Ολοκλήρωση της καινοτόμου δράσης «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 μεταξύ του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α., του Σωματείου «Διάζωμα» και των συνεργαζόμενων φ

Ολοκλήρωση της καινοτόμου δράσης «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 μεταξύ του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α., του Σωματείου «Διάζωμα» και των συνεργαζόμενων φορέων

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

Οδυσσέας Ελύτης

Οδεύοντας προς το πέρας του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, σημαντική στιγμή για την ολοκλήρωση των καινοτόμων δράσεων του φετινού ακαδημαϊκού έτους υπήρξε η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ομαδικών εργασιών των φοιτητών/-τριών που έλαβαν μέρος στην καινοτόμο δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός», η οποία υλοποιείται με επιτυχία για πέμπτη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά από το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο «Διάζωμα», την Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ (AceIn) και το οικονομικό εκπαιδευτικό περιοδικό «Ξενοφών».

Η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην οδό Πανεπιστημίου υπό τον συντονισμό της Επιστημονικής Υπεύθυνης και Διδάσκουσας του Προγράμματος Δρ Βασιλικής Μπρίνια, ενώ εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων συμμετείχαν: η Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου «Διάζωμα», η κ. Γεωργία Μανωλοπούλου, MSc Ph. Dc Μουσειολόγος- μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Διάζωμα», και  ο κ. Γεώργιος Τζήρος, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος του οικονομικού εκπαιδευτικού περιοδικού «Ξενοφών».

Το θέμα που κλήθηκαν να ερευνήσουν οι φοιτητές/-τριες στο πλαίσιο των ομαδικών εργασιών τους ήταν: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης καθ’ όλη την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου οι φοιτητές/τριες:

α/ παρακολούθησαν στις 31/3/2023 τις ομιλίες από ειδικούς συνεργάτες του Διαζώματος, όπως: την κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικό, πρώην πρόεδρο του ΕΟΤ και εμπειρογνώμονα σε θέματα τουρισμού, η οποία τους μίλησε για τον πολιτιστικό τουρισμό και τις αναγκαίες συνέργειες, τους κκ. Τόμας Γκρέβε, αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και Νίκο Σμιτ, σύμβουλο ανάπτυξης, οι οποίοι παρουσίασαν το Master Plan της «Τριλογίας της Αττικής» και τον κ. Χρήστο Χιώτη, σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, διευθυντή της εταιρείας Elegrad και μέλος του D-Hub του Διαζώματος, το οποίο και παρουσίασε

β/ ενημερώθηκαν για την «Πράσινη Χάρτα του Διαζώματος», έναν ολιστικό οδηγό για τις πόλεις, μέσα από την παρουσίαση της αρχιτέκτονος-μηχανικού κ. Ελίνας Αγγέλη και για τους δύο θεσμούς, του Cluster των επιχειρήσεων και του Φορέα Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO) μέσα από τον οδηγό που συνέταξε το μέλος του D-Hub και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού σε πολιτιστικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά project κ. Νίκος Στακιάς 

 γ/ συμμετείχαν σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Μετά από τα παραπάνω κι έχοντας συνεχή αλληλεπίδραση με τους επιστημονικούς συνεργάτες της δράσης οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν ένα ερευνητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.  Σε σύνολο 10 ομαδικών εργασιών, εκείνες που αξιολογήθηκαν με την μεγαλύτερη βαθμολογία από την Επιστημονική Επιτροπή της Δράσης είναι κατά σειρά:

1η) Η εργασία με θέμα την αξιοποίηση του εργατικού οικισμού Κυπριανού που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των φοιτητών/-τριών:

ΟΜΑΔΑ 10-Θ4: Εργατικός Οικισμός Κυπριανού

ΔΙΒΙΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΕΛΕΑΝΑ

ΓΕΩΡΓΟΓΑΛΑ ΣΟΦΙΑ

ΣΠΛΗΝΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

ΟΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

 2η) Η εργασία με θέμα το Λαύριο και το Περιβάλλον, την οποία επιμελήθηκαν οι φοιτητές/-τριες:

ΟΜΑΔΑ 2-  Θ5: Λαύριο και Περιβάλλον (συνδυαστικά με το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία) Λαυρίου

ΚΑΡΑΝΤΖΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΩΤΣΙΟΡΙΜΠΑ ΕΛΕΝΗ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΜΕΛΙΣΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΟΥΖΙΔΗ ΝΙΚΟΛΙΑ

3η) Η εργασία με θέμα το Ιστορικό Κέντρο του Λαυρίου, που αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των φοιτητών/-τριών:

ΟΜΑΔΑ 7- Θ6: Ιστορικό Κέντρο Λαυρίου (κτήρια, ψαραγορά)

ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΟΛΓΑ

ΣΚΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η βράβευση και η παρουσίαση της 1ης εργασίας που διακρίθηκε  με θέμα την αξιοποίηση του εργατικού οικισμού Κυπριανού θα γίνει σε εκδήλωση του ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Δράσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, κατά την οποία επίκεντρο της έρευνας των νέων υποψήφιων εκπαιδευτικών θα αποτελέσει εκ νέου το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης του Λαυρίου, η οποία είχε βιώσει σημαντική ακμή στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας.

Αναμένουμε λοιπόν όλοι/ες με ενδιαφέρον και χαρά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024!

Καλό καλοκαίρι!