Κοπή Βασιλόπιτας και Ευχές για ένα συναρπαστικό εαρινό εξάμηνο του 2020

Νέο εξάμηνο με νέα σχέδια

για τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ

New Year's Cake Tep AUEB 2020

Με την λήξη της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου 2019-2020 ήρθε και η πρώτη συνάντηση για τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ για το εαρινό εξάμηνο του 2020, την Τετάρτη 19/02/2020.

Μία όμορφη έκπληξη περίμενε τους φοιτητές/τριες, καθώς στο πλαίσιο του μαθήματος κόπηκε η Βασιλόπιτα της νέας χρονιάς με την επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Δρ. Βασιλική Μπρίνια και τους καθηγητές του Προγράμματος Δρ. Γιάννα Βουκελάτου και Δρ. Αθανάσιο Ανδρούτσο. Όλοι μαζί αντάλλαξαν ευχές για ένα εξίσου επιτυχημένο εαρινό εξάμηνο γεμάτο χαρούμενες γνώσεις και εμπειρίες. Το τυχερό φλουρί βρήκε η φοιτήτρια Αργυρώ Καραχάλιου η οποία μαζί με το φλουρί και τις ευχές όλων κέρδισε και ένα σπάνιο εκπαιδευτικό βιβλίο!

Στη συνέχεια η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Δρ. Βασιλική Μπρίνια  παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του Προγράμματος που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου οι οποίες είναι «Τα μαθήματα ζωής στα σχολεία Ι και ΙΙ», «Τέχνη και εκπαίδευση», «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και πολιτισμός» και «Παιδαγωγική Φρενέ». Για κάθε μια από τις δράσεις αυτές αναπτύχθηκαν οι εργασίες που θα εκπονηθούν κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου από ομάδες φοιτητών/τριών.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι βασικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στο εαρινό εξάμηνο που είναι η ολοκλήρωση του κύκλου βιωματικών δραστηριοτήτων-ερεθισμάτων των καινοτόμων δράσεων «Τέχνη και Εκπαίδευση» και «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και πολιτισμός», στο πλαίσιο των οποίων είχε πραγματοποιηθεί μία σειρά από ερεθίσματα και επισκέψεις σε χώρους τέχνης και στην Ελευσίνα κατά το χειμερινό εξάμηνο. Στις έρευνες πεδίου που συμμετείχαν, οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος άντλησαν ένα πλήθος ερεθισμάτων. Ειδικά στην δράση «Τέχνη και Εκπαίδευση»  συμμετέχοντας σε ομάδες, οι φοιτητές/τριες θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης, τα οποία και θα εκτεθούν στο πλαίσιο της, καθιερωμένης πλέον, ετήσιας ημερίδας του Προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρωγοί στην διαδικασία της δημιουργίας των έργων τέχνης, που φέτος ως κεντρικό τους σημείο αναφοράς θα έχουν τον «Μαθητή», θα είναι εικαστικοί της ΑΣΚΤ.

Επίκεντρο τον μαθητή, είχε ένα ερέθισμα που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του πρώτου μαθήματος για το εαρινό εξάμηνο, όπου αναγνώστηκε η προσωπική ιστορία που είχε αποστείλει στην Δρ. Β. Μπρίνια τον Μάιο του 2018 μια μαθήτρια της Β’ τάξης ενός ΓΕΛ της Αθήνας. Επηρεασμένη από την ημερίδα που είχε διοργανωθεί στο ΟΠΑ τον Μάιο του 2018 που αφορούσε στην «Διαφορετικότητα στο Σχολείο», η μαθήτρια κατέγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της σχετικά με τον ιδανικό για εκείνη δάσκαλο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να εμπνέει και να καθοδηγεί κατάλληλα τους μαθητές του και σαν άλλος «ηθοποιός» να καθηλώνει όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά τους «θεατές» του. Η οπτική που έδωσε η μαθήτρια στον ιδανικό δάσκαλο, παρουσιάζοντάς τον κυρίως ως έναν άνθρωπο με ισχυρό αξιακό σύστημα, ήρθε σαν ερέθισμα να προστεθεί και το ποίημα του Δημητρίου Ι. Αντωνίου, που αναγνώστηκε μέσα στην τάξη, «Οι Κακοί Έμποροι». Εκείνοι οι «έμποροι» που δεν (ξε)πούλησαν φθηνά την πραμάτεια τους. Εκείνοι οι «έμποροι» που δεν παρέδωσαν αμαχητί τις αξίες και τα ιδανικά τους, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στον κοινωνικό τους περίγυρο. Εκείνοι οι «έμποροι» που δεν υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους και δεν ευχαρίστησαν την ματαιοδοξία τους με φθηνό εγωισμό. Κάθε νέος υποψήφιος εκπαιδευτικός προτιμά να παραμείνει ένας «κακός», κατά τον Αντωνίου, «έμπορος», ο οποίος παραμένει πιστός στις αξίες του. Αυτό καλούνται να αισθανθούν οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος ξεκινώντας ένα απαιτητικό αλλά πάνω απ’ όλα συναρπαστικό ταξίδι στο εαρινό εξάμηνο που ξεκίνησε δυναμικά!

 Καλό εαρινό εξάμηνο!