ενημερώνεται.