Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

2108203 106
2108203 107
2108203 108
2108203 425
deossecr@aueb.gr Ιστοσελίδα Τμήματος

ΙΔΡΥΣΗ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: 


Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) αποτελεί ένα σχετικά νέο Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1990-91 με το ΠΔ 377/89. Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο Πτυχίο, το οποίο, σύμφωνα με το ΠΔ που το δημιούργησε, είναι αντίστοιχο των Πτυχίων των άλλων Οικονομικών Τμημάτων της χώρας. Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή και η μετάδοση της γνώσης στο επιστημονικό πεδίο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, ώστε να εκπαιδευτούν οικονομολόγοι με διεπιστημονική κατάρτιση και ευρύτερη δυνατότητα κατανόησης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Οι επαυξημένες αυτές γνώσεις θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες σήμερα, που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομία της είναι τμήμα της ζώνης του ευρώ και γενικότερα, λειτουργεί στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Συγκριτικά με τα παρεμφερή Τμήματα Ευρωπαϊκών Σπουδών, το ΔΕΟΣ διαφέρει, καθώς καλλιεργεί, κατά κύριο λόγο, την Οικονομική Επιστήμη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και δευτερευόντως άλλες συναφείς Επιστήμες, όπως Πολιτική, Νομική και Διοίκηση των Επιχειρήσεων. Η υψηλή στάθμη των σπουδών στο Τμήμα συνάγεται και από το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάποια από τα οποία είναι από τα κορυφαία του κόσμου. Tο επιστημονικό προσωπικό του έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στον διεθνή ακαδημαϊκό κόσμο του χώρου του.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: 


Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει 48 μαθήματα που προσφέρονται από το Τμήμα, μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, ένα σεμινάριο Εφαρμογών Πληροφορικής, μαθήματα Ξένων Γλωσσών, Διπλωματική Εργασία, καθώς και μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά για τους φοιτητές/-τριες που έρχονται από άλλες χώρες μέσω του Προγράμματος Erasmus.

Το Πτυχίο του Τμήματος παρέχεται σε όσους εξεταστούν επιτυχώς:

  1. σε 40 μαθήματα συνολικά, και στα μαθήματα της Ξένης Γλώσσας (ισχύει για τους νεοεισαγόμενους φοιτητές/-τριες ακαδημαϊκού έτους 2010-2011).
  2. σε 32 μαθήματα συνολικά, καθώς επίσης και στο ένα σεμινάριο Εφαρμογών Πληροφορικής και στα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών (Για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010).

Η εκπαιδευτική λειτουργία περιλαμβάνει περιοχές της Οικονομικής Επιστήμης που σχετίζονται με την αγορά και τις επιχειρήσεις (Χρηματοδοτική, Λογιστική, Βιομηχανική Οργάνωση, Τραπεζική), την οικονομική συμπεριφορά και τις αποφάσεις ατόμων και Κυβερνήσεων (Μικροοικονομική, Μακροοικονομική, Δημόσια Οικονομική, Θεωρία Παιγνίων), τις σχέσεις μεταξύ κρατών (Διεθνής Οικονομική, Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο), τις ποσοτικές μεθόδους (Μαθηματικά, Οικονομετρία, Στατιστική) και τις κοινωνικές και πολιτικές πλευρές της οικονομικής πραγματικότητας (Ανισότητες, Ανεργία, Προστασία του Περιβάλλοντος, Θεσμοί, Δημοκρατία).

Για το λόγο αυτό, υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης εξειδίκευσης σε μια από τις δυο κατευθύνσεις του Τμήματος:

  1. Διεθνής Οικονομική και Χρηματοδοτική
  2. Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία
     

Αυτό επιτυγχάνεται με την υποχρεωτική εξέταση σε 7 συγκεκριμένα μαθήματα ανά κατεύθυνση από το σύνολο των μαθημάτων επιλογής.

Τέλος, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, το οποίο οδηγεί στη λήψη του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμμετοχής των αποφοίτων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών, καθώς επίσης, την απασχόλησή τους ως εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες που απαιτείται παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

ΠΡOΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 


Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών λειτουργεί από το 1994.

