Ξενάγηση σε εικαστικές εκθέσεις στο κέντρο σύγχρονης τέχνης "Ιλενάνα Τούντα"

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται η καινοτόμος δράση «Εκπαιδεύοντας Εκπαιδευτικούς μέσα από την Τέχνη», καθώς η τέχνη θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Μία από τις εξωτερικές δράσεις βιωματικού χαρακτήρα που εισάγονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο όνομα της θεματικής ενότητας «Τέχνη και Εκπαίδευση»,  είναι και οι επισκέψεις σε γκαλερί και η επιτόπου συζήτηση με τους καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10/11/2021, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της δράσης «Τέχνη και Εκπαίδευση», η οποία θα ολοκληρωθεί κατά το επερχόμενο εαρινό εξάμηνο με τους φοιτητές να κατασκευάζουν τα δικά τους έργα τέχνης με θέμα την βία-bulling, επισκέφτηκαν μαζί με την διδάσκουσα και επιστημονική υπεύθυνη Δρ Βασιλική Μπρίνια, την ατομική έκθεση του εικαστικού της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, και επί σειρά ετών συνεργάτη του Προγράμματος κ. Γιώργου Σταματάκη, με τίτλο «Ατμόσφαιρα». Η συνεχής ενασχόληση του διακεκριμένου εικαστικού, με την τοπιογραφία οδηγεί στη συγκεκριμένη του δουλειά, η οποία επικεντρώνεται στο περιβάλλον και στην καινούργια συνθήκη μεταβολής της ατμόσφαιρας, όχι μόνο της μόλυνσής της αλλά και της χρωματικής της κατάστασης. Της υφής, του αέρα, αυτού που αναπνέουμε. Εικαστικά, δημιουργώντας μια διαφοροποιημένη σύνθεση του χρώματος σε αναλογία με το λάδι, δίνει στο έργο του την ιδιότητα να μεταβάλλει το χρώμα του με τη φροντίδα και την έκθεσή του σε φωτεινά ή σκοτεινά σημεία. Ό,τι συμβαίνει, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, και με το περιβάλλον: «όσο πιο πολύ το προστατεύσουμε, τόσο πιο λαμπερό και φωτεινό θα δείχνει και όσο πιο πολύ του δώσουμε σκοτάδι ή το αγνοήσουμε, τόσο πιο τοξικό θα παρουσιάζεται

Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη νέα έκθεση της εικαστικού Εύας Μήταλα «Atelier Portable», που επίσης φιλοξενείται στο ίδιο κέντρο σύγχρονης τέχνης. Περνώντας από το περιβάλλον στον πολιτισμό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ήρθαν αντιμέτωποι με το ιαπωνικό στοιχείο εκφρασμένο μέσα από μια σειρά γλυπτών μικρών διαστάσεων και μεταξοτυπιών σε οργάντζα, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις δεκάδες βεντάλιες που συνέλλεξε η καλλιτέχνις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Μέσα από τα έργα της, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γνώρισαν την ποιητική συλλογή του Paul Claudel «Εκατό φράσεις για βεντάλιες» και την ιαπωνική τέχνη και γραφή, σημείο αναφοράς για την πνευματική ευρύτητα των νέων υποψήφιων εκπαιδευτικών.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενθουσιάστηκαν από τα ιδιαίτερα ερεθίσματα που έλαβαν, τα οποία τους παρακίνησαν σε αναστοχασμό, γύρω από την θέση του ανθρώπου ως προς το περιβάλλον και την διαπολιτισμική συνεργασία κι επαφή, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον κ. Γιώργο Σταματάκη για επίσκεψη και αλληλεπίδραση σε μια ακόμη γκαλερί τον Δεκέμβριο.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση εδώ.