Ψηφιακή Ξενάγηση στην εικαστική έκθεση του κ. Γιώργου Σταματάκη "The color of Phenomenon"

Η Τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα και ενώνει

Ψηφιακή περιήγηση στους χώρους του Sumida Hokusai Museum στο Τόκιο της Ιαπωνίας για τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ

Η Τέχνη, και τα συναισθήματα που αυτή γεννά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, κάτι που δεν θα μπορούσε να σταματήσει ούτε στις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 18/12/2020 οι νέοι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί με την παρουσία της διδάσκουσας και επιστημονικής υπεύθυνης του Προγράμματος Δρ Βασιλικής Μπρίνια, καθώς και μελών της Επιστημονικής Ομάδας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams, στην έκθεση “The color of phenomenon” του εικαστικού της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και επί σειρά ετών συνεργάτη του Προγράμματος κ. Γιώργου Σταματάκη. Η ξενάγηση στην έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον δημιουργό, έλαβε χώρα στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης «Τέχνη και Εκπαίδευση», η οποία θα ολοκληρωθεί κατά το επερχόμενο εαρινό εξάμηνο, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προγράμματος να κατασκευάζουν τα δικά τους έργα τέχνης.

The Color of Phenomenon - George Stamatakis   

Η πρωτότυπη εγκατάσταση του διακεκριμένου εικαστικού αποτελείται από 62 τοπιογραφίες της ελληνικής θάλασσας, και πιο συγκεκριμένα του Ιονίου πελάγους, οι οποίες κατόπιν ειδικής επεξεργασίας έχουν αποτυπωθεί σε φυσικό μετάξι με την χρήση του ιδιαίτερου χρώματος indigo. Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτυπώσει τις μεταβολές που υφίσταται το χρώμα της θάλασσας λόγω της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, αλλοιώνοντας το καθαρό της μπλε και πλησιάζοντας άλλοτε περισσότερο τις αποχρώσεις του πράσινου κι άλλοτε εκείνες του κίτρινου. Αξιοποιώντας την φιλοσοφία του «οπτικού πολιτισμού» μάλιστα, τα έργα του κ. Σταματάκη αποκτούν έναν μοναδικό χαρακτήρα όχι μόνο από το υλικό και την υφή τους, αλλά και από το εννοιολογικό τους προφίλ και τον τρόπο που εκτίθενται, καθώς η οργάνωση της εγκατάστασης επιτρέπει σε στρώματα αέρα να διαπεράσουν και να «αγκαλιάσουν» τα έργα του, προσφέροντας στον θεατή την αίσθηση ενός αέναου κυματισμού και ενός ατελείωτου ταξιδιού.

Director of the Museum with the Artist

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Σταματάκης με τον Hashimoto Mitsuaki, διευθυντή του Sumida Hokusai Museum

Yukari Sakata (performance director) Takako Abe (performer) Maho Watanabe (coordinator)

Yukari Sakata (Σκηνοθέτης Παρουσίασης), Takako Abe (Performer), Maho Watanabe (Συντονιστής)

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκθεση του κ. Γιώργου Σταματάκη βραβεύθηκε από τo Συμβούλιο Τεχνών και από το Μητροπολιτικό Ίδρυμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Τόκιο και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Tokyo Tokyo Festival (TTF), στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου το προσεχές καλοκαίρι. Οι νέοι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έμειναν ενθουσιασμένοι από το ιδιαίτερο αυτό ερέθισμα που έλαβαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον εικαστικό κ. Γιώργο Σταματάκη για το επόμενο εξάμηνο, ελπίζοντας αυτή τη φορά οι συνθήκες να επιτρέψουν την πραγματοποίηση των δράσεων δια ζώσης!

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την έκθεση και την ψηφιακή ξενάγηση εδώ.