"Η φαντασία στην εξουσία"

"Η φαντασία στην εξουσία"

Τομαής Ιάκωβος Ορέστης

 Θεοδώρου Αναστασία Μαρία

Παληού Κατερίνα

Λαθουράκη Δέσποινα

Πατεράκης Νικόλαος- Αριστοτέλης


 

Περιγραφή έργου

Η εικαστική μας πρόταση απαρτίζεται από μία ψησταριά, γεμάτη στάχτη, πάνω στην οποία βρίσκεται το κεφάλι μιας παιδικής κούκλας βιτρίνας. Το κεφάλι της κούκλας είναι ελαφρώς καψαλισμένο και αντικρίζει απέναντί του έναν μουσαμά με πολλά χρώματα, αυθαιρέτως ριγμένα και χωρίς καθορισμένο σχήμα. Ο συμβολισμός έγκειται στην παρομοίωση της ψησταριάς με το σύγχρονο σχολείο, το οποίο αφαιρεί (“καίει” ) τη φαντασία και την έμπνευση των μαθητών, ενόσω αυτοί προσπαθούν να παραμείνουν ρομαντικοί οραματιστές. Το μήνυμα είναι ιδιαίτερα ευθύ, καθώς επίσης και υπερβολικό.

Ως ομάδα θεωρούμε πως η τέχνη οφείλει να καυτηριάζει κοινωνικά ζητήματα και ενίοτε με τη χρήση υπερβολικών συμβολισμών. Δεν θεωρούμε το ρόλο του σύγχρονου σχολείου εκ φύσεως καταπιεστικό, αλλά πιστεύουμε πως οφείλουμε να ασκήσουμε κριτική σε αυτές του τις πτυχές. Ο αυστηρά εξεταστοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται οι βαθμίδες τις εκπαίδευσης μας προβληματίζει. Οι “ελευθερίες” που παρέχονται στον δάσκαλο-καθηγητή στα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας των παιδιών, εν συνεχεία εξανεμίζονται, με αποτέλεσμα την επικέντρωση των μαθητών κατά βάση στην επιστημονική τους κατάρτιση.Έτσι, εισέρχονται σε δεύτερη μοίρα η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και η ολοκλήρωση του χαρακτήρα τους, τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά ως ο κυριότερος στόχος που οφείλει να τίθεται από το σχολείο του 21ου αιώνα, και πόσο μάλλον από το Δημόσιο σχολείο. Η ομαλή ένταξη και συμμετοχή των νέων στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί μέρος των στόχων, αλλά φυσικά οφείλει να συνοδεύεται από την ανάπτυξη της φαντασίας των μαθητών, ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να μετασχηματίζονται οι θεσμοί και οι συνήθειες,, ούτως ώστε να εξυπηρετούν πληρέστερα τις ανάγκες των ανθρώπων.

Όπως έγραφε ο Ραούλ Βανεγκιέμ στο βιβλίο του “ Το τέλος της εξάρτησης” (εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος ) :

“ Κανένα παιδί δεν περνάει το κατώφλι του σχολείου χωρίς να εκτεθεί στον κίνδυνο να χαθεί. Θέλω να πω, να χάσει αυτή την πλούσια, την αχόρταγη για γνώσεις και θαυμασμούς ζωή, που θα ήθελε με τόσο ενθουσιασμό να τροφοδοτήσει, αντί να την αποστειρώσει και να την απογοητεύσει με την ανιαρή δουλειά της αφηρημένης γνώσης. Τι φοβερή απόδειξη αυτά τα σπινθηροβόλα βλέμματα που ξαφνικά ξεθωριάζουν. “

Το μήνυμα μας, καθ'υπερβολήν όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορεί να συνοψιστεί στον τίτλο του έργου μας, “ Η φαντασία στην εξουσία “ , ο οποίος αποτελεί έμπνευση από το ομώνυμο κομμάτι του Στέλιου Βαμβακάρη με συμμετοχή του Παύλου Σιδηρόπουλου.

     

Η υλοποίηση του έργου ήταν αρκετά απλή, με πιο δύσκολο μέρος αυτό της εύρεσης της κούκλας. Αρχικά, χρησιμοποιήσαμε μία μεταχειρισμένη αλουμινένια ψησταριά, κρατήσαμε τη στάχτη εντός, αφού αφαιρέσαμε τυχόν υπολείμματα καρβουνιασμένου χταποδιού από την Καθαρά Δευτέρα και καθαρίσαμε σχολαστικά τη σχάρα. Εν συνεχεία, έπειτα από αναζήτηση αρκετών ημερών βρήκαμε ένα κατάστημα το οποίο και μας χάρισε μία σπασμένη παιδική κούκλα βιτρίνας, από την οποία και αφαιρέσαμε το κεφάλι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο installation.

Με μία λακ και έναν αναπτήρα καψαλίσαμε ελαφρώς το κεφάλι της κούκλας για να προσδώσουμε μία πιο έντονη αισθητική στο έργο μας, αλλά για να τονίσουμε ακόμη περισσότερο το συμβολισμό. Αφού τοποθετήσαμε το κεφάλι πάνω στη σχάρα, σε απόσταση ενός μέτρου κολλήσαμε στον τοίχο ένα μουσαμά, τον οποίον είχαμε βάψει με χρώματα τύπου τέμπερα. Χρησιμοποιώντας τα πιο έντονα και ζωντανά χρώματα γεμίσαμε τον μουσαμά με ακατάσχετα σχήματα. Τα έντονα και ζωντανά χρώματα θεωρήσαμε πως παραπέμπουν στην γενικότερη έννοια της ομορφιάς, αλλά και της χαράς. Επιλέξαμε απλώς να τα “αραδιάσουμε” πάνω στο μουσαμά θέλοντας να τονίσουμε την αίσθηση της ελευθερίας, αλλά και τυχόν να εξάψουμε τη φαντασία των θεατών του έργου.

Υλικά:

  • Αλουμινένια ψησταριά
  • Κεφάλι παιδικής κούκλας βιτρίνας
  • Λακ & αναπτήρας
  • Μουσαμάς
  • Τέμπερες, πινέλα
  • Κολλητική ταινία

Έτος κατασκευής: 2020

Διαστάσεις:

  • Ψησταριά: Ύψος : 1 μέτρο ,Πλάτος: 1 μέτρο, Μήκος : 1/2 μέτρο
  • Βάθος σκάφης: 15 εκατοστά
  • Κεφάλι κούκλας: Ύψος: 20 εκατοστά, Πλάτος: 10,Μήκος: 12
  • Μουσαμάς: Ύψος: 1 μέτρο,Πλάτος: 60 εκατοστά