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που προσφέρει ή στα οποία συμμετέχει το Τμήμα είναι τα ακόλουθα:

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: 


Το Διδακτορικό Πρόγραμμα αποτελείται από δυο κατευθύνσεις. Οι φοιτητές της πρώτης κατεύθυνσης ακολουθούν ένα Διδακτορικό Πρόγραμμα στις Οικονομικές Σπουδές, που περιέχει στοιχεία Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Μαθηματικών και Οικονομετρίας. Οι φοιτητές της δεύτερης κατεύθυνσης ακολουθούν ένα μικτό Διδακτορικό Πρόγραμμα που περιέχει στοιχεία Οικονομικών Σπουδών και Στοιχεία άλλων Επιστημών του Τμήματος, όπως Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: 


Η κατάρτιση που προσφέρει το Τμήμα δίνει στους αποφοίτους ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Οι απόφοιτοί μας έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων οικονομολόγων, γιατί μπορούν να καταλάβουν θέσεις οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, μπορούν να απασχοληθούν σε ερευνητικά κέντρα με αντικείμενο τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Διεθνείς Οργανισμούς. Οι προοπτικές σταδιοδρομίας ενισχύονται σημαντικά, όταν συνοδεύονται από εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Τμήμα για την απασχόληση των πτυχιούχων του, το ένα τρίτο περίπου των απασχολούμενων πτυχιούχων εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα σε τράπεζες. Οι περισσότεροι από τους υπολοίπους εργάζονται στους εξής τομείς: το ελληνικό δημόσιο, Εταιρείες Συμβούλων, Εμπορικές Επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις Υψηλής Τεχνολογίας και Τεχνικές Εταιρείες, Βιομηχανικές Επιχειρήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: 


Εργαστήριο Παρακολούθησης και Ανάλυσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Eurolab)

Το EUROLAB προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συγγράφουν τις εργασίες τους παραμένοντας στο χώρο του Πανεπιστημίου, έχοντας έτσι πιο εύκολη επικοινωνία με τους διδάσκοντές τους. Έχουν επίσης την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα Η/Υ άμεσα συνδεδεμένα με το αντικείμενο σπουδών τους και να αναζητούν πληροφορίες χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο (Internet).

Εργαστήριο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (“Laboratory of International Economic Relations, LINER”)

Το Εργαστήριο εξυπηρετεί διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο «Διεθνή Οικονομικά» με έμφαση στο Διεθνές Εμπόριο και τη Διεθνή Μακροοικονομική. Οι τομείς που καλύπτονται αφορούν, μεταξύ άλλων, το διεθνές εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών, τη διεθνή κινητικότητα παραγωγικών συντελεστών, τη σχέση διεθνούς εμπορίου και περιβάλλοντος, τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις διεθνείς επενδύσεις και το εξωτερικό χρέος.

Εργαστήριο Έρευνας στην Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία (“Research laboratory on Socio-Economic and Environmental Sustainability - ReSEES”)

Το Εργαστήριο εξυπηρετεί διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο «Αειφόρος Διαχείριση των Φυσικών Πόρων και της Ενέργειας: Οικονομικές, Οικονομετρικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Πτυχές». Κεντρικός ρόλος στην αποστολή του ReSEES είναι η επιδίωξη της αριστείας στη διεξαγωγή και την παρουσίαση της έρευνας και η διερεύνηση ζητημάτων σχετικών με το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και της ενέργειας σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιεί το ReSEES περιλαμβάνουν χρηματοοικονομική ανάλυση, κοινωνικοοικονομική και οικονομετρική ανάλυση, περιβαλλοντική αποτίμηση, πολιτική και θεσμική ανάλυση, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική-οικονομική μοντελοποίησης, ανάλυση κύκλου ζωής, την ανάλυση κινδύνου, συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, θεωρία παιγνίων, ανάπτυξη εργαλείων πληροφορικής λήψης αποφάσεων.
 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: 


Εργαστήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής (Economic Growth and Social Policy Laboratory) 

Το εργαστήριο καλύπτει εξυπηρετεί ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της «Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» και ειδικότερα σε θέματα (ενδεικτικά) που άπτονται της οικονομικής μεγέθυνσης, της πολιτικής οικονομίας, της κοινωνικής προστασίας, της αγοράς εργασίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της βιομηχανικής πολιτικής και πολιτική ανταγωνισμού και της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Σχολής Οικονομικών Επιστημών (EconLab)