EU Negotiation Simulation+ | 22 & 28 Νοεμβρίου 2025
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 22 και 28 Νοεμβρίου 2025, η τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση του Διαγωνισμού Προσομοίωσης Ευρωπαϊκών Διαπραγματεύσεων – EU Negotiation Simulation+.
Ο θεσμός, που έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την κοινότητα των διαπραγματεύσεων, συμβάλλει στην προετοιμασία στελεχών με στέρεη κατανόηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των σύγχρονων προκλήσεων της οικονομικής διπλωματίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Διευθυντής του ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, ο οποίος τόνισε τη σημασία της προσομοίωσης ως εργαλείου βιωματικής μάθησης.
Η φετινή διοργάνωση υλοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας του ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) [ΕΛΙΑΜΕΠ] και της Mercury Negotiation Academy (MNA).
Συμμετείχαν 80 φοιτητές και μέλη της MNA Society, καθώς και 10 κριτές και 25 εθελοντές, συγκροτώντας μια δυναμική και πολυσύνθετη κοινότητα που συνέβαλε καθοριστικά στη συνολική ποιότητα και επιτυχία της διοργάνωσης.
Στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σενάρια ειδικά σχεδιασμένα για τη φετινή διοργάνωση.
Η διαδικασία αυτή λειτούργησε ως ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άσκησης διεθνών και πολυμερών διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας καίριες δεξιότητες, όπως η ανάλυση συμφερόντων και η διαχείριση κρίσεων, ενώ παράλληλα έφερε τους συμμετέχοντες σε επαφή με σύγχρονα ζητήματα του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ομάδες συμμετείχαν σε δύο διαπραγματεύσεις εκπροσωπώντας κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτυπώνοντας ρεαλιστικά τη δυναμική των ευρωπαϊκών διαδικασιών.
Στο δεύτερο μέρος, οι φοιτητές εκπροσώπησαν κράτη-μέλη ως Υπουργοί Εμπορίου σε μια απαιτητική προσομοίωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Οικονομική Διπλωματία» με διδάσκοντα τον κ. Γεώργιο Παπαγιάννη.
Η προσομοίωση τούς έφερε αντιμέτωπους με ένα περιβάλλον που αναπαριστούσε με μεγάλη πιστότητα τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, αναδεικνύοντας την αξία του διαλόγου, της διαπραγματευτικής ευελιξίας και της οικοδόμησης αποτελεσματικών συμμαχιών.
Το EU Negotiation Simulation+ έχει πλέον εδραιώσει τον ρόλο του ως μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει θεωρητική γνώση, πρακτική εξάσκηση και ουσιαστική εξοικείωση με τις ευρωπαϊκές δομές. Η συμμετοχή σε αυτόν τον θεσμό προσφέρει στους φοιτητές ένα αυθεντικό πεδίο εφαρμογής, που δύσκολα αναπαράγεται στο παραδοσιακό πλαίσιο της διδασκαλίας, ενισχύοντας ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων απαραίτητων για την επαγγελματική τους εξέλιξη σε ποικίλα πεδία της διεθνούς και ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
Τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε ο Καθηγητής Σπύρος Μπλαβούκος, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ και Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αριάν Κοντέλλη» στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Enhancing Public Awareness and Civic Engagement in the EU – EPACE-EU», με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΛΙΑΜΕΠ.





