TEPArt AUEB 2021 - Διαδικτυακή Έκθεση Έργων Τέχνης

Τέχνη και Εκπαίδευση 2020-2021

Δάσκαλος : Όψεις και οπτικές:

Διαδικτυακή Εικαστική Έκθεση 


«Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη»

Νίκος Εγγονόπουλος, ποιητής


«Πιστεύω ότι το πιο μαγικό στην τέχνη είναι ότι έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, να ευαισθητοποιήσει τον άνθρωπο ώστε να εμφορείται από θετικά συναισθήματα. Η τέχνη διαπλάθει συνειδήσεις όπως ο δάσκαλος στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πέρασμα των αιώνων, η τέχνη έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να μεταβάλλει την πεζή καθημερινότητά του σε μια διαρκή αναζήτηση του ωραίου, του καλαίσθητου, της έκπληξης, ώστε να διαπλάθει όνειρα και προσδοκίες όπως ακριβώς κάνει και ο δάσκαλος μέσα από την διδασκαλία του. Η καινοτόμος δράση «Τέχνη και Εκπαίδευση» σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των φοιτητών/τριών η οποία υπάρχει σε κάθε άνθρωπο και μπορεί να την ξεδιπλώσει με τον τρόπο του αρκεί να του δώσεις τη δυνατότητα. Η φετινή έκθεση των έργων των φοιτητών/τριών με θέμα τον δάσκαλο μας αποκαλύπτει για μια ακόμη χρονιά ότι η τέχνη έχει την δύναμη να ενσταλάζει ποιότητα στην ανθρώπινη ψυχή...

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους υποστήριξαν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 την καινοτόμο δράση «Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς μέσα από την τέχνη-ΤΕΡart AUEΒ» και συγκεκριμένα: την Δρ Ειρήνη Γιαννημάρα, διδάσκουσα της ΑΣΚΤ Αθήνας, την κ. Χριστίνα Παναγοπούλου, εικαστικό της ΑΣΚΤ Αθήνας για τη βοήθειά τους στη δημιουργία των εικαστικών έργων των φοιτητών/τριών, την κ. Τατιάνα May-Καλλέργη, για τη συμβολή της στην επιμέλεια της διαδικτυακής έκθεσης και τον εικαστικό της ΑΣΚΤ κ. Γ. Σταματάκη καθώς και τους φοιτητές/τριες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εν μέσω της πανδημίας για να δημιουργήσουν με πάθος τα εικαστικά τους έργα.

Εύχομαι καλή περιήγηση σε αυτό το όμορφο ταξίδι τέχνης των φοιτητών/τριών- μελλοντικών εκπαιδευτικών…

Δρ Βασιλική Μπρίνια, Επιστημονική υπεύθυνη της Δράσης «Εκπαιδεύοντας Εκπαιδευτικούς μέσα από την τέχνη-TEPArt AUEB»

Επιστημονική υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών


«Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία ένα ακόμη έτος συνεργασίας μεταξύ του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και της ΑΣΚΤ στο πλαίσιο της καινοτόμου Δράσης «Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς μέσα από την τέχνη-ΤΕΡart AUEΒ».

Οι φοιτητές του ΟΠΑ βίωσαν την εμπειρία της διδασκαλίας μέσω των εικαστικών τεχνών και πως αυτές μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργική, κριτική και διαλεκτική σκέψη. Είδαν στην πράξη το πως η τέχνη αξιοποιεί άμεσα την ανθρώπινη εμπειρία και επιτρέπει την έκφραση των συναισθημάτων, αυξάνοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να φανταστεί και να αντιληφθεί.

Αποτύπωσαν εικαστικά την αφηρημένη έννοια του δασκάλου και την ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο. Μέσω της τέχνης ενδυνάμωσαν τις δεξιότητες τους στην ομαδική εργασία, την ενσυναίσθηση, την επικοινωνία, τη διαχείριση του χρόνου, την εφευρετικότητα, την επίλυση προβλημάτων και την οργάνωση... δεξιότητες που συνθέτουν το πορτρέτο του εμπνευσμένου δασκάλου.»

Δρ Γιαννημάρα Ειρήνη (Τμήμα Εικαστικών - Διδάσκουσα του μαθήματος: Διδακτική της Τέχνης - Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας)


«Το καινοτόμο πρόγραμμα «Τέχνη και Εκπαίδευση» διανύει φέτος την 6η χρονιά του, ενώ τα τελευταία δυο έτη προσαρμόστηκε με επιτυχία στις αντιξοότητες μεταφέροντας τις διαλέξεις αλλά και την έκθεση των φοιτητών στον ιστότοπο.  Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω κάθε έτος τους φοιτητές να αγκαλιάζουν το πρόγραμμα και τα ερεθίσματα που παίρνουν από αυτό, από τις εκθέσεις και τις ομιλίες έως και την διαδικασία παραγωγής έργων τέχνης που γίνεται σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ. Η ημερίδα που ολοκληρώνει το πρόγραμμα κάθε χρονιά βρίσκει το αμφιθέατρο γεμάτο με φοιτητές, εκπαιευτικούς και κόσμο εκτός του Πανεπιστημιακού χώρου, γεγονός που υποδηλώνει την αναγκαιότητα συζητήσεων γύρω από εναλλακτικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση. Σε έναν κόσμο που ολοένα και αλλάζει, οι τέχνες σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την προσαρμοστικότητα και την δημιουργική σκέψη. Οι αξίες αυτές αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως οι πιο σημαντικές αρετές στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ βρίσκουν εφαρμογή και εκτός του επαγγελματικού χώρου. Η Δρ. Βασιλική Μπρίνια με μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο συντονίζει με επιτυχία το πρόγραμμα εφαρμόζοντας προοδευτικές μεθοδολογίες στην εκμάθηση αλλά και την διδασκαλία των οικονομικών. Εύχομαι την μακροχρόνια συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος.»

Τατιάνα May-Καλλέργη , εκπαιδευτικός & καλλιτέχνης


Παρακάτω φαίνονται τα εξώφυλλα των έργων τέχνης. Κάθε ένα είναι μοναδικό και μπορείτε να το παρατηρήσετε κλικάροντας στην αντίστοιχη εικόνα.

"ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ"
"Thinking out of the box"
"Διδάσκω αυτό που είμαι για να γίνεις αυτό που είσαι"
"Όψεις και οπτικές: τα μάτια ως συνεχείς πρισματικές αναζητήσεις"
"Ο καταξιωμένος δάσκαλος"
"Ο δάσκαλος"
"Ανοιχτό βιβλίο"
"Δάσκαλος: Το στήριγμα του ονειροπόλου μαθητή!"
"Ο Πολύχρωμος Δάσκαλος"