Επιστημονική Ημερίδα 2018 - «Η Διαφορετικότητα στο σχολείο: Διαφορετικές όψεις και οπτικές»

Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με την επιστημονική συνεργασία του Department of Teacher Education and School Research του Oslo University της Νορβηγίας και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) διοργάνωσαν την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου την ετήσια επιστημονική ημερίδα και ετήσια έκθεση των εικαστικών έργων των φοιτητών με θέμα «Η προσέγγιση της διαφορετικότητας στο σχολείο: Διαφορετικές όψεις και οπτικές».

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο εκπρόσωπος του Πρύτανη της ΑΣΚΤ και εκ μέρους του Oslo University, η Assistant Professor Dr Janne T. Scheie.

Στις ομιλίες τους οι Kαθηγήτριες από το Oslo University, Dr Janne T. Scheie και Dr Britt Oda Fosse, μίλησαν για τις διαφοροποιήσεις που συναντώνται σε πολυπολιτισμικά σχολεία στην Νορβηγική πραγματικότητα.

    

Η ηθοποιός Έφη Μουρίκη, έδωσε με την ομιλία της μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα μέσα από το θέατρο και τα θεατρικά κείμενα σημαντικών συγγραφέων (Τσέχοφ, Σαίξπηρ).

    

O βραβευμένος χορογράφος στην Ευρώπη Θοδωρής Πανάς, προσέγγισε τη διαφορετικότητα στο σχολείο μέσα από τον χορό και την ψυχοκινητική περιοχή, συνδέοντας το ακροατήριο με την μουσική και τον χορό μέσα από ένα καινοτόμο workshop.

Η ψυχίατρος Εύη Πάσχου, μίλησε για την προσέγγιση της διαφορετικότητας στο σχολείο με αφορμή έργα τέχνης ως εργαλείο για την ανίχνευση των στάσεων των φοιτητών απέναντι στο φαινόμενο.

    

Ο σκηνοθέτης Γεώργιος Κωνσταντινόπουλος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών έδωσε την κινηματογραφική οπτική για την διαφορετικότητα στο σχολείο με προβολή αποσπασμάτων ταινιών σε συνδυασμό με αφήγηση.

Στις έννοιες της «Ταυτότητας» και «Ετερότητας» μέσα από τη Σύγχρονη Τέχνη εμβάθυνε η Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με παραδείγματα από τα εκπαιδευτικά προγράμματά του. 

Τη διαφορετικότητα στο σχολείο μέσα από το γαλλικό παιδαγωγικό κίνημα Freinet προσέγγισε ο Δρ Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος και πρόεδρος του ΔΣ της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων του Προγράμματος του ΟΠΑ, από την επιστημονική υπεύθυνη, Δρ Βασιλική Μπρίνια.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης των φοιτητών του Προγράμματος σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Δείτε όλα τα έργα της έκθεσης εδώ

Επιμελεια εικαστικής έκθεσης: Τατιάνα May-Καλλέργη

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του κ. Πανά


Με αφορμή την ημερίδα του Προγράμματος, δημοσιεύτηκε άρθρο της Δρ Βασιλικής Μπρίνια και της Μαριάννας Σπανίδη, φοιτήτριας του Προγράμματος, με θέμα "Τέχνες και Εκπαίδευση 2018: Η διαφορετικότητα στο σχολείο - Οι καλές τέχνες ως παιδαγωγικά εργαλεία για τη διαχείριση του φαινομένου στο σχολείο".
Περιλαμβάνεται στο 3ο τεύχος του οικονομικού περιοδικού "ΞΕΝΟΦΩΝ",που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα του περιοδικού εδώ.

     


Δείτε το δημοσίευμα για την Ημερίδα στο 23ο τεύχος της ΟΠΑ NEWS εδώ.


Δείτε το event στο Facebook εδώ.


Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα εδώ.