Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου 2020
των καθηγητών του τμήματος
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
του
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι καθηγητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο προέρχεται ο Πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, θέλουμε να εκφράσουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τον αποτροπιασμό μας σχετικά με τη βεβήλωση που διαπράχθηκε στον χώρο της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την επακόλουθη πρωτόγνωρη επιχείρηση διαπόμπευσης του Πρύτανη την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι δυνατόν να έχουν θέση σε ένα ελεύθερο, ανοιχτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο και ότι θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες από την πρόσφατη ιστορία.

Οι εισβολείς επέλεξαν την επομένη της εθνικής επετείου για να μας θυμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές.

Το πανεπιστήμιο ασφυκτιά από τη χρόνια αδράνεια της Πολιτείας και απ’ όσους συστηματικά χαϊδεύουν τα αφτιά κάποιων που επί δεκαετίες τρομοκρατούν, τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους.

Η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορεί να είναι τίποτα διαφορετικό από το ακόλουθο:

ΩΣ ΕΔΩ!

  • Καλούμε το Πολιτικό Σύστημα να εφαρμόσει τον νόμο και να σταματήσει να χαϊδεύει τα αφτιά εκείνων που τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν, σε καθημερινή βάση, φοιτητές, διοικητικούς υπαλλήλους και καθηγητές.
  • Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, όπως «τελείωσε», και ορθά, τη φασιστική εγκληματική οργάνωση, να «τελειώσει» και τα σύγχρονα τάγματα εφόδου στα ελληνικά πανεπιστήμια.
  • Καλούμε την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό, αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη, να σταθεί απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πρακτικές.
  • Καλούμε την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να προβεί σε άμεσες δυναμικές ενέργειες που θα αναδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Η φωνή μας είναι φωνή απόγνωσης και προειδοποίησης.

Το πανεπιστήμιο αργοπεθαίνει, η δημοκρατία αργοπεθαίνει, κι όταν συμβαίνουν αυτά, το μέλλον για τη χώρα μας και την κοινωνία μας διαγράφεται ζοφερό.